Eetspiratie » Mexicaanse rijstsalade met bonen
Mexicaanse rijstsalade met bonen

Mexicaanse rijstsalade met bonen

Mexicaanse rijstsalade met bonen, een kleurrijke zomerse salade. Lekker bij de barbecue, picknick of om restjes rijst mee op te maken. Met couscous, bulgur of quinoa kun je heerlijke salades maken. Maar met rijst kun je dat ook. Met een paar ingrediënten tover je een restje rijst om in deze heerlijke salade met een Mexicaans tintje. Voeg eraan toe wat je lekker vindt. Verse kruiden, pepertjes of een drizzle limoensap, het kan allemaal.

Als ik een restje rijst over heb en ik wil een snelle lunch maken dan is rijst een goede basis voor een vullende salade. Nu kook ik altijd standaard een beetje extra zodat ik dit kan gebruiken voor allerlei andere gerechten. Ik voeg het toe aan soepen, bowls of maak er rijstepap van. En het meest bekende gerecht met een restje rijst is natuurlijk nasi goreng. Met een restje rijst kun je alle kanten op. Laat het goed afkoelen en bewaar het dan zo snel mogelijk in de koelkast.

Voor perfect gewassen rijst
Reishunger Rijstzeef uit roestvrij staal

Reishunger Rijstzeef uit roestvrij staal

Was rijst met deze Reishunger rijstzeef – 22 cm roestvrij staal, antislip siliconen bodem voor stabiliteit. Ideaal voor rijst, groenten en granen. Duurzaam en hittebestendig!

Mexicaanse rijstsalade met bonen

Deze salade met bonen is een heerlijk en voedzaam gerecht dat de smaken van de Mexicaanse keuken combineert met gezonde en eiwitrijke ingrediënten. Dit gerecht wordt gemaakt met basis ingrediënten zoals rijst, bonen, verschillende groenten en kruiden, die samen een kleurrijke salade vormen. Rijst met bonen is een combinatie die in veel Latijns-Amerikaanse landen wordt gegeten. Daar noemen ze het ‘arroz con frijoles’. Ook in het Caribisch gebied en Afrika is deze combinatie een onderdeel van de dagelijkse maaltijd. Dit gerecht is niet authentiek, het is meer creatieve draai aan de traditionele smaken waarbij Mexicaanse elementen worden gecombineerd met rijst en ingrediënten die ik lekker vindt.

Lekker als lunch, prima te mealpreppen voor school of werk en mee te nemen in je lunchtrommel. Maar het is ook een geschikt gerecht voor bij een BBQ of picknick. Het is een goedgevulde eiwitrijke salade vol met bonen en een beetje mais voor een zoet accent. Wil je deze salade extra voedzaam maken, gebruik dan zilvervliesrijst in plaats van gewone witte rijst.

Mexicaanse rijstsalade met bonen

Mexicaanse rijstsalade met bonen

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Bijgerecht, Lunch, HoofdgerechtKeuken: MexicaansNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

25

minuten

Mexicaanse rijstsalade met bonen, een kleurrijke zomerse en eiwitrijke salade. Dit gerecht wordt veel gegeten in Latijns-Amerikaanse landen en wordt het ‘arroz con frijoles’ genoemd. Deze variant van rijstsalade is niet authentiek maar een creatieve mix van ingrediënten met een Mexicaans tintje.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • Voor de salade
  • 100 gram ongekookte rijst of 250 gram gekookte rijst

  • 1 blik kidneybonen van 400 gram, afgespoeld en uitgelekt

  • 1 blik zwarte bonen van 400 gram, afgespoeld en uitgelekt

  • 1 blikje biologische mais van 150 gram, afgespoeld en uitgelekt

  • 10 cherry tomaatjes in stukjes gesneden

  • 1 rode ui, gesnipperd

  • 15 gram verse peterselie of koriander, fijngehakt

  • 1 rode peper of jalapeno in ringetjes gesneden

  • 1 biologische limoen (sap en rasp)

  • verkruimelde tortillachips (optioneel)

  • optioneel, sriracha/ingelegde rode ui

  • Dressing
  • 50 milliliter olijfolie

  • 1 teen knoflook, fijngehakt of geraspt

  • halve theelepel gemalen komijn

  • 1 theelepel agavesiroop (of andere zoetstof)

  • peper en zout naar smaak

BEREIDING

  • Kook 100 gram rijst en laat deze afkoelen. Of gebruik een restje gekookte rijst, je hebt ongeveer 250 gram nodig.
  • Laat de inhoud van een blik kidney bonen van 400 gram, een blik zwarte bonen van 400 gram en een blikje mais van 150 gram uitlekken en spoel dit samen af onder de kraan tot het water helder ziet.
  • Snipper de rode ui en snijd 10 cherrytomaten in stukjes. Hak een bosje peterselie of koriander van 15 gram fijn, snijd 1 rode peper of 1 jalapeno peper fijn en zet dit apart tot gebruik.
  • Maak een dressing van 50 milliliter olijfolie, een teen fijngehakte of geraspte knoflook, 1 theelepel agavesiroop, halve theelepel gemalen komijn en een snufje peper en zout.
  • Doe de gekookte afgekoelde rijst in een grote kom. Meng de bonen, mais, tomaten, ui, koriander of peterselie en pepertjes er goed doorheen. Rasp de schil van de limoen boven de salade en meng deze erdoorheen.
  • Drizzle de dressing over de salade en schep alles goed om. Proef of de salade op smaak is en voeg indien nodig nog iets extra’s van de ingrediënten toe. Maak de salade af met een royale kneep limoensap. Voor extra crunch verkruimel je er een flinke hand tortillachips overheen.
  • Voor extra pit voeg je een goede drizzle sriracha toe. Als extra topping is een pickle van ingelegde rode ui ook een lekkere toevoeging.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.