Nasi ulam, een koude rijstsalade met verse groene kruiden en geroosterde kokos. Misschien heb je nog nooit van dit heerlijke Maleisische gerecht gehoord, maar ik kan je vertellen dat het heel erg lekker is! Het is een heel aromatisch, fris en licht gerecht. Het past perfect bij een mooie zomerse dag, bij een rijsttafel of je eet het als een salade.
Bij nasi denk je waarschijnlijk eerst aan gebakken rijst (nasi goreng). Dat is look wel logisch want nasi = rijst. Nasi ulam eet je koud in de vorm van een ‘salade’. Je kookt dus eerst rijst en laat deze afkoelen voordat je het verder gaat verwerken. Je kunt hier voor pandanrijst, basmatirijst of jasmijnrijst gebruiken maar ook zilvervliesrijst is een goede optie. Zilvervliesrijst heeft mijn voorkeur voor dit recept want deze heeft een mooie losse korrel en plakt niet wat wel fijn is bij deze salade.
Nasi ulam (rijstsalade met verse kruiden)
In het originele recept worden verschillende soorten kruiden en bladeren gebruikt, hoe meer groen hoe beter. Bladeren zoals betelblad (peperblad) en kurkumablad zijn ingrediënten die vaak worden gebruikt voor dit gerecht samen met andere ‘meer bekende’ groene kruiden. Ik heb ervoor gekozen om deze salade te maken met ingrediënten die overal goed verkrijgbaar zijn. Verse Thaise basilicum is tegenwoordig ook te koop in de supermarkt.
Voor een paar ingrediënten moet je wel een tripje naar de toko maken, naast sereh en djeroek poeroet heb je namelijk ook gedroogde garnaaltjes nodig. Deze garnaaltjes zijn een belangrijk onderdeel voor dit gerecht. En als je nu denkt, ieuw! Denk dan aan de smaak van kroepoek, want daar kun je het een beetje mee vergelijken. Deze garnaaltjes vind je bij de toko in de vriezer onder de naam dried peeled shrimp. Bewaar ze thuis in de vriezer. Eenmaal uit de vriezer zijn ze binnen 5 minuten klaar voor gebruik.
Dit gerecht past ook prima bij een Indische rijsttafel.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)