Piri piri saus, (of peri peri saus), een pittige saus die zijn oorsprong vindt in de Portugese en Afrikaanse keuken. Pepers gecombineerd met azijn, citroensap en specerijen. Niet te vergelijken met een sambal, want de smaak van piri piri is weer net iets anders. De pepers en/of paprika worden eerst geroosterd waardoor ze een volle rokerige smaak krijgen. Vervolgens vermaal je alles in een keukenmachine tot een gladde saus. Lekker, simpel en te gebruiken bij veel verschillende gerechten. In dit artikel leg ik uit hoe je zelf piri piri saus maakt.
In dit recept gebruik ik rawits. Deze pepertjes zien er schattig uit maar ze zijn ongelooflijk pittig! Wil je een mildere variant van deze saus maken, neem dan in plaats van rawits gewone rode pepers. Je begint met het roosteren van de paprika’s, ui, knoflook en pepers. Door dit te doen krijg je echt die lekkere smaak. Sla deze stap dus niet over. Je kunt dit gewoon doen in een hete droge koekenpan, op een grillpan of een contactgrill. Blijf erbij in de buurt en zorg ervoor dat het mooi verkleurd en niet verbrand. Onderaan dit artikel vind je een Youtube video waarin je precies kunt zien hoe je deze saus maakt.
Piri piri saus
Je kunt ook na het roosteren ervoor kiezen de paprika’s ontvellen. Doe ze dan in een plastic ziplockzakje en laat ze daar een paar minuten in. Daarna kun je het velletje er makkelijk afhalen en het vruchtvlees van de paprika gebruiken. Het ontvellen is niet perse noodzakelijk.
Waar eet je piri piri saus bij?
- Gebruik het als marinade voor kip (zoals in dit recept voor piri piri pulled chicken).
- Maak er een dipsaus van door het te mengen met mayonaise of yoghurt.
- Je kunt het gebruiken als spread of smeersel voor brood of wraps.
- Het is een lekkere ‘glaze’ bij vlees op de barbecue.
- Voeg het toe aan een soep of stoofschotel voor een extra kick.
- Drizzle het als een soort ‘pesto’ over gerechten zoals een tray bake of gebakken aardappels.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
WIL JE DIT RECEPT DELEN?
Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)