Paksoi pannenkoeken met hoisinsaus, een lekkere variant op de Japanse koolpannenkoek ‘okonomiyaki’. Wat doe je als je een stronk paksoi in je koelkast hebt liggen die echt op moet? Juist, daar bak je pannenkoeken van! Normaal zou ik paksoi verwerken in een roerbakgerecht of toevoegen aan een noedelsoep, maar dit keer wilde ik er iets anders mee doen. Als je met kool hartige pannenkoekjes kunt bakken dan moet dat ook lukken met paksoi.
Het idee ontstond omdat ik restjes wilde opmaken uit mijn koelkast. Met courgette, wortel en bosui bakte ik Koreaanse groente pannenkoekjes (Yachaejeon). Hier voegde ik ook nog gesneden paksoi aan toe en dat werkte prima. Een handige manier om groenten te ‘verstoppen’ in gerechten en om restjes te verwerken. Dus toen ik van mijn paksoi af moest, dacht ik waarom kan ik er geen pannenkoeken van bakken okonomiyaki stijl? Vertaald betekent dat namelijk ‘gegrild of gebakken zoals je het wilt’ en met paksoi werkt het perfect! Weer een recept om aan mijn paksoirepertoire toe te voegen. Eerder schreef ik al een groente – inspiratie artikel over mijn favoriete groente. Hierin vind je allerlei recepten, tips en inspiratie over deze knapperige Oosterse koolsoort. Lees het artikel hier.
Paksoi pannenkoeken met hoisinsaus
In principe kun je van allerlei groenten pannenkoeken bakken. Het enige dat je nodig hebt is bloem of een glutenvrij meel zoals kikkererwtenmeel en water. Voeg hier gesneden groenten en een paar smaakmakers aan toe en je kunt er een pannenkoek van bakken. En net zoals bij ‘gewone’ pannenkoeken hoort er natuurlijk een topping op, in dit geval hoisinsaus en als je van een beetje pit houdt: sriracha. Voor extra groen kun je er ringetjes bosui overheen strooien en voor crunch sesamzaadjes of zelfs gebakken uitjes. De pannenkoek is als een blanco canvas, laat er je creativiteit op los met de ingrediënten die jij lekker vindt.
Je kunt deze pannenkoeken eten als gerecht op zich. Maar je kunt ze ook serveren naast een noedelsoep, eten met rijst, gyoza, een Aziatische salade of gegrilde groenten.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Paksoi pannenkoeken met hoisinsaus
4
stuks15
minuten10
minuten25
minutenKnapperige pannenkoeken met paksoi, okonomiyaki stijl.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
150 – 170 gram bloem
200 milliliter water
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel sojasaus
1 theelepel sesamolie
1 theelepel sriracha
400 gram paksoi in hele kleine stukjes gesneden
zonnebloemolie of rijstolie
hoisinsaus
toppings: ringetjes bosui en sesamzaadjes
BEREIDING
- Snijd de paksoi in hele kleine stukjes, ga er goed met je mes doorheen en hak het groen ook fijn. Was de paksoi en dep deze een beetje droog met een schone theedoek.
- Doe 150 tot 170 gram bloem in een kom samen met 200 milliliter water en roer dit tot een beslag. Voeg 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel uienpoeder, 1 theelepel sesamolie, 1 theelepel sojasaus en 1 theelepel sriracha toe. Schep alles goed om en zet het vuur uit.
- Verwarm een kleine koekenpan (van 20 centimeter) en schenk hierin een eetlepel olie. Laat dit warm worden en schep dan 3 grote opscheplepels van het beslag in de pan tot de bodem helemaal bedekt is. Druk het beslag aan met de achterkant een lepel en maak het mooi rond.
- Bak nu de pannenkoek 2 tot 3 minuten op middelhoog vuur aan een kant tot deze bruin en knapperig is. Draai vervolgens de pannenkoek als deze helemaal stevig is voorzichtig om en bak ook die kant 2 tot 3 minuten. Druk de pannenkoek een beetje aan met de spatel.
- Laat de pannenkoek eventueel uitlekken op een bord bekleed met een stukje bakpapier. Serveer de paksoi pannenkoeken met hoisinsaus, ringetjes bosui en geroosterde sesamzaadjes.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Groente inspiratie – recepten met paksoi
- Paksoi stamppot met portobello en teriyaki saus
- Avocado pannenkoekjes
- Oosterse pannenkoekjes met kip en groenten
- Pannenkoeken zonder ei
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.