Hainanese chicken rice (simpele versie). Doordeweeks wil ik lekker eten en gerechten koken die redelijk snel klaar zijn. Nu is een van mijn meest favoriete gerechten (en van het hele gezin) Hainanese chicken rice. Gepocheerde kip met geurige rijst geserveerd met mijn lievelings olie. Dit van oorsprong Chinese gerecht lijkt simpel maar het is een echte smaakbom. Het is niet voor niets het Nationale gerecht van Singapore.
Traditioneel wordt dit gerecht gemaakt met een hele kip, inclusief vel. Door de hele kip langzaam te pocheren krijg je een heerlijke smaakvolle bouillon. De kip wordt gekookt in water met gember, knoflook en bosuitjes. Daarna wordt de kip in ijswater gekoeld en wordt de rijst gekookt in de bouillon. Klinkt goed toch?
Hainanese chicken rice (simpele versie)
Eerlijk gezegd heb ik geen tijd om doordeweeks een hele kip te koken. Ook wordt hier kip met botten niet echt enthousiast ontvangen, kipfilet daarentegen weer wel. Jammer, want botten geven smaak. Nog een ander puntje. Krokant kippenvel prima, maar gekookt kippenvel is hier geen succes. Dus ik ben gaan puzzelen hoe ik dit gerecht kon maken zoals wij het lekker vinden, hoe het ‘sneller’ kon zonder dat de smaken verloren gaan.
Omdat kipfilet niet de krachtige bouillonsmaak geeft, heb ik voor dit ‘simpele’ recept kippenbouillon gebruikt om de kip in te koken. Je kunt verse kippenbouillon gebruiken of de variant uit pot. Tegenwoordig zijn er merken te koop zonder toevoegingen. Een bouillonblokje is natuurlijk ook een optie.
Verschillende manieren van bereiden
Ik heb verschillende manieren uitgetest om dit gerecht op een snelle manier te bereiden. De rijst bereid ik in de Crock-Pot Express en de kip in een gewone pan. Heb je geen Crock-Pot Express dan kook je gewoon de rijst zoals je gewend bent maar dan wel in kippenbouillon in plaats van water. Ik leg de stappen uit in de bereidingswijze.
De gember bosui olie (scallion oil) maak je apart, dit kost je 10 minuten. Klik hier voor het recept + video van de gember bosui olie.
Het recept bestaat uit een paar onderdelen:
- gepocheerde kip (gekookte kip)
- rijst gekookt in kippenbouillon
- gember bosui olie
- schijfjes komkommer
- sambal oelek
- een sausje van sojasaus en sesamolie
- optioneel: een kom van de kippenbouillon voor erbij
Wil je dit recept bewaren?
Pin dan de onderstaande foto op jouw Pinterest borden.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje viaWIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE