Chinese nasi (fried rice)

Chinese nasi (fried rice)

De titel van dit artikel is Chinese nasi maar eigenlijk is het nasi goreng (gebakken rijst) oftewel fried rice. Ik kreeg de vraag of ik een recept voor nasi zoals bij de Chinees had in mijn repertoire en dat had ik nog niet. Het is wel een geliefd gerecht van veel mensen en totaal anders als de Indische variant. Het is een lekker en handig bijgerecht. Na wat puzzelen met ingrediënten heb ik mijn eigen versie gemaakt.

Er zijn veel manieren om Chinese nasi te maken. In het ene recept wordt de rijst gekookt in kippenbouillon en in een ander recept werd een kruidenolie gebruikt. Ik zag recepten waar veel bouillonblokjes in gebruikt werden en ik zag ook veel recepten met vet-sin voorbij komen. Ik werd daar persoonlijk niet heel erg blij van. Maar er moet natuurlijk wel smaak aan de nasi zitten anders kun je net zo goed witte rijst eten. Ik heb daarom een aantal dingen gecombineerd en er zo mijn eigen nasi van gemaakt.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Dit gerecht hoeft ook niet perse sterk van smaak te zijn. Het zijn juist de gerechten die je erbij serveert die de smaak grotendeels bepalen. Deze nasi is daarom zo lekker als bijgerecht. Het is tevens ook een goede aanvulling bij bijvoorbeeld een rijsttafel want je kunt er grote hoeveelheden van maken.

Gebruik voor het maken van nasi goreng altijd gekookte en afgekoelde droge rijst.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram witte rijst (basmati of pandan)

  • 250 gram hamblokjes

  • liter kippenbouillon (vers of van een blokje)

  • 3 tenen knoflook in plakjes gesneden

  • 250 gram diepvries doperwten

  • hele bos lenteui

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder

  • 6 eieren

  • theelepel sesamolie (of meer naar smaak)

  • snufje zout en peper

  • ruime hoeveelheid (rijst)olie om in te bakken

  • optioneel: 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn

  • optioneel: een restje gekookte kip of spek

  • theelepel sojasaus

Chinese nasi (fried rice)
Kijk hoe lekker fluffy het ei is!

Hoe maak je het?

  • Breng verse kippenbouillon of bouillon gemaakt van een blokje aan de kook. Kook hierin de rijst zoals aangegeven op de verpakking gaar. Giet deze (indien nodig) af en laat het helemaal afkoelen. Doe dit in de ochtend of een avond van tevoren.
  • Snijd de knoflook in plakjes. Snijd de lenteui in ringetjes en leg het witte en het groene gedeelte apart.
  • Giet een flinke scheut olie in een grote koekenpan zodat de bodem bedekt is en bak hierin op laag vuur de plakjes knoflook. Het is de bedoeling dat de knoflook smaak afgeeft aan de olie. De knoflook zelf gebruik je niet maar kun je wel opeten. Gefrituurde knoflook is namelijk heel erg lekker!
  • Haal de knoflook uit de pan en bak nu de hamblokjes in dezelfde pan aan. Zet het vuur niet te hoog om verbranden te voorkomen. Voeg nu het witte gedeelte van de lenteui toe en bak dit even kort mee.
  • Voeg nu de afgekoelde rijst toe en meng alles goed door elkaar door voortdurend om te scheppen. Als alles vermengd is schep je de bevroren doperwten er doorheen.
  • Voeg het groentebouillonpoeder, de sesamolie (en eventueel de rijstwijn) toe en meng goed door elkaar. Kluts 6 eieren in een kom met een theelepel sojasaus en een scheutje sesamolie en verhit een eetlepel (rijst)olie in een koekenpan.
  • Als de koekenpan goed heet is giet je het eimengsel erin. Maak er lekkere fluffy scrambled eggs van. Dit doe je door het ei te bakken in een hete pan en met een spatel steeds een beetje ei van buiten naar binnen te schuiven.
  • Als het ei gaar is (dit is binnen 3 minuten) voeg je het toe aan de nasi. Schep het ei er goed doorheen. Heb je nog een restje gare kip of spek(jes) over? meng deze er dan lekker doorheen. Als laatste voeg je het groene gedeelte van de lenteui toe. Door deze later toe te voegen blijft hij mooi groen van kleur. En klaar is je Chinese fried rice!
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*