Bo kho chay – Vietnamees stoofvlees maar dan vegan én zonder vleesvervangers. Dit bijzondere gerecht wordt traditioneel gemaakt met rundvlees, maar ik heb deze met een paar aanpassingen omgetoverd naar een plantaardige/vegan variant. En ik moet zeggen, het is een heerlijke stoofpot geworden! Dit gerecht zit tussen een stoofpot en een soep in. Je eet het met een baguette waarmee je in de bouillon dipt of je eet het als een noedelsoep.
Eerder deelde ik het recept van Bo kho met rundvlees voor de slowcooker, het recept vind je hier. De vegan variant maak je binnen een uurtje in een stoofpan, maar wil je perse de slowcooker gebruiken dan zou dat een optie kunnen zijn. De bereidingstijd is dan ongeveer 4 tot 6 uur op low. Kies de bereidingswijze die je zelf het handigst vindt.
Bo kho chay – Vietnamees stoofvlees maar dan vegan
Het uitgangspunt bij het ‘veganizen’ van een gerecht is om de smaken zoveel mogelijk te behouden en het vlees en andere dierlijke ingrediënten te vervangen. Met veganizen bedoel ik vleesrecepten omtoveren naar een vegan/plantaardige variant. In principe kun je voor de meeste gerechten een heel lekker alternatief vinden. Je moet vooral je creativiteit erop loslaten. Een vleesgerecht dat je gaat veganizen moet aan een aantal dingen voldoen. De smaken moeten kloppen, het gerecht moet een bite hebben en een goede textuur. Daarnaast moet het vullend en voedzaam zijn en zoek je met de juiste ingrediënten en bereidingswijze naar een beetje umami (de vijfde smaak). Met dit gerecht is dat denk ik goed gelukt. Het voldoet wat mij betreft op alle punten.
Wellicht dat je voor dit recept wel even een tripje moet maken naar de toko (dat vind ik persoonlijk niet zo erg!). In dit gerecht gebruik ik namelijk vegan vissaus en fried tofu, ook wel tofu puffs genoemd. Vegan vissaus verkopen ze bij de toko maar ook bij natuurvoedingswinkels of online. Maar je kunt het ook zelf maken. Met een paar simpele ingrediënten maak je zelf je eigen nuoc mam chay oftewel een vegan variant van vissaus. Kijk hier voor het recept. De fried tofu vind je bij de toko in het koelvak tussen de andere tofu varianten. Ze zien eruit als kleine zachte kussentjes en ze geven dit gerecht een heerlijke smaak en bite. Ingrediënten zoals sereh pasta en sereh stengels verkopen ze gewoon bij de supermarkt.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Bo kho chay – Vietnamees stoofvlees maar dan vegan
4
porties20
minuten1
uur1
uur20
minutenEen heerlijk stoofgerecht uit de Vietnamese keuken.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
- Voor de saus:
2 eetlepels vegan vissaus (of nuoc mam chay) + extra op de stoof op smaak te brengen
1 eetlepel bruine basterdsuiker + extra om de stoof op smaak te brengen
1 theelepel sereh pasta
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel 5 spices (5 kruidenpoeder)
snufje versgemalen peper
- Overige ingrediënten:
2 bakjes Koningsoesterzwammen (a 140 gram)
1 middelgrote aardappel in blokjes gesneden (ongeveer 150 gram)
1 middelgrote winterpeen (ongeveer 150 – 200 gram) in stukken van 1 cm gesneden
150 gram fried tofu (tofu puffs van de toko)
4 sjalotjes in halve maantjes gesneden
3 tenen knoflook fijngehakt
2 sereh stengels gekneusd
3 centimeter gember in dunne plakken gesneden
1 rode peper in ringetjes gesneden (met de zaadjes erin)
2 kaneelstokjes
2 stuks steranijs heel
3 eetlepels tomatenpuree
550 – 600 milliliter water
voor erbij: verse kruiden zoals verse koriander en munt en partjes limoen (voor het sap)
1 eetlepel olie
BEREIDING
- Maak een saus van 2 eetlepels vegan vissaus, 1 eetlepel bruine basterdsuiker, 1 theelepel sereh pasta, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel 5 spices en een snuf versgemalen zwarte peper. Meng dit in een kom door elkaar en zet het apart tot gebruik.
- Snijd de sjalotjes door de helft en snijd ze vervolgens in have maantjes. De peper snijd je in ringetjes. Haal de schil van de gember en snijd deze in 4 plakken. Hak de knoflook fijn en kneus de sereh stengels met de stamper van een vijzel of voorzichtig met een mes zodat de geur vrijkomt. Leg ook de kaneelstokjes, steranijs en tomatenpuree klaar.
- Schil de aardappel en de winterpeen en snijd deze allebei in grove stukjes van ongeveer 1 centimeter. Snijd de Koningsoesterzwammen in grove plakken.
- Verwarm een halve eetlepel olie in een stoofpan. Bak op een redelijk hoog vuur de plakken Koningsoesterzwam aan tot deze goed verkleuren. Als ze goed bruin verkleurd zijn, voeg je de aardappel en winterpeen toe. Bak deze goed mee tot ze een lichtbruin kleurtje hebben. Schep dit mengsel vervolgens uit de pan in een schaal en zet even apart.
- Doe weer een halve eetlepel olie in dezelfde pan en fruit hierin de sjalotten met de gehakte knoflook en ringetjes rode peper aan. Als de sjalotjes glazig zien, voeg je 3 eetlepels tomatenpuree toe. Bak dit 1 minuut mee om te ontzuren. Voeg nu de plakjes gember, de sereh stengels, kaneelstokjes en steranijs toe. Schep alles goed om voor ongeveer 1 minuut.
- De aardappels, oesterzwammen en winterpeen mogen nu weer terug in de pan. Schenk nu de saus erbij samen met 550 – 600 milliliter water. Breng dit zachtjes aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Laat het 1 uur sudderen of net zolang tot de aardappel en winterpeen zacht is.
- Proef de bouillon en breng deze indien nodig nog extra op smaak met vegan vissaus, suiker en vers limoensap. Snijd de tofu puffs door de helft en voeg deze aan de stoof toe. Schep alles goed om en verwarm ze even kort mee.
- Serveer de stoof met verse kruiden en een een baguette of eet het met je favoriete noedels als een noedelsoep.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker – Bo Kho
- Frietje stoofvlees (slowcooker)
- Hete friet met stoofvlees (van kip)
- Pho Ga (Vietnamese kippensoep)
- Tofu bakken in de airfryer
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.