Krokante aardappeltjes uit de oven (crispy smashed potatoes)

Krokante aardappels uit de oven (crispy smashed potatoes)

Je kunt niet genoeg recepten hebben voor krokante aardappels toch? Dit zijn niet zomaar aardappels, dit zijn geplette (of gesmashte) krieltjes met knoflook, boter en Parmezaanse kaas. Of in het Engels, crispy smashed garlic potatoes. Dit wil je eten!

Je kunt op veel verschillende manieren gebakken aardappels maken. De lekkerste bak je toch in (room)boter, vind ik dan persoonlijk. Sinds ik mijn Crock-Pot Express heb, gebruik ik deze altijd om mijn aardappels in te koken. Hier komen ze namelijk perfect gegaard uit. Vervolgens bak ik ze krokant in de oven of koekenpan.

Klik hier voor mijn recept van opbak aardappeltjes uit de Crock-Pot Express.

Krieltjes koken

Voor dit recept heb ik kleine krieltjes gebruikt. Deze heb ik voorgekookt in de CPE, vervolgens geplet, gekruid en krokant gebakken in de oven. Heb je geen CPE, kook de krieltjes dan in een pan gezouten water net niet gaar. In de oven garen ze namelijk nog verder.

In de Crock-Pot Express

Krieltjes koken in de CPE doe je als volgt:

  • Zet de CPE op een stevige ondergrond en check of de stoom aan de bovenkant vrij weg kan. Controleer of de binnenpan erin zit en of de ring in de deksel is geplaatst.
  • Plaats een stoommandje (of stoombloem) in de CPE. Leg daar de gewassen krieltjes op. Schenk 250 milliliter water in de pan.
  • Doe de deksel op de pan, zet het ventiel dicht en druk op manual. Stel de tijd in op 2 minuten (bij kleine krieltjes) en druk op start.
  • De pan gaat druk opbouwen en er verschijnt heat op de display. Er kan stoom ontsnappen. Als de pan op druk is gekomen, hoor je een piepsignaal en de pan gaat terugtellen van 2 naar 0.
  • Als de kooktijd verstreken is, hoor je een piepsignaal. Wacht ongeveer 2 minuten en open daarna voorzichtig het ventiel. Prik met een vork in een krieltje om te gaarheid te controleren.

Ik heb voor dit recept 500 gram kleine krieltjes in de schil gebruikt. Gebruik je een middelgroot formaat dan moet je de kooktijd iets verlengen.

Krokante aardappels uit de oven (crispy smashed potatoes)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Crock-Pot Express, Bijgerechten, VegetarischKeuken: BijgerechtMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Maak van krieltjes lekkere crispy smashed potatoes in de oven.

Ingrediënten

  • 500 gram gare krieltjes

  • 2 eetlepels (room)boter

  • 2 – 3 tenen fijngehakte knoflook

  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

  • grof zeezout naar smaak

  • 2 eetlepels peterselie (platte of krulpeterselie)

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en/of eventueel de boven grill. Bij mijn oven kan ik dit instellen.
  • Smelt de roomboter in een steelpan en hak de knoflook en peterselie fijn.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de gare krieltjes. Leg ze een beetje uit elkaar en plet elk krieltje met behulp van een spatel.
  • Doe de gehakte knoflook in de gesmolten boter en kwast op elk krieltje een laagje knoflookboter.
  • Rasp nu over alle krieltjes een kleine hoeveelheid Parmezaanse kaas. Zet de krieltjes in de oven voor ongeveer 8 tot 10 minuten totdat ze bruin en krokant zijn.
  • Haal ze uit de oven, bestrooi met grof zeezout en de peterselie.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*