Nasi ulam, een koude rijstsalade met verse groene kruiden en geroosterde kokos. Misschien heb je nog nooit van dit heerlijke Maleisische gerecht gehoord, maar ik kan je vertellen dat het heel erg lekker is! Het is een heel aromatisch, fris en licht gerecht. Het past perfect bij een mooie zomerse dag, bij een rijsttafel of je eet het als een salade.
Bij nasi denk je waarschijnlijk eerst aan gebakken rijst (nasi goreng). Dat is look wel logisch want nasi = rijst. Nasi ulam eet je koud in de vorm van een ‘salade’. Je kookt dus eerst rijst en laat deze afkoelen voordat je het verder gaat verwerken. Je kunt hier voor pandanrijst, basmatirijst of jasmijnrijst gebruiken maar ook zilvervliesrijst is een goede optie. Zilvervliesrijst heeft mijn voorkeur voor dit recept want deze heeft een mooie losse korrel en plakt niet wat wel fijn is bij deze salade.
Nasi ulam (rijstsalade met verse kruiden)
In het originele recept worden verschillende soorten kruiden en bladeren gebruikt, hoe meer groen hoe beter. Bladeren zoals betelblad (peperblad) en kurkumablad zijn ingrediënten die vaak worden gebruikt voor dit gerecht samen met andere ‘meer bekende’ groene kruiden. Ik heb ervoor gekozen om deze salade te maken met ingrediënten die overal goed verkrijgbaar zijn. Verse Thaise basilicum is tegenwoordig ook te koop in de supermarkt.
Voor een paar ingrediënten moet je wel een tripje naar de toko maken, naast sereh en djeroek poeroet heb je namelijk ook gedroogde garnaaltjes nodig. Deze garnaaltjes zijn een belangrijk onderdeel voor dit gerecht. En als je nu denkt, ieuw! Denk dan aan de smaak van kroepoek, want daar kun je het een beetje mee vergelijken. Deze garnaaltjes vind je bij de toko in de vriezer onder de naam dried peeled shrimp. Bewaar ze thuis in de vriezer. Eenmaal uit de vriezer zijn ze binnen 5 minuten klaar voor gebruik.
Dit gerecht past ook prima bij een Indische rijsttafel.

Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan
Geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Nasi ulam (rijstsalade met verse kruiden)
4
personen30
minuten10
minuten40
minutenNasi ulam, een koude rijstsalade met verse kruiden en kokos.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
300 gram gekookte afgekoelde (zilvervlies)rijst
4 eetlepels gedroogde garnaaltjes (ontdooid)
3 eetlepels geraspte kokos
4 eetlepels ongezouten pinda’s
verse koriander (ongeveer 5 gram)
verse peterselie (ongeveer 5 gram)
2 takjes verse munt (de blaadjes)
verse Thaise basilicum (ongeveer 5 gram)
4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
2 bosuitjes
1 stengel sereh (het witte gedeelte)
1 rode ui
halve eetlepel lichte palmsuiker (of gewone suiker als alternatief)
1 theelepel gemalen zwarte peper
halve theelepel gemalen witte peper
halve theelepel zout
gedroogde chilivlokken naar smaak
3 eetlepels gebakken uitjes
limoensap naar smaak
BEREIDING
- Zorg dat je de rijst een dag van te voren of vroeg in de ochtend kookt zodat deze af kan koelen. Bewaar de rijst tot gebruik in de koelkast.
- Zet de garnaaltjes, kokosrasp en pinda’s in 3 aparte schaaltjes klaar. Maal de garnaaltjes fijn in een koffiemolentje of stamp ze fijn in een vijzel. Verhit een kleine koekenpan en rooster in de droge pan de vermalen garnaaltjes tot het bruin verkleurt. Schep het terug in het schaaltje.
- Vervolgens ga je in dezelfde pan de kokosrasp roosteren. Geroosterde kokos wordt ook wel kerisik genoemd. Als de kokos bruin gekleurd is doe je deze terug in het schaaltje.
- Als laatste rooster je de pinda’s in dezelfde pan tot ze een beetje een kleurtje krijgen. Doe terug in het schaaltje en zet dit allemaal apart tot gebruik.
- Haal de buitenste bladeren van de sereh stengel en snijd het kontje en het stugge bovenste gedeelte eraf. Snijd het onderste witte gedeelte in dunne plakjes en hak deze vervolgens zo fijn mogelijk.
- Leg de blaadjes djeroek poeroet op elkaar en rol deze op. Snijd het rolletje in hele dunne reepjes. Hak de reepjes zo fijn mogelijk.
- De bosui snijd je in fijne ringetjes en de rode ui in flinterdunne halve maantjes.
- Hak de peterselie en koriander fijn en pluk de blaadjes van de takjes munt en de Thaise basilicum. Deze blaadjes hak je grof.
- Doe de geroosterde pinda’s in een vijzel samen met het zout, suiker en chilivlokken. Stamp dit fijn, maar niet te fijn. Er mogen nog best wat grove stukjes pinda in zitten.
- Doe de koude rijst in een grote diepe schaal. Voeg de zwarte en witte peper, garnalen, geroosterde kokos, het pindamengsel en de gebakken uitjes toe. Hussel dit goed door elkaar.
- Meng de sereh, djeroek poeroet, bosui, rode ui en de verse kruiden er doorheen. Proef de salade en voeg indien nodig nog extra zout, suiker of chilivlokken toe. Knijp er als laatste limoensap overheen. Serveer er sambal (trassi) bij.
AANTEKENINGEN
- Wil je deze salade voorbereiden? Zorg dat de rijst is afgekoeld, de droge onderdelen geroosterd zijn en de bosui en rode ui gesnipperd zijn en de sereh fijngehakt. Dit zet je in de koelkast. Snijd de verse kruiden pas op het laatste moment en voeg ze toe vlak voor het serveren. Zo ziet alles er nog lekker fris en groen uit.
- Ik kook rijst altijd in mijn multicooker (de Crock-Pot Express). Bekijk hier hoe ik dat doe. De rijst komt hier altijd perfect uit. Wil je zilvervlies rijst koken in de CPE? Neem dan 2 maatbekertjes rijst en 2,5 maatbekertjes water, stel het rice/risotto programma in op 12 minuten (low) en open na 5 minuten het ventiel.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Mexicaanse rijstsalade met bonen
- Crispy rijstsalade – Thaise nam khao tod
- Nasi goreng
- 5 x inspiratie voor nasi goreng (gebakken rijst)
- Nasi goreng met ei
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.