Eetspiratie » Yoghurt roomkaas
Yoghurt roomkaas

Yoghurt roomkaas

Yoghurt roomkaas, weet je dat je dat heel eenvoudig zelf kunt maken? Je hebt er ook niet eens veel ingrediënten voor nodig. Met Griekse yoghurt en verse kruiden kom je al een heel eind. Zelfs de yoghurt kun je zelf maken als je in het bezit bent van een slowcooker.

Roomkaas kun je natuurlijk ook makkelijk kopen in de supermarkt maar zelf maken is leuk en lekker. Het enige wat je nodig hebt is geduld! Je kunt Griekse yoghurt gebruiken uit de winkel of zelfgemaakte yoghurt. Mijn yoghurt maak ik in de slowcooker. Lees hier hoe je yoghurt maakt in de slowcooker.

Een onmisbaar keukenhulpje
Passeerdoek 75 cm x 62 cm - Gefu

Passeerdoek 75 cm x 62 cm – Gefu

Herbruikbare katoenen passeerdoek om te persen en zeven.

Yoghurt roomkaas maak je met hangop. Hangop is uitgelekte yoghurt. Ik neem een grote kom en hang daar een zeef of vergiet in. Deze bekleed ik met een theedoek, kaasdoek of een paar koffiefilters en schep daar vervolgens de yoghurt in. Dit laat ik een nacht uitlekken (in de koelkast). De volgende ochtend zit de kom vol met vloeistof (wei). Gooi dit niet weg! Je kunt het gebruiken in smoothies, pannenkoekenbeslag of je gebruikt het om brood mee te bakken.

Yoghurt roomkaas

Yoghurt roomkaas

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 3 stemmen
Gang: Ingrediënt, DipKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

portie (van 350 gram)
Bereiding

10

minuten
Kooktijd

0

minuten
Uitlekken

8

uren 
Totale tijd

8

uren 

10

minuten

Met hangop (uitgelekte yoghurt) maak je je eigen roomkaas. Breng de roomkaas op smaak met je favoriete kruiden en knoflook. Heerlijk op crackers, zuurdesembrood of gebruik het als dip.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 milliliter Griekse yoghurt (hangop)

  • halve theelepel zout

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel uienpoeder

  • verse of gedroogde kruiden naar smaak

  • 1 snufje vers gemalen zwarte (of witte) peper

BEREIDING

  • Maak van 500 milliliter Griekse yoghurt hangop. Neem een kom, een zeef en een theedoek, kaasdoek of een paar koffiefilters. Zet de zeef op de kom en leg de doek in de zeef. Schep 500 milliliter yoghurt in de beklede zeef en dek het af een deksel van een pan of een groot bord. Laat dit een nacht staan in de koelkast.
  • De volgende dag is de yoghurt uitgelekt en ingedikt. De vloeistof die overblijft (de wei) kun je gebruiken voor pannenkoekenbeslag of in smoothies.
  • Schep de ingedikte yoghurt (de hangop) over in een kom en roer dit goed door met een lepel. Vind je de hangop te stevig? Meng er dan een beetje wei doorheen om het wat ‘losser’ te maken.
  • Breng de hangop op smaak met 1 theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder, een halve theelepel zout, een snufje zwarte of witte peper en 1 eetlepel (verse of gedroogde) kruiden naar smaak. Als de smaak goed is, is je roomkaas klaar.
  • Bewaar het in een afgesloten bakje in de koelkast. Roer het voor gebruik altijd even door.Yoghurt roomkaas

AANTEKENINGEN

  • Serveer de roomkaas op crackers, toastjes of gebruik het als dip voor bijvoorbeeld groenten. Meng de roomkaas met bieslook en serveer deze op gepofte aardappels. Je kunt natuurlijk in plaats van een hartige roomkaas ook een zoete variant maken. Meng er dan bijvoorbeeld honing of jam doorheen.
  • Van yoghurt roomkaas kun je de heerlijke Libanese yoghurtdip labneh maken. Deze yoghurt serveer je met olijfolie, kruiden en specerijen. Klik hier om het recept van labneh te bekijken.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.