Eetspiratie » Nuoc mam chay – Vietnamese dipsaus
Nuoc mam chay Vietnamese dipsaus

Nuoc mam chay – Vietnamese dipsaus

Nuoc mam chay – Vietnamese dipsaus, een heerlijke vegetarische/vegan saus bij loempia’s, lenterolletjes (springrolls) of geserveerd bij rijst. Het is ook een heerlijke dressing bij een noedelsalade, rijstnoedelbowl of over gestoomde groenten zoals broccoli, bimi of paksoi. Met een potje van deze saus in je koelkast heb je altijd een smaakbom bij de hand. Nuoc mam chay is geschikt als alternatief voor vissaus in gerechten.

Vissaus (nuoc mam) is in de Vietnamese keuken onmisbaar. In de meeste sauzen en gerechten wordt dit ingrediënt dan ook rijkelijk gebruikt. Vissaus heeft een umami-smaak die gerechten diepte geeft. Het wordt ook wel de vijfde smaak genoemd naast, zoet, zuur, zout en bitter. Als je veganistisch of plantaardig eet, gebruik je geen vissaus. Maar in sommige recepten zou je dit graag willen vervangen of toevoegen. Nuoc mam chay is een heerlijke saus gemaakt zonder vissaus, maar heeft wel die ‘umami-smaak’. Ik gebruik deze saus dan ook graag als alternatief voor vissaus in recepten. Er zijn veel recepten voor vegan vissaus te vinden en je kunt dit ook in flesjes kopen bij natuurvoedingswinkels of bij de toko. Maar persoonlijk ben ik erg tevreden met de smaak van deze saus. Daarnaast is het ook heel makkelijk te maken met ingrediënten die je gewoon kunt kopen in de supermarkt.

Nuoc mam chay – Vietnamese dipsaus

Als je mij vraagt wat mijn lievelingseten is, kan ik daar niet direct een antwoord op geven. Wel kan ik je vertellen wat mijn favoriete keuken is. Naast natuurlijk de Indische en Indonesische keuken heb ik een grote liefde voor de Vietnamese keuken. Mijn favoriete restaurant is een Vietnamees restaurant. Hier bestel ik vaak een rijstvermicelli bowl met tofu, bahn mi met tofu of een grote kom pho chay (vegan rijstnoedelsoep). Ook de mangosalade en papajasalade zijn favoriet. De reden dat ik gek ben op deze keuken is omdat hij kleurrijk is, er heerlijke smaakmakers (zoals deze dipsaus) worden gebruikt en aan elk gerecht verse kruiden worden toegevoegd. Munt, koriander, Thaise basilicum, ik ben er gek op!

Wat ik zo bijzonder vind aan verschillende Oosterse keukens is dat er altijd ‘extra’s’ worden toegevoegd die gerechten aanvullen of complimenteren. Dit worden ook wel condimenten genoemd. Er worden altijd toppings toegevoegd. Bijvoorbeeld iets krokants in de vorm van gebakken uitjes, sesamzaadjes of cashewnoten Iets pittigs, zoals een sambal, hot sauce of chiliflakes. Maar ook een zoute touch, zoals sojasaus of vissaus en daarnaast verse groene kruiden voor kleur en smaak.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Nuoc mam chay Vietnamese dipsaus
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Nuoc mam chay - Vietnamese dipsaus

Nuoc mam chay – Vietnamese dipsaus

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Categorie: Condiment, DipKeuken: VietnameesNiveau: Makkelijk
Porties

200

milliliter
Bereiding

10

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

10

minuten

Een heerlijke dipsaus en een goed vegan alternatief voor vissaus.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 2 – 3 tenen knoflook fijngemaakt in de vijzel

  • 50 gram suiker

  • 1 – 2 theelepels sambal oelek

  • 50 milliliter sojasaus

  • 150 milliliter warm gekookt water

  • 1 limoen (het sap)

BEREIDING

  • Doe de knoflooktenen samen met een theelepel suiker in een vijzel. Stamp dit fijn tot een pasta.
  • Voeg hieraan de sambal oelek toe (hoeveelheid naar smaak) en vijzel dit tot een papje.
  • Doe dit mengsel in een schone glazen pot (met een inhoud van 200 milliliter) en voeg hieraan de suiker toe samen met het warm gekookte water en roer tot de suiker is opgelost.
  • Schenk de sojasaus erbij en knijp het limoensap boven de pot uit. Roer dit goed door elkaar en laat de dipsaus afkoelen. Bewaar het potje tot een week (maximaal 2 weken) in de koelkast.
  • Als je een heldere saus wilt (zonder stukjes) kun je deze ook zeven. Laat dan de saus een nachtje in de koelkast staan en zeef het de dag erna.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.