Eetspiratie » Budget recept: champignonsoep met rijst
Budgetrecept champignonsoep met rijst

Budget recept: champignonsoep met rijst

Budget recept: champignonsoep met rijst, een soep die iets weg heeft van risotto. Deze champignonsoep is heel eenvoudig te maken en heeft maar weinig ingrediënten. Het is een goed gevulde soep, die je kunt maken in een gewone pan of slowcooker. Lekker met een stuk brood om mee in de soep te dippen.

Voor dit recept gebruik ik kastanjechampignons. Deze zijn stevig en nootachtig van smaak en daarom erg geschikt voor deze soep. Je laat de paddenstoelen ook heel in plaats van ze te pureren, zo krijgt de soep een lekkere bite. Witte champignons in combinatie met kastanjechampignons kun je ook prima gebruiken.

Lees hier mijn artikel over budget recepten en goedkope gerechten. Hierin vind je ook tips om te besparen op boodschappen en creatief te zijn met een klein budget in de keuken.

Budget recept: champignonsoep met rijst

Wat maakt deze soep dan romig? Het geheime ingrediënt hiervoor is: witte rijst. Door witte rijst toe te voegen wordt de soep lekker dik en vullend. Kokosmelk geeft de soep kleur en smaak zonder dat de kokossmaak overheerst. Als je van risotto houdt dan vind je deze soep ongetwijfeld ook lekker. Bestrooi de soep voor het serveren royaal met vers gemalen zwarte peper.

Deze soep kun je bereiden in een soeppan (30 minuten) en de slowcooker (2,5 uur zonder ernaar om te kijken). De bereidingswijze voor de slowcooker vind je onderaan de receptenkaart. Als je een multicooker hebt – zoals een Crock-Pot Express – dan kun je deze soep op de slowcookstand bereiden.

Ingrediënten die ik heb gebruikt voor dit recept:

  • uit de voorraadkast: ui, knoflook, bouillonblokjes, rijst, olie
  • pakje biologische kokosmelk á 200 milliliter € 1,39
  • bakje champignons 250 gram € 1,59
  • stronk bleekselderij € 1,39 (wat je over hebt vries je gesneden in of bewaar je voor een ander recept)
  • winterpeen € 0,35
  • 1 bosje bosui € 0,79
  • optioneel: bruine afbak baguettes 2 stuks € 0,65

Deze prijzen zijn gebaseerd op de huidige prijzen bij mijn supermarkt (AH).

De ideale pan voor soep of stamppot
BK Fortalit Soeppan - Ø 26 cm / 8,2 liter - Emaille- petrol

BK Fortalit Soeppan – Ø 26 cm / 8,2 liter – Emaille- petrol

Maak in een handomdraai jouw eigen plantaardige melk met de Vegan Milker MÜLSI – eenvoudig, snel en makkelijk schoon te maken!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Budgetrecept champignonsoep met rijst
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Budget recept: champignonsoep met rijst

Budget recept: champignonsoep met rijst

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 10 stemmen
Gang: Lunch, Hoofdgerecht, DinerKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

35

minuten

Een lekker en vullend budget recept, romige champignonsoep met rijst en kokosmelk. Gevuld met groenten, witte rijst en als vetbron wordt er kokosmelk aan de soep toegevoegd. Serveer de soep met (afbak) baguettes, lekker om mee in de soep te dippen.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram kastanjechampignons, in plakjes gesneden

  • 250 milliliter kokosmelk

  • 1 winterpeen, in blokjes gesneden

  • 2 bosuien, in ringetjes gesneden

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1-2 eetlepels groentebouillonpoeder of 2 bouillonblokjes

  • 1 koffiekopje afgespoelde rijst (ongeveer 150 gram)

  • zout en peper naar smaak

  • 1 liter water

  • halve eetlepel olie

  • 2 afbak baguettes (optioneel)

BEREIDING

  • Hak 3 tenen knoflook fijn. Snijd de winterpeen in kleine blokjes, de bosuien in ringetjes en 250 gram champignons in plakjes.
  • Verhit een halve eetlepel olie in een soeppan en fruit hierin de wortel, knoflook en bosui samen met een snufje zout aan. Als de groenten zacht zijn geworden (na ongeveer 15 minuten) voeg je de champignons toe. Bak deze mee (een minuut of 5) tot ze zacht en verkleurd zijn.
  • Spoel ondertussen 150 gram rijst af onder kraan tot het water helder ziet (lees hier waarom). Voeg de rijst toe en bak deze mee met de groenten.
  • Voeg 1 tot 2 eetlepels groentebouillonpoeder (of 2 verkruimelde bouillonblokjes) toe en schep alles om.
  • Schenk er 1 liter water erbij en breng rustig aan de kook. Doe een deksel op de pan en kook de soep ongeveer 12 minuten of langer tot de rijst gaar is.
  • Als de rijst gaar is (even proeven) dan mag er 250 milliliter kokosmelk erbij. Breng de soep op smaak met zout en peper en eventueel extra bouillonpoeder (of stukje van een blokje) indien nodig. Bestrooi de soep royaal met vers gemalen zwarte peper. Serveer er eventueel een stukje brood bij.
  • De soep dikt nog meer in naarmate hij afkoelt. Als je het de volgende dag wilt eten dan eventueel een beetje water toevoegen.

AANTEKENINGEN

  • Bereiding in de slowcooker: volg stap 1 tot en met 4. Schep vervolgens alles over in de slowcooker. Heeft je slowcooker een aanbakfunctie? Dan kun je alles meteen in de slowcooker aanbakken. Schenk er 1 liter water bij en doe de deksel op de pan en stel een kooktijd in van 2,5 uur op stand low. Als de kooktijd verstreken is en de rijst gaar is, is de soep klaar. Is de rijst nog niet gaar? Verleng dan de kooktijd. Breng de soep op smaak met zout en peper en beoordeel of er nog extra bouillonpoeder (of een stukje van een bouillonblokje) aan moet worden toegevoegd. Serveer direct.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.