Piri piri saus, (of peri peri saus), een pittige saus die zijn oorsprong vindt in de Portugese en Afrikaanse keuken. Pepers gecombineerd met azijn, citroensap en specerijen. Niet te vergelijken met een sambal, want de smaak van piri piri is weer net iets anders. De pepers en/of paprika worden eerst geroosterd waardoor ze een volle rokerige smaak krijgen. Vervolgens vermaal je alles in een keukenmachine tot een gladde saus. Lekker, simpel en te gebruiken bij veel verschillende gerechten. In dit artikel leg ik uit hoe je zelf piri piri saus maakt.
In dit recept gebruik ik rawits. Deze pepertjes zien er schattig uit maar ze zijn ongelooflijk pittig! Wil je een mildere variant van deze saus maken, neem dan in plaats van rawits gewone rode pepers. Je begint met het roosteren van de paprika’s, ui, knoflook en pepers. Door dit te doen krijg je echt die lekkere rokerige smaak. Sla deze stap dus niet over. Je kunt dit gewoon doen in een hete droge koekenpan, op een grillpan of een contactgrill. Blijf erbij in de buurt en zorg ervoor dat het mooi verkleurd en niet verbrand. Onderaan dit artikel vind je een Youtube video waarin je precies kunt zien hoe je deze saus maakt.
Piri piri saus
Je kunt ook na het roosteren ervoor kiezen de paprika’s ontvellen. Doe ze dan in een plastic ziplockzakje en laat ze daar een paar minuten in. Daarna kun je het velletje er makkelijk afhalen en het vruchtvlees van de paprika gebruiken. Het ontvellen is niet perse noodzakelijk.
Waar eet je piri piri saus bij?
Gebruik het als marinade voor kip (zoals in dit recept voor piri piri pulled chicken).
Maak er een dipsaus van door het te mengen met mayonaise of yoghurt.
Je kunt het gebruiken als spread of smeersel voor brood of wraps.
Het is een lekkere ‘glaze’ bij vlees op de barbecue.
Voeg het toe aan een soep of stoofschotel voor een extra kick.
Drizzle het als een soort ‘pesto’ over gerechten zoals een tray bake of gebakken aardappels.
Magimix – Mini Plus – Foodprocessor
Kleine foodprocessor, ook geschikt voor het maken van boemboes!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden. Lees verder onder de afbeelding.
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Piri piri saus
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.8 van 8 stemmen
Gang: CondimentKeuken: PortugeesNiveau: Makkelijk
Portie
1
300 milliliter
Voorbereiding
30
minuten
Tijd totaal
25
minuten
Iets totaal anders dan sambal maar toch lekker pittig is piri piri saus. Deze saus krijgt ook door het gerookt paprikapoeder een heerlijke smaak.
Kookmodus
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2rode puntpaprika’s
3tenenknoflook
4-5rawits (evt met zaadjes erin) of 4 rode pepers voor een milde variant
1rode ui
1-2eetlepelscitroensap naar smaak
1eetlepelazijn
1flinke theelepelgerookt paprikapoeder
1theelepelgedroogde oregano
halvetheelepelzout en een snufje peper
2theelepels(riet)suiker
4eetlepelsolijfolie of meer naar wens
optioneel: snufje chilipoeder of cayennepeper
BEREIDING
Leg 2 puntpaprika’s, 3 tenen knoflook, 1 rode ui en 4 tot 5 pepers in een droge koekenpan. Prik met een mes wat gaatjes in de paprika’s zodat ze niet ontploffen. Rooster ze tot ze verkleuren.
Haal alles uit de pan, verwijder de zaadjes van de paprika en snijd alles in grove stukken. Doe dit vervolgens samen in de keukenmachine en blend alles tot een puree.
Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. 1 tot 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel azijn, 1 flinke theelepel gerookt paprikapoeder, 1 theelepel gedroogde oregano, 2 theelepels suiker, peper en zout en als laatste 4 eetlepels olijfolie. Blend dit nogmaals goed door elkaar.
Proef de saus en breng hem op smaak. Is het niet pittig genoeg? Voeg dan nog een snufje chilipoeder of cayennepeper toe. Schep de saus over in een schone uitgekookte glazen pot en bewaar de saus in de koelkast. Hier is hij een paar dagen houdbaar.
Hoi, ik ben Simone en op mijn blog Eetspiratie deel ik mijn allerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische gerechten tot slowcooker recepten en praktische kooktips. Eetspiratie, voor jouw dagelijkse culinaire inspiratie. Wil je meer over mij en mijn blog weten, klik dan hier en/of volg mij op social media! Liefs Simone
Als je via deze advertentie of een van de andere affiliate links op mijn website iets bestelt, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra's, maar het helpt mij om mijn site te onderhouden en nieuwe content te blijven maken. Dus als je iets nodig hebt van Bol.com, overweeg dan om via mijn link te shoppen en steun daarmee mijn blog. Bedankt!
Pinterest
Hallo!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing cookies
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.