Eetspiratie » Budget recept: champignonsoep met rijst
Budgetrecept champignonsoep met rijst

Budget recept: champignonsoep met rijst

Budget recept: champignonsoep met rijst, een soep die iets weg heeft van risotto. Deze champignonsoep is heel eenvoudig te maken en heeft maar weinig ingrediënten. Het is een goed gevulde soep, die je kunt maken in een gewone pan of slowcooker. Lekker met een stuk brood om mee in de soep te dippen.

Voor dit recept gebruik ik kastanjechampignons. Deze zijn stevig en nootachtig van smaak en daarom erg geschikt voor deze soep. Je laat de paddenstoelen ook heel in plaats van ze te pureren, zo krijgt de soep een lekkere bite. Witte champignons in combinatie met kastanjechampignons kun je ook prima gebruiken.

Lees hier mijn artikel over budget recepten en goedkope gerechten. Hierin vind je ook tips om te besparen op boodschappen en creatief te zijn met een klein budget in de keuken.

Budget recept: champignonsoep met rijst

Wat maakt deze soep dan romig? Het geheime ingrediënt hiervoor is: witte rijst. Door witte rijst toe te voegen wordt de soep lekker dik en vullend. Kokosmelk geeft de soep kleur en smaak zonder dat de kokossmaak overheerst. Als je van risotto houdt dan vind je deze soep ongetwijfeld ook lekker. Bestrooi de soep voor het serveren royaal met vers gemalen zwarte peper.

Deze soep kun je bereiden in een soeppan (30 minuten) en de slowcooker (2,5 uur zonder ernaar om te kijken). De bereidingswijze voor de slowcooker vind je onderaan de receptenkaart. Als je een multicooker hebt – zoals een Crock-Pot Express – dan kun je deze soep op de slowcookstand bereiden.

Ingrediënten die ik heb gebruikt voor dit recept:

  • uit de voorraadkast: ui, knoflook, bouillonblokjes, rijst, olie
  • pakje biologische kokosmelk á 200 milliliter € 1,39
  • bakje champignons 250 gram € 1,59
  • stronk bleekselderij € 1,39 (wat je over hebt vries je gesneden in of bewaar je voor een ander recept)
  • winterpeen € 0,35
  • 1 bosje bosui € 0,79
  • optioneel: bruine afbak baguettes 2 stuks € 0,65

Deze prijzen zijn gebaseerd op de huidige prijzen bij mijn supermarkt (AH).

Wil je dit recept bewaren?
Pin dan de onderstaande foto op jouw Pinterest borden.

Budgetrecept champignonsoep met rijst
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Budget recept: champignonsoep met rijst

Budget recept: champignonsoep met rijst

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Total time

35

minuten

Een lekkere romige champignonsoep met rijst en koksmelk.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 250 gram 250 kastanjechampignons

  • 250 milliliter 250 kokosmelk

  • 1 1 winterpeen in blokjes gesneden

  • 2 2 bosuien

  • 3 tenen 3 knoflook

  • 1,5 – 2 eetlepels 1,5 – 2 groentebouillonpoeder of 2 bouillonblokjes

  • 1 koffiekopje 1 afgespoelde rijst (ongeveer 150 gram)

  • zout en peper naar smaak

  • 1 liter 1 water

  • halve eetlepel halve olie

  • 2 2 afbak baguettes (optioneel)

Hoe maak je het?

  • Hak de knoflook fijn. Snijd de winterpeen in kleine blokjes, de bosui in ringetjes en de champignons in plakjes.
  • Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de wortel, knoflook en bosui samen met een snufje zout aan. Als de groenten zacht zijn geworden (na ongeveer 15 minuten) voeg je de champignons toe. Bak deze mee (een minuut of 5 ) tot ze zacht en verkleurd zijn.
  • Spoel ondertussen de rijst af onder kraan tot het water helder ziet (lees hier waarom). Voeg de rijst toe en bak deze mee met de groenten.
  • Voeg het groentebouillonpoeder (of verkruimelde bouillonblokjes) toe en schep alles om.
  • Schenk het water erbij en breng rustig aan de kook. Doe een deksel op de pan en kook de soep ongeveer 12 minuten of langer tot de rijst gaar is.
  • Als de rijst gaar is (even proeven) dan mag de kokosmelk erbij. Breng de soep op smaak met zout en peper en eventueel extra bouillonpoeder (of stukje van een blokje) indien nodig. Bestrooi de soep royaal met vers gemalen zwarte peper. Serveer er eventueel een stukje brood bij.
  • De soep dikt nog meer in naarmate hij afkoelt. Als je het de volgende dag wilt eten dan eventueel een beetje water toevoegen.

Aantekeningen

  • Bereiding in de slowcooker: volg stap 1 tot en met 4. Schep vervolgens alles over in de slowcooker. Heeft je slowcooker een aanbakfunctie? Dan kun je alles meteen in de slowcooker aanbakken. Schenk er 1 liter water bij en doe de deksel op de pan en stel een kooktijd in van 2,5 uur op stand low. Als de kooktijd verstreken is en de rijst gaar is, is de soep klaar. Is de rijst nog niet gaar? Verleng dan de kooktijd. Breng de soep op smaak met zout en peper en beoordeel of er nog extra bouillonpoeder (of een stukje van een bouillonblokje) aan moet worden toegevoegd. Serveer direct.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE