Mexicaanse kipschotel, een uitstekend gerecht als je even geen ‘Eetspiratie’ hebt! Een grote schaal op tafel met allerlei lekkere dingen waar je samen uit kunt prikken klinkt dan wel goed! Deze Mexicaanse kipschotel flans je zo in elkaar. Je bakt stukjes kip, snijd een hoop verschillende groenten, bakt wat aardappeltjes krokant en je bent al bijna klaar. Serveer het in een grote schaal, vorken erbij en prikken maar!
In dit recept maak ik gebruik van mijn eigen samengestelde spicemix. Heb je niet zo’n Mexicaans getinte mix in huis? Maak dan een mix van je favoriete kruiden en specerijen. Met een mix van paprikapoeder, komijn en knoflookpoeder kom je al een heel eind. Van elke specerij neem je 1 theelepel en dit meng je door elkaar. Breng op smaak met een snufje zout. Kijk hier voor de ingrediënten van mijn spicemix.
Mexicaanse kipschotel
Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, denk je misschien dat het een ingewikkeld recept is, maar het valt reuze mee. Dit recept maakte ik toen ik restjes uit mijn koelkast en voorraadkast aan het opmaken was. Hoeveelheden zijn niet zo belangrijk, gebruik gewoon wat je lekker vindt en in huis hebt. Bij dit recept kun je lekker creatief zijn. In plaats van kip kun je voor dit recept ook prima vegan kipstukjes gebruiken. Zo maak je dit gerecht heel eenvoudig plantaardig.

CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe – 6,5 Liter
Heleluchtfriteuse met keramische coating!
Mexicaanse kipschotel
4
porties15
minuten20
minuten35
minutenDeze Mexicaanse kipschotel is ideaal om restjes uit je groente la en voorraadkast op te maken.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram kipfilet of 300 gram vegan kipstukjes
2 zoete aardappels
2 eetlepels Mexicaanse kruiden of taco kruiden
1 rode ui, gesnipperd
1 rode puntpaprika, in blokjes gesneden
halve komkommer, in stukjes gesneden
8 cherry tomaatjes, gehalveerd
1 blikje kidneybonen (400 gram), afgespoeld en uitgelekt
1 mini blikje mais (130 gram), uitgelekt
2 eetlepels geraspte kaas of een plantaardige variant
1 rijpe avocado, in blokjes gesneden
1 eetlepel olie
optioneel: verkruimelde tortillachips/zure room/chilisaus
BEREIDING
- Was 2 zoete aardappels (laat de schil erom) en snijd deze in blokjes. Bak ze bruin in een koekenpan of in de airfryer (op 190 graden voor 15 tot 20 minuten).
- Snijd 500 gram kipfilet in kleine blokjes (of 300 gram kipstukjes, maar die hoef je niet te snijden) en bak ze bruin in een eetlepel olie. Als de kip bruin is voeg je 2 eetlepels Mexicaanse kruiden toe. Schep alles goed om. Voeg de uitgelekte kidneybonen (1 blik van 400 gram) en mais (1 blikje van 130 gram) aan de gebakken kip toe en meng dit door elkaar.
- Snijd vervolgens de groenten. Snipper 1 rode ui, snijd 1 rode puntpaprika in blokjes, een halve komkommer in stukjes en halveer 8 cherrytomaatjes. De avocado snijd je in plakjes of blokjes. Doe de gebakken aardappels in een grote schaal en daarbovenop het kip/bonenmengsel. Verdeel hierover de gesneden groenten en daarop de blokjes avocado.
- Garneer de kipschotel met 2 eetlepels geraspte kaas en als laatste verkruimel je er tortillachips overheen.
- Serveer met zoete chilisaus of een pittige yoghurt dip.
AANTEKENINGEN
- Een taco salade is een makkelijk en snel gerecht met lekkere Mexicaanse smaken. Kijk hier voor het recept.