Focaccia

Focaccia

Verse soep met een goed stukje brood vind ik erg lekker. En niet zomaar brood, maar een lekker knapperig kruidig brood zoals een focaccia. Zelf gebakken brood is het allerlekkerst, er kan niks op tegen de geur van vers gebakken brood.

Wat heb je nodig voor 2 broden?

  • 500 gram (spelt)bloem
  • snufje zout
  • 15 gram rietsuiker of een eetlepel honing
  • zakje gist van 7 gram
  • 300 milliliter lauwwarm water

Wat heb je nodig voor de olie?

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • flinke snuf grof zeezout
  • 4 zongedroogde tomaatjes (in olie)
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas

Hoe maak je het?

Zeef het speltbloem in een grote kom en voeg een snufje zout toe. Doe de suiker of de honing in het lauwwarme water en los het gist daarin op. Laat dit heel even staan. Meng nu het gezoete water met het droge bloemmengsel. Dit kan in de kneedmachine, zoals ik heb gedaan. Maar het kan ook met de hand. Maak dan op de aanrecht een berg van de bloem. Maak er een kuil in en giet daarin het gezoete water. Met een vork roer je net zo lang tot zich een deegbal gaat vormen. Strooi er een beetje bloem overheen en kneed met je handen het geheel tot een mooi deeg. Kneed minstens 5 minuten.

Leg de deegbal in een grote kom en doe er plastic folie of een vochtige theedoek overheen en laat het deeg 30 minuten rijzen.

Ondertussen ga je de olie maken die je straks over de broden heen gaat.

Hoe nu verder?

Doe de olie in een schaaltje. Doe de rozemarijn erbij. Rasp de knoflook en snijd de zongedroogde tomaatjes heel fijn en doe ze samen met de Parmezaanse kaas ook in het schaaltje. Dit laat je even staan.

Als de 30 minuten om zijn, haal dan de deegbal uit de kom. Snijd hem doormidden en maak van deze twee helften twee platte broden. Rol ze met een deelroller uit op de bakplaat. Maak twee rechthoeken van ongeveer 2 centimeter hoog. Nu mag je het oliemengsel eroverheen gieten en verdeel het met een lepel of een kwastje over de twee broden. Druk met je vinger kuiltjes in het brood en druk bijna door het brood heen.

Laat de met olie ingesmeerde broden nog een kwartier staan. Je mag ze afdekken met een plastic folie, maar dat hoeft niet perse.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Strooi nog een beetje grof zeezout over de broden en doe ze nu 20 minuten in de oven.

Heeeeeerlijk!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*