Eetspiratie » Pastinaakfrietjes uit de oven met pittige mayonaise
Pastinaakfrietjes uit de oven met pittige mayonaise

Pastinaakfrietjes uit de oven met pittige mayonaise

Pastinaakfrietjes uit de oven met pittige mayonaise. Ik ben gek op friet, (zoete) aardappelfriet, tempeh frietjes maar ook groente friet. Een frietje is uiteindelijk niet meer dan een staafjes van ‘iets’. Dus in principe kun je van veel dingen een frietje maken. Pastinaak is een lekkere stevige groente die je goed kunt bakken in de oven. Het heeft een licht pittige smaak en is perfect om frietjes van te maken.

Pastinaak lijkt qua uiterlijk op een wortel. Het wordt dan ook weleens de ‘witte wortel’ genoemd. Maar een pastinaak smaakt totaal niet naar wortel. Het heeft een licht pittige en anijsachtige smaak. Deze groente is erg gezond en zou ook veel meer gegeten mogen worden. In de vorm van frietjes moet dat geen probleem zijn. Pastinaak is overigens ook lekker in een stamppot, in de soep, gestoomd of gegrild je kunt er alle kanten mee op.

Pastinaakfrietjes uit de oven met pittige mayonaise

Voor een mooie hoeveelheid frietjes heb je ongeveer 4 tot 6 pastinaken nodig. Vaak zijn ze per 3 verpakt en ze verschillen ook van vorm. Om meer volume te krijgen combineer ik pastinaak met wortel en snijd ik daar ook frietjes van. En voor een pittig accent serveer ik er sambal mayonaise bij, dit past perfect bij de zoet/pittige frietjes.

Pastinaakfrietjes uit de oven met pittige mayonaise

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

40

minuten
Total time

50

minuten

Maak van pastinaak en wortel lekkere knapperige groentefriet.

Ingrediënten

  • 4 – 6 4 – 6 pastinaken

  • 1 -2 1 -2 stevige wortels (of winterpeen)

  • 2 eetlepels 2 olie (olijfolie of avocado olie)

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 1 theelepel 1 paprikapoeder

  • halve theelepel halve gedroogde tijm

  • zout en peper

  • 2 eetlepels 2 (plantaardige) mayonaise

  • halve eetlepel halve sambal oelek

Hoe maak je het?

  • Schil de pastinaak en de wortels met een dunschiller en snijd de kontjes eraf. Snijd de wortels en de pastinaak in ongeveer even lange dunne repen (frietjes).
  • Doe de frietjes in een kom en verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
  • Rasp de knoflook en doe deze samen met de olie, paprikapoeder en tijm in een kom. Meng dit door elkaar en breng de olie op smaak met zout en peper.
  • Schenk de olie over de frietjes en hussel ze goed door elkaar. Zorg dat elk frietje bedekt is met een laagje olie.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de frietjes in rijtjes naast elkaar. Bak ze bruin in ongeveer 35 tot 40 minuten. Meng ondertussen de mayonaise met de sambal tot een pittige dipsaus.
  • Haal de frietjes uit de oven, bestrooi met een extra snufje zout en serveer direct.

Aantekeningen

  • Varieer met verschillende soorten kruiden. Rozemarijn en oregano passen ook prima bij deze frietjes. Of maak er een pittige variant van met chili poeder of gerookt paprikapoeder.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE