Chili met bonen en kipgehakt

Chili met bonen en kipgehakt

Als je aan chili con carne denkt, denk je aan een gerecht met bonen en gehakt. Chili lijkt door de ingrediënten een Mexicaans gerecht, maar eigenlijk ligt de oorsprong in Texas. In de Texas chili zitten eigenlijk niet eens bonen of tomaat maar het gerecht bestaat uit (rund)vlees, bouillon en specerijen. Er zijn zoveel verschillende recepten voor chili en iedereen heeft zijn eigen voorkeur en smaak. Ik maakte mijn eigen persoonlijke chili met bonen en kipgehakt.

Ik heb in de herfst/winterperiode altijd behoefte aan warme en kruidige gerechten. Hier thuis zijn ze niet echt fan van chili maar ik wilde het toch graag maken. Ze hadden een wensenlijstje. Geen gehakt (rund of varken), niet te tomaterig en geen overheersende komijnsmaak. Ik maakte daarom mijn eigen chili variant met de smaken die wij zelf lekker vinden.

Voor een goede chili geldt, hoe langer je hem laat pruttelen (ik vind dit een vreselijk woord), hoe lekkerder. Ik maakte hem daarom in mijn Crock-Pot Express op de slowcookstand. Ik bakte alles aan op de sauté stand en liet alles verder garen met de slowcookfunctie. Bij de slowcookfunctie laat je het ventiel van de deksel open. Je kunt zelfs een passende deksel gebruiken van een van je eigen pannen omdat de pan geen druk op hoeft te bouwen.

Heb je minder tijd en wil je de hoge druk functie gebruiken? Volg dan de stappen en bak alles aan op de sauté stand. Kies in plaats van de slowcookfunctie voor het beans/chili programma voor ongeveer 35 minuten. Er zal dan wel meer vocht uitkomen en je chili zal iets ‘natter’ zijn. Je kunt als de kooktijd is verstreken de sauté weer stand inschakelen en de deksel van de pan af laten om de chili iets te laten indikken.

Kijk hier voor mijn review over de Crock-Pot Express multicooker.

Maar deze chili kun je ook prima voorbereiden in een gewone pan en verder laten garen in de slowcooker. En heb je geen van beiden? Dan gaat het ook prima in een gewone stoofpan. Daarom vind ik dit zo’n fijn gerecht want je kunt er alle kanten mee op en je kunt er een grote hoeveelheid van maken. Restjes kun je ook prima invriezen.

Nog even over het vocht. Zelf vind het ik lekker als de chili een beetje ‘dikker’ is. Dus niet te nat. In de CPE kun je de saus laten indikken door de pan na de kooktijd open te zetten en de sauté stand aan te zetten. Het overtollige vocht kan dan weg. Bij de slowcooker en een gewone stoofpan kun je het laatste halfuur voordat je wilt gaan eten de deksel ook open zetten zodat het vocht kan ontsnappen.

Ik gebruik in dit recept vloeibare kippenbouillon (met stukjes kippenvlees) uit een pot. Ik kies een variant waar de minste toevoegingen inzitten. Ook het bouillonblokje wat ik heb gebruikt bevat geen gistextract. Bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten nogal veel zout. Ben dus niet te royaal met zout. In deze chili zitten best sterke specerijen die ook veel smaak geven.

Chili met bonen en kipgehakt

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Crock-Pot Express, SlowcookerKeuken: StoofgerechtMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

5

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

2

uren 

30

minuten
Tijd totaal

2

uren 

50

minuten

Met kipgehakt, bonen en specerijen zet je een lekkere chili op tafel.

Ingrediënten

  • 600 gram kipgehakt (ongekruid)

  • 1 pot bruine bonen afgespoeld (ongeveer 600 gram)

  • 200 milliliter verse kippenbouillon (of uit een pot)

  • 1 blokje kippenbouillon

  • 200 milliliter tomatenblokjes

  • 1 ui

  • 2 rode paprika’s

  • 1 grote wortel

  • 4 tenen knoflook

  • 3 laurierbladen

  • halve theelepel gemalen komijn

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel chilipoeder (of meer naar smaak)

  • 1 theelepel uienpoeder

  • peper en zout (indien nodig naar smaak)

  • optioneel 1 steranijs en kaneelstokje

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de wortel en paprika in kleine blokjes. Verhit een eetlepel olie in een pan of in de CPE en bak de ui en knoflook aan.
  • Voeg het kipgehakt toe en bak dit rul. Doe de specerijen erbij en bak deze mee. Vervolgens voeg je de paprika en wortel toe.
  • Schep alles goed om en voeg de kippenbouillon (inclusief kippenvlees), het bouillonblokje en de tomatenblokjes toe. Roer alles goed door elkaar.
  • Voeg de laurierbladen, (eventueel steranijs en kaneelstokje) toe. Deze mogen meesudderen. Stel de CPE of slowcooker in op minimaal 2,5 tot 8 uur. De kooktijd maakt niet zoveel uit bij dit gerecht. Hoe langer hoe lekkerder.
  • Als de kooktijd verstreken is open je de pan en laat je eventueel het vocht een beetje inkoken. Voeg dan ook de afgespoelde bruine bonen toe. Deze hoeven alleen maar mee verwarmt te worden.
  • Serveer de chili met brood, rijst of een gepofte (zoete) aardappel en een frisse salade. Tortilla chips, geraspte kaas en een beetje zure room mogen natuurlijk ook niet ontbreken. De volgende dag is de chili eigenlijk nog lekkerder.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

1 Reactie

  1. Hoi Simone, we hebben dit gisteren gegeten en het was erg lekker. Nog genoeg over voor vandaag. Dankjewel voor dit lekkere recept!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*