Eetspiratie » Piri piri saus
Piri piri saus

Piri piri saus

Een keer geen sambal! Maar wel een pittige saus, namelijk piri piri. Deze saus ken je misschien wel van kip piri piri, een gerecht wat in Portugal erg bekend is. Ik vind het vooral erg lekker omdat mijn lievelingspeper er in zit, namelijk de rawit. Naast de pepers heeft piri piri saus nog een belangrijk ingrediënt: gerookt paprikapoeder. Dit geeft de saus de kenmerkende rokerige smaak.

In dit recept begin ik met het roosteren van de paprika’s, ui, knoflook en rawits. Door dit te doen krijg je echt die lekkere smaak. Sla deze stap dus niet over! Let wel op dat het niet pikzwart wordt of echt verbrand want dat is én niet veilig én oneetbaar. Blijf er dus altijd bij en neem hier even de tijd voor.

Je kunt ook na het roosteren de paprika’s ontvellen. Doe ze dan in een plastic ziplockzakje en laat ze daar een paar minuten in. Daarna kun je het velletje er makkelijk afhalen en het vruchtvlees van de paprika gebruiken. Ik heb dat niet gedaan in dit recept maar het kan natuurlijk wel.

Wil je dit recept bewaren?
Pin dan de onderstaande foto op jouw Pinterest borden.

Piri Piri saus
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Piri piri saus

Piri piri saus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Dressings u0026amp; sauzen, Vegetarisch en veganKeuken: PortugeesNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

300

milliliter
Tijd totaal

25

minuten

Iets totaal anders dan sambal maar toch lekker pittig is piri piri saus. Deze saus krijgt ook door het gerookt paprikapoeder een heerlijke smaak.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 2 2 rode puntpaprika’s

  • 3 tenen 3 knoflook

  • 4-5 4-5 rawits (evt met zaadjes erin)

  • 1 1 rode ui

  • 1-2 eetlepels 1-2 citroensap naar smaak

  • 1 eetlepel 1 azijn

  • 1 flinke theelepel 1 gerookt paprikapoeder

  • 1 theelepel 1 gedroogde oregano

  • halve theelepel halve zout en een snufje peper

  • 2 theelepels 2 (riet)suiker

  • 4 eetleps 4 olijfolie of meer naar wens

  • optioneel: snufje chilipoeder of cayennepeper

Hoe maak je het?

  • Leg de puntpaprika’s, knoflook, ui en rawits in een droge koekenpan. Prik met een mes wat gaatjes in de paprika’s zodat ze niet ontploffen! Rooster ze tot ze verkleuren.
  • Haal ze uit de pan, verwijder de zaadjes van de paprika en snijd alles in grove stukken. Doe dit samen in de keukenmachine en blend het tot een puree.
  • Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Het citroensap, azijn, gerookt paprikapoeder, oregano, peper, zout en als laatste de olijfolie. Meng dit nogmaals goed door elkaar.
  • Proef de saus en breng hem op smaak. Is het niet pittig genoeg? Voeg den nog een snufje chilipoeder toe. Schep de saus over in een schone uitgekookte glazen pot en bewaar de saus in de koelkast. Hier is hij een paar dagen houdbaar.

Bekijk de video

Aantekeningen

  • Wat kun je maken met deze piri piri saus?
    Je saus is klaar en dan? Ik geef een aantal tips wat je met deze saus kunt maken.

    Maak er met mayonaise een dip van voor groenten of (tortilla)chips.
    Gebruik het als marinade voor kip.
    Het past goed bij garnalen.
    Als basis of smeersel op een (gevulde) tortilla wrap of broodje.
    Lekker bij zoete aardappelfrietjes.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE