Eetspiratie » Sate van kipgehakt
Saté van kipgehakt

Sate van kipgehakt

Saté van kipgehakt, (saté lilit). Bij saté denk je vast aan zomerse barbecues en satésaus. Echter alle soorten vlees die op een stokje kunt serveren, mag je saté noemen, want saté is namelijk vlees op een stokje. Dit keer gebruikte ik in plaats van satéprikkers sereh, oftewel citroengras. Naast dat het er mooi uitziet geeft sereh ook nog eens een heerlijke geur en smaak af. Het recept is heel simpel en makkelijk voor te bereiden.

Voor dit recept heb je sereh (citroengras) nodig. Deze heerlijke aromatische stengels kun je in sommige supermarkten en de toko kopen. Bij de toko vind je ze vers, maar ook in het vriesvak. Voor dit gerecht is het beter om de verse variant te gebruiken omdat deze stengels stevig blijven. Als de ontdooien vanuit de vriezer worden ze slap en verliezen ze hun kleur.

Saté van kipgehakt (saté lilit)

Deze saté bereid je op een grillpan of een saté barbecue. Blijf er wel constant bij in de buurt en draai ze regelmatig zodat ze niet verbranden. Serveer ze als bijgerechtje, als onderdeel van een rijsttafel, als snack of borrelhapje. Een saus zoals chilisaus, sambalmayonaise of pindasaus maken deze sateetjes nog lekkerder! Of bestrooi ze met geroosterde pinda’s, seroendeng of gebakken uitjes voor extra crunch.

Sate van kipgehakt

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

10

stuks
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

10

minuten
Total time

35

minuten

Geroosterd of gegrild kruidig kipgehakt op een stokje van sereh.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 600 gram 600 kipgehakt (ongekruid)

  • 2 tenen 2 knoflook geraspt

  • 1 eetlepel 1 sambal badjak

  • 1 theelepel 1 gemalen ketoembar

  • 1 eetlepel 1 ketjap manis

  • zout en peper naar smaak

  • 10 -12 10 -12 sereh stengels

  • 1 eetlepel 1 neutrale olie

Hoe maak je het?

  • Doe het kipgehakt in een kom en voeg hier de geraspte knoflook, sambal badjak, ketoembar, ketjap, zout en peper aan toe.
  • Meng dit met de hand (ik gebruik handschoentjes) goed door elkaar. Leg de sereh stengels vast klaar. Neem een groot bord en verdeel het gehakt in ongeveer 10 tot 12 stukjes. Pak een sereh stengel en een stukje gehakt en knijp dit om het dikke gedeelte van de stengel heen. De vorm van het gehakt hoeft niet perfect te zijn.
  • Zorg wel dat ze allemaal ongeveer even groot zijn want dan zijn ze ook gelijktijdig gaar. Leg ze op bord en verhit ondertussen een grillpan.
  • Besprenkel de sateetjes met een beetje olie. Wentel ze even om zodat er een dun laagje olie op het vlees zit. Leg de sateetjes op de hete grillpan en grill ze rondom bruin. Kipgehakt is redelijk snel gaar. Kijk even goed naar de stukjes die de pan niet raken, zorg dat deze ook goed gaar zijn. Draai de sateetjes regelmatig.
  • Test een sateetje op gaarheid door deze open te snijden. Als het wit is van binnen, is het gaar.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE