Eetspiratie » Focaccia
Focaccia

Focaccia

Focaccia, een van de lekkerste broden die er bestaan (is mijn persoonlijke mening). Heerlijk luchtig brood met kruiden en olijfolie, dat is moeilijk te weerstaan. Zelf een focaccia bakken is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld. Dus vergeet de supermarktvarianten maar bak zelf met een paar simpele ingrediënten dit heerlijke kruidige brood.

De geur van versgebakken brood is misschien wel het lekkerste wat er is. Brood bakken is niet zo moeilijk. Je hebt er wel wat geduld voor nodig. Het rijzen neemt vaak de meeste tijd in beslag. Als je in het bezit bent van een multicooker (Crock-Pot Express) kun je daarin in 40 minuten het deeg laten rijzen. Normaal gesproken duurt het ongeveer een uur voordat het deeg in volume verdubbeld is. Hier lees je hoe je dat doet.

Foccacia

Een focaccia maken is erg leuk om te doen. Het is heel mooi om te zien dat je met weinig ingrediënten zoiets lekkers kunt maken. Je kunt dit brood maken naar je eigen smaak. Je kunt het simpel houden met enkel olijfolie, peper en zout. Of je gebruikt een topping met verse cherry tomaatjes en basilicum. Ik heb gekozen voor een kruidenolie met knoflook, zongedroogde tomaatjes en rozemarijn. Een lekkere combinatie voor een focaccia. Dit kruidige brood eet je bij een soep, bij de borrel of je maakt er met een plak kaas een focaccia tosti van.

Je kunt deze focaccia ook maken in een vegan variant. Vervang dan de honing voor agave siroop en laat de Parmezaanse kaas weg. Je kunt eventueel als de broden gaar zijn er vegan ‘Parmezaanse’ kaas overheen strooien. Bekijk hier het recept voor de strooikaas.

Focaccia

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

2

broden
Voorbereiding

40

minuten
Oventijd

20

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Focaccia kun je een eenvoudig zelf maken. Het deeg maken is heel simpel en de kruidenolie geeft het brood die lekkere smaak.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 bloem

  • 300 milliliter 300 warm water

  • 1 zakje 1 gedroogde gist (7 gram)

  • 1 eetlepel 1 honing of agave siroop

  • 1 theelepel 1 zout

  • 6 eetlepels 6 olijfolie

  • 2 teentjes 2 geraspte knoflook

  • 1 eetlepel 1 (gedroogde) rozemarijn

  • 1 snufje 1 grof zeezout

  • 4 4 zongedroogde tomaatjes (in olie) in stukjes geknipt

  • 2 eetlepels 2 geraspte Parmezaanse kaas

Hoe maak je het?

  • Zeef de bloem boven een grote kom of je mengkom van je keukenmachine. Meet het lauwe water af in een maatbeker en voeg hieraan het gist en de honing toe. Roer dit even door en laat dit even rusten. Het gaat bubbelen en dat is ook de bedoeling om je brood straks te laten rijzen.
  • Voeg nu het gistmengsel toe aan de bloem en kneed het met behulp van een keukenmachine of met de hand. Strooi tussendoor het zout erbij.
  • Is het deeg te nat? Waarschijnlijk wel. Voeg dan steeds beetjes bloem toe tot het niet meer aan je handen plakt. Is het deeg te droog? Voeg dan nog water toe. Het is de bedoeling dat het een mooie gladde (niet plakkende) deegbal wordt.
  • Vet de kom een beetje in met olie zodat je het deeg er straks makkelijk uitkrijgt. Leg het deeg in de kom en dek de kom af met huishoudfolie of een vochtige theedoek. Laat dit staan op een warme plek totdat het deeg in volume verdubbeld is. Dit duurt ongeveer 1 uur.
  • Ondertussen ga je de kruidenolie maken. Doe de olijfolie in een kom en voeg daar de rest van de ingrediënten (knoflook, rozemarijn, zongedroogde tomaatjes en Parmezaanse kaas) aan toe. Roer goed door.
  • Als het deeg voldoende is gerezen haal je het uit de kom. Kneed het nog even goed door en verdeel het in twee stukken. Rol deze uit tot 2 lange smalle broden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broden erop. Verdeel nu de kruidenolie over de twee broden met een lepel of een kwastje. Druk met je vinger een paar kuiltjes in het brood. Laat de broden nu nog 15 minuten zo staan. Verwarm alvast de oven voor op 200 graden. Bestrooi ze voordat ze de oven in gaan nog met een snufje grof zout.
  • Bak de broden in 20 minuten bruin en gaar. Heb je het idee dat de tomaatjes op de bovenkant gaan verbranden? Dek de broden dan even af met aluminiumfolie in de oven. Zo worden ze wel gaar maar verbrand de bovenkant niet.
  • Het lekkerst is om de broden op dezelfde dag te eten. Je kunt er ook een invriezen. Of de volgende dag maak je er een focaccia tosti van!

Aantekeningen

  • Naan is ook een lekker en simpel brood om te maken. Je hebt voor het maken van dit brood zelfs je oven niet eens nodig. Kijk hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE