Hainanese chicken rice (simpele versie). Doordeweeks wil ik lekker eten en gerechten koken die redelijk snel klaar zijn. Nu is een van mijn meest favoriete gerechten (en van het hele gezin) Hainanese chicken rice. Gepocheerde kip in bouillon met geurige rijst geserveerd met scallion oil. Dit van oorsprong Chinese gerecht lijkt simpel maar het is een echte smaakbom. Het is niet voor niets het Nationale gerecht van Singapore.
Traditioneel wordt dit gerecht gemaakt met een hele kip, inclusief vel. Door de hele kip langzaam te pocheren krijg je een heerlijke smaakvolle bouillon. De kip wordt gekookt in water met gember, knoflook en bosuitjes. Daarna wordt de kip in ijswater gekoeld en wordt de rijst gekookt in de bouillon.
Hainanese chicken rice (simpele versie)
Eerlijk gezegd heb ik geen tijd om doordeweeks een hele kip te koken. Ook wordt hier kip met botten niet echt enthousiast ontvangen, kipfilet daarentegen weer wel. Jammer, want botten geven smaak. Nog een ander puntje. Krokant kippenvel prima, maar gekookt kippenvel is hier geen succes. Dus ik ben gaan puzzelen hoe ik dit gerecht kon maken zoals wij het lekker vinden, hoe het ‘sneller’ kon zonder dat de smaken verloren gaan.
Omdat kipfilet niet de krachtige bouillonsmaak geeft, heb ik voor dit ‘simpele’ recept kippenbouillon gebruikt om de kip in te koken. Je kunt verse kippenbouillon gebruiken of de variant uit pot. Tegenwoordig zijn er merken te koop zonder toevoegingen. Een bouillonblokje is natuurlijk ook een optie.
Verschillende manieren van bereiden
Ik heb verschillende manieren uitgetest om dit gerecht op een snelle manier te bereiden zodat het niet te ingewikkeld is op een doordeweekse dag. De rijst bereid ik in de Crock-Pot Express en de kipfilet kook ik in een gewone pan. Heb je geen Crock-Pot Express, kook dan de rijst zoals je gewend bent maar dan in kippenbouillon in plaats van water. Terwijl de rijst en de kip koken maak je de grote smaakmaker van dit gerecht: de scallion oil. Ook heb ik hiervan een makkelijkere versie gemaakt speciaal voor dit recept.

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Het recept bestaat uit een paar onderdelen:
- gepocheerde kip (gekookte kip)
- rijst gekookt in kippenbouillon
- gember bosui olie
- schijfjes komkommer
- sambal oelek
- een dressing van sojasaus en sesamolie
- optioneel: een kom van de kippenbouillon voor erbij
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hainanese chicken rice (simpele versie)
4
porties15
minuten30
minuten45
minutenIn bouillon gepocheerde kip met geurige rijst en gember bosui olie (scallion oil). Een simpel gerecht maar een echte smaakbom. Serveer met komkommer, extra sambal oelek en een kommetje van de heerlijke bouillon ernaast.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram kipfilet (heel)
1,5 liter kippenbouillon (vers of van een blokje)
250 gram ongekookte witte rijst
2 bosuitjes, in grove stukken gesneden
4 plakken verse gember, gekneusd
2 tenen knoflook ( 1 teen voor in de bouillon en 1 teen voor in de rijst)
halve eetlepel olie
- overig
halve komkommer, in dunne plakjes gesneden
4 eetlepels sojasaus
1 theelepel sesamolie
sambal oelek naar smaak
- voor de bosui olie (snelle versie)
3 bosuitjes, in ringetjes gesneden
2 theelepels vers geraspte gember
1 theelepel sesamolie
halve theelepel zout
200 milliliter neutrale olie (rijstolie of zonnebloemolie
BEREIDING
- Zet een pan op het vuur en schenk hier 1,5 liter kippenbouillon in. Kneus 4 plakjes gember en plet 1 teen knoflook. Snijd 2 bosuitjes in grove stukken en doe dit samen bij de bouillon in de pan. Leg 500 gram kipfilet in de bouillon en breng dit rustig op een laag vuurtje aan de kook.
- Als de bouillon aan de kook is zet je het vuur lager. Haal met een schuimspaan of soeplepel het witte schuim van de soep en gooi dit weg. Zet het vuur helemaal laag en doe de deksel op de pan. Laat de kip nu 30 minuten rustig garen.
- Ondertussen ga je de rijst bereiden. Was 250 gram rijst in een vergiet onder de kraan totdat het water wat eraf komt helder ziet. Hak vervolgens de teen knoflook die je nog hebt zo fijn mogelijk. Zet de Crock-Pot Express op de sauté stand, druk op start en doe een halve eetlepel olie in de binnenpan.
- Doe de gehakte knoflook erbij samen met de gewassen ongekookte rijst en schep dit goed om. Bak het aan voor een halve minuut.
- Voeg nu 300 milliliter van de bouillon uit de soeppan aan de rijst in de Crock-Pot toe. Meet de hoeveelheid bouillon af met behulp van een maatbeker. Controleer of de ring in de deksel van de Crock-Pot zit, doe de deksel op de pan en sluit het ventiel. Kies het rice/risotto programma, (deze staat automatisch op low) voor 12 minuten. Druk op start.
- Als de kooktijd voorbij is en je het piepsignaal hebt gehoord doe je niets. Laat de pan 10 minuten zo staan zodat de meeste stoom vanzelf weg kan (natural release).
- Ondertussen maak je de bosui olie. Verwarm 200 milliliter neutrale olie in een steelpan. Rasp ondertussen 2 theelepels verse gember en snijd 3 bosuitjes in ringetjes. Doe dit in een hittebestendige kom samen met een halve theelepel zout en 1 theelepel sesamolie. Test of de olie warm genoeg is door er een chopstick in te houden. Komen er bubbeltjes langs de chopstick naar boven, dan is de olie warm genoeg. Schenk de olie voorzichtig op het bosuimengsel. Roer even door elkaar en zet apart tot gebruik.
- Snijd een halve komkommer in plakjes. En maak een dressing van 4 eetlepels sojasaus en 1 theelepel sesamolie.
- Inmiddels is de natural release gedaan en kun je de rijst gaan opfluffen. Open je voorzichtig het ventiel, druk op stop en haal voorzichtig de deksel van de pan. Fluf de rijst op met een rijstlepel of spatel.
- Nu ga je alles samenvoegen. Leg op elk bord ongeveer 10 – 15 plakjes komkommer. Schep een flinke lepel rijst op het bord. Haal de kipfilet uit de bouillon en snijd deze in schuine plakken. Leg de kip naast de rijst en serveer dit met een royale drizzle met de bosui olie. Serveer er eventueel een kommetje van de warme kippenbouillon bij.
- De bosui olie, sojasaus/sesam dressing en sambal oelek zet je in schaaltjes op tafel. Neem steeds een hapje met rijst, kip, komkommer, bosui olie en en beetje soja/sesam dressing. De bouillon kun je lekker opdrinken of eten met hapjes rijst.
AANTEKENINGEN
- In plaats van witte rijst kun je ook Chinese fried rice (Chinese nasi goreng) eten bij deze Hainansese chicken rice. Kijk hier voor het recept.