Eetspiratie » Kleine witte broodjes
Kleine (basis) broodjes

Kleine witte broodjes

Kleine witte broodjes doen me denken aan vroeger. Als kind bakte ik samen met mijn moeder en broertje regelmatig broodjes. Van vlechtwerkjes tot bolletjes, met een simpel pak broodmix konden we alle kanten op. Nu ben ik geen ster in bakken, ik ben niet van de taartjes, cakejes noem maar op. Maar brood bakken dat vind ik nog steeds leuk. Broodjes komen altijd wel van pas.

Deeg kneden werkt best wel therapeutisch. Er is niks lekkerder dan je eigen eten ‘from scratch’ te maken. en voor het bakken van brood heb je helemaal niet veel nodig. Bloem of meel, gist en water en je kunt al aan de slag. Je kunt ook heel makkelijk een brood bakken in de airfryer, bekijk hier het recept.

Kleine witte broodjes

Deze kleine witte broodjes zijn handig in je lunchtrommel, lekker bij een soep, salade of een curry, noem maar op. De broodjes zijn vers gebakken wel het allerlekkerst. Daarna verliezen ze wel snel hun versheid. Het beste kun je ze meteen invriezen. Voor gebruik kun je ze licht ontdooien en even afbakken in de oven. Bestrooi de broodjes met zaden en pitjes, zoals maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitjes of pompoenpitjes. Voeg eventueel kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano aan het deeg toe als je dat lekker vindt.

Mix mix mix
KitchenAid Classic - Keukenmachine - Wit

KitchenAid Classic – Keukenmachine – Wit

Oerdegelijke keukenmachine, het populaire instapmodel van Kitchenaid. Een parel voor in jouw keuken! Met 10 snelheden en een roestvrij stalen mengkom!

Kleine witte broodjes

Kleine witte broodjes

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.4 van 19 stemmen
Gang: Ontbijt, Lunch, BijgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Gemiddeld
Porties

12

broodjes
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

0

minuten
Rijzen

1

uur 

45

minuten
Baktijd

25

minuten
Totale tijd

2

uren 

25

minuten

Met bloem, gist en een paar andere ingrediënten kun je lekkere broodjes bakken.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram bloem

  • 50 gram havermoutvlokken

  • 3 eetlepels olijfolie + extra om te bestrijken

  • 300 milliliter lauwwarm water

  • halve theelepel zout

  • 7 gram gist (1 zakje)

  • 1 theelepel honing of suiker

  • toppings: sesamzaadjes / maanzaadjes / zonnebloempitjes

BEREIDING

  • Doe 300 milliliter lauwwarm water samen met 7 gram gist en 1 theelepel honing of suiker in een maatbeker. Roer dit door elkaar en laat staan tot het gaat bubbelen. De gist wordt nu geactiveerd.
  • 500 gram bloem, 50 gram havermoutvlokken, 3 eetlepels olijfolie en een halve theelepel zout gaan samen in een grote kom. Voeg hieraan het gistmengsel toe. Kneed dit tot een deeg. Dit kan met de hand of met een keukenmachine met deeghaken.
  • Is het deeg te nat? Voeg dan extra bloem toe. Is het te droog? Voeg dan een beetje water toe. Kneed het tot een zacht en soepel deeg.
  • Doe een beetje olijfolie in de kom en leg de deegbal erop. Dek de kom af met huishoudfolie en zet het op een warme plek zodat het in volume kan verdubbelen. Dit duurt ongeveer een uur.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet deze even apart. Haal het deeg uit de kom en kneed deze minimaal 10 minuten stevig zodat alle lucht eruit is. Pak je keukenweegschaal erbij en maak 12 bolletjes van ongeveer 50 gram per stuk en leg ze op de bakplaat.
  • Besmeer elk bolletje met olijfolie en bestrooi met maandzaadjes, sesamzaadjes of de toppings die je lekker vindt. Dek de broodjes vervolgens af met huishoudfolie of een vochtige theedoek en laat nog 45 minuten rijzen.
  • Voordat ze de oven in gaan knip je de broodjes aan de bovenkant nog even in met een schaar. Verwarm de oven voor op 225 graden, zet daarna de temperatuur terug naar 200 graden en bak de broodjes af in ongeveer 25 tot 30 minuten. Als je op een broodje klopt en hij klinkt hol van binnen, dan is hij gaar.
  • Bewaar de broodjes in een afgesloten zak of bak of vries ze in. Laat ze ontdooien of besprenkel ze met water en bak ze nog even kort af in de oven.

AANTEKENINGEN

  • Wil je in plaats van broodjes liever een heel brood bakken? Bak dan dit speltbrood met zaadjes en pitjes. Klik hier voor het recept.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.