Focaccia met za’atar en olijven, één van mijn favoriete broodrecepten. Knapperig van buiten, luchtig van binnen met de heerlijke smaak van za’atar en knoflook. Dit heerlijke brood eet ik graag bij een soep, ik beleg het als een sandwich of eet het als snack gedipt in een beetje olijfolie.
Je kunt focaccia op verschillende manieren maken. Mijn favoriete manier is om het deeg te maken, 4 series van ‘stretch and folds’ te doen en het vervolgens een nachtje in de koelkast te zetten. Zo kan het deeg langzaam rijzen en meer smaak ontwikkelen. De volgende dag laat je het rijzen in een bakvorm en bak je de focaccia af. Het geeft mij ook de vrijheid om in de avond het deeg te maken en deze de volgende ochtend (of later op de dag) af te bakken.
Focaccia met za’atar en olijven
De meest bekende focaccia topping is rozemarijn en zeezout. Maar ik wilde iets anders en ik koos dit keer voor za’atar. Za’atar is een kruidenmix uit het Midden-Oosten. Het bestaat meestal uit oregano of tijm, sumak (een besje met een citroenachtige smaak), sesamzaadjes en soms nog andere kruiden. Je kunt dit kruidenmengsel kant-en-klaar kopen in de supermarkt maar ook in de Turkse of Marokkaanse winkel. Door het te mengen met fijngehakte knoflook en olijfolie krijg je een heerlijke topping voor op je focaccia.

Stretch and folds
Hoe werkt de ‘stretch and fold’ techniek? Omdat deze techniek bij veel broodrecepten wordt toegepast, zal ik het in een duidelijk stappenplan uitleggen. Het deeg van focaccia en veel andere broden bevat redelijk veel water (een hoog hydratatie deeg) en daardoor is het plakkerig en eigenlijk niet te kneden. Wat je uiteindelijk wilt is een soepel, luchtig, niet plakkerig deeg. Door de stretch and fold techniek toe te passen bouw je een sterk glutennetwerk op. Dit zorgt ervoor dat je deeg steviger wordt en goed rijst. Hierdoor krijg je een mooi en luchtig brood. Een stretch and fold kost je 5 minuten en dit doe je in totaal 4 keer. Je zult zien dat het deeg elke ronde steviger en minder plakkerig wordt.
Zo doe je een stretch and fold
- Neem de kom met deeg en zet er een schaaltje water naast. Maak een hand nat zodat het deeg minder blijft plakken.
- Houd met een hand de kom vast en met de natte hand pak je met een scheppende beweging een stuk van het deeg op en trek je het voorzichtig omhoog (stretch).
- Vervolgens vouw je het deeg naar binnen (fold).
- Draai de kom een kwartslag en herhaal dezelfde beweging nog een keer.
- Doe dit in totaal 4 keer tot je de hele kom rond bent geweest.
- Dek vervolgens de kom weer af en stel een timer in voor 30 minuten. Als de timer afloopt doe je exact hetzelfde.
- In totaal doe je 4 series stretch and folds met tussenpozen van 30 minuten.
Deze focaccia met za’atar en olijven heeft een lange rijstijd. In werkelijkheid ben je er actief een uurtje mee bezig.
