Kippensoep met Chinese kool en gember. Het idee voor deze soep ontstond na een avondje ‘hotpotten’ (Oosterse bouillonfondue). Chinese kool gegaard in bouillon is namelijk heel erg lekker. Deze soep heeft Thaise invloeden. De smaken zijn geïnspireerd op een gerecht genaamd, Thai pork & omelette soup. Een simpele soep met gekruide gehaktballetjes en omelet. In plaats van varkensvlees gebruik ik voor dit recept kip. Om het extra lekker te maken drizzle ik er als finishing touch knoflookolie met krokante knoflookchipjes overheen.
Chinese kool is een onmisbaar onderdeel bij de hotpot (Oosterse bouillon fondue). En het is een belangrijk ingrediënt in deze soep. Deze koolsoort is lekker, op verschillende manieren te bereiden en daarnaast erg gezond. In dit groente inspiratie artikel kun je alles lezen over de Chinese kool. Dit recept voor kippensoep is niet echt ingewikkeld. Je kunt het maken in een gewone pan, slowcooker en onder hoge druk in de Crock-Pot Express multicooker. Onderaan het artikel leg ik de bereiding voor slowcooker en multicooker uit.
Remo – Elektrische Fonduepan – Hotpot – 4.5L – 1600W
Gezellig om met zijn alle een heerlijke middag of avond aan tafel door te brengen.
Kippensoep met Chinese kool en gember
Voor dit recept gebruik ik kippenbouillon uit een pot (die je aanvult met water). In de supermarkt zijn er verschillende soorten verse bouillon te koop, ook zonder toevoegingen. Kies de bouillon die jij het lekkerst vindt. En heb je vers gemaakte bouillon in huis dan is dat natuurlijk nog beter. Bouillon van blokjes is ook een optie maar dat vind ik persoonlijk het minst lekker en vaak te zout.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Kippensoep met Chinese kool en gember
4
porties25
minuten30
minuten55
minutenKippensoep met stukjes omelet, Chinese kool, kipgehaktballetjes en een topping van aromatische knoflookolie met krokante knoflookchipjes.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 pot kippenbouillon (340 milliliter)
350 gram kipgehakt (ongekruid)
4 potten water (hergebruik de pot van de bouillon)
2 centimeter verse gember, in plakken gesneden
4 bosuitjes (3 voor in de soep + 1 voor garnering)
halve Chinese kool, in de lengte gehalveerd
1 eetlepel (Thaise) vissaus
halve theelepel knoflookpoeder
gedroogde chilivlokken naar smaak
1 biologische limoen (voor sap en rasp)
100 milliliter rijstolie of zonnebloemolie
4 tenen knoflook
3 eieren + 2 eetlepels olie om in te bakken
optioneel: sojasaus naar smaak / noedels
BEREIDING
- Haal het kipgehakt (350 gram) uit de koelkast en doe dit in een kom samen met een eetlepel Thaise vissaus, rasp van een halve limoen, chilivlokken naar smaak, peper en zout en een halve theelepel knoflookpoeder.
- Meng het met je handen door elkaar en draai er balletjes van (ter grootte van een grote knikker). Leg ze even apart tot gebruik. Doe 340 milliliter kippenbouillon en 4 keer een hoeveelheid water uit dezelfde pot in een ruime soeppan.
- Schil 2 centimeter gember en snijd deze in dunne plakken. Kneus de plakjes (bv met een stamper van een vijzel). Maak 4 bosuitjes schoon en snijd deze in grove stukken van 2 centimeter lang. 1 bosui hou je apart voor de garnering. Kneus ook het witte gedeelte van de bosui. Doe de gekneusde plakjes gember, gekneusde bosuien en gehaktballetjes in de bouillon. Laat dit nu zachtjes warm worden.
- Terwijl de bouillon kookt en de gehaktballetjes garen snijd je de Chinese kool in grove stukken. Snijd de kool in lange repen en vervolgens in ‘vierkantjes’. Het hoeft te te fijn gesneden te worden. Leg de kool even apart.
- Kluts 3 eieren in een kom, verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak op hoog vuur een omelet. Hij mag lekker bruin worden. Haal de omelet uit de pan, dep met een keukenpapiertje overtollige olie eraf en snijd hem in vierkantjes, net als de kool. Leg even apart.
- Doe 100 milliliter olie in een steelpan en zet deze op een zacht vuur. Snijd 4 knoflooktenen in dunne plakjes en doe deze in de olie. Laat dit zachtjes verwarmen. Als de knoflook begint te verkleuren en bruin wordt haal je de pan van het vuur. Giet de olie met de knoflook in een schaaltje.
- Doe vervolgens de kool in de pan bij de bouillon en laat deze slinken. Er mag nog een bite aan zitten. Verwarm dit ongeveer 5 minuten. Check een soepballetje op gaarheid. Schep de soep in kommen. Verdeel er stukjes omelet overheen en garneer met ringetjes vers gesneden bosui.
- Breng de soep op smaak met limoensap, sojasaus en de knoflookolie met gebakken knoflook.
AANTEKENINGEN
- Wil je extra vulling in de soep? Laat dan een portie noedels wellen in de warme soep. Kijk hier welke noedels geschikt zijn.
- Voor bereiding in de slowcooker: kruid de balletjes zoals hierboven omschreven. Doe de bouillon in de slowcooker met gember en bosui. Doe de balletjes in de bouillon en laat deze in 2,5 tot 3 uur op low garen. Bereid ondertussen de andere onderdelen van de soep. Voeg aan het einde van de kooktijd de kool toe zoals hierboven omschreven. Check ook een gehaktballetje op gaarheid. Schep de soep in kommen en breng op smaak met limoensap, sojasaus en olie.
- Voor bereiding in de Crock-Pot Express: doe de bouillon in de pan samen met gember en bosui. Kruid de balletjes zoals hierboven omschreven. Doe de balletjes in de pan. Deksel en ventiel dicht. Kies manual en een kooktijd van 8 minuten, druk start. Ondertussen bereid je de rest van de onderdelen van het recept (omelet en olie). Na het verstrijken van de kooktijd en het horen van het piepsignaal laat je de pan 10 minuten met rust. Hij staat nu op de warmhoudstand (zie lampje). Daarna open je het ventiel. Voeg de kool toe en laat dit slinken. Check ook een gehaktballetje op gaarheid. Schep de soep in kommen en breng op smaak met limoensap, sojasaus en olie.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Pittige kool met kipgehaktballetjes
- Thaise kippensoep
- Zoete aardappelschotel met zalm
- Pittige kippensoep met citroengras
- Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.