Basis tips:
- Schaf een goede lunchtrommel aan, het liefst vrij van BPA.
- Bewaar een glazen flesje om smoothies in mee te nemen en kleine glazen potjes voor yoghurt.
- Zorg dat de droge en de natte producten van elkaar gescheiden zijn.
- Voeg bij salades de dressing pas toe net voordat je gaat eten.
- Je kunt siliconen of papieren cupcake vormpjes gebruiken om porties te maken.
- Zorg dat je op je werk een kommetje, een bord en bestek tot je beschikking hebt.
Een lunch kan bestaan uit een aantal elementen:
- groenten/rauwkost/peulvruchten, aangevuld met kiemgroenten
- fruit, vers of gedroogd
- ei, hardgekookt ei of omelet
- een zuivelproduct zoals (Griekse) yoghurt, magere kwark of roomkaas
- noten (ongezouten)
- vlees/vis of een vegetarisch product zoals falafel of een vegetarische burger
- kaas, geitenkaas, blokjes feta, Parmezaanse kaas
- couscous/zilvervliesrijst/quinoa/bulgur
- rijstwafels met beleg zoals, avocado, hummus, gerookte zalm, bonenspread of pindakaas
- een smoothie met groenten/fruit of allebei
- left-overs van je avondeten van de dag ervoor
Je kunt een aantal dingen kiezen en combineren uit het bovenstaande lijstje en op die manier je lunchtrommel inrichten. Zorg dat je tussendoor voldoende water en thee drinkt. En neem een tussendoortje dat ook echt vult. Zo heb je ook geen behoefte aan een grote lunch.
Een tussendoortje kan zijn:
- een hardgekookt eitje
- een banaan of appel
- een handje ongebrande en ongezouten noten
- een klein handje zonnebloem – of pompoenpitten
- verse (ongesuikerde) dadels
- een handje trailmix
Tips voor een broodloze lunch:
Yoghurt met vers fruit (zoals aardbeien, blauwe bessen, mango), noten en zaden is ook een prima lunch en makkelijk mee te nemen. Deze yoghurt (to go) neem je mee in een bakje of glazen potje. De yoghurt kun je thuis al mengen met wat honing en vanillepoeder. Zorg dat het potje koel staat op je werk en tegen lunchtijd eet je de yoghurt gewoon uit het potje.
Zelfs noedelsoep kun je meenemen naar je werk! De avond ervoor maak je de noedels klaar en zet je ze in de koelkast zodat je het de volgende ochtend zo in je tas kunt meenemen. Het enige wat je dan op je werk nog hoeft te doen is gekookt water toevoegen. Geniaal toch! En als je nog soep over hebt van de dag ervoor dan kun je die prima meenemen in een thermosbeker.
Tips om je lunch goed voor te bereiden:
- Staat er kip op het menu? Bak dan een extra stukje kipfilet die je kunt gebruiken voor de lunch. Gebakken koude kipfilet is heerlijk in een salade of noedelsoep.
- Bak je zoete aardappelfriet? Maak dan een extra portie, deze kun je prima bewaren in de koelkast en verwerken in een salade of wrap.
- Van een restje gehakt maak je een gehaktbal of gehaktballetjes die je koud mee kunt nemen voor in een wrap of in een salade.
- Maak van couscous, quinoa of rijst altijd een iets grotere hoeveelheid zodat je deze kunt gebruiken als basis voor een salade.
- Kook aan het begin van de week een aantal eitjes en bewaar deze in een apart bakje in de koelkast. Zo hoef je er in de ochtend alleen maar één te pakken.
- Stel je eigen noten en trailmix samen en doe deze in een grote pot. Dan hoef je er alleen een handje uit te pakken en in een bakje te doen om mee te nemen.
- Left-overs zijn prima als lunch, weggooien is zonde!
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.