Bapao

Bapao met gehakt

Bapao lustte ik eigenlijk niet, die kleffe broodjes uit de supermarkt smaken eigenlijk naar niks… Ik had wat restjes gehakt, prei en ui over en bloem in huis dus ik dacht ik maak gewoon zelf bapao. Het lijkt moeilijker dan het is. Het kost wel wat meer tijd, omdat het deeg moet rijzen. Een leuk klusje voor het weekend dus…

Voor het maken van bapao heb je een paar ingrediënten uit de Indonesische keuken nodig. Lees ook eens het artikel dat ik daarover schreef. Dit artikel is ook geschikt als boodschappenlijstje voor als je een keertje naar de toko gaat.

Wat heb je nodig voor het deeg?

  • 500 gram (spelt)bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 250 – 300 milliliter water
  • 1 theelepeltje suiker of honing

Doe de ingrediënten in een kom en kneed dit tot een soepel deeg. Is het deeg iets te droog voeg dan een klein scheutje water bij. Is het te nat? Voeg dan nog een beetje bloem toe. Laat het rusten in de kom onder een vochtige theedoek en maak ondertussen de vulling.

De vulling kun je zelf samenstellen. Er is niet een standaard recept voor bapao. Eigenlijk is dit recept ontstaan om restjes te verwerken, want weggooien is natuurlijk zonde! Kijk in je koelkast wat je nog hebt (bosui, wortel, prei, enzovoorts). Noem maar op, het kan allemaal in je lekkere broodje bapao.

Wat heb je nodig voor de vulling?

  • 450 gram half om half gehakt (het kan ook met gegaarde kip)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 teentje geraspte knoflook
  • het witte stuk van een prei (of drie bosuitjes)
  • half bosje selderij
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel (of meer voor extra pit) sambal oelek
  • 2 eetlepels tomaten passata
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel ahorn siroop (maple syrup) of een schepje (kokosbloesem) suiker
  • 1 laurierblad
  • olie om in te bakken

Hoe maak je de vulling?

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook. Leg het laurierblad erin en bak deze mee. Voeg nu het gehakt toe en bak het snel rul op een hoog vuur. De prei en de selderij kunnen er nu bij. Schep alles goed om met een spatel. Als laatste voeg je de laos, de sambal, de ketjap, de passata en de ahorn siroop toe en schep goed om.

Als het gehakt gaar is, schep het mengsel dan in een zeef of vergiet om het eventuele overtollige vocht af te gieten. Verwijder ook het laurierblad. Kijk intussen naar het deeg. Deze zal al goed gerezen zijn. Nu kun je de bapao gaan maken.

Leg op je werkblad een groot stuk bakpapier en maak balletjes van het deeg. Als het plakt doe dan een beetje bloem op je handen. Maak balletjes zo groot als een golfbal. Als je alle balletjes gedraaid hebt, kun je de vulling erin gaan doen.

Bapao met gehakt

Druk met je duimen een kuiltje in het midden en doe daar een eetlepel vulling in. Vouw nu het deeg om de vulling heen, dit is de onderkant. Draai het om en vorm het met je handen tot een mooi rond bolletje. Doe dit tot alle bolletjes gevuld zijn en laat ze vervolgens een uur rusten afgedekt onder een theedoek.

Bapao

Ondertussen kun je de keuken gaan opruimen! Na een uurtje zijn ze nog meer gerezen. Kook ondertussen een grote pan met een laagje water. Zet er een speciale stoompan of bamboe stoommandje op of hang er een metalen vergiet boven. Leg hier een bakpapiertje in, zodat de bapao niet aan de bodem plakken. Stoom nu per keer een aantal bapao’s, bijvoorbeeld 4 per keer. Zet een deksel op de vergiet, zodat de stoom in de pan blijft. Na 15 tot 20 minuten stomen is de bapao klaar.

Bapao met gehakt

Stoom de bapao’s allemaal en bewaar ze in de koelkast of vries ze in. Wil je ze eten, stoom ze dan een paar minuutjes, zodat ze lekker warm en zacht worden.

Eet ze met een lekker pittig sausje, zoals chilisaus of ketjapsaus.

Ketjapsaus

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

1 Reactie

  1. Hoi Simone,

    Ik heb deze bapao gemaakt en ze waren superlekker! Het was wel even lastig om de vulling in de broodjes te doen en ze waren niet zo mooi rond als die van jou, maar de smaak was prima. Bedankt voor je recept!
    Groetjes Nardie

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*