Eetspiratie » Firecracker chicken (kip in pittige saus)
Firecracker chicken

Firecracker chicken (kip in pittige saus)

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Firecracker chicken, kip in een pittige firecracker sauce. Een tijdje terug deelde ik het recept voor deze popilaire pittige saus al. Het is een recept dat afkomstig is van een Aziatisch restaurant en veel mensen maken hier hun eigen copycat versie van. Er is ook een gerecht dat bij deze saus hoort, namelijk firecracker chicken. Er is een versie met kip en één met garnalen en er is zelfs een bepaalde manier waarop je dit gerecht serveert. De kip wordt gewokt met groenten en de saus en wordt geserveerd met een timbaaltje rijst in het midden van het bord.

Voor dit recept heb je natuurlijk het belangrijkste onderdeel nodig namelijk: de saus. Firecracker sauce is heel eenvoudig te maken. Het is een kwestie van een aantal ingrediënten mengen in een kom. Je kunt het dus ook prima voorbereiden en bewaren in de koelkast tot je het nodig hebt. En zoals de naam aangeeft mag de saus best een beetje pit hebben. Pas dit aan naar je eigen persoonlijke smaak.

Altijd de juiste hoeveelheden
6-Delige Maatlepel Set RVS

6-Delige Maatlepel Set RVS

Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!

Firecracker chicken

Voor dit gerecht is het lekker als je kipstukjes zacht en mals zijn. Met een simpele kooktechniek uit de Aziatische keuken en een ingrediënt uit je voorraadkast krijg je dit heel eenvoudig voor elkaar. Voorzie de kip voor het bakken van een laagje maïzena en je zult zien dat dit zorgt voor zachte, glanzende stukjes kip zoals je die ziet in Chinese gerechten. In dit artikel kun je lezen hoe dit precies werkt. Ik leg het ook uit in de receptenkaart hieronder. Dit gerecht kun je ook prima aanpassen naar een plantaardige variant. Gebruik dan bijvoorbeeld plantaardige kipstukjes op basis van soja-eiwit. Sojastukjes of seitan zijn ook lekker opties. Vervang ook de vissaus in het recept voor een vegan variant of laat het weg.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Firecracker chicken
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Firecracker chicken (kip in pittige saus)

Firecracker chicken (kip in pittige saus)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 5 stemmen
Gang: Bijgerecht, Lunch, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

35

minuten

Firecracker chicken, stukjes gebakken kip in een pittige Aziatische saus. Serveer dit kipgerecht met gewokte groente met rijst of gecombineerd met frietjes als ‘loaded fries’. Ook lekker in een pita of als topping op flatbread.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kipfilet

  • 2 eetlepels maïzena

  • 1 eetlepel olie

  • voor de firecraker sauce
  • 1 rode peper, fijngesneden

  • 1/4 stukje van een rode puntpaprika, in fijne blokjes gesneden

  • 1 theelepel verse gember

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 eetlepel suiker

  • sambal oelek naar smaak

  • 3 eetlepels sojasaus

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 2 eetlepels tomatenketchup

  • 1 eetlepel azijn

  • 1 eetlepel limoensap

  • 1 eetlepel vissaus

  • zwarte peper naar smaak

BEREIDING

  • Maak als eerste de firecracker sauce. Snijd 1 rode peper en 1/4 stukje van de puntpaprika zo fijn mogelijk. Rasp 1 theelepel verse gember en hak 2 tenen knoflook fijn. Doe dit bij elkaar in een kom.
  • Voeg hieraan 1 eetlepel suiker, een halve tot hele eetlepel sambal oelek, 3 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels tomatenketchup, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel limoensap, 1 eetlepel vissaus en zwarte peper naar smaak toe. Meng dit goed door elkaar en zet apart tot gebruik.
  • Snijd de kip in vrij dunne reepjes of blokjes. Doe dit in een schaal of ziplockzakje en voeg 2 eetlepels maïzena toe. Schep de kip om of schud ze goed door elkaar in het zakje zodat elk stukje kip bedekt is met een laagje maïzena.
  • Verhit een eetlepel olie in een grote koekenpan. Schud de overtollige maïzena van de kipstukjes af en bak de kipstukjes bruin en gaar. In het begin kunnen ze iets aan elkaar plakken maar met een spatel haal je ze makkelijk uit elkaar.
  • Als de kip bruin en gaar is voeg je de firecracker sauce toe. Schep alles goed om en laat de saus een beetje bubbelen en indikken. Proef, en breng naar eigen wens op smaak.
  • Serveer met rijst en groenten of frietjes met een salade of in/op je favoriete brood(je).

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!