Eetspiratie » Kippensoep met Chinese kool en gember
Kippensoep met Chinese kool en gember

Kippensoep met Chinese kool en gember

Het idee voor deze soep ontstond na een avondje ‘hotpotten’ (Oosterse bouillonfondue). Chinese kool gegaard in bouillon is heel erg lekker. Deze soep heeft Thaise invloeden. De smaken zijn geïnspireerd op een gerecht genaamd, Thai pork & omelette soup. Een simpele soep met gekruide balletjes (ik gebruik kip) en omelet. Om het extra lekker te maken drizzle je er als finishing touch knoflookolie met krokante knoflookchipjes overheen.

Chinese kool is een onmisbaar onderdeel bij de hotpot (klik hier voor info over hotpot). Deze knapperige kool gebruik ik ook als vulling voor in dumplings (hiervan ga ik het recept ook nog delen).

En dan deze soep! Het recept is niet echt ingewikkeld. Je kunt het maken in een gewone pan, slowcooker en onder hoge druk in de Crock-Pot Express multicooker.

Onderaan het artikel leg ik de bereiding voor slowcooker en multicooker uit.

Voor dit recept gebruik ik verse kippenbouillon uit een pot (die je aanvult met water). In de supermarkt zijn er verschillende soorten verse bouillon te koop, ook zonder toevoegingen. Kies de bouillon die jij het lekkerst vindt. En heb je verse bouillon in huis dan is dat natuurlijk nog beter. Bouillon van een blokje kan ook maar dat vind ik persoonlijk het minst lekker (en vaak te zout).

Kippensoep met Chinese kool en gember

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Crock-Pot Express, Oosterse recepten, SoepenKeuken: Soep, OostersMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

55

minuten

Kippensoep met een Thais tintje, stukjes omelet en een lekkere knoflookolie met krokante chipjes.

Ingrediënten

  • 1 pot kippenbouillon (340 milliliter)

  • 4 potten water (gebruik de pot van de bouillon)

  • 2 centimeter verse gember

  • 4 bosuitjes (3 voor in de soep + 1 voor garnering)

  • halve Chinese kool

  • 350 gram kipgehakt (ongekruid)

  • 1 eetlepel (Thaise) vissaus

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • gedroogde chilivlokken naar smaak

  • 1 limoen (voor sap en rasp)

  • 100 milliliter rijstolie of zonnebloemolie

  • 4 tenen knoflook

  • 3 eieren + 2 eetlepels olie om in te bakken

  • optioneel: sojasaus naar smaak/noedels

Hoe maak je het?

  • Haal het kipgehakt uit de koelkast en doe dit in een kom samen met een eetlepel Thaise vissaus, rasp van een halve limoen, chilivlokken, peper en zout en een halve theelepel knoflookpoeder.
  • Meng het met je handen door elkaar en draai er balletjes van (ter grootte van een grote knikker). Leg ze even apart tot gebruik. Doe de bouillon en het water in een ruime pan.
  • Schil de gember en snijd deze in dunne plakken. Kneus de plakjes (bv met een stamper van een vijzel). Maak de bosui schoon en snijd deze in grove stukken (een bosui hou je apart voor de garnering). Kneus ook het witte gedeelte van de bosui. Doe de plakjes gember, gekneusde bosuien en gehaktballetjes in de bouillon. Laat dit nu zachtjes warm worden.
  • Terwijl de bouillon kookt en de gehaktballetjes garen snijd je de Chinese kool in grove stukken. Snijd de kool in lange repen en vervolgens in ‘vierkantjes’. Het hoeft te te fijn gesneden te worden. Leg de kool even apart.
  • Kluts 3 eieren in een kom, verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak op hoog vuur een omelet. Hij mag lekker bruin worden. Haal de omelet uit de pan, dep met een keukenpapiertje overtollige olie eraf en snijd hem in vierkantjes, net als de kool. Leg even apart.
  • Doe 100 milliliter olie in een steelpan en zet deze op een zacht vuur. Snijd 4 knoflooktenen in dunne plakjes en doe deze in de olie. Laat dit zachtjes verwarmen. Als de knoflook aan de randjes begint te verkleuren haal je de pan van het vuur. Giet de olie met de knoflook in een schaaltje.
  • Doe vervolgens de kool in de pan bij de bouillon en laat deze slinken. Er mag nog een bite aan zitten. Check een soepballetje op gaarheid. Schep de soep in kommen. Verdeel er stukjes omelet overheen en garneer met ringetjes vers gesneden bosui.
  • Breng de soep op smaak met limoensap, sojasaus en de knoflookolie met gebakken knoflook.

Aantekeningen

  • Wil je extra vulling in de soep? Laat dan een portie noedels wellen in de warme soep. Kijk hier welke noedels geschikt zijn.
  • Voor bereiding in de slowcooker: kruid de balletjes zoals hierboven omschreven. Doe de bouillon in de slowcooker met gember en bosui. Doe de balletjes in de bouillon en laat deze in 2,5 tot 3 uur op low garen. Bereid ondertussen de andere onderdelen van de soep. Voeg aan het einde van de kooktijd de kool toe zoals hierboven omschreven. Check ook een gehaktballetje op gaarheid. Schep de soep in kommen en breng op smaak met limoensap, sojasaus en olie.
  • Voor bereiding in de Crock-Pot Express: doe de bouillon in de pan samen met gember en bosui. Kruid de balletjes zoals hierboven omschreven. Doe de balletjes in de pan. Deksel en ventiel dicht. Kies manual en een kooktijd van 8 minuten, druk start. Ondertussen bereid je de rest van de onderdelen van het recept (omelet en olie). Na het verstrijken van de kooktijd en het horen van het piepsignaal laat je de pan 10 minuten met rust. Hij staat nu op de warmhoudstand (zie lampje). Daarna open je het ventiel. Voeg de kool toe en laat dit slinken. Check ook een gehaktballetje op gaarheid. Schep de soep in kommen en breng op smaak met limoensap, sojasaus en olie.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

2 Reacties

  1. Hoi Simone,

    Wat een lekker gerecht weer. Ik ga deze soep gauw uitproberen. Vraagje: wanneer doe jij de balletjes kipgehakt erin? Ergens bij stap 3 of 4? Of lees ik er overheen?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

11 − acht =