Spekkoek, (lapis legit) bakken doe je niet ‘even’. Het is een hele klus waar je bijna een halve dag mee bezig bent. Dit is dus erg leuk als je een keer in de bakmodus staat en je ergens een vrije dag of een vrij weekend hebt. En je kunt geen spekkoek maken zonder roomboter en suiker. Trust me, ik heb het geprobeerd. Zonde van de tijd en de ingrediënten. Zonder die ingrediënten mag je het geen spekkoek noemen en zou ik een elleboogje hebben gekregen van mijn oma.
Een spekkoek bak je laagje voor laagje. Spekkoek wordt ook ‘lapis legit’ genoemd oftewel een gelaagde cake. En ja, je leest het goed, de cake wordt laagje voor laagje gebakken. Een proces waar je continue bij moet blijven. Je maakt een rijk beslag van heel veel eieren, boter, suiker en zelfgemaakte spekkoekkruiden. Het beslag verdeel je over twee kommen, één met wit beslag en één met donker beslag (hier zijn de kruiden aan toegevoegd). Je doet een dun laagje donker beslag in de springvorm en bakt deze een paar minuten tot hij gaar is. Vervolgens haal je de bakvorm uit de oven, doet een laagje wit beslag in de springvorm en bakt ook dit laagje gaar. Dit doe je net zolang totdat het beslag op is. Dus nu weet je waarom het zoveel tijd kost om zo’n heerlijke spekkoek te maken.

Philips Viva HR3741/00 – Handmixer
Krachtig en efficiënt mixen! 450 Watt, 5 snelheden en een turbofunctie.
Spekkoek
Spekkoek eet je niet als een dikke plak cake. Je snijd een heel dun plakje af, zo heb ik het geleerd. Wij pelden vroeger de laagjes eraf of aten het op een boterham. Een spekkoek kun je prima invriezen. Je bakt deze in een springvorm en snijd deze in punten. Verpak de punten met een stukje huishoudfolie. Je kunt steeds een punt uit de vriezer halen en deze laten ontdooien. Hij smaakt uit de vriezer nog steeds erg lekker.
Keukenbenodigdheden:
- 3 beslagkommen
- 2 eetlepels
- kleine ronde springvorm (20 cm)
- handmixer of keukenmachine
- maatbeker
- spatel
- bakpapier
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Spekkoek
1
spekkoek45
minuten90
minuten2
uren15
minutenSpekkoek (lapis legit) een kruidige gelaagde cake met twee kleuren beslag die je laagje voor laagje bakt.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
265 gram boter + extra voor in te vetten
12 eidooiers (het eigeel)
10 eiwitten
2 theelepels kaneel
1 theelepel gemalen kruidnagel
halve theelepel gemalen kardemom
1 theelepel gemalen nootmuskaat
mespunt gemalen foelie
1 eetlepel cacaopoeder
mespunt vanillepoeder
150 gram gezeefde bloem
265 gram poedersuiker
halve theelepel zout
BEREIDING
- Snijd 265 gram boter in kleine blokjes en laat deze op kamertemperatuur komen. Splits 12 eieren. Je hebt 12 eidooiers nodig en 10 eiwitten. De 2 eiwitten die je overhoud kun je eventueel invriezen.
- Maak de spekkoek kruiden door 2 theelepels kaneel, 1 theelepel gemalen kruidnagel, een halve theelepel gemalen kardemom, 1 theelepel gemalen nootmuskaat, 1 mespunt gemalen foelie, 1 eetlepel cacaopoeder, 1 mespunt vanillepoeder en een halve theelepel zout in een in een kommetje met elkaar te mengen. Zet de spekkoekkruiden apart tot gebruik.
- Maak de kom waarin je de eiwitten gaat opkloppen goed schoon en wrijf de binnenkant eventueel in met een gehalveerde citroen. Klop in een schone kom 10 eiwitten stijf met een handmixer. Als je de kom boven je hoofd kunt houden zonder dat het opgeklopte eiwit eruit valt dan zijn ze perfect opgeklopt. Zet dit even apart.
- Klop in een andere kom met een mixer of keukenmachine 265 gram zachte boter en 265 gram suiker luchtig en voeg er één voor één de 12 eidooiers aan toe. Zeef hierboven 150 gram bloem en meng dit door elkaar.
- Spatel nu het opgeklopte eiwit door het beslag. Vouw het eiwit er met de spatel doorheen zodat de luchtigheid erin blijft.
- Als het eiwit en beslag zijn gemengd verdeel je het door de helft over 2 beslagkommen. Als het goed is heb je ongeveer 600 milliliter beslag per kom.
- Zet één kom met beslag even weg en aan de andere kom voeg je het specerijenmengsel toe. Meng dit mengsel goed door het beslag.. Je hebt nu een kom met wit beslag en een kom met donker beslag.
- Bekleed een kleine springvorm (van 20 cm) met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden. Eventueel kun je ook alleen de boven grill gebruiken van de oven. Elke oven is weer anders.
- Gebruik ongeveer 2 tot 3 eetlepels beslag per laagje. Begin met een laagje donker beslag. Smeer dit met een spatel of de achterkant van een eetlepel uit over de bodem van de springvorm. Plaats deze voor ongeveer 3 tot 4 minuten in de oven tot het laagje gaar en bruin is (niet verbrand). Is het beslag nog vloeibaar dan zet je de springvorm nog even terug in de oven.
- Is je laagje gaar? Tijd voor het volgende laagje (wit). Bak ook deze ongeveer 3 tot 4 minuten tot hij gaar is. Herhaal dit proces om en om tot het beslag op is.
- Als het laatste laagje (eindig met bruin) gebakken is dan zet je de temperatuur van de oven op 150 graden. Zet de spekkoek in het midden van de oven en laat deze nog een minuut of 15 bakken. Haal hem uit de oven en laat de spekkoek buiten de oven volledig afkoelen. Haal hem daarna uit de springvorm.
- Het handigst is om de spekkoek in 4 kwarten te snijden. Wat je niet gebruikt vries je in. Doe dit in een stukje huishoudfolie. Spekkoek snijd je in dunne plakjes. Bewaar de spekkoek in de koelkast.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Spekkoek tiramisu
- Spekkoekparfait
- Klepon (zoete kleefrijstballetjes)
- De 10 lekkerste recepten voor pannenkoeken
- Roti kukus (gestoomd zoet brood)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.