Eetspiratie » Salade met gebakken tempeh
Salade met gebakken tempeh

Salade met gebakken tempeh

Tempeh, ik ben er gek op! Je kunt er zoveel lekkere gerechten mee maken. Ik eet tempeh al sinds ik klein was. Mijn oma had altijd een pot op de keukentafel staan met sambal goreng tempeh en ikan teri (kleine zoute visjes) om van te snoepen. Hierdoor is mijn liefde voor tempeh denk ik ontstaan.

Wist je dat je tempeh ook kan invriezen? Tempeh is in de koelkast maar beperkt houdbaar dus invriezen is een uitkomst. Laat het voor gebruik ontdooien en dep het met keukenpapier droog indien nodig. Daarna is het klaar voor gebruik. Tempeh is verkrijgbaar in de meeste supermarkten en uiteraard bij de toko.

Nog een handige tip! Tempeh wordt meestal gebakken, gefrituurd of gestoomd. Maar wist je dat je dit ook heel handig kunt bakken in de airfryer? Klik hier om te lezen hoe je dat doet.

Heb je geen airfryer, bak dan de reepjes tempeh in een ruime hoeveelheid olie. Zorg dat de bodem van je pan helemaal bedekt is met olie en frituur de tempeh lichtjes tot de reepjes bruin zien. Laat ze vervolgens uitlekken op een bord bekleed met een keukenpapiertje en bestrooi met een snufje zout.

Salade met gebakken tempeh

Salade met gebakken tempeh

0 van 0 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Oosterse recepten, Salades, Vegan, VegetarischNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Krokante reepjes tempeh met een zoet/pittige dressing en knapperige groenten.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 250 gram 250 tempeh

  • 1 zak 1 gemengde sla of sla melange (150 gram)

  • 1 1 sjalotje of rode ui

  • 1 – 2 1 – 2 wortels

  • 1 1 rode (punt) paprika

  • 2 2 bosuitjes

  • halve halve komkommer

  • 2 eetlepels 2 zoete chilisaus

  • 1 eetlepel 1 ketjap manis

  • 1 theelepel 1 sesamolie

  • 1 eetlepel 1 citroensap

  • olie om de tempeh in te bakken

  • optioneel: fijngehakte cashewnoten of pinda’s en/of geroosterde sesamzaadjes

  • snufje zout naar smaak

Bereiding:

  • Neem een grote schaal en verdeel daar de sla in. Snijd de sjalot (of rode ui) in dunne ringetjes. Snijd de paprika, wortel, komkommer, bosui en paprika in dunne reepjes.
  • Verdeel de gesneden groenten over de sla en hussel het met je handen door elkaar.
  • Rooster ondertussen de cashewnoten, pinda’s en/of sesamzaadjes (net wat je lekker vindt). Zet apart tot gebruik.
  • Snijd de tempeh in dunne reepjes net zoals de groenten. Hoe dunner de reepjes tempeh hoe krokanter ze straks worden.
  • Verhit olie in een koekenpan. Bak de reepjes tempeh bruin en krokant. Bestrooi ze met een snufje zout. Veeg de pan schoon met een keukenpapiertje.
  • Maak een sausje van de chilisaus, ketjap, sesamolie en citroensap en doe de helft hiervan in de pan waar je de tempeh in hebt gebakken. Zet het vuur heel even hoog tot de saus gaat bubbelen en voeg dan de reepjes gebakken tempeh toe.
  • Schep dit goed om zodat alle reepjes bedekt zijn met een laagje van de saus. Drizzle wat van de dressing die je apart hebt gehouden over de salade en hussel deze door elkaar. Zet het vuur uit en schep de tempeh op de salade.
  • Garneer met de geroosterde noten, pinda’s en/of zaadjes.Salade met tempeh

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)