Eetspiratie » Deeg laten rijzen in de Crock-Pot Express multicooker
Deeg laten rijzen in de Crock-Pot Express

Deeg laten rijzen in de Crock-Pot Express multicooker

Een Crock-Pot Express multicooker maakt je leven echt een stuk makkelijker! Ik bak zelf graag brood en focaccia is een van onze favoriete broden. Normaal gesproken is het bakken een heel proces. Deeg maken, laten rijzen, brood vormen en laten rijzen. Maar wat nu als je het rijsproces kunt versnellen? Bij sommige broden is dat wel heel erg handig!

Bij brood zoals zuurdesem brood is het het juist de bedoeling dat het rijzen lang duurt, het liefst zo lang mogelijk. Maar soms wil je snel een brood bakken en heb je geen uren de tijd om het deeg te laten rijzen, dan is de multicooker een uitkomst! Ik ga je stap voor stap uitleggen hoe ik het gedaan heb.

In dit artikel leg ik uit hoe je deeg voor focaccia laat rijzen. Maar je kunt natuurlijk naast dit deeg ook andere soorten brooddeeg laten rijzen. En er is niet specifiek een tijd aan gebonden. Je houdt gewoon in de gaten hoe hoog het deeg rijst. Als de deegbal is verdubbeld in grootte dan is het voldoende gerezen en kun je het deeg verder gaan verwerken.

Deeg laten rijzen in de Crock-Pot Express multicooker

Wil je deeg laten rijzen in de multicooker dan is er een belangrijk ding wat je moet weten!

Gebruik niet de deksel van het apparaat zelf maar bijvoorbeeld een glazen deksel van een van je eigen pannen of een groot bord om de multicooker mee af te dekken.

Het kan dus gebeuren dat als je deeg letterlijk ‘de pan uit rijst’ de deksel van de Crock-Pot Express niet meer open gaat. Je gebruikt voor het rijzen de yoghurt stand en daar heb je de originele deksel in principe niet bij nodig.

Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deeg laten rijzen in de Crock-Pot Express multicooker

Deeg laten rijzen in de Crock-Pot Express multicooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 3 stemmen
Gang: IngrediëntKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

(2 broden)
Voorbereiding

15

minuten
Rijzen

40

minuten
Totale tijd

55

minuten

Deeg laten rijzen in de Crock-Pot Express multicooker is een slimme manier om je deeg snel in volume te laten verdubbelen. In minder dan een uur is je deeg verdubbeld en klaar voor verwerking. Doordat de multicooker een constante temperatuur heeft kan het deeg mooi en gelijkmatig rijzen.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram bloem

  • 300 milliliter lauw water

  • 1 zakje gist (7 gram)

  • 1 eetlepel honing

  • halve theelepel theelepel suiker

  • 1 theelepel zout

  • olie om de binnenpan mee te bestrijken

BEREIDING

  • Doe 300 milliliter lauw water samen met 1 eetlepel honing en 7 gram gist in een maatbeker. Roer dit even en zet het even apart. Het is de bedoeling dat dit mengsel wat bubbeltjes krijgt zodat het brood straks gaat rijzen.
  • Doe 500 gram bloem in een grote beslagkom, of de kom van de keukenmachine als je deze gebruikt. Voeg het gistmengsel en 1 theelepel zout toe en kneed er een mooi deeg van. Dit kan met de hand of met een machine. Kneed het minimaal 10 minuten.
  • Is het deeg te droog? Voeg dan extra water toe. Is het deeg te nat? voeg dan extra bloem toe. Het deeg hoort niet te plakken maar het hoort een mooie gladde bol te zijn.
  • Nu pak je de multicooker erbij. Haal de deksel eraf en leg deze weg, je hebt deze niet nodig. Neem een pannendeksel van een van je eigen pannen die past of een groot bord.
  • Vet de binnenpan van de multicooker lichtjes in met olie zodat het deeg er straks makkelijk uitkomt.
  • Leg de deegbal erin. Kies het yoghurtprogramma en druk op start. Deze geeft automatisch 8 uur aan. Je hoeft niks te doen alleen het deeg een beetje in de gaten te houden. Ik heb mijn deeg er 40 minuten in gehad. De multicooker telt terug dus op die manier kun je zien hoelang je deeg erin zit.
  • Als je een glazen deksel gebruikt kun je zien wat er gebeurd in de pan en je kunt ook even spieken, het deeg zakt niet in!
  • Als je deeg verdubbeld is dan is het klaar om verder verwerkt te worden. Druk op stop en haal het deeg uit de pan. Zie links hoe de deegbal in de multicooker ging en rechts hoe deze er 40 minuten later uitzag.
  • Als je deeg gerezen is, kneed je het nogmaals met de hand goed door. Verdeel het in twee stukken en rol het uit tot 2 lange dunne broden. Leg de broden op een bakplaat bekleed met bakpapier. Maak er bijvoorbeeld 2 focaccia broden van.

AANTEKENINGEN

  • Heb je geen Crock-Pot Express multicooker om je deeg te laten rijzen maar wil je toch een lekkere focaccia maken? Daar heb je niet perse een apparaat voor nodig! Een warm plekje in huis voldoet ook prima. Kijk hier voor het focaccia recept.
  • B

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.