Yoghurt maken in de slowcooker, erg handig want ik eet het (bijna) elke dag. Het verveelt nooit! Mijn favoriet is Griekse yoghurt. Er gaan bij ons zo’n 2 emmertjes yoghurt per week op. Dat is best wat yoghurt als ik er zo over nadenk. Met de slowcooker kun je dus ook zelf perfect yoghurt maken. Zelf maken is lekker(der) en erg leuk om te doen. Ik ga je in dit artikel ga stap voor stap uitleggen hoe ik dit heb gedaan. Wat je nodig hebt is melk en een beetje yoghurt.
Het is erg belangrijk om de stappen precies te volgen. Als de temperatuur van de melk niet goed is, of je hebt niet de juiste yoghurtstarter dan kan het hele project al mislukken.
Je kunt ook yoghurt maken in de Crock-Pot Express. Lees hier het stappenplan om yoghurt te maken in de Crock-Pot Express multicooker.
Yoghurt maken in de slowcooker
Het belangrijkst is dat je yoghurt gebruikt met levende yoghurtculturen. Als dit niet gebruikt als starter in je melk dan kun je geen yoghurt maken. Na een klein onderzoekje in de supermarkt blijkt dat je de yoghurt die in pakken zit gelijk kunt overslaan. De yoghurt die je nodig hebt zit in een emmertje of een beker. Ga op zoek naar een emmertje of beker echte Griekse yoghurt, biologische yoghurt of biogarde.
Als er op het etiket enkel als ingrediënten lactose en melkeiwit vermeld staan dan heb je de verkeerde yoghurt te pakken. Staat er op het etiket vermeld ‘met yoghurtculturen’ of staat er een bepaald type bacterie vermeld dan kun je die yoghurt als starter gebruiken.

Keukenbenodigdheden
- garde
- maatbeker
- grote dikke deken of handdoek
- wekker op je telefoon of een keukenwekkertje
- 2 schone glazen potten van 1 liter per stuk
- eventueel een thermometer
Hoeveel werk is het?
Er zijn een een stuk of 4 handelingen die je moet verrichten, voor de rest doet de slowcooker al het werk. Tussen de handelingen zit ook veel tijd. Mijn advies is om de yoghurt eind van de middag aan te zetten en hem dan de hele nacht te laten rusten. In de ochtend is hij klaar en kun je hem overscheppen in potten en koel wegzetten.
Hou je telefoon of keukenwekkertje bij de hand zodat je een signaal krijgt zodat je weet wanneer je de slowcooker moet uitzetten. Schep alvast 200 milliliter yoghurt in een maatbeker, dek deze af en zet deze buiten de koelkast. Dit heb je straks nodig.
wat heb je nodig?
2 liter (halfvolle) melk
200 milliliter yoghurt met actieve yoghurtculturen
Ben je er klaar voor? We gaan aan de slag!
1.
- Zet de slowcooker op een plek waar hij de hele nacht veilig vrij kan staan.
- Check of de binnenpan schoon is. Schenk 2 liter (halfvolle) melk in de pan.
- Doe de deksel op de pan en zet de slowcooker op stand low.
- Zet je wekker op 2,5 uur en zorg dat het deksel tussendoor niet geopend wordt. Doe er desnoods een briefje op. Laat de slowcooker zo 2,5 uur staan. Je hoeft nu even niets te doen.
2.
- Als er 2,5 uur verstreken is (gaat je wekkertje) en zet je de slowcooker helemaal uit. Trek ook de stekker eruit. Laat de deksel dicht!
- Zet nu weer een wekker, stel hem ditmaal in op 3 uur. Je hoeft verder niks te doen.
3.
- Als je wekker is gegaan open je de deksel van de slowcooker. Als je wilt kun je de temperatuur meten van de melk. Deze hoort ongeveer 42 graden te zijn. Heb je geen thermometer? Geen probleem als het goed is, is je melk precies op temperatuur.
- Neem je maatbeker yoghurt erbij en schep er ongeveer 4 eetlepels van de warme melk bij. Roer dit goed door elkaar en schenk het mengsel in de slowcooker. Met een garde roer je het nog even door en vervolgens sluit je de deksel.
- Nu mag je yoghurt gaan werken en jij gaan rusten! Neem je (fleece)deken of grote badhanddoek en pak de slowcooker zo goed mogelijk in. Laat de slowcooker nu voor minimaal 8 uur zo staan.
- De slowcooker is helemaal ingepakt en staat volledig uit!

Mijn tijdlijn
- 16:00 uur slowcooker aangezet met de melk erin
- 18:30 uur slowcooker uitgezet
- 21:30 uur de Griekse yoghurt toegevoegd
- 7.30 uur de volgende ochtend was mijn yoghurt klaar!
Hoe en wat?
Als je de slowcooker open maakt zie je dat het een dikke massa is geworden. Steek je lepel erin en de bovenlaag is dik en daaronder is het een beetje vloeibaar. Dit hoort zo. Je gaat de yoghurt nu doorroeren met een garde. Gebruik altijd schoon keukengerei hiervoor.
De geur is lichtzurig en de yoghurt ‘loopt’ een beetje. Het kan een beetje waterig zijn. Hij is niet heel dik maar ook niet heel dun. Dit hoort zo!

Een pan vol yoghurt! En nu?
Je kunt de yoghurt nu eten zoals hij in de pan zit. Koud is het veel lekkerder en hij zal in de koelkast ook steviger worden.
- Schep de yoghurt over in schone uitgekookte glazen potten en zet ze in de koelkast.
- Of schep de helft van de yoghurt in een glazen pot en maak van de andere helft hangop (leg ik hieronder uit).
- Je kunt ook smaakje aan de yoghurt toevoegen door deze te mengen met jam of diepvriesfruit.
Hangop en roomkaas maken
Hou je net als ik van dikke en lobbige yoghurt? Maak dan van een gedeelte van de yoghurt hangop.
- Neem een grote kom en plaats hier een vergiet in. Bekleed het vergiet met een kaasdoek of een aantal koffiefilters.
- Schep hier de yoghurt op en dek de bovenkant af met een theedoek. Zet dit het liefst een nacht in de koelkast.
- De volgende ochtend heeft de wei (het gelige goedje wat in de kom is achtergebleven) zich gescheiden van de yoghurt. Het resultaat is een dikke stevige yoghurt.
- Gooi de wei niet weg, dit is heel erg gezond! Doe het in je smoothie of door je pannenkoekenbeslag.
- Maak er hartige roomkaas van door er verse kruiden, knoflookpoeder, uienpoeder en zout en peper doorheen te mengen. Voor een zoete variant gebruik je honing of gedroogd fruit. Lekker op brood of een toastje.

Houdbaarheid
Heb je een pot geopend? Dan is deze net als gewone yoghurt een paar dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik altijd schoon keukengerei om de yoghurt mee op te scheppen.
Waarom zelf yoghurt maken?
- Het is leuk!
- Zelfgemaakte yoghurt is lekker!
- Je bepaalt zelf wat je erin doet!
Een lang artikel maar hopelijk ga je het hierdoor zelf ook een keer proberen! Als je het eenmaal gedaan hebt, weet ik zeker dat je het nog een keer gaat maken.
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)