Yoghurt maken in de slowcooker

Yoghurt maken in de slowcooker

Ik eet elke dag yoghurt. Meestal als ontbijt of in de avond een klein bakje, omdat ik het lekker vind. Bij ons gaan er per week een emmer Griekse yoghurt en één tot twee literpakken ‘gewone’ yoghurt doorheen. Dat is redelijk wat yoghurt! Nu heb ik ooit gelezen dat je yoghurt kunt maken in de slowcooker en dat wilde ik graag eens uitproberen. Na een hoop filmpjes op Youtube te hebben bestudeerd, ben ik er zelf mee aan de slag gegaan.

Yoghurt maken in de slowcooker is heel eenvoudig, maar het is wel belangrijk om een paar stappen heel precies te volgen. Als je het een keer gedaan hebt dan weet je het de volgende keer uit je hoofd. Je hebt niet veel nodig om een hele pan vol met yoghurt te maken. Wat je vooral nodig hebt is geduld en yoghurt met actieve bacteriën die je nodig hebt om yoghurt te kunnen maken.

Wat heb je nodig?

  • 2 liter (halfvolle) melk
  • 200 milliliter (Griekse) yoghurt met actieve yoghurt culturen

(Keuken)benodigdheden:

  • garde
  • kommetje
  • badhanddoek of kleed
  • keukenwekkertje
  • schone glazen potten of flessen
  • maatbekertje

Hoe maak je yoghurt in de slowcooker?

Het belangrijkst is dat je yoghurt gebruikt met yoghurtculturen. Als dit niet niet gebruikt als starter in je melk dan kun je geen yoghurt maken. Na een klein onderzoekje in de supermarkt blijkt dat je de yoghurt die in pakken zit gelijk kunt overslaan. De yoghurt die je nodig hebt zit in een emmertje of een beker. Ga op zoek naar een emmertje of beker Griekse yoghurt of yoghurt Griekse stijl, biologische yoghurt of biogarde.

Als er op het etiket enkel als ingrediënten lactose en melkeiwit vermeld staan dan heb je de verkeerde yoghurt te pakken. Staat er op het etiket vermeld ‘met yoghurtculturen’ of staat er een bepaald type bacterie vermeld dan kun je die yoghurt als starter gebruiken.

Yoghurt met culturen
Op het etiket kun je zien of er yoghurtculturen aanwezig zijn

Ik zal stap voor stap uitleggen hoe ik het heb gedaan. Meestal hoef je bij het bereiden van slowcooker gerechten er niet bij te blijven. In dit geval is het handig dat je er bij het eerste gedeelte wel bij blijft, zodat je op tijd de slowcooker kunt uitzetten.

Yoghurt maken in de slowcooker

Stap 1:

Giet 2 liter melk in de slowcooker, doe de deksel erop en zet de slowcooker voor 2,5 uur op low. Zet een timer voor jezelf zodat je zeker na 2,5 de slowcooker niet vergeet. Belangrijk! Maak de pan tussendoor NIET open. Plak er desnoods een briefje op. Als je de pan tussendoor open maakt dan gaat de temperatuur omlaag en dat is juist niet de bedoeling.

Stap 2:

Als er 2,5 uur verstreken is zet je de slowcooker uit, trek je de stekker eruit en zet je voor jezelf een timer op 3 uur. Je hoeft de komende 3 uur niets te doen, alleen de pan dicht te laten.

Stap 3:

Na 3 uur kun je de yoghurt gaan afmaken. Neem 200 milliliter Griekse yoghurt en doe dit in een kom. Open de slowcooker en schep met de maatbeker een beetje van de melk op de Griekse yoghurt. Meng dit met een kleine garde goed door elkaar (familie maken) tot er geen klontjes meer zijn. Giet dit mengsel in de slowcooker en meng dit met de garde nogmaals door elkaar en doe de deksel op de pan.

Stap 4:

Dit is de laatste stap. Neem een grote dikke badhanddoek of een (picknick)kleed leg deze op de plek waar je de slowcooker veilig een langere tijd (minimaal 9 uur) kunt neerzetten en plaats de slowcooker op de handdoek. Sla de handdoek om de slowcooker heen zodat hij goed ingepakt is en laat deze nu minimaal 9 uur – of zoals ik heb gedaan een hele nacht – staan. De volgende ochtend heb je je eigen yoghurt gemaakt!

Ter info: de gehele slowcooker (zowel de binnenpan als de buitenpan met de deksel erop) staat ingepakt in een dikke handdoek en hij staat volledig uit.

Tijdlijn: ik heb de slowcooker om 16.00 uur aangezet, vervolgens heb ik hem om 18.30 uur uitgezet en om 21.30 uur heb ik de Griekse yoghurt toegevoegd. Hierna heb ik de slowcooker ingepakt en deze de hele nacht laten staan. Om 7.30 uur stond er een grote pan vol met yoghurt.

De yoghurt is klaar en hoe nu verder?

Nu heb je een slowcooker vol met yoghurt! Maar wat ga je er nu mee doen? De yoghurt is nu dik, misschien een beetje waterig en ruikt een beetje zurig (dit hoort ook zo). Ik heb de slowcooker koud weggezet voor een paar uurtjes omdat dit even makkelijk uit kwam in de ochtend. Wat je vervolgens kunt doen is de yoghurt rustig roeren met een garde en overgieten in schone glazen potten of flessen. Net als de yoghurt uit de supermarkt is deze een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Yoghurt maken in de slowcooker
Na een nachtje in de slowcooker ziet de yoghurt er zo uit, nu nog even doorroeren!

Hangop maken

Houd je net als ik van dikkere yoghurt? Maak er dan een hangop van. Neem een grote kom en zet hier een zeef of vergiet in. Leg in de zeef een schone theedoek, koffiefilters of een speciale passerdoek en giet hier een gedeelte van de yoghurt in. Dek het af met een pannendeksel en laat dit een paar uur of een nachtje staan. Al het vocht loopt eruit en wat je overhoudt, is een dikke lobbige yoghurt. Je kunt het zo lekker opeten of maak hier een heerlijke roomkaas van. Kijk hier voor het recept.

Yoghurt maken in de slowcooker
Zelfgemaakte dikke yoghurt (hangop)

Je kunt natuurlijk ook smaakjes aan de yoghurt toevoegen. Ik heb een paar eetlepels diepvries blauwe bessen aan een potje toegevoegd en dit zo in de koelkast weggezet. Je krijgt dan heerlijke blauwe bessen yoghurt. Specerijen zoals kaneel of vanille kun je ook al tijdens het proces toevoegen. Doe dit dan meteen als je de Griekse yoghurt aan de warme melk toevoegt.

Yoghurt maken in de slowcooker

Op een rijtje:

  • gebruik yoghurt met actieve culturen en geen gezoete yoghurt met allerlei toevoegingen
  • je kunt 200 milliliter van de gemaakte yoghurt achter houden als starter voor een nieuwe batch
  • eet de yoghurt dun of maak er een dikkere yoghurt van met behulp van een zeef en een filter
  • bewaar de yoghurt in schone (gesteriliseerde) glazen potten of flessen
  • gebruik altijd een schone lepel om de yoghurt mee op te scheppen
  • voeg er fruit, honing, stukjes chocolade of specerijen naar smaak aan toe

Waarom zou je zelf yoghurt maken?

Is het goedkoper dan yoghurt kopen in de winkel?

Ik denk dat het qua kosten niet veel uitmaakt. Misschien is het zelfs ietsjes duurder. Als je een kleine hoeveelheid van de reeds gemaakte yoghurt bewaard en gebruikt als starter voor een nieuwe hoeveelheid dan hoef je alleen maar melk te kopen. Het enige wat het dan kost is tijd en stroom. Maar de lekkere smaak en dat je kunt zeggen dat je zelf yoghurt hebt gemaakt, is ook iets waard!

Is het leuk om je eigen yoghurt te maken? Ja!

Kost het veel tijd om zelf yoghurt te maken? Ja, maar een grootste deel van de tijd hoef je niks te doen.

Is het lekkerder dan uit de winkel? Ik vind van wel en je kunt zelf bepalen wat je eraan toevoegt.

Ga ik het nog een keer maken? Ja!

Heb ik je overtuigd om het een keer te gaan proberen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met het maken van yoghurt.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

12 Reacties

  1. Hoi Simone, mij yoghurt lukt elke keer goed, maar ik heb telkens last van lichtbruine vellen onderin de bak. Ze zitten wel los en lijken op honingraatjes. Zijn dit yoghurtculturen of aanbaksels vanwege de verhitting van de melk? Ik heb een anti aanbak binnenpan dus vind het zo vreemd.

    Groetjes Riëtte

    • Hoi Riëtte, zoals ik het lees lijkt het wel of het een beetje verbrand is op de bodem. Ik heb dit zelf ook weleens gehad als ik bijvoorbeeld melk kook in een pannetje en dit net iets te lang doe. Ik durf het ook niet met 100 % zekerheid te zeggen of dat de reden is bij jouw slowcooker. De ene pan wordt sneller warmer dan de andere. Maar wel fijn dat de yoghurt elke keer goed lukt! Groetjes, Simone

      • Hoi Simone, ja ik denk het ook. Heb je een oplossing om dit te voorkomen? Tot welke temperatuur moet de melk verwarmd worden?
        Groetjes Riëtte

  2. Vind het resultaat bij mij nog niet echt perfect. Was beetje lobbig. Ik had van ingrediënten alles de helft. Had niet meer melk in huis 😊. Denk andere keer iets meer yoghurt erbij? Maar het smaakte goed. Niet zo zuur als pak yoghurt.

    • Hoi Tjitske, je kunt het beste de hoeveelheden nemen die aangegeven staan in het recept voor het beste resultaat. Leuk dat je het al gemaakt hebt. De volgende keer is hij vast helemaal naar wens! Groetjes, Simone

  3. Hallo Simone,
    Nu 2x geprobeerd maar 2x als resultaat iets dikkere melk :(
    Zou het kunnen omdat ik volle melk heb gebruikt?

    • Hoi Anneke, ik denk niet dat het daaraan ligt. Ik denk eerder dat er niet genoeg yoghurt culturen in hebben gezeten. Misschien kun je het nog eens proberen en dan iets meer yoghurt met culturen toevoegen.

  4. Hoi Simone,
    Het is gelukt. Ik heb met verse melk vd tap lekkere dikke yoghurt gemaakt. Zo makkelijk gewoon!!

  5. Heb het geprobeerd en het zit nu in de handdoek verpakt… Er kwam wel een velletje op de melk na 5.30 uur en heb deze verwijderd. Afwachten maar..

  6. Zou ik dit ook kunnen maken met verse volle melk vd melktap?

    • Hoi Petra, dat durf ik niet te zeggen want ik heb het zelf nog nooit geprobeerd. Ik zou het zeker uitproberen. Ik hoor graag of het gelukt is. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*