Pittige tortillasoep – snel en makkelijk recept. Dit gerecht noemen we hier thuis ook wel ‘bliksoep’, de meeste ingrediënten voor deze soep komen namelijk uit een blik (of pot). Een ideaal recept voor drukke dagen of dagen dat je juist niet zoveel tijd en zin hebt om in de keuken te staan. Deze soep is goed gevuld met bonen, mais en op smaak gebracht met een flinke drizzle limoensap. De spice komt van verse en gepickelde jalapeno pepers. De knapperige tortillareepjes maken deze soep extra lekker.
Als er één makkelijk soeprecept is dan is het wel deze Mexicaanse tortillasoep. En het leuke is dat je dit recept kunt maken zoals als jij het lekker vindt. Ik maak het graag met bonen en mais. Maar je kunt er ook prima kip of een plantaardige versie van kip (op basis van soja-eiwit) aan toevoegen. Kies wat je zelf het lekkerst vindt. Je maakt deze soep binnen een half uurtje in een ‘gewone’ pan. Maar het is ook een soep die geschikt is voor bereiding de slowcooker. De bereidingstijd is dan ongeveer 6 uur op stand low.
KoRo | Bio groentebouillon 600 gram
Deze groentebouillon is volledig zonder smaakversterkers en andere toevoegingen.
Pittige tortillasoep – snel en makkelijk recept
Ik ben gek op dit soort makkelijke recepten. Als je een goedgevulde voorraadkast hebt, kun je deze soep eigenlijk altijd op tafel zetten. In mijn basisvoorraad heb ik standaard verschillende soorten bonen (zowel gedroogd als in blik of pot), gezeefde tomaten en mais. Tortillawraps heb ik standaard in huis, deze zijn handig voor allerlei gerechten. Deze ingrediënten zijn samen met ui en knoflook de basis voor de soep. Bij het toevoegen van de toppings kun je je eigen creativiteit erop los laten. Plakjes avocado, verse kruiden, geraspte (plantaardige) kaas, krokante tortillareepjes, en ga zo nog maar even door. Stuk voor stuk, heerlijke toppings voor op je tortillasoep. Omdat het een Mexicaans getint gerecht is, gaat er ook koriander in. Maar ben je hier geen liefhebber van, dan is platte peterselie ook een goede optie.
Je kunt de soep eten als een gerecht op zich. Maar je kunt het ook serveren over gekookte rijst of met een lekker stuk knapperig brood. In de koelkast is de soep 2 tot 3 dagen houdbaar. In de vriezer kun je het tot 6 maanden bewaren.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Pittige tortillasoep – snel en makkelijk recept
6
porties10
minutes25
minutes35
minutesPittige tortillasoep, een goed gevulde soep met verschillende soorten bonen, mais, verse kruiden, jalapeno en krokant gebakken tortillareepjes. Serveer met lekker toppings zoals avocado en gepickelde pepers.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 ui, fijngesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 jalapeno peper, fijngesneden
2 eetlepels gepickelde jalapenosm fijngehakt (optioneel)
2 blikken gezeefde tomaten á 400 gram (polpa)
2,5 blik water (gebruik hiervoor een blik van de gezeefde tomaten)
1 blik zwarte bonen (á 400 gram) afgespoeld
1 blik canellini bonen (á 400 gram) afgespoeld
1 blikje mais (á 150 gram) afgespoeld
1 theelepel gemalen komijn
1 mespunt gerookt paprikapoeder
chilipoeder naar smaak
1 limoen (sap + rasp)
15 gram verse koriander of peterselie (fijngehakt)
1 eetlepel groentebouillonpoeder of 1 verkruimeld bouillonblokje
3 eetlepels olie + extra om de ui in aan te fruiten
1-2 tortillawraps in dunne reepjes gesneden
toppings: avocado/crispy chili olie
zout en peper naar smaak
BEREIDING
- Snipper de ui, hak 3 tenen knoflook fijn en snijd de jalapeno peper in kleine blokjes. Als je ook gepickelde jalapeno pepers gebruikt, hak je deze ook zo fijn mogelijk. Giet de bonen en de mais af en spoel deze af onder de kraan tot het schuim verdwenen is. Dit kan allemaal in hetzelfde vergiet.
- Verhit een theelepel olie in een soeppan en fruit hierin de gesnipperde ui, fijngehakte knoflook en de jalapeno peper aan samen met een snufje zout. Bak dit ongeveer 5 minuten tot de ui zacht en glazig is.
- Voeg 1 theelepel gemalen komijn, een flink mespunt gerookt paprikapoeder en een snufje chilipoeder toe. Bak dit even mee tot de geuren vrijkomen.
- Daarna voeg je 2 blikken gezeefde tomaat toe. Vervolgens vul je deze met water (2,5 keer) en dit voeg aan de soep toe.
- Doe de afgespoelde bonen en de mais erbij, samen met een eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje. Laat dit op een zacht vuurtje koken voor ongeveer 15 minuten.
- Terwijl de soep kookt, ga je de tortillareepjes maken. Snijd de tortillawrap(s) in dunne reepjes, verhit 2 tot 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak in twee rondes de tortillareepjes bruin en knapperig. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier en bestrooi met zout. Je kunt ze ook bereiden in de airfryer op 180 graden voor 7 tot 10 minuten of tot ze bruin en krokant zijn.
- Hak de koriander of peterselie fijn en roer dit door de soep. Houd een beetje apart voor de garnering. Rasp de limoen en voeg het rasp en sap toe aan de soep samen met de fijngehakte gepickelde jalapeno pepers.
- Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer met de toppings naar keuze.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Zoete aardappelsoep met tortillareepjes
- Indische maiskoekjes (frikadel djagoeng)
- Snel krokante kip maken
- Sambal goreng boontjes met tahoe
- Indische bruine bonen met rijst
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.