Yoghurt maken in de slowcooker

Yoghurt maken in de slowcooker

Yoghurt, ik eet het (bijna) elke dag. Het verveelt nooit! Mijn favoriet is Griekse yoghurt. Er gaan bij ons zo’n 2 emmertjes yoghurt per week op. Dat is best wat yoghurt als ik er zo over nadenk. Met de slowcooker kun je dus ook zelf perfect yoghurt maken. Zelf maken is lekker(der) en erg leuk om te doen. Ik ga je in dit artikel ga stap voor stap uitleggen hoe ik dit heb gedaan. Wat je nodig hebt is melk en een beetje yoghurt.

Het is erg belangrijk om de stappen precies te volgen. Als de temperatuur van de melk niet goed is, of je hebt niet de juiste yoghurtstarter dan kan het hele project al mislukken. Lactosevrije melk werkt niet en met plantaardige melk kun je met deze werkwijze geen yoghurt maken.

Je kunt ook yoghurt maken in de Crock-Pot Express. Hoe dat in zijn werk gaat, ga ik binnenkort delen in een nieuw artikel.

Belangrijk!

Het belangrijkst is dat je yoghurt gebruikt met levende yoghurtculturen. Als dit niet gebruikt als starter in je melk dan kun je geen yoghurt maken. Na een klein onderzoekje in de supermarkt blijkt dat je de yoghurt die in pakken zit gelijk kunt overslaan. De yoghurt die je nodig hebt zit in een emmertje of een beker. Ga op zoek naar een emmertje of beker echte Griekse yoghurt, biologische yoghurt of biogarde.

Als er op het etiket enkel als ingrediënten lactose en melkeiwit vermeld staan dan heb je de verkeerde yoghurt te pakken. Staat er op het etiket vermeld ‘met yoghurtculturen’ of staat er een bepaald type bacterie vermeld dan kun je die yoghurt als starter gebruiken.

Keukenbenodigdheden

  • garde
  • maatbeker
  • grote dikke deken of handdoek
  • wekker op je telefoon of een keukenwekkertje
  • 2 schone glazen potten van 1 liter per stuk
  • eventueel een thermometer

Hoeveel werk is het?

Er zijn een een stuk of 4 handelingen die je moet verrichten, voor de rest doet de slowcooker al het werk. Tussen de handelingen zit ook veel tijd. Mijn advies is om de yoghurt eind van de middag aan te zetten en hem dan de hele nacht te laten rusten. In de ochtend is hij klaar en kun je hem overscheppen in potten en koel wegzetten.

Hou je telefoon of keukenwekkertje bij de hand zodat je een signaal krijgt zodat je weet wanneer je de slowcooker moet uitzetten.

Schep alvast 200 milliliter yoghurt in een maatbeker, dek deze af en zet deze buiten de koelkast. Dit heb je straks nodig.

wat heb je nodig?

  • 2 liter (halfvolle) melk

  • 200 milliliter yoghurt met actieve yoghurtculturen

Ben je er klaar voor? We gaan aan de slag!

Stap 1

  • Zet de slowcooker op een plek waar hij de hele nacht veilig vrij kan staan.
  • Check of de binnenpan schoon is. Schenk 2 liter (halfvolle) melk in de pan.
  • Check of de binnenpan schoon is. Schenk 2 liter (halfvolle) melk in de pan.
  • Doe de deksel op de pan en zet de slowcooker op stand low.
  • Zet je wekker op 2,5 uur en zorg dat het deksel tussendoor niet geopend wordt. Doe er desnoods een briefje op. Laat de slowcooker zo 2,5 uur staan. Je hoeft nu even niets te doen.

Stap 2

  • Als er 2,5 uur verstreken is (gaat je wekkertje) en zet je de slowcooker helemaal uit. Trek ook de stekker eruit. Laat de deksel dicht!
  • Zet nu weer een wekker, stel hem ditmaal in op 3 uur. Je hoeft verder niks te doen.

Stap 3

  • Als je wekker is gegaan open je de deksel van de slowcooker. Als je wilt kun je de temperatuur meten van de melk. Deze hoort ongeveer 42 graden te zijn. Heb je geen thermometer? Geen probleem als het goed is, is je melk precies op temperatuur.
  • Neem je maatbeker yoghurt erbij en schep er ongeveer 4 eetlepels van de warme melk bij. Roer dit goed door elkaar en schenk het mengsel in de slowcooker. Met een garde roer je het nog even door en vervolgens sluit je de deksel.
  • Nu mag je yoghurt gaan werken en jij gaan rusten! Neem je (fleece)deken of grote badhanddoek en pak de slowcooker zo goed mogelijk in. Laat de slowcooker nu voor minimaal 8 uur zo staan.
  • De slowcooker is helemaal ingepakt en staat volledig uit!

Mijn tijdlijn

  • 16:00 uur slowcooker aangezet
  • 18:30 uur slowcooker uitgezet
  • 21:30 uur de Griekse yoghurt toegevoegd
  • 7.30 uur de volgende ochtend was mijn yoghurt klaar!

Hoe en wat?

Als je de slowcooker open maakt zie je dat het een dikke massa is geworden. Steek je lepel erin en de bovenlaag is dik en daaronder is het een beetje vloeibaar. Dit hoort zo. Je gaat de yoghurt nu doorroeren met een garde. Gebruik altijd schoon keukengerei hiervoor.

De geur is lichtzurig en de yoghurt ‘loopt’ een beetje. Het kan een beetje waterig zijn. Hij is niet heel dik maar ook niet heel dun. Dit hoort zo!

Een pan vol yoghurt! En nu?

Je kunt de yoghurt nu eten zoals hij in de pan zit. Koud is het veel lekkerder en hij zal in de koelkast ook steviger worden.

  • Schep de yoghurt over in schone uitgekookte glazen potten en zet ze in de koelkast.
  • Of schep de helft van de yoghurt in een glazen pot en maak van de andere helft hangop (leg ik hieronder uit).
  • Je kunt ook smaakje aan de yoghurt toevoegen door deze te mengen met jam of diepvriesfruit.

Hangop en roomkaas maken

Hou je net als ik van dikke en lobbige yoghurt? Maak dan van een gedeelte van de yoghurt hangop.

  • Neem een grote kom en plaats hier een vergiet in. Bekleed het vergiet met een kaasdoek of een aantal koffiefilters.
  • Schep hier de yoghurt op en dek de bovenkant af met een theedoek. Zet dit het liefst een nacht in de koelkast.
  • De volgende ochtend heeft de wei (het gelige goedje wat in de kom is achtergebleven) zich gescheiden van de yoghurt. Het resultaat is een dikke stevige yoghurt.
  • Gooi de wei niet weg, dit is heel erg gezond! Doe het in je smoothie of door je pannenkoekenbeslag.
  • Maak er hartige roomkaas van door er verse kruiden, knoflookpoeder, uienpoeder en zout en peper doorheen te mengen. Voor een zoete variant gebruik je honing of gedroogd fruit. Lekker op brood of een toastje.

Houdbaarheid

Heb je een pot geopend? Dan is deze net als gewone yoghurt een paar dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik altijd schoon keukengerei om de yoghurt mee op te scheppen.

Waarom zelf yoghurt maken?

  • Het is leuk!
  • Zelfgemaakte yoghurt is lekker!
  • Je bepaalt zelf wat je erin doet!

Een lang artikel maar hopelijk ga je het hierdoor zelf ook een keer proberen! Als je het eenmaal gedaan hebt, weet ik zeker dat je het nog een keer gaat maken.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

28 Reacties

  1. Geweldig recept wij hebben ervan genoten. Bedankt! Nu vroeg ik mij af hoe het zit met de verhoudingen. Ik hou een beetje Griekse yoghurt over. (Ik verdubbel het)Wat voor effect heeft het als ik meer yoghurt cultuur erin doe? Is de verhouding dan helemaal anders en mislukt het? Wordt het dikker? Gebeurt er niks?

    Groetjes Elise

    • Hoi Elise, dat durf ik eigenlijk niet te zeggen. Ik denk dat het niet heel erg is als je er iets meer in doet. Ik zou het gewoon een keer uitproberen! Groetjes, Simone

  2. Hoi. Nog even een vraagje. Wanneer je de yoghurt negen uur laat staan dan is de slowcooker uit?
    Groet Gerrie

  3. Je kunt yoghurt in de koelkast langer dan een maand bewaren. Het bederft niet snel door de zuurgraad van de yoghurt. Natuurlijk moet het potje waar het in zit dan wel goed schoon zijn. Mbt mensen die zeggen dat ze lactose intolerant zijn: in zure zuivelproducten is de lactose meestal niet (of nog nauwelijks) aanwezig. Ik kan zelf niet goed tegen normale koemelkproducten. Kaas en yoghurt zijn gefermenteerde producten en dat gaat gewoon goed in mijn darmen. Nu is niet iedereen hetzelfde, maar je doet jezelf tekort als je ‘er alvast van uitgaat’ dat je er niet tegen kunt. Gewoon proberen. Het ergste dat er meestal gebeurt als je niet goed tegen lactose kan, is kramp in je darmen. Daar ga je verder niet dood van.

  4. Hoi Simone,

    Ik kan erg slecht tegen lactose, dus ik eet vaak lactosevrije yoghurt. Er bestaat ook lactosevrije melk. Denk je dat het hiermee ook lukt om yoghurt te maken? (Het kleine beetje Griekse yoghurt wat erbij gaat kan ik wel hebben, verwacht ik)

    Groetjes,
    Esther

    • Hoi Esther, wij drinken ivm een lactose intolerantie ook altijd lactosevrije melk. Voor dit recept heb ik inderdaad volle melk gebruikt. Ik weet niet of dat verschil gaat maken met het maken van de yoghurt. Ik heb het zelf niet uitgeprobeerd. Als je een goede Griekse yoghurt hebt met actieve culturen zou het denk ik wel moeten lukken. Het is het proberen waard. Ben benieuwd! Groetjes, Simone

  5. Hoi Simone,
    Bij mij thuis wordt niet zoveel yoghurt gegeten als bij jou. Dan zou ik de helft moeten weggooien 😕.
    Als ik jouw ingrediënten lijst halveer, krijg ik dan hetzelfde resultaat?
    Ohja…kan het ook met magere melk?
    Groetjes
    Ilona

    • Hoi Ilona, je kunt met de andere helft ook kruidenroomkaas maken :-) Mijn ervaring is dat als je aan dit recept gaat sleutelen het resultaat vaak tegenvalt. De hoeveelheid yoghurt valt best wel mee hoor. Je kunt het natuurlijk altijd proberen de ingrediënten halveren, ik durf alleen niet te zeggen wat het resultaat dan wordt. Groetjes, Simone

  6. Ik wil geen koemelk gebruiken. Is dit ook te vervangen door amandelmelk, of kokosmelk?

    • Hoi Lilian, om yoghurt te maken heb je levende culturen nodig. Je kunt wel yoghurt maken van kokosmelk maar hier heb je dus ook culturen voor nodig. Deze komen niet voor in plantaardige melk. Voor yoghurt van koemelk gebruik je als starter dus ook yoghurt. Wil je dit doen met bv kokosmelk dan kun je hiervoor capsules kopen bij een natuurvoedingswinkel of online. Ik kan je alleen niet vertellen hoe dit in de slowcooker in zijn werking gaat. Ik hoop dat je wat kunt met deze info! Groetjes, Simone

  7. Ik bedoel hoe lang kan ik het in potten bewaren.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*