Krokante aardappels uit de oven (crispy smashed potatoes). Je kunt niet genoeg aardappelrecepten hebben toch? Dit zijn niet zomaar aardappels, dit zijn geplette (of gesmashte) krieltjes met knoflook, boter en Parmezaanse kaas. Of in het Engels, crispy smashed garlic potatoes. Dit wil je eten!
Je kunt op veel verschillende manieren gebakken aardappels maken. Gewoon bruin bakken in een koekenpan, roosteren de oven of je doet ze in de airfryer. Sinds ik mijn Crock-Pot Express heb, gebruik ik deze altijd om mijn aardappels in (voor) te koken. Hier komen ze namelijk perfect gegaard uit. Het is daarna ook makkelijker om ze op te bakken. Ze blijven dan mooi heel in plaats van dat ze uit elkaar vallen.
Koken in een pan gaat natuurlijk ook prima. Je kookt ze in water en een snufje zout. Als je er makkelijk met een vork in kunt prikken zijn ze gaar. En kook ze voor dit recept niet te gaar want ze garen nog verder in de oven.

Krokante aardappels uit de oven (crispy smashed potatoes)
Voor dit recept heb ik kleine krieltjes in de schil gebruikt. Maar het kan ook prima met grotere aardappels. Deze snijd je door de helft of in vieren. Het gaat uiteindelijk om het ‘smashen’ van de aardappels en niet over welke aardappel je gebruikt.
Begin met het koken van de aardappels, als ze (net niet) gaar zijn giet je ze af en laat je ze even drogen in de pan. Vervolgens spreid je ze uit op een bakplaat en ga je ze plat maken. Dit kun je met allerlei dingen doen. Druk je aardappels plat met een spatel, de onderkant van een glas, een pureestamper of de stamper van een vijzel. Je kunt er een stukje bakpapier tussen doen zodat de aardappel niet aan het glas of ander keukenhulpje blijft plakken. Het maakt niet uit dat het er een beetje rommelig uit ziet. De randjes zullen juist extra krokant worden in de oven.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Krokante aardappels uit de oven (crispy smashed potatoes)
4
porties10
minuten10
minuten20
minutenMaak van gekookte krieltjes lekkere crispy smashed potatoes in de oven. Door de krieltjes plat te maken met bijvoorbeeld een glas worden ze lekker krokant aan de buitenkant (vooral de randjes) en luchtig aan de binnenkant.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram gare krieltjes
2 eetlepels boter
2-3 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
grof zeezout naar smaak
2 eetlepels peterselie (platte of krulpeterselie)
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 200 graden en/of eventueel de boven grill.
- Smelt 2 eetlepels boter in een steelpan en hak 2 tot 3 tenen knoflook en 2 eetlepels peterselie fijn.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de gare krieltjes. Leg ze een beetje uit elkaar en plet elk krieltje met behulp van een spatel, glas of de stamper van een vijzel. Als je een stukje keukenpapier tussen het glas of de stamper en de aardappel doet blijft het niet aan elkaar plakken.
- Meng de gehakte knoflook met de gesmolten boter en kwast op elk krieltje een laagje knoflookboter.
- Rasp nu over alle krieltjes een kleine hoeveelheid Parmezaanse kaas. Zet de krieltjes in de oven voor ongeveer 8 tot 10 minuten op 200 graden totdat ze bruin en krokante randjes hebben.
- Haal ze uit de oven, bestrooi met grof zeezout en de peterselie.
AANTEKENINGEN
- Deze krokante aardappels kun je ook heel goed in de airfryer maken. Kijk hier voor het recept.
- Aardappels koken gaat ook heel makkelijk in een multicooker. In dit artikel leg ik uit hoe je dat het beste kunt doen.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Smashed broccoli uit de oven
- Chinese komkommersalade (smashed cucumber)
- Zelf maken – crispy chili olie
- Curry aardappels uit de oven
- Kip met groenten uit de slowcooker
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.