Eetspiratie » Indonesische rijstrolletjes met kip (lemper)
Indonesische rijstrolletjes met kip - lemper

Indonesische rijstrolletjes met kip (lemper)

Indonesische rijstrolletjes met kip (lemper), een van de meest bekende snacks uit de Indonesische keuken. De juiste uitspraak voor deze rolletjes is: lumpur. Ik at deze rijstrolletjes eigenlijk alleen maar bij oma, mijn moeder maakte ze zelf nooit. Als ik vanuit school naar oma ging stelde ze me altijd de vraag of ik nog iets wilde eten. Uit haar grijs gewolkte stoompan toverde ze dan lemper, hiervan had ze altijd een voorraadje in de vriezer liggen.

Om lemper te maken moet je even de tijd nemen. Het is een leuke activiteit om samen te doen met je familie en de kinderen. Als je lemper wil gaan maken dan moet waarschijnlijk wel even op en neer naar de toko voor ketanrijst. Deze rijst heb je nodig om lemper te maken. Ketanrijst of kleefrijst lijkt een beetje op sushi rijst. Het is dik en het plakt en dit heb je nodig om goede stevige rolletjes te maken. Je hoeft er trouwens niet perse rolletjes van te maken, je kunt het ook maken in een (oven)schaal. Hierbij leg je laagjes rijst en vulling op elkaar en snijd je er vierkantjes van. Dit wordt ook wel de ‘luie lemper’ genoemd.

Lemper kun je zowel warm als koud eten. Koud heeft mijn voorkeur omdat de lemper dan lekker stevig is en je de vulling goed proeft. Je kunt de lemper ook opwarmen door deze kort te stomen in een vergiet of stoommandje boven een pan kokend water of 1 tot 1,5 minuut in de magnetron. De rijst wordt dan wel wat zachter en plakkeriger maar dit doet niks af aan de smaak.

De ideale lepel voor het opscheppen van rijst
Joseph Joseph - Elevate Fusion Rijstlepel - Siliconen - Grijs

Joseph Joseph – Elevate Fusion Rijstlepel – Siliconen – Grijs

Slim ontworpen rijstlepel!

Indonesische rijstrolletjes met kip (lemper)

Ketanrijst koken

Het bereiden van ketanrijst is niet net zoals gewone witte rijst koken. Je moet een aantal stappen doorlopen. Dit kan echter op verschillende manieren. Iedere familie doet dit op zijn eigen manier. Wel wordt de rijst altijd gewassen, geweekt, gekookt en gestoomd. In welke volgorde dat gebeurd dat kan per recept verschillen. Ik kies ervoor om de rijst te weken, vervolgens te stomen en daarna meng ik de kokosmelk erdoorheen. Een methode die iets meer tijd in beslag neemt maar wel het meest effectief is. De reden waarom ik dit op deze manier doe is dat als je de geweekte rijst eerst stoomt deze zacht en plakkerig wordt zonder dat het teveel vocht opneemt. Door het daarna te mengen met de kokosmelk wordt de rijst zacht en romig. Het voordeel van deze bereidingswijze is dat de rijst de juiste plakkerige (kleverige) textuur krijgt en je weinig risico hebt op aanbranden.

De rijst eerst koken in kokosmelk en vervolgens stomen bespaart misschien wel tijd maar hierbij is het lastiger om het vocht te regelen. Factoren die meespelen zijn de warmte van de pan, hoe hoog staat het vuur en hoe snel verdampt het vocht. Het risico dat de rijst aanbrand is groter bij deze bereidingswijze.

Leg dit alvast klaar:

  • huishoudfolie
  • een stoompan of een pan met stoomvergiet
  • snijplank
  • rijstlepel

De vulling

De meest bekende lemper is de lemper met kip (lemper ajam). Maar je kunt deze rijstrolletjes vullen met ingrediënten die jij lekker vindt. Je kunt eigenlijk net zoals bij een loempia kiezen voor een andere vulling zoals bijvoorbeeld vlees, kip of kipgehakt. Of als je in een zoete bui bent zelfs voor fruit zoals bijvoorbeeld mango. Voor een vegan of vegetarische variant gebruik je jackfruit. Je kunt ze zelfs vullen met seroendeng voor een snelle en makkelijke variant.

Ben niet te voorzichtig met kruiden, de vulling van lemper mag lekker kruidig zijn van smaak. Kipfilet of kippendijen kook je eerst even gaar in water en/of bouillon en pluis deze met twee vorken uit elkaar. De gepluisde kip gebruik je voor de vulling. Gebruik je kipgehakt? Bak het gehakt in een scheut olie lekker rul en bruin samen met de ingrediënten voor de vulling.

Lemper rollen

Het rollen van lemper is niet zo moeilijk. Ik leg je stap voor stap uit hoe je dit doet. Zet de rijst en de vulling op tafel en leg de folie klaar. Het belangrijkst is om de rijst zo min mogelijk met je handen aan te raken want het plakt enorm. Gebruik een rijstlepel om de rijst mee op te scheppen en bedek het met folie als je het met je handen gaat vormen. Moet je het toch aanraken, maak dan je handen of vingers een beetje nat.

  • Leg op een snijplank een stukje huishoudfolie zo groot als een A4tje of iets groter.
  • Schep 1,5 opgehoopte rijstlepel kleefrijst in het midden van de folie.
  • Vouw de onderste helft van de folie over de rijst en duw het plat met je hand zodat je een plak krijgt zo groot als een envelopje. Vouw vervolgens de folie weer open.
  • Schep nu een flinke rijstlepel van de vulling in het midden van de rijst in een lijn van links naar rechts (net als bij sushi).
  • Begin onderaan de folie naar boven te rollen tot je niet meer verder kunt, de rijst die er eventueel aan de zijkant uitkomt knijp je er gewoon af.
  • Draai het rolletje aan de zijkanten strak op (als een worstje), draai de uiteinden dicht en vouw ze om naar de onderkant.
  • De lemper is nu klaar. Bewaar in de koelkast of vries ze in.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Indonesische rijstrolletjes met kip - lemper
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Indonesische rijstrolletjes met kip (lemper)

Indonesische rijstrolletjes met kip (lemper)

Recipe by Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.4 from 30 votes
Course: Bijgerecht, SnackCuisine: IndonesischDifficulty: gemiddeld
Porties

20

stuks
Voorbereiding

35

minutes
Kooktijd

1

hour 

15

minutes
Totale tijd

1

hour 

50

minutes

Lemper ajam, Indonesische rijstrolletjes met een kruidige vulling van kipgehakt of kippendij. Heerlijk zowel warm als koud, met een beetje sambal erbij.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • voor de ketanrijst
  • 500 gram ketanrijst

  • 250 gram santen (kokosblok)

  • 3 blaadjes djeroek poeroet, ingescheurd

  • 1 stengel serehstengel, gekneusd

  • 2 liter water (voor de rijst) + 1 liter voor het stomen van de rijst

  • voor de vulling
  • 500 gram kipgehakt ongekruid

  • 1 stengel serehstengel, gekneusd

  • 3 blaadjes djeroek poeroet ingescheurd

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 ui, gesnipperd

  • halve theelepel trassi, verkruimeld

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje

  • 1 theelepel gemalen laos

  • 1 theelepel gemalen kurkuma

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 eetlepel olie

  • zout en peper naar smaak

BEREIDING

  • Was de rijst in een vergiet onder de kraan tot het water wat eraf komt helder ziet. Week de rijst 30 minuten in een grote pan met ruim vers water.
  • Maak ondertussen de boemboe. Snipper 1 ui en hak 3 tenen knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit dit aan. Voeg 1 theelepel ketoembar, een halve theelepel trassi, 1 theelepel laos, 1 theelepel kurkuma toe en bak dit mee aan. Kneus het uiteinde van een sereh stengel met de stamper van een vijzel en scheur 3 djeroek poeroet blaadjes in. Bak deze in zijn geheel mee met de boemboe.
  • Voeg 500 gram kipgehakt toe samen met 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje en bak dit rul samen met de boemboe. Proef de vulling en voeg indien nodig nog iets toe van de bovenstaande ingrediënten. Laat de vulling afkoelen.
  • Giet de geweekte rijst af. Breng een liter water in een grote pan aan de kook en zet hier een stoominzet/vergiet op. Schep de geweekte rijst erin en doe de deksel erop. Stoom de rijst ongeveer 40 minuten.
  • Doe in een andere pan 1 liter water samen met 250 gram santen, 1 gekneusde sereh stengel en 3 djeroek poeroet blaadjes in een ruime pan. Laat dit zachtjes doorkoken tot de santen is opgelost. Voeg hier de gestoomde rijst aan toe. Zet dit op een laag vuur en blijf dit 5 minuten constant roeren totdat al het vocht is opgenomen door de rijst.
  • Als het vocht is opgenomen door de rijst verwijder je de sereh en djeroek poeroet. De rijst is nu klaar. Laat dit lichtjes afkoelen voordat je de lemper gaat rollen. Boven deze receptenkaart heb ik stap voor stap uitgelegd hoe je lemper rolt.
  • De rolletjes kun je bewaren in de koelkast maar je kunt ze ook invriezen. Je stoomt (met een stoominzet) of verwarmd (magnetron) de lemper in de plasticfolie. Als het rolletje zacht en warm is verwijder je de folie en eet je de lemper met een lepel en/of vork. Serveer er eventueel een beetje chilisaus bij.

AANTEKENINGEN

  • De werkwijze voor dit recept heb ik in de loop van de tijd een beetje aangepast. Vooral het koken van de rijst was niet helemaal duidelijk. Bij deze bereiding week je de rijst vooraf wat het koken makkelijker maakt. Dit is een snellere en meer handige manier. De bereiding blijf hetzelfde alleen de volgorde is verbeterd.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.