Hainanese chicken rice (simpele versie). Doordeweeks wil ik lekker eten en gerechten koken die redelijk snel klaar zijn. Nu is een van mijn meest favoriete gerechten (en van het hele gezin) Hainanese chicken rice. Gepocheerde kip met geurige rijst geserveerd met mijn lievelings olie. Dit van oorsprong Chinese gerecht lijkt simpel maar het is een echte smaakbom. Het is niet voor niets het Nationale gerecht van Singapore.
Traditioneel wordt dit gerecht gemaakt met een hele kip, inclusief vel. Door de hele kip langzaam te pocheren krijg je een heerlijke smaakvolle bouillon. De kip wordt gekookt in water met gember, knoflook en bosuitjes. Daarna wordt de kip in ijswater gekoeld en wordt de rijst gekookt in de bouillon. Klinkt goed toch?
Hainanese chicken rice (simpele versie)
Eerlijk gezegd heb ik geen tijd om doordeweeks een hele kip te koken. Ook wordt hier kip met botten niet echt enthousiast ontvangen, kipfilet daarentegen weer wel. Jammer, want botten geven smaak. Nog een ander puntje. Krokant kippenvel prima, maar gekookt kippenvel is hier geen succes. Dus ik ben gaan puzzelen hoe ik dit gerecht kon maken zoals wij het lekker vinden, hoe het ‘sneller’ kon zonder dat de smaken verloren gaan.
Omdat kipfilet niet de krachtige bouillonsmaak geeft, heb ik voor dit ‘simpele’ recept kippenbouillon gebruikt om de kip in te koken. Je kunt verse kippenbouillon gebruiken of de variant uit pot. Tegenwoordig zijn er merken te koop zonder toevoegingen. Een bouillonblokje is natuurlijk ook een optie.
Verschillende manieren van bereiden
Ik heb verschillende manieren uitgetest om dit gerecht op een snelle manier te bereiden. De rijst bereid ik in de Crock-Pot Express en de kip in een gewone pan. Heb je geen Crock-Pot Express dan kook je gewoon de rijst zoals je gewend bent maar dan wel in kippenbouillon in plaats van water. Ik leg de stappen uit in de bereidingswijze.
De gember bosui olie (scallion oil) maak je apart, dit kost je 10 minuten. Klik hier voor het recept + video van de gember bosui olie.

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Het recept bestaat uit een paar onderdelen:
- gepocheerde kip (gekookte kip)
- rijst gekookt in kippenbouillon
- gember bosui olie
- schijfjes komkommer
- sambal oelek
- een sausje van sojasaus en sesamolie
- optioneel: een kom van de kippenbouillon voor erbij
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hainanese chicken rice (simpele versie)
4
personen20
minuten30
minuten50
minutenGepocheerde kip met geurige rijst en gember bosui olie.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram kipfilet
1,5 liter kippenbouillon
250 gram ongekookte rijst
2 bosuitjes (het groene gedeelte)
4 plakjes verse gember
2 tenen knoflook
1 theelepel olie om in te bakken
1 komkommer
BEREIDING
- Zet een pan op het vuur en schenk de bouillon hierin. Kneus de plakjes gember en plet 1 teen knoflook. Snijd het groene gedeelte van de bosui in grove stukken en doe dit samen bij de bouillon in de pan. Leg de kipfilets in de bouillon en breng dit rustig op een laag vuurtje aan de kook.
- Als de bouillon aan de kook is zet je het vuur lager. Haal met een schuimspaan of soeplepel het witte schuim van de soep en gooi dit weg. Zet het vuur helemaal laag en doe de deksel op de pan. Laat de kip nu 30 minuten zo staan.
- Ondertussen kun je de rijst gaan bereiden. Was de rijst in een vergiet onder de kraan totdat het water helder ziet. Hak vervolgens de teen knoflook die je nog hebt zo fijn mogelijk. Zet de CPE op de sauté stand, druk op start en doe er een theelepel olie in.
- Doe de gehakte knoflook in de CPE samen met de gewassen ongekookte rijst en schep dit goed om.
- Voeg nu 300 milliliter van de bouillon uit de soeppan aan de rijst toe. Controleer of de ring in de deksel van de CPE zit, doe de deksel erop en sluit het ventiel. Kies het rice programma, stel in op low voor 12 minuten. Druk op start.
- Als de kooktijd voorbij is doe je niets. Laat de pan 12 minuten zo staan zodat de meeste stoom vanzelf weg kan (natural release). En staat de rijst langer dan 12 minuten? Geen probleem, de CPE staat op de warmhoudstand.
- Ondertussen maak je de gember bosui olie volgens het recept hierboven. Snijd ook een komkommer in plakjes. En maak een sausje van 4 eetlepels sojasaus en 1 theelepel sesamolie.
- Als de natural release gedaan is open je voorzichtig het ventiel, drukt op stop en haalt voorzichtig de deksel van de CPE. Fluf de rijst op met een rijstlepel of spatel.
- Nu ga je alles samenvoegen. Leg op elk bord ongeveer 15 plakjes komkommer. Schep een flinke lepel rijst op het bord. Haal de kip uit de bouillon en snijd deze in schuine plakken en serveer met lekker veel olie. Als je het lekker vind serveer je er een kommetje van de kippenbouillon bij.
- De gember bosui olie, sojasaus en sambal zet je in schaaltjes op tafel. Neem steeds een hapje met rijst, kip, komkommer, bosui olie en en beetje sojasaus. De bouillon kun je lekker opdrinken of eten met hapjes rijst.
AANTEKENINGEN
- In plaats van witte rijst kun je ook Chinese fried rice (Chinese nasi goreng) eten bij deze Hainansese chicken rice. Kijk hier voor het recept.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Pulled chicken uit de slowcooker
- Oosterse pulled chicken salade
- Chinese nasi (fried rice)
- Indo pulled chicken
- Nasi goreng met ei
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.