Eetspiratie » Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer
Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer

Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer

Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer, als je ze eenmaal gemaakt hebt wil je niet meer anders. Luchtig en zacht van binnen en crispy aan de buitenkant, precies zoals een gebakken aardappel hoort te zijn. Simpel met een snufje zout en een klein beetje mayonaise, onweerstaanbaar lekker.

Ik ben gek op aardappels. Of ze nu zijn verwerkt in een stamppot, een puree, gebakken, gestoomd, gepoft, in de soep, ik eet het allemaal. Maar deze gesmashte aardappels zijn wel next level, ik eet ze bij de lunch, avond eten en zelfs als tussendoortje. Elke maandag kook ik een hoeveelheid aardappels in de Crock-Pot Express multicooker. Lees hier hoe ik aardappels in de multicooker kook. Deze laat ik volledig afkoelen en ik bewaar ze vervolgens in de koelkast. Je kunt ze in een afgesloten bak een week bewaren. Deze gekookte aardappels gebruik ik voor salades, in soepen of om er krokante aardappels in de airfryer van te bakken. Altijd handig om bij de hand te hebben.

Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer

Aardappels kook ik nooit meer een een pannetje water, maar ik bereid ze altijd in de multicooker (Crock-Pot Express). Zo heb ik er geen omkijken naar en ze worden perfect gaar. Voor dit recept gebruik ik kleine tot middelgrote (zo groot als een ei) vastkokende aardappels. Het de bedoeling dat je ze eerst kookt. Niet te gaar, maar gaar genoeg zodat je er met een mes makkelijk doorheen kunt. Daarna laat je ze kort afkoelen en ga je ze ‘smashen’ of pletten met bijvoorbeeld een koffiekopje.

Eerder maakte ik dit gerecht al in de oven, bekijk hier het recept. Maar eerlijk gezegd vind ik ze lekker als ze gebakken zijn in de airfryer. Het verschil is dat je in de airfyer minder ruimte hebt. Ik kan ongeveer 5 aardappels tegelijk bakken in mijn airfryer. In de oven kun je er natuurlijk veel meer in één keer bereiden.

Airfryer xxl keramisch en minder vet
Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer
Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer

Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 5 stemmen
Niveau: makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Total time

45

minuten

In de airfryer kun je de lekkerste krokante aardappels bakken.

Kook modus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

 • 10 middelgrote vastkokende aardappels in de schil

 • (grof) zout naar smaak

 • halve theelepel knoflookpoeder

 • halve theelepel uienpoeder

 • olijfolie (spray)

 • verse peterselie of bieslook als garnering

 • dipsaus naar keuze

BEREIDING

 • Boen de aardappels schoon onder de kraan. Ik gebruik hiervoor een afwasborsteltje, deze gebruik ik alleen voor aardappels. Kook de aardappels in de schil gaar (in een pan water of de multicooker) totdat je erin kunt prikken met een mes.
 • Giet de aardappels af en laat ze lichtjes afkoelen/uitdampen.
 • Leg ze op een snijplank en neem een klein koffiekopje. Plet nu met de achterkant van het kopje de aardappels.. Als er een paar uit elkaar vallen is dat niet erg, die stukjes worden juist krokant.Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer
 • Bestrooi de aardappels met een beetje knoflookpoeder, uienpoeder en zout.
 • Spray een beetje olijfolie in de airfryer, zodat de aardappels straks niet blijven plakken. Kijk hoeveel aardappels je tegelijk kunt bakken en doe het anders in 2 rondes. Leg de aardappels van de eerste ronde nog even bij de 2e batch om ze op te warmen als ze zijn afgekoeld.
 • Stel een temperatuur van 200 graden in en een tijd van 13 tot 15 minuten.
 • Hak peterselie fijn en maak een dipsausje klaar. Garneer de aardappels met de peterselie en bestrooi met een snufje grof zout.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.