Eetspiratie » Mexicaanse rijstsalade met bonen
Mexicaanse rijstsalade met bonen

Mexicaanse rijstsalade met bonen

Mexicaanse rijstsalade met bonen, een kleurrijke zomerse salade. Lekker bij de barbecue, picknick of om restjes rijst mee op te maken. Met couscous, bulgur of quinoa kun je heerlijke salades maken. Maar met rijst kun je dat ook. Met een paar ingrediënten tover je een restje rijst om in deze heerlijke salade met een Mexicaans tintje. Voeg eraan toe wat je lekker vindt. Verse kruiden, pepertjes of een drizzle limoensap, het kan allemaal.

Als ik een restje rijst over heb en ik wil een snelle lunch maken dan is rijst een goede basis voor een vullende salade. Nu kook ik altijd standaard extra rijst zodat ik dit kan gebruiken voor allerlei andere gerechten. Ik voeg het toe aan soepen, of bowls of maak er rijstepap van. Met een restje rijst kun je alle kanten op.

Mexicaanse rijstsalade met bonen

Deze salade met bonen is een heerlijk en voedzaam gerecht dat de levendige smaken van de Mexicaanse keuken combineert met gezonde en vullende ingrediënten. Dit gerecht wordt vaak gemaakt met basis ingrediënten zoals rijst, bonen, verschillende groenten en kruiden, die samen een kleurrijke en smaakvolle salade vormen. Rijst met bonen is een combinatie die in veel Latijns-Amerikaanse landen wordt gegeten. Daar noemen ze het ‘arroz con frijoles’. Ook in het Caribisch gebied en Afrika is deze combinatie een onderdeel van de dagelijkse maaltijd. Dit gerecht is niet authentiek, het is meer creatieve draai aan de traditionele smaken waarbij Mexicaanse elementen worden gecombineerd met rijst.

Mexicaanse rijstsalade met bonen

Mexicaanse rijstsalade met bonen

0.0 van 0 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

porties
Total time

25

minuten

Mexicaanse rijstsalade met bonen, een kleurrijke zomerse salade.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • voor de salade
  • 200 gram gekookte en afgekoelde rijst

  • 1 blik kidney bonen (400 gram) (afgespoeld en uitgelekt)

  • 1 blik zwarte bonen (400 gram) (afgespoeld en uitgelekt)

  • 1 blikje biologische mais (150 gram) (afgespoeld en uitgelekt)

  • 6 – 8 cherry tomaatjes in stukjes gesneden

  • kleine rode ui gesnipperd

  • 15 gram verse peterselie of koriander

  • 1 rode peper of jalapeno in ringetjes gesneden (eventueel zaadjes en zaadlijsten verwijderd)

  • 1 limoen (het sap)

  • verkruimelde tortillachips (optioneel)

  • Dressing
  • 50 milliliter olijfolie

  • 1 teen knoflook fijngehakt

  • halve tot hele theelepel gemalen komijn

  • 1 theelepel agavesiroop (of ander zoetmiddel)

  • peper en zout naar smaak

Bereiding:

  • Kook de rijst en laat deze afkoelen. Of gebruik een restje gekookte rijst.
  • Laat de kidney bonen, zwarte bonen en mais uitlekken en spoel af onder de kraan tot het water helder ziet.
  • Snipper de rode ui en snijd de tomaten in stukjes. Hak de peterselie of koriander fijn, snijd de peper in ringetjes en zet apart tot gebruik.
  • Maak een dressing van 50 milliliter olijfolie, een teentje fijngehakte knoflook, 1 theelepel agavesiroop, halve tot hele theelepel gemalen komijn en een snufje peper en zout.
  • Doe de rijst in een grote kom. Meng de bonen, mais, tomaten, ui, koriander en pepertjes er goed doorheen.
  • Sprenkel de dressing eroverheen en schep de salade goed om. Proef of de salade op smaak is en voeg indien nodig nog iets extra’s van de ingrediënten toe. Maak de salade af met een royale drizzle limoensap. Voor extra crunch verkruimel je er tortillachips overheen.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)