Smaakmakers uit de Thaise keuken. Naast de Indische en Indonesische keuken ben ik ook gek op de Thaise keuken. De Thaise keuken is kleurrijk en bevat eigenlijk al mijn favoriete smaken en ingrediënten. In de Indische keuken is sambal een belangrijke smaakmaker, ik gebruik het dagelijks om mijn gerechten net iets meer pit te geven. In de Thaise keuken zijn er een aantal smaakmakers die je gerechten een smaakexplosie geven. Deze vier condimenten zijn onmisbaar in de Thaise keuken.
In Thaise gerechten draait het vooral om de balans van zoet, zout, zuur en pittig. Dit komt terug in bijna elk recept. Omdat niet iedereen dezelfde smaak heeft kun je met deze Thaise condimenten (smaakmakers/aanvullingen) je gerecht precies op smaak brengen zoals jij dat wilt. Smaakmakers of beter gezegd ‘smaakverrijkers’ vullen een gerecht aan en brengen de smaken in balans.
Smaakmakers uit de Thaise keuken
Waar je in Nederland in een restaurant peper en zout op tafel hebt staan, staan er in Thailand meestal vier schaaltjes op tafel met:
- Prik nam pla (een zoute saus)
- Prik nam som (een zure saus)
- Gedroogde chili flakes (pittig)
- Palmsuiker (zoet)
Tefal Illico Steelpan met Deksel – 1.7 liter – Ø18cm met schenktuit
Kook met gemak met de Tefal Illico Steelpan – 1.7L RVS met schenktuiten en stoomgaatjes. Perfect voor soepen en sauzen. Geschikt voor inductie en alle warmtebronnen. Vaatwasserbestendig en ovenbestendig tot 175°C!
Zout (prik nam pla)
Als je regelmatig Oosterse gerechten maakt dan ben je vast bekend met Thaise vissaus (Nam pla). Dit is een zeer zoute dunne vloeistof die gemaakt wordt van gefermenteerde vis. Je gebruikt er vaak maar een beetje van in een recept omdat het een hele sterke smaak heeft. Zoek je nu een vegan versie van vissaus, dan kan ik je de Vietnamese saus ‘nuoc mam chay‘ aanraden als alternatief.
Wat heb je nodig?
4 eetlepels Thaise vissaus
eetlepel limoensap
1 rode rawit (zeer heet pepertje)
1 groene rawit
klein sjalotje
BEREIDING
- Snijd de rawits in kleine ringetjes en laat de zaadjes erin. Gebruik bij rawits altijd handschoentjes want deze pepertjes zijn wel klein maar erg pittig.
- De sjalot snijd je in fijne dunne ringetjes.
- Meng de Thaise vissaus met het limoensap en doe hier de gesneden rawit en sjalot in. Roer even door elkaar en bewaar het in een goed afgesloten potje in de koelkast. Het is in de koelkast een paar dagen houdbaar.
Waar gebruik je prik nam pla voor?
Ik gebruik deze zoute pittige smaakmaker bijvoorbeeld in bamisoep of noedelsoep. Het geeft een hele aparte smaak die moeilijk te omschrijven is. Eigenlijk kun je prik nam pla gebruiken bij alles wat je een beetje een zoute smaak wilt meegeven. Dat kan zijn over rijst of over je groenten. Je hebt er maar een heel klein beetje van nodig. Begin dus altijd met een theelepeltje! Later meer toevoegen kan altijd nog.
Zuur (prik nam som)
Iedereen heeft weleens zoete chilisaus geproefd. Prik nam som is ook een variant van chilisaus. Het is een dunne vloeistof, vergelijkbaar met tabasco. Deze saus heeft een pittige en zure smaak maar is tegelijkertijd ook lekker verfrissend in een gerecht. En is het nog niet zuur genoeg naar je smaak? Serveer dan ook partjes limoen bij je gerecht. Limoen geeft gerechten net dat beetje extra.
Wat heb je nodig?
250 milliliter water
120 milliliter azijn
10 kleine rawits of 2 grote rode pepers
4 teentje knoflook
snufje zout
BEREIDING
- Haal de steeltjes van de pepertjes. Doe de ingrediënten (behalve de azijn) in een steelpan en breng het zachtjes aan de kook. Laat het een beetje afkoelen en giet het mengsel over in een blender.
- Voeg de azijn toe en blend het helemaal fijn tot er een dunne vloeistof overblijft. Kijk wel uit tijdens het blenden want de vloeistof is nog steeds warm.
- Giet het na het blenden nog even door een zeef. Schenk de prik nam som in een glazen potje en bewaar de in de koelkast.
Waar gebruik je prik nam som voor?
Je kunt prik nam som serveren bij verschillende soorten soep. Je eet het ook bij noedel en rijstgerechten. Persoonlijk vind ik het heerlijk bij gerechten met ei zoals bijvoorbeeld een omelet of een spiegelei. Begin ook hier met een theelepeltje want prik nam som kan best pittig zijn.
Pittig
Gedroogde chiliflakes heb je waarschijnlijk wel eens in een gerecht verwerkt. Je kunt deze ook droog toevoegen aan gerechten als extra smaakmaker. Heel simpel, je strooit de chiliflakes gewoon over je gerecht of in de soep. Vergis je niet, gedroogde chiliflakes kunnen heel pittig zijn.
Gedroogde chiliflakes kun je kant en klaar kopen in de supermarkt of toko. Je kunt ze ook zelf maken door gedroogde pepers te vermalen in een keukenmachine of koffiemolentje. Bewaar ze donker en droog in een glazen potje. Op deze manier zijn ze maanden houdbaar.
Zoet
Hier kan ik heel kort over zijn, zoet = suiker. De meest gebruikte suikersoort bij een gerecht is palmsuiker. Dit is er in een lichte en donkere variant. Het is te koop in schijven bij de toko. Meestal wordt de lichte variant gebruikt in de Thaise keuken. Je kunt deze suiker raspen of in stukjes hakken/brokkelen. Als je het toevoegt aan een warm gerecht dan lost het vanzelf op. Het heeft een lekkere caramelachtige smaak.
Dit waren een aantal smaakmakers uit de Thaise keuken op een rijtje. Er zijn er natuurlijk nog veel meer maar dit zijn wel de vier voornaamste in de Thaise keuken. Organiseer je bijvoorbeeld een Thais etentje, dan mogen deze smaakmakers echt niet ontbreken. Naast deze condimenten zijn er nog veel meer manieren om gerechten snel op smaak te brengen. In dit artikel geef ik handige tips die je kunt toepassen om gerechten een smaakboost te geven.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Thaise saté
- Verschillende soorten sambal
- Basisvoorraad kruiden en specerijen voor de slowcooker
- Thaise kippensoep
- Lunchen zonder brood
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.