Bapao met gehakt, een zacht broodje met een heerlijke kruidige vulling. Misschien gek, maar ik lustte vroeger geen bapao. Tegenwoordig lust ik het wel. Ik maak ze dan ook het liefst zelf. De supermarktvariant bevat nauwelijks vulling en blijft aan je gehemelte plakken! Het deeg en de vulling maken is even een werkje maar dan heb je ook wat. De bapao stoom je normaal gesproken maar wist je dat je deze ook kunt warm maken in je tosti-ijzer? Lekker met zoete chilisaus.
Bapao is eigenlijk een gerecht om restjes mee op te maken. Dus er is geen standaard recept voor wat erin zou ‘moeten’. Laat je eigen fantasie erop los en kijk wat je in huis hebt. Dit recept kun je gebruiken als basis. Een ingrediënt wat eigenlijk niet zou mogen ontbreken is selderij, dit geeft de bapao vulling die kenmerkende smaak.
Stoommandje – Dim Sum mandje – Bamboe – 25 cm
Met dit stoommandje kun je jouw gerechten op een gezonde manier bereiden!
Zelf bapao maken
Het deeg maak je ook zelf, dit kost even tijd maar het is erg leuk om te doen. Belangrijk is om het zeker 8 tot 10 minuten met de hand te kneden zodat je een lekker soepel deeg krijgt. Terwijl het deeg rijst ga je de vulling maken. Bapao maken is een projectje wat leuk is om samen te doen met bijvoorbeeld de kinderen. Je kunt bapao ook goed invriezen. Dit doe voordat je ze gaat stomen. Leg ze op een bord of dienblad in de vriezer en als ze volledig bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een zakje doen zonder dat ze aan elkaar bevriezen. Wil je ze eten laat ze dan lichtjes ontdooien en stoom ze vervolgens in 10 tot 15 minuten gaar. Nu zijn ze klaar om te eten.
Wat je ook kunt doen is de gestoomde bapao tussen de grill of in een tosti-ijzer leggen. Het broodje krijgt dan lekkere grillstrepen en je hebt dan een soort gevuld ‘platbroodje’. Heerlijk met een dip van zoete chilisaus.
GreenPan Bistro – Contact Grill – Tosti apparaat
Openklapbaar – PFAS-vrij – met timer – 2000 Watt
Bapao met gehakt
10
stuks45
minuten40
minuten2
uren15
minuten3
uren40
minutenLees hier hoe je zelf bapao met gehakt maakt, zowel het deeg als de vulling.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
300 gram bloem
160-175 milliliter warm water
7 gram gist (1 zakje)
1 theelepel suiker
450 gram half-om-half gehakt
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
3 bosuitjes, heel fijn gesneden
8 takjes selderij, fijngehakt
1 theelepel laos
sambal oelek naar smaak
2 eetlepels tomaten ketchup
2 eetlepels ketjap manis
2 laurierbladen
1 eetlepel olie
1 theelepel zout
BEREIDING
- Doe 160 – 175 milliliter warm water in een maatbeker samen met het zakje gist van 7 gram en 1 theelepel suiker. Roer dit even door en laat het even staan zodat het gist geactiveerd kan worden.
- Zeef 300 bloem boven een grote kom en voeg 1 theelepel zout toe. Schenk het gistmengsel erbij en roer het door elkaar. Doe dit met chopsticks of een spatel.
- Zorg dat de bloem volledig is opgenomen door het vocht en kneed het deeg nu verder met de hand. Kneed het minimaal 8 tot 10 minuten voor een soepel deeg.
- Strooi een beetje bloem in een kom en leg hierop de deegbal. Dek af met huishoudfolie en een theedoek en laat het in volume verdubbelen. Ondertussen ga je de vulling maken.
- Snipper de ui, 2 tenen knoflook en snijd 3 bosuitjes en 8 takjes selderij fijn. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook aan. Leg er 2 laurierbladen erbij en bak deze mee. Voeg nu 450 gram gehakt toe en bak het snel rul op een hoog vuur.
- De fijnhakte bosui selderij kunnen er nu bij. Schep alles goed om met een spatel. Als laatste voeg je 1 theelepel laos, sambal oelek naar smaak, 2 eetlepels ketjap manis en 2 eetlepels tomatenketchup toe, schep goed om. Breng op smaak met peper en zout. Zet de vulling apart tot gebruik.
- Kijk na 1 uur rijzen of je deeg verdubbeld is in volume. Zo ja, druk dan de lucht eruit, kneed het nog even door en draai er balletjes van. Maak balletjes van ongeveer 45 gram per stuk. Weeg dit af op een keukenweegschaal. Uiteindelijk kun dan 10 bapao broodjes maken. Voor kleine (mini) bapao maak je balletjes van 30 gram per stuk, dan heb je uiteindelijk 15 stuks. Laat ze op een stukje bakpapier onder een theedoek voor 15 minuten rusten.
- Pak de vulling erbij. Neem nu een balletje en druk deze plat met je hand. Maak met je duimen een klein kuiltje in het midden en schep daar een eetlepel vulling in. Vouw het dicht (dit is de onderkant) en rol er een balletje van. Doe dit ook met de rest van het deeg en de vulling.
- Leg de gevulde broodjes onder een theedoek en laat nog een uur rijzen.
- Kook ondertussen een grote pan met een laagje water. Zet er een speciale stoompan of bamboe stoommand op of hang er een metalen vergiet boven. Leg hier een bakpapiertje in, zodat de bapao niet aan de bodem plakt. Stoom nu per keer een aantal bapao’s, bijvoorbeeld 4 per keer. Zet een deksel op de vergiet, zodat de stoom in de pan blijft. Na 15 tot 20 minuten stomen is de bapao klaar. Je kunt ziet dat ze gaar zijn al de bovenkant niet meer vochtig is maar droog.
- Stoom de bapao’s allemaal en bewaar ze in de koelkast of vries ze in. Wil je ze eten, stoom ze dan een paar minuutjes, zodat ze lekker warm en zacht worden. Serveer met chilisaus.
AANTEKENINGEN
- Bao buns zijn ook heerlijke gestoomde broodjes. Deze kun je vullen met bijvoorbeeld pulled pork en pickles. Kijk hier hoe je bao buns maakt.
Gerelateerde recepten en artikelen
- 15 Indische hapjes voor bij de borrel
- Bao buns – gestoomde broodjes
- Gestoomde paksoi met sojasaus en knoflook – 2 manieren
- De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes
- Wrap loempia’s
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.