Groente inspiratie – recepten met paksoi, vind hier lekkere inspiratie voor paksoi gerechten. Knapperige stengels en mooie groene bladeren, paksoi is een veelzijdige groente die je op verschillende manieren kan bereiden. Een groente die veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken, maar ook heerlijk is in een Hollandse stamppot. Met zijn knapperige textuur en licht pittige smaak, is paksoi bij veel mensen favoriet.
In de keuken is paksoi zeer veelzijdig en kan het worden toegevoegd aan roerbakgerechten, soepen, salades, stoofschotels en zelfs aan smoothies. Bij mijn wekelijkse boodschappen zitten meestal twee stronken paksoi. Altijd handig om in huis te hebben voor een snelle maaltijd of als je extra groenten wilt toevoegen aan een gerecht. Groene bladgroenten zijn sowieso een goed idee om dagelijks op je menu te zetten. Ik zette 10 lekkere groente bladgroenten op een rijtje waaronder ook paksoi! Lees het artikel hier.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Groente inspiratie – recepten met paksoi
Paksoi, ook wel bekend als Chinese kool of mosterdkool, behoort tot de koolfamilie en wordt gekenmerkt door zijn brede groene bladeren en knapperige witte stelen. Het is een uitstekende bron van voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine A, vitamine K en verschillende antioxidanten. Het bevat ook belangrijke mineralen zoals calcium, magnesium en kalium. Je kunt de hele paksoi gebruiken, van de stelen tot het blad. Je snijdt het kontje eraf en de paksoi is klaar voor gebruik. De witte stelen en de bladeren hebben een verschillende bereidingstijd. Het knapperige witte gedeelte heeft iets langer nodig dan de bladeren. De bladeren kun je vergelijken met het bereiden van spinazie. Deze kun je beter aan het einde van de kooktijd toevoegen en dan laten slinken.
Paksoi kun je op verschillende manieren bereiden/eten:
- In wokgerechten zoals tjap tjoy of een roerbakgerecht met kip of tofu.
- Maak er een heerlijke sambal goreng paksoi van.
- Meng gesneden rauwe paksoi door aardappelpuree om er een ‘Oosterse stamppot’ van te maken.
- Snijd paksoi in reepjes en voeg deze toe aan een bamisoep of groentesoep.
- Paksoi is ook lekker in deze tofusoep.
- Bereid ze net als deze Romaine sla op de barbecue of grill en serveer met een pittige dressing.
- Vervang de Romaine sla in dit wokrecept voor paksoi.
- Gebruik de bladeren van paksoi als bladgroente in smoothies.
- Stoom stronken paksoi of babypaksoi in de multicooker of met behulp van een pan en een stoommandje en serveer met sojasaus en knoflook.
- Snijd paksoi fijn en meng deze rauw door salades zoals bij deze knapperige koolsalade of deze Oosterse salade met krokant gehakt.
- Baby paksoi is ook een lekkere groente voor in de hotpot (Oosterse bouillonfondue).
- Gesneden paksoi is ook een lekkere toevoeging in dit snelle wokrecept met gehakt en bosui.
- Bak er heerlijke paksoi pannenkoeken van en serveer met hoisinsaus.
Je kunt paksoi op verschillende manieren snijden/serveren. Snijd het witte gedeelte in stukjes/halve maantjes en de bladeren in reepjes. Kleine stronkjes (baby paksoi) kun je overdwars doorsnijden in de lengte en deze stomen of grillen, zo hou je nog een ‘bite’. Je kunt de stelen schuin snijden voor roerbakgerechten of salades of in lange repen voor in een wokgerecht of de hotpot. Een grote stronk snijd je overdwars door in de lengte voor bereiding op de grill of in de oven.

VDN Santokumes damaststaal – Elegance serie – VG-10 Japans damascus – 67 lagen staal
Voor als je op zoek bent naar een echt goed mes!
Deze lekkere groente is in Nederland het hele jaar verkrijgbaar. Je kunt ook heel eenvoudig paksoi laten groeien in je eigen tuin. Zelf kweek ik elk jaar paksoi en het is een hele makkelijke groente die niet veel verzorging nodig heeft. Ik zaai het eind maart tot mei of rond de zomer in juli en augustus. Als je de bladen afknipt, groeit de plant gewoon door. Je kunt dus best lang blijven oogsten. Paksoi is wel geliefd door koolwitjes, de rupsen zijn gek op de bladeren. Je kunt een netje gebruiken over de planten om ze te beschermen en je kunt de rupsen die je tegenkomt met de hand verwijderen.
Zoals je kunt lezen is paksoi een veelzijdige en gezonde groente die je kunt gebruiken voor allerlei gerechten. Zoek je nog een lekkere groente voor bij een gerecht, maar weet je niet zo goed wat je moet kiezen? Grote kans dat paksoi erbij past! Je kunt de stronk een paar dagen bewaren in de koelkast, daarna worden de stelen slap en de bladeren bruin. Gesneden paksoi kun je tot 2 dagen crisp houden in een Tupperware bak bekleed met een stukje keukenpapier. Je kunt zelfs de bladeren afzonderlijk invriezen. Als ze bevroren zijn, doe je ze bij elkaar in een zakje. De bladeren kun je dan makkelijk toevoegen aan soepen of roerbak en wokgerechten.
Op zoek naar nog meer lekkere groente recepten en inspiratie? Kijk dan hier!
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Gestoomde paksoi met sojasaus en knoflook – 2 manieren
- Paksoi pannenkoeken met hoisinsaus
- 10 gezonde groene bladgroenten voor je dagelijkse gerechten
- Groente inspiratie – recepten met Chinese kool
- Paksoi stamppot met portobello en teriyakisaus
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.