Spekkoek

Spekkoek

Een spekkoek bakken doe je niet ‘even’. Het is een hele klus waar je bijna een halve dag mee bezig bent. Dit is dus erg leuk als je een keer in de bakmodus staat en je ergens een vrije dag of een vrij weekend hebt. En je kunt geen spekkoek maken zonder roomboter en suiker. Trust me, ik heb het geprobeerd. Zonde van de tijd en de ingrdiënten. Zonder die ingrediënten mag je het geen spekkoek noemen en zou ik een elleboogje hebben gekregen van mijn oma.

Hoe bak je dan een spekkoek?

Een spekkoek bak je laagje voor laagje. Ja, je leest het goed, elk laagje wordt apart gebakken. Ook blijf je hier continue bij. Je maakt het beslag en verdeeld dat over twee kommen, een met wit beslag en een met donker beslag. Je doet een dun laagje wit in de bakvorm en bakt deze een paar minuten tot hij gaar is. Vervolgens haal je de bakvorm uit de oven, doet een laagje donker beslag in de bakvorm en bakt ook dit laagje gaar. Dit doe je net zolang totdat het beslag op is. Dus nu weet je waarom het zoveel tijd kost om zo’n heerlijke spekkoek te maken.

Hoe eet je spekkoek?

Spekkoek eet je niet als een dikke plak cake. Je snijd een heel dun plakje af, zo heb ik het geleerd. Wij pelden vroeger de laagjes eraf of aten het op een boterham. Dat is geniaal en lekker! Ik heb ook twee lekkere recepten waar je spekkoek in kunt verwerken:

Een spekkoek kun je prima invriezen. Je bakt deze in een springvorm en snijd deze in punten. Je kunt steeds een punt uit de vriezer halen en deze laten ontdooien. Hij smaakt uit de vriezer nog steeds erg lekker.

Keukenbenodigdheden:

  • 3 beslagkommen
  • 2 eetlepels
  • kleine ronde springvorm
  • handmixer of keukenmachine
  • maatbeker
  • spatel
  • bakpapier

Ingrediënten

  • 265 gram roomboter + extra om in te vetten

  • 12 eidooiers (het eigeel)

  • 10 eiwitten

  • 2 flinke theelepels kaneel

  • 1 theelepel gemalen kruidnagel

  • 1/2 theelepel gemalen kardemom

  • theelepel gemalen nootmuskaat

  • flink mespunt gemalen foelie

  • eetlepel cacaopoeder

  • flink mespunt vanillepoeder

  • 150 gram gezeefde bloem

  • 265 gram rietsuiker

  • flinke snuf zout

Hoe maak je het?

  • Snijd de boter in kleine blokjes en laat deze op kamertemperatuur komen. Splits de eieren. De twee eiwitten die je overhoud kun je eventueel invriezen.
  • Doe kaneel, kruidnagel, kardemom, nootmuskaat, foelie, cacaopoeder, vanillepoeder en zout in een in een kommetje. Meng dit door elkaar en zet apart.
  • Klop in een schone kom de eiwitten stijf. Zet even apart.
  • Klop in een andere kom vervolgens met een mixer of keukenmachine de boter en de suiker luchtig en voeg er langzaam de eidooiers aan toe. Zeef hierboven de bloem en meng dit door elkaar.
  • Spatel nu het opgeklopt eiwit door het beslag. Niet roeren anders gaat de luchtigheid eruit.
  • Als je dit gedaan hebt verdeel je het beslag over twee kommen. Je hebt ongeveer 600 milliliter beslag per kom.
  • Zet een kom met beslag apart en aan de andere kom voeg je het specerijenmengsel toe. Meng dit even door elkaar. Je hebt nu een kom met wit beslag en een met donker beslag.
  • Bekleed een kleine springvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden. Eventueel kun je ook alleen de bovengrill gebruiken van de oven. Elke oven is weer anders.
  • Gebruik ongeveer 2 tot 3 eetlepels beslag per laagje. Begin met een laagje donker beslag. Smeer dit met een spatel of eetlepel uit over de bodem van de springvorm. Plaats deze voor ongeveer 3 tot 4 minuten in de oven tot het laagje gaat en bruin is (niet verbrand). Is het beslag nog vloeibaar dan zet je de springvorm nog even terug in de oven.
  • Is je laagje gaar? Tijd voor het volgende laagje (wit). Bak net zolang tot je beslag op is. Bak een beetje op gevoel.
  • Als het laatste laagje gebakken is laat je de spekkoek buiten de oven afkoelen. Haal hem daarna uit de springvorm en snijd de spekkoek in punten. Vries deze spekkoek per punt in (als er nog iets over is!)

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

14 Reacties

  1. Hoi Simone, mag je een heteluchtoven gebruiken of beter van niet als je schrijft dat het niet te hard mag gaan? (zie vraag van dieperik hierboven) Of bedoel je daar de temperatuur mee?

    • Hoi Giselle, ja hoor dat mag zeker. Jij kent je oven het beste. Het is bij spekkoek altijd beter als je in de buurt blijft als hij gebakken wordt. Als de laag die je aan het bakken bent niet meer vloeibaar is dan kun je de volgende laag gaan bakken. Maar elke oven is anders, dus bij de een duurt het 5 minuten en bij de andere maar 3. Als je erbij blijft kun je precies zien wat er gebeurd. De eerste laagjes is het even oefenen maar daarna gaat het steeds beter. Succes! Groetjes, Simone

  2. Berjetta Merckens

    Ik heb het geprobeerd, maar bij mij ging de vanillelaag kapot, omdat het donkere beslagtoch dikker is geworden door de kruiden. Hoe kan ik dat voorkomen?

    • Hoi Berjetta, ik heb even nagedacht hoe dat zou kunnen maar in principe zou het niet kapot ‘mogen’ gaan. Heeft u het laagje voor laagje gebakken? En bij elk laagje evenveel beslag gebruikt?

  3. Ellen van Schaik

    Welke maat springvorm is er voor dit recept gebruikt?

    • Hoi!
      Ik gebruik verschillende maten spingvormen voor mijn spekkoek. De Grootte maakt niet zoveel uit. Hoe kleiner de vorm, hoe hoger de spekkoek.
      De spekkoek die op de foto staat is gemaakt met een vorm van 22 cm.
      Groetjes Simone

  4. Hoi Simone, heb je al eens geprobeerd om de suiker te vervangen door gula djawa?
    Dat is een langzame suiker waardoor het minder schommeling in bloedsuikers geeft. Als jij die optie al hebt geprobeerd hou ik het bij reguliere suiker, anders ga ik het proberen en geef je verslag

    • Hoi Ria, ja die optie heb ik overwogen maar omdat gula djawa donkerbruin is heb ik gekozen voor rietsuiker omdat je anders de verschillende kleuren van de laagjes niet ziet. Er is ook een lichte variant van gula djawa alleen niet verkrijgbaar bij ons in de buurt. Ik heb diverse manieren geprobeerd met alternatieven voor suiker alleen was de smaak steeds net niet! En het is een grote teleurstelling als je een spekkkoek bakt en dat hij daarna niet goed smaakt. Deze verhoudingen en ingrediënten werken voor mij het beste :-) Succes met bakken! Groet, Simone

  5. Hoe hoog heb je de oven??
    Staat namelijk niet in het recept vermeld

    • Hoi, je hebt gelijk! Dat is wel heel handig om te weten inderdaad! Ik ga het meteen aanpassen. Ik heb 175 graden aangehouden. Dat was met mijn oven de beste temperatuur. Het mag niet te hard gaan. Bedankt voor je oplettendheid! Groetjes, Simone

  6. lijkt me heerlijk om te maken maar waar haal ik vanillepoeder?

    groetjes gea

    • Hoi Gea, vanillepoeder kun je gewoon kopen in de supermarkt. Het ligt of hangt meestal bij de gedroogde kruiden en specerijen. Het is ook te koop in natuurwinkels of reformzaken. Ook vind je het bij de Tuinen of webshops als http://www.puurmieke.nl. Vanillepeulen kun je natuurlijk ook gebruiken, althans het binnenste ervan. Groetjes, Simone

  7. corrie stahlecker

    Hoi Simone, ooooiiittt ga ik het proberen hoor!!!!!!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*