Saté van kipgehakt, (saté lilit). Bij saté denk je vast aan zomerse barbecues en satésaus. Echter alle soorten vlees die op een stokje kunt serveren, mag je saté noemen, want saté is namelijk vlees op een stokje. Dit keer gebruikte ik in plaats van satéprikkers sereh, oftewel citroengras. Naast dat het er mooi uitziet geeft sereh ook nog eens een heerlijke geur en smaak af. Het recept is heel simpel en makkelijk voor te bereiden.
Voor dit recept heb je sereh (citroengras) nodig. Deze heerlijke aromatische stengels kun je in sommige supermarkten en de toko kopen. Bij de toko vind je ze vers, maar ook in het vriesvak. Voor dit gerecht is het beter om de verse variant te gebruiken omdat deze stengels stevig blijven. Als de ontdooien vanuit de vriezer worden ze slap en verliezen ze hun kleur.
Saté van kipgehakt (saté lilit)
Deze saté bereid je op een grillpan of een saté barbecue. Blijf er wel constant bij in de buurt en draai ze regelmatig zodat ze niet verbranden. Serveer ze als bijgerechtje, als onderdeel van een rijsttafel, als snack of borrelhapje. Een saus zoals chilisaus, sambalmayonaise of pindasaus maken deze sateetjes nog lekkerder! Of bestrooi ze met geroosterde pinda’s, seroendeng of gebakken uitjes voor extra crunch.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Saté van kipgehakt
10
stuks25
minutes10
minutes35
minutesGeroosterd of gegrild kruidig kipgehakt op een stokje van sereh.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
600 gram kipgehakt (ongekruid)
2 tenen knoflook, geraspt
1 eetlepel sambal badjak
1 theelepel gemalen ketoembar
1 eetlepel ketjap manis
zout en peper naar smaak
10 -12 sereh stengels
1 eetlepel neutrale olie
BEREIDING
- Doe het kipgehakt in een kom en voeg hier de geraspte knoflook, sambal badjak, ketoembar, ketjap, zout en peper aan toe.
- Meng dit met de hand (ik gebruik handschoentjes) goed door elkaar. Leg de sereh stengels vast klaar. Neem een groot bord en verdeel het gehakt in ongeveer 10 tot 12 stukjes. Pak een sereh stengel en een stukje gehakt en knijp dit om het dikke gedeelte van de stengel heen. De vorm van het gehakt hoeft niet perfect te zijn.
- Zorg wel dat ze allemaal ongeveer even groot zijn want dan zijn ze ook gelijktijdig gaar. Leg ze op bord en verhit ondertussen een grillpan.
- Besprenkel de sateetjes met een beetje olie. Wentel ze even om zodat er een dun laagje olie op het vlees zit. Leg de sateetjes op de hete grillpan en grill ze rondom bruin. Kipgehakt is redelijk snel gaar. Kijk even goed naar de stukjes die de pan niet raken, zorg dat deze ook goed gaar zijn. Draai de sateetjes regelmatig.
- Test een sateetje op gaarheid door deze open te snijden. Als het wit is van binnen, is het gaar.
Deze recepten / artikelen wil je niet missen:
- Chili met bonen en kipgehakt
- Pittige linzensoep met krokant kipgehakt
- Hoe maak je bleekselderij schoon
- Kip in pindasaus (snel en simpel)
- Saté recepten, satésaus en marinade
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.