Yoghurt roomkaas

Yoghurt roomkaas

Weet je dat je heel eenvoudig zelf yoghurt roomkaas kunt maken? Met Griekse yoghurt en verse kruiden maak je heel simpel zelf je kruidenroomkaas. Zelfs de yoghurt kun je zelf maken als je in het bezit bent van een slowcooker. Kruidenroomkaas kun je natuurlijk makkelijk kopen in de supermarkt maar het is lekker en leuk om het zelf te maken. Je bepaalt dan ook precies wat er allemaal in gaat, het is dan helemaal naar jouw smaak.

Ben je in het bezit van een slowcooker en ben je net als ik gek op yoghurt? Lees dan dit artikel eens waarin ik uitgebreid uitleg hoe je yoghurt kunt maken in de slowcooker. Met die zelfgemaakte yoghurt kun je weer kruidenroomkaas maken, hoe handig is dat! Voor het maken van de basis van deze roomkaas, de ‘hangop’ moet je wel een nachtje uittrekken. De yoghurt moet een nachtje uitlekken en daarna kun je de kruidenroomkaas gaan maken.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram Griekse yoghurt
  • half theelepeltje zout
  • teentje knoflook geraspt
  • verse kruiden naar smaak zoals bijvoorbeeld peterselie, basilicum, bieslook
  • vers gemalen (witte of zwarte) peper
  • halve theelepel uienpoeder (verkrijgbaar in de supermarkt)

 

 

Keukenbenodigdheden:

  • schaal
  • vergiet
  • schone theedoek (zonder wasmiddel of evt wasverzachter) of een kaasdoek

Hoe maak je het?

Maak hangop van de Griekse yoghurt door een vergiet in een kom te hangen met daarin een schone theedoek of bekleed de vergiet met koffiefilters. Schep de yoghurt in de theedoek, dek het af en zet het een nachtje in de koelkast.

De volgende dag gooi je het vocht weg en schep je de hangop even goed om. Voeg het zout, de fijngehakte verse kruiden, knoflook, uienpoeder en de peper toe. Meng het goed door elkaar en proef of de kruidenroomkaas op smaak is.

In een afgesloten bak is het een week houdbaar in de koelkast. Het kan zijn dat je de kruidenroomkaas voor gebruik nog even goed moet doorroeren omdat er wat vocht uit is gekomen. Doe dit steeds met een schone lepel zodat het niet snel bederft.

Zelf roomkaas maken van yoghurt

Variaties

Je kunt zelf variëren met smaken. Maak ook eens een zoete roomkaas variant. Voeg gehakte noten toe, stukjes fruit of een combinatie daarvan. De combinatie honing met tijm is ook erg lekker.

Yoghurt roomkaas
Ook lekker met honing en tijm

Een pittige roomkaas met paprikapoeder kun je bijvoorbeeld gebruiken als basis/spread in Mexicaanse wraps.  Roomkaas met bieslook op een gepofte aardappel is ook erg lekker. Met deze roomkaas kun je heel veel gerechten een klein extraatje geven.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

3 Reacties

  1. Lianne Moerings

    Hallo Simone, wat een leuke site heb je toch! Ik heb al zoveel van je recepten gemaakt en inmiddels ook heel veel anderen enthousiast gemaakt voor Eetspiratie.
    Weet je trouwens dat je met mooi weer heel makkelijk yoghurt kan maken ? Schep ‘s morgens in een glazen weckpot “goede” yoghurt, met bacterien, ongeveer 2 cm. Vul de pot af met goede melk, bij voorkeur volle, boerenmelk uit een fles. Zet hem in de zon en ‘s avonds heb je yoghurt ! Groetjes
    Lianne

  2. Pingback: Lunchen zonder brood - Eetspiratie

  3. Pingback: Cloud bread (hartig en zoet) - Eetspiratie

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*