Salade met gebakken tempeh, lekkere groenten met stukjes knapperige, sticky tempeh. Mijn liefde voor tempeh is ontstaan toen ik klein was. Oma had standaard een pot met sambal goreng tempeh op de keukentafel staan om uit te snoepen. Naast dat het lekker is, is tempeh ook nog eens een goede bron van eiwitten, het is betaalbaar en makkelijk te bereiden. Voeg gebakken reepjes toe aan een salade, je zult verrast zijn hoe lekker dit is!
Als je nog niet bekend bent met dit eiwitrijke ingrediënt lees dan eens dit artikel. Hierin leg ik uit wat tempeh precies is en wat je er allemaal mee kunt. Het is heerlijk op zichzelf gebakken in olie met een snufje zout (zoals deze tempeh chips). Maar het laat zich ook goed marineren om bijvoorbeeld saté van te maken. Je kunt het bakken in de oven of airfryer, stomen, rullen, of frituren. Snijd het in blokjes, reepjes of plakjes. Scheur of verkruimel het. De vraag is eigenlijk: wat kun je er niet mee doen?
Salade met gebakken tempeh
Het idee voor deze salade was eigenlijk heel simpel. Ik zocht een alternatief voor spekjes en ik dacht meteen aan reepjes tempeh. Net als spekjes kun je de reepjes krokant bakken, ze hebben een hartige smaak en een lekkere bite. Om een beetje in de Aziatische sfeer te blijven maakte ik er een simpele dressing van chilisaus en ketjap manis bij. Combineer dit met knapperige groenten, edamame boontjes en je hebt een heerlijke eiwitrijke salade die je zowel koud als lauwwarm kunt eten.

CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe – 6,5 Liter
Heleluchtfriteuse met keramische coating!
De tempeh voor deze salade kun je op twee manieren bakken. Frituren werkt makkelijk en snel, binnen 3 tot 5 minuten bak de reepjes tempeh in olie bruin en krokant. Een andere optie is om de reepjes te bakken in de airfryer. Hierbij heb je geen tot weinig olie nodig en is dus een betere optie voor als je liever niet wilt frituren. Zo maak je heel eenvoudig een gezonde en eiwitrijke salade vol met groenten en reepjes sticky tempeh.
Salade met gebakken tempeh
4
personen20
minuten10
minuten30
minutenKrokante reepjes tempeh met een zoet/pittige dressing en knapperige groenten. Frituur de reepjes tempeh of bak ze met een minimale hoeveelheid olie in de airfryer. Een heerlijke eiwitrijke salade met een Aziatische dressing.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
250 gram tempeh, in dunne reepjes gesneden
1 zak gemengde sla of sla melange (150 gram)
1 rode ui, in dunne ringetjes gesneden
1-2 wortels, julienne gesneden
1 rode (punt) paprika, in reepjes gesneden
2 bosuitjes, in ringetjes
halve komkommer, in halve maantjes gesneden
100 gram gekookte edamame boontjes
2 eetlepels zoete (suikervrije) chilisaus
1 eetlepel ketjap manis
1 theelepel sesamolie
1 eetlepel citroensap
100 milliliter (zonnebloem)olie (optioneel om de tempeh in te bakken)
optioneel: fijngehakte cashewnoten of pinda’s en/of geroosterde sesamzaadjes
snufje zout naar smaak
BEREIDING
- Neem een grote schaal en verdeel daar 150 gram gemengde sla in. Snijd 1 rode ui in dunne ringetjes, 1 paprika in dunne reepjes, 1 tot 2 wortels julienne, een halve komkommer in halve maantjes en 2 bosuitjes in ringetjes.
- Verdeel de gesneden groenten over de sla en hussel alles met je handen door elkaar.
- Rooster ondertussen 2 eetlepels cashewnoten of pinda’s en zet apart tot gebruik.
- Breng ruim water met een snufje aan de kook en kook de bevroren edamame boontjes 5 tot 7 minuten. Giet ze af en spoel ze af onder de koude kraam zodat ze mooi groen blijven. Zet ze apart tot gebruik.
- Snijd de tempeh in dunne plakjes en snijd de plakjes vervolgens in reepjes.
- Voor bereiding in olie, verhit je 100 milliliter zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de reepjes tempeh bruin en krokant. Doe dit eventueel in twee rondes. Het bakken duurt ongeveer 3 tot 5 minuten. De reepjes moeten rondom volledig bruin zijn. Laat ze uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. Of bak de reepjes in de airfryer voor ongeveer 15 minuten op 200 graden. Schud tussendoor een keer zodat de reepjes gelijkmatig gebakken worden. Bestrooi de tempeh met een snuf zout.
- Maak ondertussen de dressing van 2 eetlepels zoete chilisaus, 1 eetlepel ketjap manis, 1 theelepel sesamolie en 1 eetlepel citroensap. Neem een koekenpan en doe de helft van de dressing erin. Zet het vuur heel even hoog tot het mengsel gaat bubbelen en voeg vervolgens de reepjes gebakken tempeh toe. Schep goed om en zorg dat de reepjes lichtjes bedekt zijn met de saus. Dit duurt ongeveer 1 minuut.
- Drizzle de rest van de dressing over de salade en hussel dit door elkaar met slabestek. Voeg de edamame boontjes toe. Zet het vuur uit en schep de gebakken tempeh op de salade. Meng dit er vervolgens doorheen.
- Garneer de salade met de geroosterde cashewnoten of pinda’s en sesamzaadjes.
AANTEKENINGEN
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Sambal goreng boontjes met tempeh
- Tempeh bakken in de oven
- Sambal goreng tempeh
- De lekkerste recepten met tempeh
- Gezonde repen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.