Eetspiratie » Bapao met gehakt
Bapao met gehakt

Bapao met gehakt

Misschien gek, maar ik lustte vroeger geen bapao. Tegenwoordig lust ik het wel. Ik maak ze dan ook het liefst zelf. De supermarktvariant bevat nauwelijks vulling en blijft aan je gehemelte plakken! Het deeg en de vulling maken is even een werkje maar dan heb je ook wat.

Bapao is eigenlijk een gerecht om restjes mee op te maken. Dus er is geen standaard recept voor wat erin zou ‘moeten’. Laat je eigen fantasie erop los en kijk wat je in huis hebt. Dit recept kun je gebruiken als basis.

Het deeg maak je ook zelf. Dit kost even tijd maar het is erg leuk om te doen. Belangrijk is om het zeker 8 tot 10 minuten met de hand te kneden zodat je een lekker soepel deeg krijgt. Terwijl het deeg rijst ga je de vulling maken.

Bapao met gehakt

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Oosterse recepten, TussendoortjesKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

10

stuks
Bereidingstijd

30

minuten
Rijzen

75

minuten
Stomen

40

minuten

Lees hier hoe je zelf bapao maakt, zowel het deeg als de vulling.

Ingrediënten

  • 300 gram bloem

  • 160-175 milliliter warm water

  • 7 gram gist (1 zakje)

  • 1 theelepel suiker

  • 450 gram half om half gehakt

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 3 bosuitjes

  • 8 takjes selderij

  • 1 theelepel laos

  • sambal oelek naar smaak

  • 2 eetlepels tomaten ketchup

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 2 laurierbladen

  • 1 eetlepel olie

  • zout en peper

Hoe maak je het?

  • Doe het warm water in een maatbeker samen met het zakje gist en het water en suiker. Roer dit even door en laat het even staan zodat de gist geactiveerd kan worden.
  • Zeef de bloem boven een grote kom en voeg het zout toe. Schenk het gistmengsel erbij en roer het door elkaar. Ik doe dit met chopsticks (heel handig).
  • Zorg dat de bloem is opgenomen door het vocht en kneed het deeg nu verder met een hand. Houd altijd een hand schoon en een hand vrij om mee te kneden. Kneed het minimaal 8 tot 10 minuten voor een soepel deeg.
  • Strooi een beetje bloem in een kom en leg hierop de deegbal. Dek af met huishoudfolie en een theedoek en laat het in volume verdubbelen. Ondertussen ga je de vulling maken.
  • Snipper de ui en de knoflook en snijd de bosui en selderij fijn. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook. Leg het laurierbladen erbij en bak deze mee. Voeg nu het gehakt toe en bak het snel rul op een hoog vuur.
  • De bosui selderij kunnen er nu bij. Schep alles goed om met een spatel. Als laatste voeg je de laos, sambal, ketjap en tomatenketchup toe, schep goed om. Breng op smaak met peper en zout. Zet de vulling apart tot gebruik.
  • Kijk of je deeg goed gerezen is. Zo ja dan haal je het uit de kom en ga je er balletjes van draaien. Maak balletjes van ongeveer 45 gram per stuk. Weeg dit af op een keuken weegschaal of draai 10 even grote balletjes. Voor kleine bapao maak je balletjes van 30 gram per stuk, dan heb je 15 stuks. Leg ze op een stukje bakpapier onder een theedoek voor 15 minuten.
  • Pak de vulling erbij. Neem nu een balletje en druk deze plat met je hand. Maak met je duimen een klein kuiltje in het midden en schep daar een eetlepel vulling in. Vouw het dicht (dit is de onderkant) en rol en een balletje van. Doe dit ook met de rest van het deeg en de vulling.
  • Leg de bapao onder een theedoek en laat nog een uur rijzen.
  • Kook ondertussen een grote pan met een laagje water. Zet er een speciale stoompan of bamboe stoommandje op of hang er een metalen vergiet boven. Leg hier een bakpapiertje in, zodat de bapao niet aan de bodem plakt. Stoom nu per keer een aantal bapao’s, bijvoorbeeld 4 per keer. Zet een deksel op de vergiet, zodat de stoom in de pan blijft. 20 minuten stomen is de bapao klaar. Je kunt ziet dat ze gaar zijn al de bovenkant niet meer vochtig is maar droog.
  • Stoom de bapao’s allemaal en bewaar ze in de koelkast of vries ze in. Wil je ze eten, stoom ze dan een paar minuutjes, zodat ze lekker warm en zacht worden. Serveer met chilisaus.Bapao

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

5 × vier =