Eetspiratie » Bubur ayam (rijstepap met kip)
Bubur ajam (rijstepap met kip)

Bubur ayam (rijstepap met kip)

Bubur ayam, (rijstepap met kip). Dit gerecht wordt geserveerd als ontbijt of tussendoortje, maar ik geef het ook aan mijn kinderen als ze een griepje onder de leden hebben. Maar rijstepap is toch zoet? Klopt, maar er is dus ook een hartige versie. In Korea is het bekend als ‘dakjuk’ en in China en in Indonesië als ‘congee’. Denk aan risotto maar dan met iets meer vocht.

Voor mensen met Indoroots is dit waarschijnlijk een herkenbaar gerecht. Ik kan me ook voorstellen dat sommige mensen hun wenkbrauwen optrekken bij de gedachte aan rijstepap met kip. Mijn dochter is er gek op. Zij eet dit als ontbijt compleet met bosuitjes, gebakken uitjes en sambal. Het is ook een verwarmend tussendoortje voor als ze hongerig en natgeregend uit school komt. Dit is ook de dezelfde dochter die om half 7 in de ochtend vraagt ‘Wat eten we vandaag?’. Van wie zou ze het hebben?

Bubur ayam (rijstepap met kip)

Het leuke van dit gerecht is dat je het in een gewone (soep)pan kunt maken, maar ook perfect in de Crock-Pot Express kunt bereiden. Ik maak in één keer een voorraadje voor de hele week. In de ochtend hoef je het alleen nog op te warmen en de toppings toe te voegen.

De beschrijving voor de bereiding in een gewone pan vind je onderaan het artikel.

Vocht

De bedoeling van dit gerecht is om een kleine hoeveelheid rijst te koken samen met kip, een grote hoeveelheid water (aangevuld met bouillon) en een paar andere ingrediënten. De kip geeft smaak af waardoor de rijst wordt gekookt in een bouillon. Om de bubur ayam veel smaak te geven, kun je het beste kip met bot gebruiken. Dit geeft namelijk smaak aan je gerecht. Kipfilet is geen aanrader want dit geeft weinig tot geen smaak af. Om de smaak te versterken gebruik zelf een combinatie van kippenbouillon en water om de rijstepap te maken. De kippenbouillon die ik gebruik is zelfgemaakt of uit een kant en klare pot bouillon die je aanlengt met water.

Verhouding rijst en vocht

 • 1 kopje rijst met 9 kopjes vocht voor een dunne bubur
 • 1 kopje rijst met 6 kopjes vocht voor een dikkere bubur

Met kopje bedoel ik een maatbekertje. Dit kleine bekertje komt vaak standaard bij een rijstkoker en Crock-Pot Express. Heb je deze niet, gebruik dan een klein koffiekopje of espressokopje als alternatief.

Welke rijst?

In principe kun je bijna elke witte rijstsoort gebruiken voor dit recept. Risottorijst of ketanrijst zou ik niet gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar pandanrijst of basmatirijst. Een stap die je absoluut niet mag overslaan is het wassen van de rijst. Lees hier waarom rijst wassen belangrijk is.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bubur ajam (rijstepap met kip)
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Bubur ayam (rijstepap met kip)

Bubur ayam (rijstepap met kip)

5 van 1 stem
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Keuken: IndonesischNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

1.5

liter
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd + natural release

1

uur 

10

minuten

Bubur ayam is een hartige rijstepap met kip en lekkere toppings dat iets weg heeft van risotto.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

 • 1 kopje 1 rijst (pandanrijst of basmatirijst)

 • 3 kopjes 3 kippenbouillon

 • 3 tot 6 kopjes 3 tot 6 water (afhankelijk van de dikte die je wilt)

 • 4 4 bosuitjes (2 voor in de bubur en 2 als garnering)

 • 2 centimeter 2 verse gember

 • 1 flinke 1 teen knoflook

 • 6 6 kippendijen of drumsticks

 • snufje zout naar smaak

 • toppings: ringetjes bosui/gebakken uitjes/sambal of chiliolie/sesamolie/sojasaus

Bereiding:

 • Belangrijk: was de rijst. Doe de rijst in een zeef en spoel de rijst onder de kraan tot het water wat er vanaf komt helder ziet.
 • Zet de CPE op een stevige ondergrond en check of het stoom aan de bovenkant vrij weg kan. Controleer of de ring in de deksel zit en de binnenpan erin zit.
 • Doe de gewassen rijst in de Crock-Pot Express. Maak de bosui schoon en snijd deze in grove stukken. Snijd de gember in plakken en kneus deze. Pel de knoflook en sla deze plat. Leg de bosui, gember en knoflook op de rijst. Voeg ook een snufje zout toe.
 • Leg de kippendijen (of drumsticks) op de rijst. Schenk 3 kopjes bouillon op de rijst en vul dit aan met 3 tot 6 kopjes water afhankelijk van welke dikte je de pap wilt maken.
 • Sluit de deksel en zet het ventiel direct dicht. Kies rice/risotto, hij geeft automatisch low aan en stel een tijd in van 40 minuten. Druk op start. Er verschijnt heat op de display en er kan stoom uit de pan ontsnappen.
 • Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal en de pan gaat terugtellen van 40 naar 0. Als de kooktijd verstreken is, hoor je een piepsignaal. De pan springt op de warmhoudstand en je doet nu niks. Laat de pan nu 30 minuten zo staan zodat hij zelf zijn stoom kan kwijtraken (natural release).
 • Druk na 30 minuten op stop en open voorzichtig het ventiel, er kan nog wat stoom uitkomen. Haal de deksel van de pan en roer de bubur ayam even door.
 • Verwijder de bosui en de gember. De knoflook mag je laten zitten. Haal de kip uit de pan, verwijder eventueel het velletje als je drumsticks gebruikt. Haal het vlees van de botjes en doe het terug in de pan. Bewaar eventueel een paar stukjes om mee te garneren.
 • Doe de bubur ayam in een kom en breng op smaak met sambal of chiliolie, sojasaus en sesamolie. Garneer met ringetjes bosui en gebakken uitjes (bawang goreng).
 • Bewaar de bubur ayam in een afgesloten bak in de koelkast.

Aantekeningen

 • Bereiding in een (soep)pan: doe de bouillon en het water samen met de kip, gember, bosui en knoflook in de pan. Breng dit zachtjes aan de kook. Was de rijst en voeg deze toe. Zet op een zacht vuur en doe de deksel op de pan. Na 30 minuten haal je de kip uit de pan. Doe de deksel er terug op en laat de rijst minimaal 60 minuten koken. Roer regelmatig zodat het niet kan aankoeken op de bodem. Trek ondertussen de kip met twee vorken uit elkaar. Als de rijstepap voor jou de juiste dikte heeft is het klaar. Anders voeg je extra water toe of laat je het nog iets langer koken.
 • Ook nieuwsgierig naar een zoete variant van rijstepap? Kijk hier voor een recept in de slowcooker. Deze kun je natuurlijk ook maken met de slowcookfunctie op je Crock-Pot Express.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)