Salade met gebakken tempeh

Salade met gebakken tempeh

Vanaf dat ik jong was eet ik heel graag tempeh. Ik at het vaak bij mijn oma om te snoepen in de vorm van sambal goreng tempeh. Zelf eet ik graag tempeh chips met een dipsausje of ik maak er een versie van vegetarische saté van door ze gebakken in blokjes aan een stokje te rijgen en te serveren met pindasaus. Je kunt tempeh ook goed verwerken in een salade, het geeft er een lekkere Oosterse bite aan. Een salade met gebakken tempeh moet je echt eens proberen!

Wist je dat je tempeh ook kan invriezen? Tempeh is in de koelkast maar beperkt houdbaar dus invriezen is een uitkomst. Laat het voor gebruik ontdooien en dep het met keukenpapier droog indien nodig. Daarna is het klaar voor gebruik. Tempeh is verkrijgbaar in de meeste supermarkten en uiteraard bij de toko.

Wat heb je nodig voor 3 tot 4 personen?

  • half blok tempeh
  • grote zak gemengde sla
  • 1 sjalotje
  • 2 wortels
  • 1 rode paprika
  • 2 bosuitjes
  • halve komkommer
  • sesamzaadjes, pinda’s of cashewnoten ter garnering
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 1 eetlepel sojasaus of 1 eetlepel ketjap (of beiden) (lees hier welke soorten ik gebruik)
  • theelepel sesamolie
  • kneepje citroensap
  • ruim (rijst)olie om de tempeh in te bakken

Hoe maak je het?

Neem een grote schaal en verdeel daar de sla in. Snijd de sjalot in dunne ringetjes, de paprika, komkommer, bosui en paprika in dunne reepjes. Snijd de tempeh straks in evengrote reepjes als de groenten, dat ziet er niet alleen mooi uit, het eet ook heel erg lekker. Verdeel de gesneden groenten over de sla en hussel het met je handen door elkaar. Rooster ondertussen de sesamzaadjes, cashewnoten of pinda’s in een droge koekenpan.

Je gaat vervolgens de tempeh bakken. Snijd de tempeh in lange dunne reepjes, hoe dunner de reepjes hoe krokanter ze worden. Verhit ruim olie in een koekenpan. Bak de reepjes bruin en schep ze uit de pan, laat ze uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. Veeg met een keukenpapiertje de restjes olie uit de pan.

Hoe nu verder?

Maak een sausje van de chilisaus, ketjap of sojasaus (of beiden), sesamolie en citroensap en voeg de helft de saus toe aan de warme pan. Zet het vuur heel even hoog tot de saus gaat bubbelen en voeg dan de reepjes gebakken tempeh toe. Schep dit goed om zodat alle reepjes bedekt zijn met een laagje van de saus. Zet het vuur uit en schep de tempeh op de salade. De rest van de saus gebruik je als dressing voor over de salade.

Garneer met de geroosterde sesamzaadjes, cashewnoten of pinda’s en strooi er eventueel nog wat reepjes bosui overheen.

Een lekkere Oosterse salade zonder vlees en hij is ook geschikt voor mensen die veganistisch eten.

*lees altijd de ingrediënten op de verpakkingen van de chilisaus, ketjap en/of sojasaus om er zeker van te zijn dat het 100% vegan is. In mijn recept voor zoete chilisaus gebruik ik Thaise vissaus en dat is niet geschikt voor veganisten.

Tempeh salade vega(n)

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

De inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies om de inhoud te bekijken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*