Eetspiratie » Crispy rijstsalade – Thaise nam khao tod
Crispy rijstsalade Thaise nam khao tod

Crispy rijstsalade – Thaise nam khao tod

Crispy rijstsalade – Thaise nam khao tod, een verrassend lekkere salade met krokant gebakken gekruide rijst. Sommige gerechten zijn een tijdje trending op social media. Zo heb je de viral komkommersalade en dus ook deze ‘crispy rice salad’ om maar even in hippe Amerikaanse termen te blijven. Dit saladerecept nam khao tod is afkomstig uit Thailand en in een modern jasje gestoken. Het is makkelijk te maken, je kunt er je creativiteit op loslaten en wie houdt er nu niet van een goede crunch?

Van sommige recepten weet je gewoon dat ze lekker zijn, zo ook bij deze rijstsalade. Krokante rijst is namelijk heel erg lekker. Als mijn moeder vroeger nasi goreng maakte, wilden mijn broertje en ik altijd de krokante stukjes onderuit de pan. De rijst op de bodem van de pan was een beetje ‘gossong’ oftewel aangebakken of een beetje aangebrand.. En deze crispy rijstsalade zit vol met deze krokante stukjes! Combineer dit met een paar lekkere knapperige frisse groenten en een aromatische dressing en je hebt een nieuw favoriet recept voor je kookrepertoire.

Onmisbaar in de Aziatische keuken
Sojasaus van Kikkoman - 1 liter

Sojasaus van Kikkoman – 1 liter

Kwaliteitsmerk sojasaus, traditioneel gebrouwen.

Crispy rijstsalade – Thaise nam khao tod

Je kunt in principe elke rijstsoort voor dit recept gebruiken. Van witte rijst tot pandanrijst en zelfs zilvervliesrijst is een goede optie. De bedoeling is dat je afgekoelde gekookte rijst gebruikt. Deze breng je op smaak met bijvoorbeeld rode currypasta, chili olie (niet de crispy variant) en/of sojasaus. Vervolgens bak je de rijst krokant in de oven. Bak het niet te lang, want anders wordt het ’te’ crispy. Crispy als in pijn aan je kaken van het kauwen. En het is wel de bedoeling dat je tanden heel blijven. Blijf dus een beetje in de buurt tijdens het bakken en schep tussentijds de rijst een keertje om. Ik vind 20 tot 22 minuten op 200 graden een goede baktijd in de oven. Naarmate de rijst afkoelt buiten de oven wordt hij nog iets krokanter.

Wat betreft de groenten vind ik het altijd wel mooi om deze salade in één kleur te houden, in dit geval groen. Komkommer, bosui, edamame, verse groene kruiden, avocado, je kunt je creativiteit erop loslaten. Je kunt het zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt. De dressing is ook een leidraad, pas deze aan naar je eigen smaak. Dit recept is enkel een voorbeeld van hoe je het zou kunnen maken.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Thaise keuken crispy rijstsalade nam khao tod Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Crispy rijstsalade - Thaise nam khao tod

Crispy rijstsalade – Thaise nam khao tod

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Gang: Bijgerecht, Lunch, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

40

minuten

Deze populaire viral crispy rice salad is geïnspireerd op het Thaise gerecht nam khao tod. Krokant gebakken rijst uit de oven gecombineerd met groenten, verse kruiden en geroosterde pinda’s. De smaakvolle dressing met crispy chili olie maakt deze salade compleet.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram afgekoelde gekookte rijst

  • 1 eetlepel rode currypasta

  • 1 komkommer, in blokjes gesneden

  • 1 rode ui, in flinterdunne ringen gesneden

  • 100 gram edamame boontjes

  • 3 bosuitjes, het groene gedeelte in ringetjes gesneden

  • verse munt en/of koriander

  • 2 eetlepels geroosterde pinda’s

  • voor de dressing
  • 2 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel water

  • 1 theelepel limoenrasp

  • halve limoen (het sap)

  • halve eetlepel ahornsiroop of een andere zoetstof (naar smaak)

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 theelepel gember, geraspt (of gemberpasta)

  • 1 teen knoflook, fijngehakt

  • 1 eetlepel crispy chili olie

  • 1 theelepel (appelcider) azijn

BEREIDING

  • Doe 250 gram afgekoelde gekookte (gare) rijst in een kom en voeg 1 flinke eetlepel rode currypasta toe. Meng dit goed door elkaar tot de rijst volledig bedekt is. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de rijst erover uit. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de rijst 15 minuten.
  • Breng een pan met ruim water en een snufje zout aan de kook en kook hierin de edamame boontjes voor 5 tot 7 minuten. Spoel ze af onder koud water. Zet apart tot gebruik.
  • Terwijl de rijst in de oven zit maak je de dressing van 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel water, 1 theelepel limoenrasp, het sap van een halve limoen, een halve eetlepel (of meer) ahornsiroop, 1 theelepel sesamolie, 1 theelepel vers geraspte gember (of gemberpasta), 1 teen fijngehakte knoflook, 1 eetlepel crispy chili olie en 1 theelepel (appelcider)azijn.
  • Als de 15 minuten voorbij zijn, schep je de rijst een keer om en bak het dan nog ongeveer 7 minuten. Haal de bakplaat vervolgens uit de oven en laat de rijst even afkoelen.
  • Snijd de komkommer in blokjes, de rode ui in flinterdunne ringetjes, de bosui (het groene gedeelte) in ringetjes en scheur de blaadjes van de takjes munt en koriander. Rooster 2 eetlepels pinda’s in en droge koekenpan en hak ze fijn.
  • Doe de groenten en de pinda’s van stap 5 in een grote kom en voeg de crispy rijst toe. Meng alles door elkaar en voeg de dressing toe. Hussel alles door elkaar met slabestek en schep het over in kommen. Garneer met extra geroosterde pinda’s en verse kruiden. Serveer direct.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.