Eetspiratie » Knoflookbroodjes
Knoflookbroodjes

Knoflookbroodjes

Knoflookbroodjes waar je niet vanaf kunt blijven omdat ze verslavend lekker zijn. Een goede knoflooksmaak, kruiden en zacht luchtig brood, wie is daar nu niet gek op? Deze schattige broodjes worden ook wel ‘garlic knots’ (knoflook knopen) genoemd. Je legt letterlijk een knoop in het deeg, vandaar de naam ‘knots’. Door kant-en-klaar pizzadeeg te gebruiken, kunnen deze broodjes snel op tafel staan. Zelf deeg maken kan natuurlijk ook. Ik dit artikel deel ik beide recepten.

Met dit soort recepten kun je me echt blij maken. Knoflookbroodjes kun je namelijk altijd eten. Bij de soep, curry’s, stoofschotels, bij de borrel of gewoon omdat je er zin in hebt. Ze zijn ideaal voor een picknick of de barbecue en een lekker hapje voor een bij een feestelijke gelegenheid.

Een ander feestelijk brood is breekbrood. Dit brood kun je heel eenvoudig maken in de slowcooker. Bekijk hier het recept en de bereidingswijze voor dit lekkere breekbrood.

Knoflookbroodjes

Er zijn twee manieren om deze knoflookbroodjes te maken. Met zelfgemaakt deeg of met kant-en-klaar pizzadeeg uit de supermarkt. Mijn voorkeur heeft het pizzadeeg omdat je dit makkelijk kunt verwerken. Maar heb je geen pizzadeeg dan is zelfgemaakt deeg heel eenvoudig te maken. Hieronder deel ik de hoeveelheden en werkwijze voor zelfgemaakt deeg. In de receptenkaart vindt je de werkwijze voor de bereiding met pizzadeeg.

Zelfgemaakt deeg

Meng 390 – 400 gram bloem met een theelepel zout in een grote kom. Doe 240 milliliter lauwwarm water in een maatbeker, los hierin 1 theelepel suiker op en voeg 7 gram gedroogde gist (1 zakje) toe. Wacht tot het gaat bubbelen. Schenk het gistmengsel bij de bloem en maak hiervan een deegbal. Als het deeg te plakkerig is, voeg je beetjes bloem toe totdat het deeg niet meer plakt. Dit laat je rijzen tot het in volume is verdubbeld. Je snijdt het deeg in vier stukken en elk stuk in vijf reepjes. Daarna volg je stap 2 uit de receptenkaart. Uit zelfgemaakt deeg kun je ongeveer 20 broodjes maken.

Snelle versie met kant-en-klaar pizzadeeg

Ik gebruikte hiervoor kant-en-klaar deeg voor minipizza’s van het merk Jan (390 gram). Dit deeg is plantaardig (vegan). Je vindt dit in de supermarkt in de koeling bij het verse deeg. Het zijn 6 ronde deegplakken en hier kun je 15 broodjes van maken. Wil je meer broodjes maken dan verdubbel je de ingrediënten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Knoflookbroodjes
Knoflookbroodjes

Knoflookbroodjes

Recept van Simone | Eetspiratie
4.8 van 6 stemmen
Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

15

stuks
Voorbereiding

30

minuten
Oventijd

12

minuten
Total time

42

minuten

Luchtige kruidige knoflookbroodjes gemaakt van kant-en-klaar pizzadeeg.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 390 gram mini pizzadeeg (1 verpakking van 6 stuks)

  • 2 tenen knoflook zo fijn mogelijk gehakt

  • 1 eetlepel verse platte peterselie fijngehakt

  • halve theelepel gedroogde oregano

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 50 milliliter olijfolie

  • grof zout naar smaak

BEREIDING

  • Haal de plakken pizzadeeg uit de verpakking, verwijder de papiertjes en maak setjes van twee. Leg twee plakken op elkaar, duw ze goed aan en rol ze een klein beetje uit met een deegroller. Je hebt dan drie plakken deeg in totaal. Snijd uit elke deegplak – met een deegsnijder of mes – 5 lange repen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem de reepjes deeg en rol elk reepje met twee handen uit tot een dunne ‘streng’ van ongeveer 25 centimeter. Knoflookbroodjes
  • Vervolgens maak je van elke streng een knoop.Knoflookbroodjes
  • Duw de eindjes naar de onderkant en druk ze een beetje aan. Het hoeft niet perfect, het mag er een beetje rustiek uitzien. Leg ze op de bakplaat. Verwarm de oven voor op 220 graden.Knoflookbroodjes
  • Bak de broodjes in 12 tot 14 minuten gaar. Als ze een beetje gerezen en bruin verkleurd zijn, zijn ze klaar.
  • Terwijl de broodjes in de oven staan ga je de olie maken. Hak de knoflooktenen zo fijn mogelijk en doe deze in een steelpannetje. Doe hierbij 50 milliliter olijfolie, een halve theelepel zout, een halve theelepel oregano en een halve theelepel knoflookpoeder. Verwarm dit op een laag vuur. Hak de peterselie fijn en voeg deze aan de warme olie toe. Zet het vuur uit en laat de olie licht afkoelen.
  • Doe de kruidenolie in een grote diepe schaal. Als de broodjes gaar zijn haal je ze uit de oven en doe je ze direct in de schaal bij de olie. Wikkel een paar laagjes huishoudfolie strak om de schaal en schud de schaal goed op en neer zodat alle broodjes bedekt worden met een laagje olie en kruiden. Laat de schaal nu 5 minuten afgedekt staan zodat de smaken goed kunnen intrekken en de broodjes een beetje nastomen.
  • Haal de folie eraf en bestrooi indien gewenst nog met een snufje grof zout en extra vers gehakte peterselie.
  • Bewaar de broodjes in een afgesloten bak of ziplockzakje. Vers gemaakt zijn de broodjes het lekkerst. De volgende dag kun je ze even ‘oppiepen’ in de oven. Je kunt ze ook invriezen. Na het ontdooien bak je ze 5 minuten af op 20 graden.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.