Bubur ayam, (rijstepap met kip). Dit gerecht wordt geserveerd als ontbijt of tussendoortje, maar ik geef het ook aan mijn kinderen als ze een griepje onder de leden hebben. Maar rijstepap is toch zoet? Klopt, maar er is dus ook een hartige versie. In Korea is het bekend als ‘dakjuk’ en in China en in Indonesië als ‘congee’. Denk aan risotto maar dan met iets meer vocht.
Voor mensen met Indoroots is dit waarschijnlijk een herkenbaar gerecht. Ik kan me ook voorstellen dat sommige mensen hun wenkbrauwen optrekken bij de gedachte aan rijstepap met kip. Mijn dochter is er gek op. Zij eet dit als ontbijt compleet met bosuitjes, gebakken uitjes en sambal. Het is ook een verwarmend tussendoortje voor als ze hongerig en natgeregend uit school komt. Dit is ook de dezelfde dochter die om half 7 in de ochtend vraagt ‘Wat eten we vandaag?’. Van wie zou ze het hebben?
Bubur ayam (rijstepap met kip)
Het leuke van dit gerecht is dat je het in een gewone (soep)pan kunt maken, maar ook perfect in de Crock-Pot Express kunt bereiden. Ik maak in één keer een voorraadje voor de hele week. In de ochtend hoef je het alleen nog op te warmen en de toppings toe te voegen.
De beschrijving voor de bereiding in een gewone pan vind je onderaan het artikel.
Vocht
De bedoeling van dit gerecht is om een kleine hoeveelheid rijst te koken samen met kip, een grote hoeveelheid water (aangevuld met bouillon) en een paar andere ingrediënten. De kip geeft smaak af waardoor de rijst wordt gekookt in een bouillon. Om de bubur ayam veel smaak te geven, kun je het beste kip met bot gebruiken. Dit geeft namelijk smaak aan je gerecht. Kipfilet is geen aanrader want dit geeft weinig tot geen smaak af. Om de smaak te versterken gebruik zelf een combinatie van kippenbouillon en water om de rijstepap te maken. De kippenbouillon die ik gebruik is zelfgemaakt of uit een kant en klare pot bouillon die je aanlengt met water.
Verhouding rijst en vocht
- 1 kopje rijst met 9 kopjes vocht voor een dunne bubur
- 1 kopje rijst met 6 kopjes vocht voor een dikkere bubur
Met kopje bedoel ik een maatbekertje. Dit kleine bekertje komt vaak standaard bij een rijstkoker en Crock-Pot Express. Heb je deze niet, gebruik dan een klein koffiekopje of espressokopje als alternatief.
Welke rijst?
In principe kun je bijna elke witte rijstsoort gebruiken voor dit recept. Risottorijst of ketanrijst zou ik niet gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar pandanrijst of basmatirijst. Een stap die je absoluut niet mag overslaan is het wassen van de rijst. Lees hier waarom rijst wassen belangrijk is.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)