Eetspiratie » Piri piri saus
Piri piri saus

Piri piri saus

Piri piri saus, (of peri peri saus), een pittige saus die zijn oorsprong vindt in de Portugese en Afrikaanse keuken. Pepers gecombineerd met azijn, citroensap en specerijen. Niet te vergelijken met een sambal, want de smaak van piri piri is weer net iets anders. De pepers en/of paprika worden eerst geroosterd waardoor ze een volle rokerige smaak krijgen. Vervolgens vermaal je alles in een keukenmachine tot een gladde saus. Lekker, simpel en te gebruiken bij veel verschillende gerechten. In dit artikel leg ik uit hoe je zelf piri piri saus maakt.

In dit recept gebruik ik rawits. Deze pepertjes zien er schattig uit maar ze zijn ongelooflijk pittig! Wil je een mildere variant van deze saus maken, neem dan in plaats van rawits gewone rode pepers. Je begint met het roosteren van de paprika’s, ui, knoflook en pepers. Door dit te doen krijg je echt die lekkere smaak. Sla deze stap dus niet over. Je kunt dit gewoon doen in een hete droge koekenpan, op een grillpan of een contactgrill. Blijf erbij in de buurt en zorg ervoor dat het mooi verkleurd en niet verbrand. Onderaan dit artikel vind je een Youtube video waarin je precies kunt zien hoe je deze saus maakt.

Piri piri saus

Je kunt ook na het roosteren ervoor kiezen de paprika’s ontvellen. Doe ze dan in een plastic ziplockzakje en laat ze daar een paar minuten in. Daarna kun je het velletje er makkelijk afhalen en het vruchtvlees van de paprika gebruiken. Het ontvellen is niet perse noodzakelijk.

Waar eet je piri piri saus bij?

  • Gebruik het als marinade voor kip (zoals in dit recept voor piri piri pulled chicken).
  • Maak er een dipsaus van door het te mengen met mayonaise of yoghurt.
  • Je kunt het gebruiken als spread of smeersel voor brood of wraps.
  • Het is een lekkere ‘glaze’ bij vlees op de barbecue.
  • Voeg het toe aan een soep of stoofschotel voor een extra kick.
  • Drizzle het als een soort ‘pesto’ over gerechten zoals een tray bake of gebakken aardappels.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Piri Piri saus
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Piri piri saus

Piri piri saus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.6 van 5 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

300

milliliter
Tijd totaal

25

minuten

Iets totaal anders dan sambal maar toch lekker pittig is piri piri saus. Deze saus krijgt ook door het gerookt paprikapoeder een heerlijke smaak.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 2 rode puntpaprika’s

  • 3 tenen knoflook

  • 4-5 rawits (evt met zaadjes erin) of 4 rode pepers voor een milde variant

  • 1 rode ui

  • 1-2 eetlepels citroensap naar smaak

  • 1 eetlepel azijn

  • 1 flinke theelepel gerookt paprikapoeder

  • 1 theelepel gedroogde oregano

  • halve theelepel zout en een snufje peper

  • 2 theelepels (riet)suiker

  • 4 eetlepels olijfolie of meer naar wens

  • optioneel: snufje chilipoeder of cayennepeper

Bereiding:

  • Leg de puntpaprika’s, knoflook, ui en rawits in een droge koekenpan. Prik met een mes wat gaatjes in de paprika’s zodat ze niet ontploffen! Rooster ze tot ze verkleuren.
  • Haal ze uit de pan, verwijder de zaadjes van de paprika en snijd alles in grove stukken. Doe dit samen in de keukenmachine en blend het tot een puree.
  • Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Het citroensap, azijn, gerookt paprikapoeder, oregano, peper, zout en als laatste de olijfolie. Meng dit nogmaals goed door elkaar.
  • Proef de saus en breng hem op smaak. Is het niet pittig genoeg? Voeg dan nog een snufje chilipoeder toe. Schep de saus over in een schone uitgekookte glazen pot en bewaar de saus in de koelkast. Hier is hij een paar dagen houdbaar.

Bekijk de video

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)