Eetspiratie » Indonesische rijstrolletjes met kip (Lemper)
Indonesische rijstrolletjes met kip - lemper

Indonesische rijstrolletjes met kip (Lemper)

Indonesische rijstrolletjes met kip (lemper), een van de meest bekende snacks uit de Indonesische keuken. De juiste uitspraak voor deze rolletjes is: lumpur. Ik at deze rijstrolletjes eigenlijk alleen maar bij oma, mijn moeder maakte dit zelf nooit. Als ik vanuit school naar oma ging stelde ze me altijd de vraag of ik nog iets wilde eten. Uit haar grijs gewolkte stoompan toverde ze dan lemper!

Om lemper te maken moet je even de tijd nemen. Het is een leuke activiteit om samen te doen met je familie en de kinderen. Als je lemper wil gaan maken dan moet waarschijnlijk wel even op en neer naar de toko voor ketanrijst. Deze rijst heb je nodig om lemper te maken. Het lijkt een beetje op sushi rijst. Het is dik en het plakt en dit heb je nodig om goede rolletjes te maken. Als je dan toch bij de toko bent, neem dan een extra pak ketanrijst mee voor als je nog een keer lemper wil gaan maken.

Indonesische rijstrolletjes met kip (lemper)

Ketanrijst koken

Het bereiden van ketanrijst is niet een kwestie van koken en klaar. Je moet een aantal stappen doorlopen. Je weekt de rijst en stoomt deze vervolgens gaar. Daarna voeg je santen (kokos) toe en mengt deze er doorheen tot het volledig is opgenomen door de rijst. Daarna kun je de lemper gaan rollen. Ik leg alles uit in de bereidingswijze.

Voorbereidingen:

Voordat je begint met het maken van lemper heb je nog een aantal dingen nodig.

Leg dit alvast klaar:

  • huishoudfolie (in grote vierkantjes geknipt)
  • een stoompan of een pan met stoomvergiet
  • snijplank

De meest bekende lemper is de lemper met kip (lemper ajam). Maar je kunt deze rijstrolletjes vullen met ingrediënten die jij lekker vindt. Je kunt eigenlijk net zoals bij een loempia kiezen voor een andere vulling zoals bijvoorbeeld vlees in plaats van kip. Of als je in een zoete bui bent zelfs voor fruit zoals bijvoorbeeld mango.

Kipgehakt of kippendij

Ik heb nu een aantal keer lemper gemaakt en ik vind de versie met kipgehakt eigenlijk het lekkerst. Kipgehakt heeft een beetje vet en dat geeft smaak. Ben niet te voorzichtig met kruiden, een lemper mag lekker kruidig zijn van smaak. Gebruik je kippendij? Kook deze dan gaar in water en/of bouillon en pluis deze met twee vorken uit elkaar als het gaar is. De gepluisde kip gebruik je voor de vulling. Gebruik je kipgehakt? Bak het gehakt in een scheut olie lekker rul en bruin samen met de ingrediënten voor de vulling.

Voor een vegetarische vulling kun je jackfruit gebruiken. Dit scheur je in sliertjes en gebruik je als alternatief voor kip. Wil je de lemper helemaal vegan maken, gebruik dan ook jackfruit en laat de trassi weg uit het recept.

Lemper rollen

Het rollen van lemper is niet zo moeilijk. Ik leg je stap voor stap uit hoe je dit doet. Zet de rijst en de vulling op tafel en leg de folie klaar.

  • leg op een snijplank een vierkantje folie
  • schep 2 eetlepels rijst in het midden van de folie, duw dit plat met de achterkant van een vochtige lepel en laat aan beide zijkanten een stukje folie vrij. Duw het plat tot een rechthoek van ongeveer 10 bij 15 centimeter.
  • vouw de onderste helft van de folie over de rijst en duw het plat met je hand zodat je een plak krijgt. Vouw vervolgens weer open.
  • schep nu een flinke eetlepel van de vulling in het midden van de rijst in een lijn van links naar rechts (net als bij sushi)
  • begin onderaan de folie naar boven te rollen tot je niet meer verder kunt, de rijst die er aan de zijkant uitkomt knijp je er gewoon af
  • draai het rolletje aan de zijkanten strak op (als een worstje), draai de uiteinden dicht en vouw ze om naar de onderkant
  • de lemper is nu klaar

Indonesische rijstrolletjes met kip (lemper)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

20

stuks
Tijd totaal

1

uur 

15

minuten

Rijstrolletjes met een kruidige vulling van kipgehakt of kippendij.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 ketanrijst

  • 250 gram 250 santen (kokosblok)

  • 6 blaadjes 6 djeroek poeroet

  • 2 stengels 2 sereh gekneusd

  • 500 gram 500 kipgehakt of kippendijen

  • 1 theelepel 1 gemalen laos

  • 3 tenen 3 knoflook

  • 1 1 ui

  • halve theelepel halve trassi

  • 1 theelepel 1 gemalen kurkuma

  • 1 eetlepel 1 groentebouillompoeder of een half verkruimeld bouillonblokje

  • 1 theelepel 1 gemalen koriander (ketoembar)

  • 2 eetlepels 2 olie

  • 1 liter 1 water (voor de rijst)

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Was de rijst in een vergiet onder de kraan tot het water helder ziet. Week de rijst 30 minuten in een grote pan met ruim water.
  • Als je kippendij gebruikt (ipv kipgehakt) kook deze dan ondertussen gaar in water met een snufje zout. Als de kip gaar is trek deze dan uit elkaar met twee vorken tot je kleine sliertjes krijgt.
  • Maak vervolgens de boemboe. Snipper de ui en de knoflook, verhit een scheut olie in een wok en fruit dit aan. Voeg de ketoembar, trassi, laos en kurkuma toe en bak dit kort mee. Kneus de sereh stengel en de djeroek poeroet blaadjes. Bak deze in zijn geheel mee met de boemboe. Voeg de gare kip toe en schep dit goed mee om. Als het mengsel te droog is voeg dan een scheut water of kokosmelk toe.
  • Proef de vulling en voeg indien nodig nog iets toe van de bovenstaande ingrediënten of voeg groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje) toe. De vulling is pas klaar als de smaak naar wens is.
  • Breng een laagje water in een grote pan aan de kook en zet hier een stoominzet op. Schep de geweekte rijst erin en doe de deksel erop. Stoom de rijst in 40 minuten gaar.
  • Doe nu 1 liter water samen met het blok santen, 1 gekneusde sereh stengel en 3 djeroek poeroet blaadjes in een ruime pan. Laat dit zachtjes doorkoken tot de santen is opgelost. Voeg hier de gestoomde rijst aan toe. Zet dit op een laag vuur en blijf dit 5 minuten roeren totdat al het vocht is opgenomen door de rijst.
  • Als het vocht is opgenomen door de rijst verwijder je de sereh en djeroek poeroet. De rijst is nu klaar en je kunt de lemper gaan rollen. Boven deze receptenkaart heb ik dat stap voor stap uitgelegd.
  • De rolletjes kun je bewaren in de koelkast maar je kunt ze ook invriezen. Je stoomt (met een stoominzet) of verwarmd (magnetron) de lemper in de plasticfolie. Als het rolletje zacht en warm is verwijder je de folie en eet je de lemper met een lepel en/of vork. Serveer er eventueel een beetje chilisaus bij.

Aantekeningen

  • De werkwijze voor dit recept heb ik in de loop van de tijd een beetje aangepast. Vooral het koken van de rijst was niet helemaal duidelijk. Bij deze bereiding week je de rijst vooraf wat het koken makkelijker maakt. Dit is een snellere en meer handige manier. De bereiding blijf hetzelfde alleen de volgorde is verbeterd.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE