Eetspiratie » Focaccia
Focaccia

Focaccia

Bij de weekend boodschappen wil er nog weleens een focaccia in het winkelwagentje belanden. Maar waarom eigenlijk? Zelf maken is veel lekkerder! Het deeg maken is heel eenvoudig. Daarnaast maak je de lekkere kruidenolie (de topping) en dat is het eigenlijk wel. Het enige wat je nodig hebt is een beetje tijd en liefde om je deeg te laten rijzen.

De geur van versgebakken brood is misschien wel het lekkerste wat er is. Focaccia eten wij graag bij soep of we dippen het in kruidenolie. Met een beetje roomboter en een plak kaas maak je er ook een heerlijke focaccia tosti van.

Deeg laten rijzen in de Crock-Pot Express

Heb je toevallig een Crock-Pot Express multicooker? Dan kun je het deeg voor deze focaccia hier perfect in laten rijzen. In de CPE verdubbeld het deeg zich al binnen 40 minuten!

Kijk hier voor de uitleg voor het laten rijzen van je deeg in de CPE.

Focaccia

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Bijgerechten, Brood en borrelhapjesKeuken: BroodMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

2

broden
Voorbereiding

25

minuten
Oventijd

20

minuten
Rusttijd

15

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Focaccia kun je een eenvoudig zelf maken. Het deeg maken is heel simpel en de kruidenolie geeft het brood die lekkere smaak.

Ingrediënten

  • 500 gram bloem

  • 300 milliliter warm water

  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)

  • 1 eetlepel honing

  • 1 theelepel zout

  • 6 eetlepels olijfolie

  • 2 teentjes geraspte knoflook

  • 1 eetlepel (gedroogde) rozemarijn

  • 1 snufje grof zeezout

  • 4 zongedroogde tomaatjes (in olie) in stukjes geknipt

  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

Hoe maak je het?

  • Zeef de bloem boven een grote kom of je mengkom van je keukenmachine. Meet het lauwe water af in een maatbeker en voeg hieraan het gist en de honing toe. Roer dit even door en laat dit even rusten. Het gaat bubbelen en dat is ook de bedoeling om je brood straks te laten rijzen.
  • Voeg nu het gistmengsel toe aan de bloem en kneed het met behulp van een keukenmachine of met de hand. Strooi tussendoor het zout erbij.
  • Is het deeg te nat? Voeg dan nog wat bloem toe. Is het deeg te droog? Voeg dan nog water toe. Het is de bedoeling dat het een mooie gladde (niet plakkende) deegbal wordt.
  • Vet de kom een beetje in zodat je het deeg er straks makkelijk uitkrijgt. Leg het deeg in de kom en dek de kom af met huishoudfolie of een vochtige theedoek. Laat dit staan op een warme plek totdat het deeg in volume verdubbeld is.
  • Ondertussen ga je de kruidenolie maken. Doe de olijfolie in een kom en voeg daar de rest van de ingrediënten (knoflook, rozemarijn, zongedroogde tomaatjes en Parmezaanse kaas) aan toe. Roer goed door.
  • Als het deeg voldoende is gerezen haal je het uit de kom. Kneed het nog even goed door en verdeel het in twee stukken. Rol deze uit tot 2 lange smalle broden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broden erop. Verdeel nu de kruidenolie over de twee broden met een lepel of een kwastje. Druk met je vinger een paar kuiltjes in het brood. Laat de broden nu nog 15 minuten zo staan. Verwarm alvast de oven voor op 200 graden. Bestrooi ze voordat ze de oven in gaan nog met een snufje grof zout.
  • Bak de broden in 20 minuten bruin en gaar. Heb je het idee dat de tomaatjes op de bovenkant gaan verbranden? Dek de broden dan even af met aluminiumfolie in de oven. Zo worden ze wel gaar maar verbrand de bovenkant niet.
  • Het lekkerst is om de broden op dezelfde dag te eten. Je kunt er ook een invriezen. Of de volgende dag maak je er een focaccia tosti van!

Aantekeningen

  • Naanbrood is ook een lekker en simpel brood om te maken. Je hebt voor het maken van naanbrood zelfs je oven niet eens nodig. Kijk hier voor het recept.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

1 Reactie

  1. Simone, je bent mijn held. Ik heb vaak andere recepten geprobeerd maar nog nooit zo lekkkkkkkker. Ontzettend bedankt voor het delen van je geheim!
    Groeten, Annie

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

drie × 5 =