Eetspiratie » Refried beans – Mexicaanse bonenpuree
Refried beans Mexicaanse bonenpuree

Refried beans – Mexicaanse bonenpuree

Refried beans – Mexicaanse bonenpuree. Lekker als bijgerecht, vulling voor burrito’s en taco’s maar ook heerlijk als dip voor tortillachips. En niet alleen in de Mexicaanse keuken zijn refried beans favoriet, ook in de plantaardige/vegan keuken is dit een veel gemaakt gerecht omdat het een goede bron is van plantaardige eiwitten. Je maakt het van geweekte en gekookte bonen of makkelijk en snel van bonen uit blik of pot.

Voor dit gerecht gebruikte ik zwarte bonen die ik zelf heb geweekt en gekookt in mijn multicooker. Lees hier hoe je gedroogde bonen kookt. De bouillon of het vocht waar je de bonen in gekookt hebt, kun je gebruiken voor de refried beans. Dit werkt ook zo bij de bonen uit blik of pot, het vocht kun je gewoon gebruiken. Je vult het eventueel aan met water of bouillon. Vaak worden er voor refried beans pinto bonen gebruikt. Maar zwarte bonen zijn ook een goede optie.

Refried beans – Mexicaanse bonenpuree

De bonen worden niet twee keer gebakken, zoals de naam doet vermoeden, maar ze worden tot puree gekookt en vervolgens gebakken. Wat overblijft is een smeuïge smaakvolle puree die je op verschillende manieren kunt serveren. Ik vind het altijd handig om hiervan een bakje op voorraad te hebben. Het is een lekkere spread op brood, toast, wraps, platbrood, noem maar op. Ook is het lekker als basis in een quesadilla, burrito of taco. Een laagje van deze puree doet het ook goed op tostadas (kleine krokante tortilla’s). Bonen zijn goedkoop, gezond en een goede plantaardige eiwitbron. Genoeg reden om refried beans te maken.

Ik gebruikte dus bonen die ik zelf geweekt en gekookt heb. Ik nam 250 gram bonen en had ongeveer 300 milliliter van het vocht nodig. Daarna pureerde ik alles met behulp van een staafmixer. Gebruik je bonen uit blik of pot doe dan de hele inhoud in de pan. Dus de bonen met het vocht en kook dit tot een puree.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Refried beans Mexicaanse bonenpuree
Refried beans - Mexicaanse bonenpuree

Refried beans – Mexicaanse bonenpuree

Recipe by Simone | Eetspiratie
5.0 from 3 votes
Course: Condiment, DipCuisine: MexicaansDifficulty: Makkelijk
Porties

4

porties
Bereiding

30

minutes
Kooktijd

0

minuten
Total time

30

minutes

Refried beans – Mexicaanse bonenpuree.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 ui gesnipperd

  • 3 tenen knoflook

  • 1 jalapeno peper fijngesneden

  • 400 gram zwarte bonen uit blik inclusief het vocht

  • 1 limoen

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder

  • peper en zout naar smaak

  • 1 eetlepel olie

BEREIDING

  • Snipper de ui en hak de tenen knoflook fijn. Snijd de jalapeno peper in kleine stukjes.
  • Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook en jalapeno peper aan. Voeg 1 theelepel komijn en een theelepel gerookt paprikapoeder toe en bak dit even mee.
  • Voeg de zwarte bonen met het vocht uit het blik toe en bak dit samen aan. Laat dit mengsel sudderen voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Roer regelmatig. Als het mengsel te droog wordt, voeg dan gerust een scheutje water toe.
  • Breng de bonen op smaak met zout en peper en het sap van een halve tot hele limoen.
  • Als de bonen stuk zijn gekookt, stamp je ze fijn met een pureestamper of pureer je het mengsel met een staafmixer tot een puree. Je kunt refried beans zowel warm als koud eten. Bewaar 3 tot 4 dagen in de koelkast.

AANTEKENINGEN

  • Houd je van de Mexicaanse keuken? Dan is pittige tortillasoep ook een recept wat je lekker zult vinden. Bekijk hier het recept.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.