Indonesische rijstrolletjes met kip (Lemper)

Vroeger bij oma at ik altijd lemper. Als ik bij haar langs ging na school dan vroeg ze standaard of ik iets wilde eten en dan toverde ze overal iets lekkers vandaan dus ook lemper. Het zijn rijstrolletjes met een vulling van vlees of kip of soms ook met iets zoets zoals mango. Om dit te maken heb je wel even tijd nodig. Voor lemper heb je wel een belangrijk ingrediënt nodig van de toko namelijk, ketanrijst of kleefrijst. Deze laat je een nacht weken en daarna is het klaar voor gebruik.

In dit recept worden veel ingrediënten uit de Indonesische keuken gebruikt. Ken je niet alle producten of weet je niet waar ze verkrijgbaar zijn? Lees dan eerst dit artikel. Ik leg het je uit.

Ingrediënten

  • 500 gram ketanrijst
  • 1 pakje santen van 250 gram
  • 6 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
  • 2 sereh stengels (citroengras)
  • 4 kippen dijen
  • 1 theelepel laos
  • teentje knoflook geraspt
  • 1 ui gesnipperd
  • stukje trassi ter grootte van erwt
  • 1 theelepel kurkuma
  • flinke eetlepel groentebouillon
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • scheutje olie om in te bakken

 

Benodigheden:

  • huishoudfolie in kleine vierkantjes gescheurd of stukjes aluminiumfolie om ze in te rollen
  • een stoompan of een grote stoompan met een vergiet waar je in kan stomen

Hoe maak je het?

Kook de geweekte ketanrijst in een ruime pan water, zorg dat er een laagje van 1 centimeter water boven de rijst staat. Kook het op laag vuur maar niet helemaal gaar, dit duurt ongeveer 12-15 minuten. Het water is nu helemaal opgenomen door de rijst maar de korrel is nog een klein beetje hard, laat dit even staan.

Doe nu het blok santen samen met 1 liter water, 3 djeroek poeroetblaadjes en een gekneusde serehstengel in een pan en laat dit zachtjes doorkoken.

Kook de kip in een liter water met een eetlepel groentebouillon. Als de kip gaar is, trek je het met 2 vorken uit elkaar.

Hoe nu verder

Als de santen zijn opgelost voeg je het mengsel samen met de djeroek poeroet en de sereh bij de rijst. Meng even door en laat dit een tijdje staan met de deksel op de pan.

Nu kun je de vulling gaan maken. Verhit een beetje kokosolie in een wok en fruit de trassi aan, voeg nu de ui en de knoflook toe en fruit dit mee op een laag vuur. Hierna kan de kurkuma, de laos en de ketoembar erbij en de 3 djeroek poeroet blaadjes en de gekneusde serehstengel, bak dit even mee zodat de smaken vrijkomen.

Voeg de stukjes kip nu toe, je mag het best een beetje droog bakken. Vind je het te droog voeg dan gewoon een klein beetje warm water toe. Breng op smaak met peper en zout en laat de vulling even apart staan. Kijk ondertussen even naar de rijst, het vocht moet nu helemaal opgenomen zijn. Haal de djeroek poeroet en de sereh eruit.

Kook wat water in een grote soeppan en zet het vergiet erop. Schep nu de rijst erin en laat dit met de deksel erop nog even doorstomen. De rijst moet er heel plakkerig uitkomen.

Rollen maar!

Zet nu alles klaar om te gaan rollen. Neem een stukje aluminiumfolie of huishoudfolie en leg er ongeveer in het midden van het velletje 2 eetlepels rijst op.

Vouw de bovenste helft van de folie overheen en maak de rijst plat met je hand zodat het een plak wordt en vouw het weer open. Schep nu 2 eetlepels van het mengsel in het midden van de plak rijst van links naar rechts en begin onderaan de folie te rollen totdat je niet meer verder kunt. Er zal aan de zijkanten rijst uitkomen, dat is niet erg dat knijp je er gewoon af.

Knijp de rijst tot een mooi rolletje en draai de uiteinden strak dicht en vouw deze naar de onderkant. Het lijkt een beetje op het rollen van sushi! Het is een werkje maar erg leuk om te doen. Je kunt de lemper invriezen en als je ze wil opeten kun je ze stomen, je legt ze dan met de folie in de stoompan tot ze warm zijn. Koud smaken ze ook prima!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

20 Reacties

  1. Hoe lang moet de rijst geweekt worden? Ik krijg allerlei verschillende antwoorden als ik Google. Dankjewel!

    • Hoi Anke, een nacht weken. Zo deed mijn oma het en mijn moeder en zo doe ik het ook. Vaak staat het ook op de verpakking van de ketanrijst. Groetjes, Simone

  2. Hoi Simone, Ik koop op een Kumpulan altijd lemper, ben er gek op, maar nog nooit zelf gemaakt, maar ik ben 5 december jarig en houdt mn feestje zaterdag,s , dus wil ik lemper maken.
    mijn vraag is kan ik de sereh en djeroek poeroet ook vervangen door iets? Heb geen toko in de buurt n.m. verder veel complimenten voor je heerlijke recepten. Ga zo door. Groetjes Jos.

    • Hoi Jos, wat leuk jarig zijn op 5 december! Wat betreft de sereh en djeroek poeroet. Deze hebben eigenlijk zo’n specifieke smaak dat ze bijna niet te vervangen zijn. Je kunt sereh ook kopen in de vorm van poeder. Nu verkopen ze dat in sommige supermarkten dus het is zeker de moeite waard om daar even naar op zoek te gaan. Voor djeroek poeroet is niet echt een alternatief. Deze geeft wel echt de smaak aan de lemper. Misschien is bestellen bij een online toko een optie? En anders zouden citroen en limoen een optie kunnen zijn. Succes met koken! Groetjes, Simone

  3. Hoi Simone, ik heb de ketanrijst bereid exact volgens het recept. Maar de rijst bleef te nat helaas. Wat heb ik niet goed gedaan? De smaak vd lempers zijn overigens top!
    Gr Marleen

    • Hoi Marleen, ik heb zelfs even advies gevraagd aan mijn moeder! Maar ze zei dat als het te nat is je beter een nieuwe portie kan koken. Ik denk zelf dat je misschien de rijst in een zeef kan doen en met de achterkant van een lepel het overtollige vocht eruit kan drukken. Het is in ieder geval de moeite waard om te proberen. Zo zou ik het in ieder geval doen. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*