Pho Ga Vietnamese kippensoep

Pho Ga (Vietnamese kippensoep)

Je kunt mij echt heel erg blij maken met een kom warme noedelsoep. Het liefst eet ik er lekkere frisse groene kruiden bij zoals munt, basilicum en verse koriander. Sambal en sojasaus mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Pho Ga (Vietnamese kippensoep) is een van mijn favoriete noedelsoepen. De bouillon is heel eenvoudig om te maken, mooi helder en vol van smaak. De smaak van steranijs maakt de soep compleet.

Ik heb deze soep op twee manieren bereid, in de slowcooker en in een gewone soeppan. Het kan op allebei de manieren. Wat je wel steeds moet doen is het witte schuim wat op de soep drijft er steeds afschuimen met een schuimspaan. In een gewone soeppan gaat dit handiger want bij de slowcooker is het de bedoeling dat je de deksel erop laat. Bij bereiding in de slowcooker hoef je er niet bij te blijven maar bij bereiding in een gewone pan kun je vaker tussendoor afschuimen. Kijk even wat je zelf het makkelijkst vindt.

Dit gerecht heeft wel wat voorbereiding nodig maar dat komt de smaak allemaal ten goede. Lekker eten heeft nu eenmaal tijd en liefde nodig! De ingrediëntenlijst lijkt lang maar de helft ervan zijn toppings, dus aanvullingen op de soep. Dit gerecht spreek je uit als pfeu ka, dan weet je dat ook weer.

Wat heb je nodig vo0r 4 personen?

  • 6 tot 8 kipdrumsticks
  • 1 grote ui in de schil
  • flinke teen knoflook in de schil
  • stuk verse gember van 4 centimeter
  • theelepel korianderzaadjes
  • 6 zwarte peperkorrels
  • 4 stuks steranijs
  • kaneelstokje
  • snufje zout of Thaise vissaus naar smaak
  • 4 kruidnagels
  • verpakking witte platte rijstnoedels (verkrijgbaar in de supermarkt)
  • verse kruiden naar wens zoals, munt, basilicum en koriander
  • verse rode of groene peper
  • klein bakje taugé
  • 2 bosuitjes
  • sriracha saus of hoisinsaus voor erbij
  • optioneel: gefrituurde stukjes knoflook of gebakken uitjes
  • 2,5 liter koud water

Keukenbenodigdheden:

  • koekenpan
  • soeppan
  • keukentang
  • zeef
  • grote schaal of kom + klein kommetje
  • schuimspaan
  • maatbeker

Hoe maak je Pho ga?

Zet een koekenpan op het vuur en leg alle droge specerijen (het kaneelstokje, korianderzaadjes, steranijs, peperbolletjes en kruidnagels) even apart. Snijd de gember in zijn geheel overdwars door en leg deze samen met de ui (met de schil er nog om) en de knoflook in de droge koekenpan. Het is de bedoeling dat de ui, gember en knoflook een beetje zwart geblakerd worden. Als ze verkleurd zijn, leg je ze apart op een bordje om af te laten koelen. Rooster vervolgens (2 minuten) in dezelfde pan het kaneelstokje, korianderzaadjes, de steranijs en de peperbolletjes. Pel de ui, probeer deze heel te laten en steek de kruidnagels erin.

Basis voor Pho ga (Vietnamese kippensoep)
De ui en gember mogen goed verkleuren in de koekenpan

Hoe nu verder?

Leg de kipdrumsticks in de soeppan en voeg de ui met de kruidnagels, de geroosterde specerijen, de gember en de knoflook toe. Je kunt hiervoor ook een kruidenbuiltje of ei gebruiken zodat je de specerijen niet kwijtraakt. Giet er met een maatbeker 2,5 liter water op en zet de pan op het vuur.

Bereid je Pho in de slowcooker volg dan de stappen tot hier en zet de slowcooker voor 4 uur op low, afschuimen doe je aan het einde van de kooktijd.

Bij bereiding in een gewone soeppan: breng het water met de kip en specerijen zachtjes aan de kook en schep het witte schuim eraf. Dit doe je met een fijne schuimspaan. Zet een kommetje naast de soeppan want het afschuimen ga je nog heel vaak herhalen. De bouillon moet zo helder mogelijk worden!

Laat de bouillon op een laag vuur staan. Als je in de buurt bent schep je het schuim wat erop zit er weer af. Na 4 uurtjes haal je de kipdrumsticks uit de soep. Verwijder de velletjes en haal met een vork (want het is heet) het kippenvlees van de botjes af. Leg het kippenvlees apart, dek het af en doe de botjes en restjes terug in de pan. Laat de alles nog een uurtje (of langer als je de tijd hebt) in de bouillon meekoken. Blijf ondertussen afschuimen.

Volg deze stappen ook bij bereiding in de slowcooker als de 4 uur kooktijd verstreken is.

De bouillon afmaken

Zet een grote kom met een zeef in de gootsteen en giet de bouillon door de zeef, eventueel met een speciale passeerdoek of een schone theedoek. Zet de zeef weer terug op de pan en giet de bouillon uit de kom weer terug in de pan. Proef nu de bouillon en voeg naar smaak zout of Thaise vissaus toe. De bouillon is nu klaar, nu kun je de soep gaan opmaken. Het belangrijkste is dat de bouillon heel heet is. Je gaat alle ingrediënten in soepkommen doen en overgieten met hete bouillon. Gebruik hiervoor ruime soepkommen.

Bouillon Pho ga
Zo hoort de bouillon er ongeveer uit te zien, heel helder en vol van smaak

De soep serveren

Bereid de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kun je geen rijstnoedels vinden dan kun je ook mihoen gebruiken als alternatief. Pluk en was de kruiden, snijd de pepers en bosui in ringetjes, de limoen in partjes en maak de taugé schoon. Spoel deze een paar seconden onder de hete kraan (lees hier waarom ik taugé schoonmaak). Doe alles behalve de noedels en kip in kleine schaaltjes.

In de soepkommen begin je met een laagje noedels en daar leg je een royale hoeveelheid kip op. Overgiet het met de hete bouillon en voeg er naar eigen smaak verse kruiden en pepers aan toe. Iedereen kan zijn eigen soepkom vullen met de ingrediënten die hij/zij lekker vindt.

Pho maken lijkt veel werk maar dat valt in werkelijkheid best mee. Als je het eenmaal gemaakt hebt gaat het de volgende keer een stuk makkelijker.

Pho ga (Vietnamese kippensoep)

Print Friendly, PDF & Email

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*