Pittige komkommersalade met een dressing van sojasaus, chilivlokken en knoflook. Omdat ik in mijn moestuin een komkommeroverschot heb, moest ik een aantal manieren vinden om deze te verwerken. Ik schreef al een uitgebreid ‘groente – inspiratie’ artikel met allerlei komkommer recepten en deze pittige salade met komkommer kan weer aan het rijtje worden toegevoegd. Het is een simpel recept met ingrediënten uit de voorraadkast.
Als ik er zo over nadenk, eet ik elke dag komkommer. Per week gaan er hier zeker 3 tot 4 komkommers doorheen. Ik eet ze altijd bij Oosterse/Aziatische of Indische/Indonesische gerechten. Het geeft een lekker fris accent bij de soms pittige gerechten. Daarnaast eten wij ze ook als snack of tussendoortje. Deze pittige komkommersalade is niet alleen geschikt als bijgerecht, maar ook lekker als je even zin hebt om op iets hartigs te knabbelen.
Pittige komkommersalade
In deze salade zitten een aantal pittige ingrediënten, namelijk knoflook, gember en chilivlokken. De pittigheid van chilivlokken hangt af van het type peper. De ene chilivlok is dus pittiger dan de andere. Het is wel aan te raden dit uit te testen voordat je de salade gaat maken. Chilivlokken zijn gedroogde grof gemalen pepers en bij chilipoeder zijn gedroogde pepers helemaal fijngemalen tot een poeder. Je zou dus van gedroogde pepers zelf chilivlokken of chilipoeder kunnen maken. Ik vermaalde zelf pepers voor dit recept in een koffiemolentje.
Als je chilivlokken koopt in de winkel of bij de toko let dan even op welke soort het is. Pul biber is bijvoorbeeld een peper die mild van smaak is. Gochugaru is een peper die wel pittig is, maar ook een rokerige smaak heeft. Hier kun je heerlijke crispy chili olie van maken. Gewone gedroogde rode Spaanse peper kan verschillen qua pittigheid. Maar cayenne of rawits zijn heel erg pittig. Dus voordat je deze salade gaat maken, test dan eerst de smaak van de chilivlokken zodat je deze gedoseerd kan toevoegen.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Pittige komkommersalade
4
porties15
minuten0
minuten15
minutenPittige komkommersalade met een simpele dressing van sojasaus, chilivlokken en knoflook. Een heerlijk bijgerecht of snack die binnen 15 minuten op tafel staat.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
350 gram komkommer (ongeveer 1,5 komkommer) in schuine reepjes gesneden
1 teen knoflook fijngehakt
1 theelepel vers geraspte gember (of gemberpasta)
1 eetlepel sojasaus
halve theelepel sesamolie (of meer naar smaak)
2 theelepels chilivlokken (naar smaak)
2 theelepels azijn
2 theelepels suiker of ahornsiroop
1 eetlepel sesamzaadjes
halve theelepel zout
BEREIDING
- Snijd de komkommer in de lengte doormidden en snijd de helften vervolgens ook in de lengte doormidden. Je hebt nu 4 lange repen. De zaadjes snijd je er met een scherp mes uit, zodat de salade straks niet te nat wordt. Snijd de komkommer nu in schuine dunne reepjes en leg ze in zeef. Bestrooi de reepjes met een halve theelepel zot en laat ze uitlekken boven een kom.
- Maak een dressing van 1 teen fijngehakte knoflook, 1 theelepel vers geraspte gember (of gemberpasta), 1 eetlepel sojasaus, een halve theelepel sesamolie (of meer naar smaak), 2 theelepels gedroogde chilivlokken, 2 theelepels azijn en 2 theelepels suiker of ahornsiroop.
- Proef de dressing en pas deze naar smaak aan indien nodig. Doe de komkommerreepjes in een schaal of kom en schenk de dressing eroverheen. Meng de salade met 2 lepels door elkaar. Garneer de salade met sesamzaadjes.
- In principe kun je de salade direct opeten, de komkommer is dan lekker crunchy. Je kunt de salade ook koud wegzetten in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. De komkommer zal dan iets minder crunch hebben als dat je deze direct zou opeten. Ook zal er meer vocht uit de komkommer zijn gekomen maar dit is juist lekker bij bijvoorbeeld een rijstgerecht.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)
- Snelle zoetzure komkommersalade
- Geraspte zoetzure komkommersalade
- Chinese komkommersalade (smashed cucumber)
- Groente inspiratie – recepten met komkommer
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.