Chili met bonen en kipgehakt. Als je aan chili con carne denkt, denk je aan een gerecht met bonen. Chili lijkt door de ingrediënten een Mexicaans gerecht, maar eigenlijk ligt de oorsprong in Texas. In de Texas chili zitten eigenlijk niet eens bonen of tomaat maar het gerecht bestaat uit (rund)vlees, bouillon en specerijen. Er zijn zoveel verschillende recepten voor chili en iedereen heeft zijn eigen voorkeur en smaak. Ik maakte mijn eigen persoonlijke chili met bonen en kipgehakt.
Ik heb in de herfst/winterperiode altijd behoefte aan warme en kruidige gerechten. Hier thuis zijn ze niet echt fan van chili maar ik wilde het toch graag maken. Ze hadden een wensenlijstje. Geen gehakt (rund of varken), niet te tomaterig en geen overheersende komijnsmaak. Ik maakte daarom mijn eigen chili variant met de smaken die wij zelf lekker vinden.
Chili met bonen en kipgehakt maken
Voor een goede chili geldt, hoe langer je hem laat pruttelen (ik vind dit een vreselijk woord), hoe lekkerder. Ik maakte hem daarom in mijn Crock-Pot Express op de slowcookstand. Ik bakte alles aan op de sauté stand en liet alles verder garen met de slowcookfunctie. Bij de slowcookfunctie laat je het ventiel van de deksel open. Je kunt zelfs een passende deksel gebruiken van een van je eigen pannen omdat de pan geen druk op hoeft te bouwen.
Heb je minder tijd en wil je de hoge druk functie gebruiken? Volg dan de stappen en bak alles aan op de sauté stand. Kies in plaats van de slowcookfunctie voor het beans/chili programma voor ongeveer 35 minuten. Er zal dan wel meer vocht uitkomen en je chili zal iets ‘natter’ zijn. Je kunt als de kooktijd is verstreken de sauté weer stand inschakelen en de deksel van de pan af laten om de chili iets te laten indikken.
Kijk hier voor mijn review over de Crock-Pot Express multicooker.
Maar deze chili kun je ook prima voorbereiden in een gewone pan en verder laten garen in de slowcooker. En heb je geen van beiden? Dan gaat het ook prima in een gewone stoofpan. Daarom vind ik dit zo’n fijn gerecht want je kunt er alle kanten mee op en je kunt er een grote hoeveelheid van maken. Restjes kun je ook prima invriezen.
Nog even over het vocht. Zelf vind het ik lekker als de chili een beetje ‘dikker’ is. Dus niet te nat. In de CPE kun je de saus laten indikken door de pan na de kooktijd open te zetten en de sauté stand aan te zetten. Het overtollige vocht kan dan weg. Bij de slowcooker en een gewone stoofpan kun je het laatste halfuur voordat je wilt gaan eten de deksel ook open zetten zodat het vocht kan ontsnappen.
Ik gebruik in dit recept vloeibare kippenbouillon (met stukjes kippenvlees) uit een pot. Ik kies een variant waar de minste toevoegingen inzitten. Ook het bouillonblokje wat ik heb gebruikt bevat geen gistextract. Bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten nogal veel zout. Ben dus niet te royaal met zout. In deze chili zitten best sterke specerijen die ook veel smaak geven.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)