Saté van kipgehakt

Sate van kipgehakt

Bij saté denk je vast aan zomerse barbecues en satésaus. Echter alle soorten vlees die op een stokje kunt serveren, mag je saté noemen. Want saté is namelijk vlees op een stokje. Dit keer gebruikte ik in plaats van satéprikkers sereh, oftewel citroengras. Naast dat het er mooi uitziet geeft sereh ook nog eens een heerlijke geur en smaak af. Het recept is heel simpel en makkelijk voor te bereiden. Mijn kinderen zijn gek op deze sateetjes!

Voor dit recept heb je sereh nodig. Deze heerlijke aromatische stengels kun je gewoon in de supermarkt en de toko kopen. Je vind ze op de groente afdeling. Lees hier wat sereh precies is en waar je het allemaal voor kunt gebruiken.

Wat heb je nodig voor ongeveer 8 tot 10 sateetjes?

  • 600 gram kipgehakt
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • sambal badjak naar smaak (ik gebruikte ongeveer een eetlepel)
  • theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 eetlepel ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • optioneel: mespunt gemalen serehpoeder
  • 8 tot 10 sereh stengels (vers of uit de vriezer)
  • scheutje (rijst) olie

Hoe maak je het?

Doe het kipgehakt in een kom en voeg hier de geraspte knoflook, sambal badjak, ketoembar, ketjap, serehpoeder, zout en peper aan toe.

Meng dit met een lepel goed door elkaar en leg de sereh stengels vast klaar. Neem een groot bord en verdeel het gehakt in ongeveer 10 tot 12 stukjes. Pak een sereh stengel en een stukje gehakt en knijp dit om de stengel heen. De vorm hoeft niet perfect te zijn. Je kunt ze zo klein of groot maken als je zelf wilt. Zorg wel dat ze allemaal ongeveer even groot zijn want dan zijn ze ook gelijktijdig gaar. Leg ze vervolgens op het bord en verhit ondertussen een grillpan.

Recept met kipgehakt

Hoe nu verder?

Besprenkel de sateetjes met een beetje olie. Wentel ze even om zodat er een dun laagje olie op het vlees zit. Leg de sateetjes op de hete grillpan en grill ze rondom bruin. Kipgehakt is redelijk snel gaar. Kijk even goed naar de stukjes die de pan niet raken, zorg dat deze ook goed gaar zijn. Draai de sateetjes regelmatig.

Serveer ze als bijgerechtje, als onderdeel van een rijsttafel, als snack of borrelhapje. Wij aten het als avondmaaltijd en ik serveerde er rijst en toemis boontjes bij.

Een saus zoals chilisaus, sambalmayonaise of pindasaus maken deze sateetjes nog lekkerder! Of bestrooi ze met geroosterde pinda’s, seroendeng of gebakken uitjes voor een lekkere crunch.

Kip kebabs

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

2 Reacties

  1. Hoi Simone,
    Mijn kipgehakt komt uit de vriezer en is nogal nat waardoor het haast niet om de stengels blijft zitten. Kan ik wat paneermeel gebruiken of iets anders?
    Groet,
    Marja

    • Hoi Marja, ik denk dat het inderdaad te vochtig is doordat het uit de vriezer komt. Paneermeel of een schepje bloem kun je prima gebruiken om het mengsel iets droger te maken. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*