Chinese komkommersalade (smashed cucumber), sinds ik deze salade heb ontdekt eet ik hem het liefste overal bij! Een simpele kom rijst met deze salade erbij en je maakt mij al blij. Het is verslavend lekker en ook nog eens leuk om te bereiden. Ook erg handig als je even je frustraties kwijt wilt. Je mag jezelf namelijk uitleven op de komkommers. Je gaat ze smashen (kapot slaan) maar wel met een beetje liefde uiteraard! Deze simpele, frisse en supersmaakvolle salade past bij elk Aziatisch gerecht.
Voor deze salade kun je minikomkommers of ‘snoep’ komkommers gebruiken maar ook met de gewone komkommer lukt het prima. Waarom maak je de komkommers kapot? Op deze manier nemen ze beter smaken op en dat proef je echt. Bijvoorbeeld knoflook hecht zo beter aan het vruchtvlees en zit dus op je komkommer in plaats van op de bodem van de kom. Vloeistof zoals sojasaus en azijn kan beter intrekken doordat je de cellen van de komkommer kapot hebt gesmashed. Het smashen heeft dus wel degelijk een functie. Ik heb nog een handige tip, leg een schone theedoek over de komkommers als je ze gaat ‘smashen’ zo voorkom je dat het vruchtvlees alle kanten op schiet.

Chinese komkommersalade (smashed cucumber)
Ik heb dit recept gemaakt naar mijn persoonlijke smaak. Hou je van meer knoflook of meer pit? Voeg dit dan gerust toe. Dit recept is een basis en je kunt hem aanpassen naar je eigen smaak. Een snufje suiker heb ik erbij gezet als optie. Zelf vind ik het in dit recept niet nodig maar als je het lekker vindt, voeg het dan gerust toe. In de ingrediëntenlijst staat onder andere zwarte azijn. Dit kun je kopen bij de toko. Heb je dit niet? Gebruik dan rijstazijn of gewone azijn als alternatief. Ook gebruik ik mijn zelfgemaakte chili olie voor een beetje pit. Heb je geen chili olie in huis? Gebruik dan gedroogde chilivlokken naar smaak en een eetlepel neutrale olie als alternatief.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Chinese komkommersalade (smashed cucumber)
4
personen15
minuten0
minuten15
minutenDeze Chinese komkommersalade is een van de lekkerste en meest crunchy Aziatische salades die er is. Door de komkommers te ‘smashen’ nemen ze beter smaken op en dat proef je!
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
6 minikomkommers gesmashed
halve theelepel zout
1 theelepel sojasaus
1 eetlepel (zwarte) azijn
1 theelepel sesamolie
1 eetlepel chili olie
1 teen knoflook gevijzeld of geperst
1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
optioneel: naar smaak een snufje suiker
BEREIDING
- Was de komkommers. Leg er een schone theedoek overheen. Smash (sla ze plat) met behulp van een deegroller of de platte kant van een groot mes. Snijd ze vervolgens grof in schuine stukken.
- Doe de gesneden komkommers in een kom en bestrooi ze met een halve theelepel zout. Laat dit minimaal 5 minuten staan. Giet vervolgens het vocht dat uit de komkommers gekomen is weg, dit heb je niet nodig.
- Vijzel 1 teen knoflook fijn tot een pasta of pers het uit met een knoflookpers. Meng dit door de komkommers.
- Voeg 1 theelepel sojasaus, 1 eetlepel (zwarte) azijn,1 theelepel sesamolie, 1 eetlepel chili olie en 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes toe. Meng alles goed door elkaar. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets extra’s toe.
- Serveer deze salade bij Aziatische gerechten, een BBQ of als fris bijgerecht bij de hotpot.
BEKIJK DE VIDEO
AANTEKENINGEN
- Een salade die vaak bij Indofood gerechten geserveerd wordt is acar ketimun (zoetzure komkommer). Klik hier om het recept te bekijken.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Krokante aardappels uit de oven (crispy smashed potatoes)
- Groente inspiratie – recepten met komkommer
- Snelle zoetzure komkommersalade
- Pittige komkommersalade
- Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.