Eetspiratie » Sambal goreng paksoi
Sambal goreng paksoi

Sambal goreng paksoi

Sambal goreng paksoi, een recept van mijn moeder. Vroeger hadden wij maar een klein budget, maar er stond wel altijd lekker eten op tafel. Dit gerecht: sambal goreng paksoi, aten wij vroeger regelmatig en ik zet het zelf graag op tafel op een drukke doordeweekse dag. Naast dat het een simpel gerecht is, is het ook low budget. Lekker met gehakt of vega met blokjes tahoe (tofu)

Paksoi is een groente die je in veel gerechten kunt gebruiken. Je kunt het rauw eten in een salade of soep, stomen, wokken, verwerken in een stamppot of roerbakken. De smaak is heel neutraal. Het witte gedeelte (de stengel) is lekker crunchy en de groene bladeren kun je een beetje vergelijken met spinazie. Je kunt de hele paksoi gebruiken, behalve het kontje die snijd je eraf.

Sambal goreng paksoi

Dit gerecht is een signature dish van mijn moeder. We aten dit minstens een keer per week. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig en het staat snel op tafel. Sambal goreng = gebakken sambal. Combineer dit met een (of meerdere) groenten en je hebt een heerlijk gerecht. Mijn moeder maakte het meestal met gehakt of kipgehakt, zelf maak ik dit gerecht graag met blokjes gebakken tahoe (tofu). Als je het vlees te vervangt door tahoe is dit gerecht vegan (veganistisch).

Ik bak de tahoe in de airfryer (kijk hier hoe) en voeg de gebakken blokjes later toe aan de gewokte paksoi. Als je gehakt gebruikt kun je dit gelijk meebakken met de groenten in de pan.

Bekijk hier meer sambal goreng recepten. Je vindt hier recepten met witlof, sperziebonen, tofu, tempeh en eieren.

Sambal goreng paksoi

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Sambal goreng paksoi is een snel en simpel gerecht met weinig ingrediënten. Dit recept van mijn moeder is een van mijn favorieten op drukke dagen.

Ingrediënten

  • 2 stronken paksoi

  • 1 rode paprika

  • 500 gram (kip)gehakt of tofu

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of half verkruimeld bouillonblokje

  • voor erbij: rijst, gebakken uitjes, sambal en kroepoek

  • 1 eetlepel olie

Hoe maak je het?

  • Snijd de stengel van de paksoi in stukjes. Doe ze in een vergiet en spoel ze af onder de kraan. Leg de groene bladeren op elkaar en rol ze een beetje op. Snijd ze vervolgens in reepjes. Spoel deze ook af onder de kraan. Houd het groene en witte gedeelte apart. Snijd de paprika in dunne reepjes.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit de ui samen met de knoflook en de sambal oelek.
  • Voeg het gehakt toe (of bak ondertussen de tofu). Bak op hoog vuur en het gehakt bruin en rul en voeg een eetlepel groentebouillonpoeder (of een half verkruimeld bouillonblokje) toe. Schep goed om.
  • Voeg de reepjes paprika en het witte gedeelte van de paksoi toe en bak deze kort mee. De groenten mogen best nog een bite hebben straks. Kook ondertussen ook rijst om erbij te serveren.
  • Als laatste voeg je het groene gedeelte van de paksoi toe. Als je tofu gebruikt in plaats van gehakt voeg je dit nu toe. Schep alles goed door elkaar. Als het geslonken is, is je gerecht klaar. Serveer met rijst, gebakken uitjes, kroepoek en extra sambal.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE