Eetspiratie » Groente inspiratie – recepten met paksoi
Groente inspiratie recepten met paksoi

Groente inspiratie – recepten met paksoi

Groente inspiratie – recepten met paksoi, vind hier lekkere inspiratie voor paksoi gerechten. Knapperige stengels en mooie groene bladeren, paksoi is een veelzijdige groente die je op verschillende manieren kan bereiden. Een groente die veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken, maar ook heerlijk is in een Hollandse stamppot. Met zijn knapperige textuur en licht pittige smaak, is paksoi bij veel mensen favoriet.

In de keuken is paksoi zeer veelzijdig en kan het worden toegevoegd aan roerbakgerechten, soepen, salades, stoofschotels en zelfs aan smoothies. Bij mijn wekelijkse boodschappen zitten meestal twee stronken paksoi. Altijd handig om in huis te hebben voor een snelle maaltijd of als je extra groenten wilt toevoegen aan een gerecht.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Groente inspiratie recepten met paksoi
Groente inspiratie- recepten met paksoi

Groente inspiratie – recepten met paksoi

Paksoi, ook wel bekend als Chinese kool of mosterdkool, behoort tot de koolfamilie en wordt gekenmerkt door zijn brede groene bladeren en knapperige witte stelen. Het is een uitstekende bron van voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine A, vitamine K en verschillende antioxidanten. Het bevat ook belangrijke mineralen zoals calcium, magnesium en kalium. Je kunt de hele paksoi gebruiken, van de stelen tot het blad. Je snijdt het kontje eraf en de paksoi is klaar voor gebruik. De witte stelen en de bladeren hebben een verschillende bereidingstijd. Het knapperige witte gedeelte heeft iets langer nodig dan de bladeren. De bladeren kun je vergelijken met het bereiden van spinazie. Deze kun je beter aan het einde van de kooktijd toevoegen en dan laten slinken.

Paksoi kun je op verschillende manieren bereiden/eten:

Je kunt paksoi op verschillende manieren snijden/serveren. Snijd het witte gedeelte in stukjes/halve maantjes en de bladeren in reepjes. Kleine stronkjes (baby paksoi) kun je overdwars doorsnijden in de lengte en deze stomen of grillen, zo hou je nog een ‘bite’. Je kunt de stelen schuin snijden voor roerbakgerechten of salades of in lange repen voor in een wokgerecht of de hotpot. Een grote stronk snijd je overdwars door in de lengte voor bereiding op de grill of in de oven.

Deze lekkere groente is in Nederland het hele jaar verkrijgbaar. Je kunt ook heel eenvoudig paksoi laten groeien in je eigen tuin. Zelf kweek ik elk jaar paksoi en het is een hele makkelijke groente die niet veel verzorging nodig heeft. Ik zaai het eind maart tot mei of rond de zomer in juli en augustus. Als je de bladen afknipt, groeit de plant gewoon door. Je kunt dus best lang blijven oogsten. Paksoi is wel geliefd door koolwitjes, de rupsen zijn gek op de bladeren. Je kunt een netje gebruiken over de planten om ze te beschermen en je kunt de rupsen die je tegenkomt met de hand verwijderen.

Zoals je kunt lezen is paksoi een veelzijdige en gezonde groente die je kunt gebruiken voor allerlei gerechten. Zoek je nog een lekkere groente voor bij een gerecht, maar weet je niet zo goed wat je moet kiezen? Grote kans dat paksoi erbij past! Je kunt de stronk een paar dagen bewaren in de koelkast, daarna worden de stelen slap en de bladeren bruin. Gesneden paksoi kun je tot 2 dagen crisp houden in een Tupperware bak bekleed met een stukje keukenpapier. Je kunt zelfs de bladeren afzonderlijk invriezen. Als ze bevroren zijn, doe je ze bij elkaar in een zakje. De bladeren kun je dan makkelijk toevoegen aan soepen of roerbak en wokgerechten.

Op zoek naar nog meer lekkere groente recepten en inspiratie? Kijk dan hier!

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)