Eetspiratie » Focaccia
Focaccia

Focaccia

Focaccia, een van de lekkerste broden die er bestaan. Heerlijk luchtig brood met kruiden en olijfolie, dat is moeilijk te weerstaan. Zelf een focaccia bakken is helemaal niet moeilijk. Dus vergeet de supermarktvarianten en bak zelf met een paar simpele ingrediënten dit heerlijke kruidige brood.

De geur van versgebakken brood is misschien wel het lekkerste wat er is. Brood bakken is niet zo moeilijk. Je hebt er wel wat geduld voor nodig. Het rijzen neemt vaak de meeste tijd in beslag. Als je in het bezit bent van een multicooker (Crock-Pot Express) kun je daarin in 40 minuten het deeg laten rijzen. Normaal gesproken duurt het ongeveer een uur voordat het deeg in volume verdubbeld is. Hier lees je hoe je dat doet.

Foccacia

Een focaccia maken is erg leuk om te doen en je kunt variëren met de toppings. Je kunt het simpel houden met enkel olijfolie, peper en zout. Of je gebruikt een topping met verse cherry tomaatjes en pesto. Ik heb gekozen voor een zelfgemaakte kruidenolie met knoflook, zongedroogde tomaatjes en rozemarijn, een lekkere combinatie. Dit kruidige brood eet je bij een soep, bij de borrel of je maakt er met een plak kaas een focaccia tosti van.

Met dit recept kun je 2 losse broden maken die je rechtstreeks bakt op de bakplaat. Of je maakt er 1 brood van die je bakt in een ovenschaal of bakvorm (afmeting ongeveer 20 x 30 centimeter). Bij stap 6 maak je er twee broden van of leg je het deeg in een ovenschaal of vorm. Vervolgens laat je het rijzen. Daarna bereid je het brood zoals aangegeven in het recept.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Focaccia
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Focaccia

Focaccia

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 2 stemmen
Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

2

broden
Voorbereiding

40

minuten
Oventijd

20

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Focaccia kun je een eenvoudig zelf maken. Het deeg maken is heel simpel en de kruidenolie geeft het brood die lekkere smaak.

Kook modus

Als de kookmodus aanstaat dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem

  • 300 milliliter lauw/warm water

  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)

  • 1 eetlepel honing of suiker

  • 1 theelepel zout

  • 5 eetlepels olijfolie + een beetje extra voor in de kom

  • 2 teentjes geraspte knoflook

  • 1 eetlepel (gedroogde) rozemarijn

  • 1 snufje grof zeezout voor op het brood

  • 4 zongedroogde tomaatjes (in olie) in stukjes geknipt

  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding:

  • Zeef 500 gram bloem boven een grote kom of je mengkom van je keukenmachine. Meet 300 milliliter lauw water af in een maatbeker en voeg hieraan 7 gram gist (1 zakje) en een theelepel suiker of honing toe. Roer het mengsel even door en laat het rusten zodat het kan gaan bubbelen.
  • Voeg nu het gistmengsel en 1 theelepel zout toe aan de bloem en kneed het met behulp van een keukenmachine of met de hand.
  • Is het deeg te nat? Waarschijnlijk wel. Voeg dan nog een beetje bloem toe tot het niet meer aan je handen plakt. Is het deeg te droog? Voeg dan een klein scheutje water toe. Het is de bedoeling dat het een mooie gladde (niet plakkende) deegbal wordt.
  • Vet de bodem kom een beetje in met olijfolie zodat je het deeg er straks makkelijk uitkrijgt. Leg het deeg in de kom en dek de kom af met huishoudfolie of een vochtige theedoek. Laat dit staan op een warme plek totdat het deeg in volume verdubbeld is. Dit duurt ongeveer 1 uur.
  • Ondertussen ga je de kruidenolie maken. Doe 5 eetlepels olijfolie in een kom en voeg daar de rest van de ingrediënten (2 teentjes geraspte knoflook, 1 eetlepel rozemarijn, 4 zongedroogde tomaatjes fijngeknipt en 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas) aan toe. Roer goed door en zet apart tot gebruik.
  • Als het deeg voldoende is gerezen haal je het uit de kom. Kneed het nog even goed door en verdeel het in twee stukken. Rol het deeg uit tot 2 lange smalle broden ( ongeveer 20 centimeter lang en 10 centimeter breed) en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Of leg het deeg in een met bakpapier beklede bakvorm (van 20 x 30 centimeter). Besprenkel lichtjes met olijfolie zodat er niks aan blijft plakken. Dek het brood af en laat nog 45 minuten rijzen op een warme plek.
  • Verdeel nu de kruidenolie over de twee broden met een lepel of een kwastje. Druk met al je vingers van boven naar beneden kuiltjes in het brood. Verwarm alvast de oven voor op 200 graden. Bestrooi het brood voordat de oven in gaan nog met een snufje grof zout.
  • Bak de foccacia in 20 minuten bruin en gaar. Heb je het idee dat de tomaatjes op de bovenkant gaan verbranden? Dek de broden dan even af met aluminiumfolie in de oven.
  • Het lekkerst is om de broden op dezelfde dag te eten. Je kunt het ook prima invriezen. Of de volgende dag maak je er een focaccia tosti van!

Aantekeningen

  • Naan is ook een lekker en simpel brood om te maken. Je hebt voor het maken van dit brood zelfs je oven niet eens nodig. Kijk hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.