Eetspiratie » Dumplingsoep
Dumplingsoep

Dumplingsoep

Dumplingsoep, een krachtige bouillon met heerlijke gevulde Oosterse deegpakketjes. Hier thuis is iedereen gek op wontons, dumplings, gyoza, dimsum en alles wat daarmee te maken heeft. Wij eten regelmatig dumplings. Dumplings zijn mooi gevouwen deegpakketjes met een vulling van bijvoorbeeld kip, garnalen of een vegetarische vulling. De pakketjes worden gestoomd, gekookt of krokant gebakken. Maar dumplings zijn ook lekker in een soep, deze is inmiddels een van onze favorieten.

Dumplings is een verzamelnaam voor gevulde deegvelletjes of deegpakketjes. Ik was altijd al gefascineerd door deze mooie gevouwen kunstwerkjes. Het lekkerst vind ik ze gekookt en geserveerd met chiliolie of in een bouillon/soep: dumplingsoep dus.

Dumplingsoep (bouillon)

De bouillon voor deze dumplingsoep is heel eenvoudig en gebruik ik bijna altijd als basis voor mijn Oosterse soepen. Als eerste gebruik ik kippenbouillon. Dit kan verse kippenbouillon zijn of bouillon uit een pot die je aanlengt met water. Koop de lekkerste die je kunt vinden met de minste toevoegingen. Het enige dat in de bouillon gaat zijn gekneusde plakken gember, gekneusde bosuitjes, een geplette teen knoflook en een eetlepel sojasaus. Het kneuzen en pletten is belangrijk zodat de ingrediënten goed hun smaak kunnen afgeven. Sla die stap dus niet over.

De ideale pan voor soep of stamppot
BK Fortalit Soeppan - Ø 26 cm / 8,2 liter - Emaille- petrol

BK Fortalit Soeppan – Ø 26 cm / 8,2 liter – Emaille- petrol

Maak in een handomdraai jouw eigen plantaardige melk met de Vegan Milker MÜLSI – eenvoudig, snel en makkelijk schoon te maken!

Vulling en vellen voor wontons/dumplings

Er zijn verschillende soorten vullingen voor wontons en dumplings. Ik gebruik meestal een basis van kipgehakt voor al mijn dumplings. Vaak wordt er ook een combinatie gebruikt van kip en garnaal. Deze combinatie gebruik ik bijvoorbeeld ook in mijn pangsit goreng recept (klik hier).

Vellen voor dumplings koop je bij de toko. Je vindt ze in de vriezer onder de naam wonton vellen, wonton skin of dumpling skin. Ze zijn meestal rond van vorm. Sla meteen een voorraad in, want ze zijn in de vriezer lang houdbaar.

Dumplings vouwen

Je denkt nu vast, dumplings vouwen is heel moeilijk! Ja, je zult even moeten oefenen voordat je perfecte dumplings kunt vouwen. Ik heb ook veel geoefend en kan nu redelijk mooie dumplings maken. Voor dumplingsoep zijn simpel gevouwen dumplings het lekkerst.

Dumplings maken

Maar er is ook een alternatief namelijk; een dumplingmaker! Hiermee wordt dumplings maken een stuk makkelijker. Het is dan misschien niet de traditionele vorm, maar voor deze soep zijn ze prima. Je kunt met dit hulpje snel veel dumplings maken.

Heb je geen dumplingmaker? Heb je nog nooit dumplings gevouwen? Vouw dan de dumplings in de vorm van een halve maan. Dit is een prima vorm om mee te beginnen.

Leg de vellen en gevouwen dumplings altijd onder een theedoek zodat ze niet uitdrogen. Met de hoeveelheden van dit recept kun je ongeveer 40 tot 45 dumplings maken.

RX Goods 2 Stuks Stalen Deegvormer Mal voor Ravioli, Pastei, Dumpling, Empanada

RX Goods 2 Stuks Stalen Deegvormer Mal voor Ravioli, Pastei, Dumpling, Empanada

Een speciale deegvormer ontworpen die is gemaakt voor alle deeggerechten.

Dumplings invriezen

En als je dan toch aan het vouwen bent, vouw dan tot je vulling op is. Leg de dumplings die je wilt invriezen op een bord of schaal en vries ze los van elkaar in. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze bij elkaar in een zak doen. Ze zijn op deze manier maanden houdbaar. Ontdooide dumplings kook je 3 tot 4 minuten en bevroren dumplings kook je 6 tot 8 minuten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Dumplingsoep
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Dumplingsoep

Dumplingsoep

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 5 stemmen
Gang: Oosterse recepten, SoepenKeuken: OostersNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

1

uur 
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

1

uur 

15

minuten

Een lekkere krachtige bouillon met heerlijke dumplings.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1,5 liter kippenbouillon

  • 3 plakken gekneusde gember

  • 4 gekneusde bosuitjes + extra voor garnering

  • 1 flinke teen geplette knoflook

  • 1 eetlepel sojasaus (voor in de bouillon)

  • 300 gram kipgehakt ongekruid

  • 40-45 wontonvellen (dumplingvellen)

  • half bosje bieslook fijngehakt

  • 2 centimeter verse gember

  • 2 tenen knoflook

  • 1 eetlepel sojasaus

  • halve eetlepel sesamolie

  • 1 theelepel maïzena

  • 1/3 van een spitskool

  • 1 theelepel zout

BEREIDING

  • Haal de wontonvellen uit de diepvries en laat deze ontdooien. Als de vellen helemaal ontdooit zijn, kun je pas gaan vouwen. De vellen moeten soepel en elastisch zijn om ze te kunnen vouwen.
  • Begin met het maken van de bouillon. Doe de kippenbouillon in een soeppan. Snijd de gember in plakken en de bosui in grove stukken. Kneus deze met bijvoorbeeld de stamper van een vijzel. Plet ook de knoflookteen. Voeg dit samen met een eetlepels sojasaus toe aan de kippenbouillon. Laat dit nu zachtjes warm worden.
  • Nu ga je de vulling voor de dumplings maken. Snijd de spitskool zo fijn mogelijk en doe deze in een kom samen met een theelepel zout. Laat dit 5 minuten staan.
  • Doe het kipgehakt in een kom samen met 1 eetlepel sojasaus, halve eetlepel sesamolie, fijngehakte bieslook, maïzena, geraspte gember en knoflook. Meng dit goed door elkaar.
  • Knijp nu het vocht uit de spitskool en voeg de spitskool toe aan het kipgehakt. Meng alles goed door elkaar.
  • Als je vellen ontdooit zijn, kun je de dumplings gaan vullen.
  • Neem per velletje een theelepel vulling. Schep de vulling in het midden van het velletje en vouw het velletje dicht. Wil het velletje niet plakken? Maak het randje dan een heel klein beetje vochtig met je vingers.
  • Neem ongeveer 4 tot 5 dumplings per persoon voor de soep. Kook ze gaar in de bouillon. 3 tot 4 minuten voor verse dumplings. 6 tot 8 minuten voor bevroren dumplings.
  • Doe de gekookte dumplings in een kom en giet de hete bouillon eroverheen. Garneer met gesneden bosui of bieslook en serveer er chiliolie bij.
  • Met een lepel halveer je de dumpling zodat het makkelijk te eten is. Of je eet de dumplings met stokjes. Dumplingsoep

AANTEKENINGEN

  • Rijst is ook een lekkere toevoeging in deze soep. Schep rijst in de kommen, leg daarop de dumplings en schep hierover de hete bouillon. Wil je weten hoe je lekkere fluffy rijst kunt koken in de Crock-Pot Express? Klik dan hier om het artikel te bekijken.
  • Een andere lekkere Oosterse soep is kippensoep met Chinese kool en gember. Deze soep is extra lekker door de stukjes omelet en knoflookolie + chips die erbij geserveerd wordt. Klik hier om het recept te bekijken.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.