Firecracker sauce, een pittige saus die heel populair is in Amerika. Het is een recept wat afkomstig is van een Aziatisch restaurant genaamd Wagamama. Er zijn online heel veel copycat recepten te vinden. Het exacte recept zullen we waarschijnlijk nooit weten. Wel zijn er verschillende varianten op gemaakt. En dat is dus precies wat ik ook gedaan heb. Een heerlijke saus die je serveer bij kip, garnalen, zalm of bloemkool.
Het is tevens een lekkere (wok)saus, je kunt het gebruiken als marinade maar ook als dressing of dip. De pittigheid kun je zelf bepalen. Gebruik minder sambal of verwijder de zaadlijsten en zaadjes uit de rode peper. Of wil je een milde saus, gebruik dan fijngesneden puntpaprika in plaats van pepers.

6-Delige Maatlepel Set RVS
Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!
Firecracker sauce
De hoeveelheid van dit recept is voldoende voor een gerecht voor 4 personen of ongeveer 500 gram kip, vis of groente. Je kunt ook een dubbele hoeveelheid maken want je kunt deze saus ook in een afgesloten potje tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Zo heb je altijd een lekkere saus, dressing of marinade klaar staan om gerechten snel mee op smaak te brengen. Maak bijvoorbeeld dit recept: firecracker chicken. Heerlijke malse stukjes kip in pittige firecracker sauce.
In dit recept zit vissaus. Wil je een vegan versie van dit recept maken dan kun je als alternatief nuoc mam chay gebruiken. Bekijk hier het recept.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Firecracker sauce
1
portie15
minuten0
minuten15
minutenFirecracker sauce, een pittige saus die geserveerd wordt in het populaire restaurant: Wagamama. Deze saus serveer je bij kip, garnalen, zalm of bloemkool. Gebruik het ook als dressing, woksaus of marinade.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 rode peper, fijngesneden
1/3 stukje rode puntpaprika, fijngesneden
1 theelepel vers geraspte gember
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel (lichtbruine) suiker
halve tot hele eetlepel sambal oelek
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels tomatenketchup
1 eetlepel azijn
1 eetlepel limoensap
1 eetlepel vissaus
snufje zwarte peper
BEREIDING
- Snijd de rode peper en het stukje van de puntpaprika zo fijn mogelijk. Rasp 1 theelepel verse gember en hak 2 tenen knoflook fijn. Doe dit bij elkaar in een ruime kom.
- Voeg 1 eetlepel suiker, een halve toto hele eetlepel sambal, 3 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels tomatenketchup, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel limoensap, 1 eetlepel vissaus en zwarte peper naar smaak toe.
- Meng dit goed door elkaar en proef of de smaak naar wens is. Wil je iets meer pit, dan voeg je extra sambal toe. Wil je meer zoet of zuur, voeg dan meer suiker of limoensap toe.
- Bewaar de saus in een afgesloten bakje of potje in de koelkast.
AANTEKENINGEN
- Ook een liefhebber van hot sauce? Maak dan eens zelf sriracha! Klik hier om het recept te bekijken.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Firecracker chicken (kip in pittige saus)
- Salade met zalm en oosterse dressing
- Zoete aardappelschotel met zalm
- Hele bloemkool uit de slowcooker
- Hele geroosterde bloemkool
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.