Eetspiratie » Eiwitrijk volkoren platbrood – snel en makkelijk recept
Eiwitrijk volkoren platbrood - snel en makkelijk recept

Eiwitrijk volkoren platbrood – snel en makkelijk recept

Eiwitrijk volkoren platbrood – snel en makkelijk recept. Platbrood of flatbread, zelfgemaakt volkoren en ook nog eens eiwitrijk. Het deeg maak je binnen 5 minuten, je rolt het uit en bakt de broden in een paar minuten om en om in de koekenpan tot ze een mooi kleurtje hebben. Je kunt ze beleggen met heerlijke toppings, serveren met dips, of eten bij een soep, curry of stoofschotel.

Flatbread – oftewel platbrood – is momenteel een hype. Het is zo populair dat het een tijdje zelfs uitverkocht was in veel supermarkten. De reden dat het zo populair is, is omdat het laag in calorieën is. Maar uiteindelijk is het gewoon een dun plakje witbrood dat bestaat uit bloem en allerlei toevoegingen. En alhoewel het handig is om het kant en klaar te kopen in de winkel, kun je flatbread makkelijk zelf maken. Je zult versteld staan hoe makkelijk dit deeg te maken is. Het is een kwestie van de ingrediënten mengen, kneden tot een mooie deegbal en hiervan maak je 3 tot 4 flatbreads.

Eiwitrijk platbrood – snel en makkelijk recept

Wat is dan het verschil met platbrood uit de winkel en dit eiwitrijke volkoren brood? Sowieso de ingrediënten, die uit de supermarkt mag dan laag in calorieën zijn, maar het bevat bijna geen vezels, is laag in eiwitten of voedingstoffen. Dit recept voor eiwitrijk volkoren platbrood maak je met cottage cheese ook wel bekend als ‘Hüttenkäse’. Ik zelf gebruik een plantaardige variant, namelijk de ‘cottage drops’ op basis van soja en amandelen. Met beide varianten krijg je hetzelfde eindresultaat. Je krijgt een eiwitrijk(er) brood waardoor je langer verzadigd bent.

Meten is weten
KitchenBrothers Keukenweegschaal 

KitchenBrothers Keukenweegschaal 

Weeg nauwkeurig de juiste hoeveelheden af voor je lievelingsrecept.

Dit flatbread is heel makkelijk te maken voor een snelle lunch of voor bij een curry om lekker mee te dippen en ‘scoupen’. Of als je even geen Eetspiratie hebt, maak je dit brood en beleg je het met je favoriete toppings of serveer je het met romige spreads en dips. Kortom een makkelijk receptje met vezels en eiwitten. 1 of 2 broden met beleg zoals een halve geprakte avocado, hummus, groenten (tomaat, komkommer, paprika, rode ui) en een drizzle crispy chili olie is een prima en goed vullende lunch. Serveer er eventueel een simpele salade bij.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Volkoren en eiwitrijk platbrood snel en makkelijk recept Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Eiwitrijk platbrood - snel en makkelijk recept

Eiwitrijk platbrood – snel en makkelijk recept

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Ontbijt, Lunch, Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

15

minuten

Maak met bloem en cottage cheese heerlijk eiwitrijk platbrood (flatbread). Gebruik Hüttenkäse of een plantaardige variant voor een vegan/plantaardig platbrood. Beleg met je favoriete toppings of serveer het bij een soep, curry of met lekkere dips en spreads.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 150 gram volkoren tarwemeel

  • 150 gram plantaardige cottage drops of Hüttenkäse

  • halve theelepel zout

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes of nigella zaadjes (optioneel)

  • olijfolie spray

  • 1 eetlepel bloem

BEREIDING

  • Doe 150 gram volkoren tarwemeel met 1 theelepel bakpoeder, een halve theelepel zout en optioneel 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes of (nigella zaadjes) in een kom.
  • Meng de droge ingrediënten met een spatel door elkaar.
  • Voeg 150 gram cottage drops of Hüttenkäse toe en roer het deeg met een spatel door elkaar. Als het meel is opgenomen door de cottage cheese ga je het verder kneden met de hand.
  • Knijp de cottage cheese goed samen met het meel. Uiteindelijk ontstaat er een vast deeg die je makkelijk tot een bal kunt vormen.
  • Verdeel de bal in 4 gelijke stukken en rol er balletjes van. Bebloem je werkoppervlak, druk een balletje plat en maak er een rondje van zo groot als een pitabroodje. Rol deze vervolgens uit tot een ovaal. Bestuif het brood met een beetje bloem zodat hij niet plakt aan het werkoppervlak,
  • Neem een ruime koekenpan waar je 2 broden per keer in kunt bakken. Doe 2 spray’s olijfolie in de pan en bak de platbroden elk 1 minuut aan beide kanten tot ze bruin zijn. Doe dit ook met de andere 2 broden.
  • Leg ze op een bordje en bestrooi met een snufje zout. Dek het bordje af met een pannendeksel. Zo ontstaat er stoom waardoor de broden zacht blijven en niet uitdrogen.
  • Bewaar ze in de koelkast of vries ze in met een bakpapiertje ertussen. Warm ze even op in een koekenpan, tosti-ijzer of contactgrill.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.