Eetspiratie » Chinese nasi (fried rice)
Chinese nasi (fried rice)

Chinese nasi (fried rice)

Chinese nasi (fried rice) of Chinese gebakken rijst. Maar misschien beter bekend als de nasi goreng van het plaatselijke Chinese restaurant. Een wit bakje gevuld met rijst, een plakje ham en een eitje erop. Het is een simpel gerecht en bij veel mensen favoriet. Het past namelijk overal bij! Het gerecht ziet er eenvoudig uit maar heeft toch een specifieke smaak. Ik heb mijn eigen versie van de nasi zoals bij de ‘Chinees’ gemaakt en deze is prima gelukt.

Er zijn veel manieren om Chinese nasi te maken. In het ene recept wordt de rijst gekookt in kippenbouillon en in een ander recept wordt een kruidenolie gebruikt. Ik zag recepten met heel veel bouillonblokjes en recepten met vet-sin. Met een beetje puzzelen en veel proeven heb ik een lekker gebakken rijst recept op tafel weten te zetten.

Chinese nasi (fried rice)

Dit rijstgerecht hoeft niet perse sterk van smaak te zijn, daarom is het zo lekker als bijgerecht. Het is tevens ook een goede aanvulling bij bijvoorbeeld een rijsttafel want je kunt er grote hoeveelheden van maken. Dit recept is voor een grote hoeveelheid. Wat je over hebt kun je prima invriezen.

Rijst voor nasi goreng koken in de Crock-Pot Express

Heb je toevallig een Crock-Pot Express? Dan kun je ook prima de rijst voor deze fried rice daarin bereiden. Hou dan de verhoudingen rijst/water aan zoals ik het beschrijf in dat artikel. Gebruik kippenbouillon om de rijst in te koken en als je het lekker vind kun je een paar gekneusde plakjes gember en een geplette knoflookteen toevoegen. Was de rijst altijd van tevoren. Lees hier hoe je rijst bereid in de Crock-Pot Express.

Chinese nasi (fried rice)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Budget, Oosterse recepten, Wereldkeuken, Wokgerechten, rijsttafelKeuken: Chinese keukenMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

50

minuten

Hoe maak je nu Chinese nasi (fried rice)? Het is een ideaal bijgerecht, niet te overheersend van smaak zodat je het met veel gerechten kunt combineren.

Ingrediënten

  • 500 gram witte rijst (basmati of pandan)

  • 250 gram hamblokjes

  • 1 liter kippenbouillon (vers, uit een pot of van een blokje)

  • 3 tenen knoflook in plakjes gesneden

  • 250 gram diepvries doperwten

  • 1 bosje lenteui

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder

  • 6 eieren

  • halve eetlepel sesamolie (of meer naar smaak)

  • halve eetlepel sojasaus

  • zout en peper naar smaak

  • 50 milliliter olie

  • optioneel: 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn

Hoe maak je het?

  • Breng verse kippenbouillon of bouillon gemaakt van een blokje aan de kook. Kook hierin de rijst zoals aangegeven op de verpakking gaar. Giet deze (indien nodig) af en laat het helemaal afkoelen. Doe dit in de ochtend of een avond van tevoren. Nasi goreng maak je het beste met afgekoelde gekookte rijst.
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes, de lenteui snijd je in ringetjes.. Leg het witte en het groene gedeelte apart.
  • Giet een 50 milliliter olie in een grote koekenpan of wok en bak hierin op laag vuur de plakjes knoflook, laat ze niet verbranden. Je maakt nu knoflookolie om de rijst straks in te bakken.
  • Haal de gefrituurde knoflook uit de pan (deze kun je later als topping over de nasi strooien) en bak nu de hamblokjes in dezelfde pan aan. Zet het vuur niet te hoog om verbranden te voorkomen. Voeg nu het witte gedeelte van de lenteui toe en bak dit even kort mee.
  • Voeg nu de afgekoelde rijst toe en meng alles goed door elkaar door voortdurend om te scheppen. Als alles vermengd is schep je de bevroren doperwten er doorheen.
  • Voeg het groentebouillonpoeder, sesamolie (en eventueel de rijstwijn) toe en meng goed door elkaar. Kluts 6 eieren in een kom samen met de sojasaus en verhit een eetlepel olie in een andere koekenpan.
  • Als de koekenpan goed heet is giet je het eimengsel erin. Maak er lekkere fluffy scrambled eggs van. Dit doe je door het ei te bakken in een hete pan en met een spatel steeds een beetje ei van buiten naar binnen te schuiven.
  • Als het ei gaar is (dit is binnen 3 minuten) voeg je het toe aan de rijst. Schep het ei er goed doorheen. Als laatste voeg je het groene gedeelte van de lenteui toe. Door deze later toe te voegen blijft hij mooi groen van kleur. En klaar is je Chinese fried rice!Chinese nasi

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE