Spekkoek

Spekkoek

Spekkoek! Je kunt geen spekkoek maken zonder roomboter en suiker. Dus dit is geen ‘healthy’ versie van spekkoek maar gewoon spekkoek zoals het hoort. Ik heb het zelf een aantal keer uitgetest, maar met een vervanger voor suiker of boter mag je het gewoon geen spekkoek noemen. Ik zou een elleboogje hebben gekregen van mijn oma! Het smaakt dan echt niet lekker en eigenlijk vind ik dat het recept redelijk authentiek moet blijven. Met hier en daar een eigen ‘touch’, zolang het maar geen afbreuk doet aan de smaak en de structuur.

Er zit heel veel werk in het maken van spekkoek. Je bakt het laagje voor laagje. Ik was er 2,5 uur mee bezig. Het resultaat mag er dan ook zijn en ik was best trots op mezelf! En hey, je eet uiteindelijk maar een dun plakje van de spekkoek zoals dat hoort, geen grote punt (als je jezelf in bedwang kunt houden). Het liefst pel je hem laagje voor laagje af. Uiteindelijk valt het dus wel weer mee met die boter en suiker! Ik heb geprobeerd de hoeveelheid van de ingrediënten zo ‘Eetspiratieproof’ mogelijk te houden.

Wat heb je nodig?

  • 265 gram roomboter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 12 eidooiers (het eigeel)
  • 10 eiwitten
  • 2 flinke theelepels kaneel
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • theelepel gemalen foelie of nootmuskaat
  • eetlepel cacaopoeder
  • snufje vanillepoeder
  • 150 gram gezeefde (spelt) bloem
  • 250 tot 270 gram rietsuiker

Benodigdheden:

  • 3 beslagkommen
  • 2 eetlepels
  • ronde of vierkante bakvorm (hoe kleiner je bakvorm hoe meer laagjes je kan maken)
  • mixer of keukenmachine
  • spatel
  • maatbeker

Hoe maak je het?

Ik ga het in stappen uitleggen:

Voorbereiding:

Snijd de boter in blokjes en laat deze op kamertemperatuur komen. Splits de eieren en de 2 eiwitten die je over hebt kun je invriezen. Doe alle specerijen en het cacaopoeder bij elkaar in een kommetje en meng dit door elkaar. Zeef de bloem van tevoren voor een nog luchtiger beslag.

Nu kun je gaan beginnen!

Klop de eiwitten stijf en zet deze even apart.

Klop met een mixer of keukenmachine de boter en de suiker luchtig en voeg er nu langzaam de eidooiers aan toe.

Voeg de gezeefde bloem en de vanille aan het botermengsel toe en mix dit tot een romig beslag.

Spatel nu de stijfgeklopte eiwitten door het beslag. Niet teveel door het beslag roeren anders krijg je geen luchtig beslag.

Verdeel nu het beslag in tweeën, ik heb een maatbeker gebruikt om precies evenveel beslag in beide kommen te hebben. Je hebt ongeveer 600 ml beslag in elke beslagkom. Gebruik voor het beslag 2 lepels, een voor het witte beslag en een voor het bruine beslag.

Zet een kom met beslag opzij en voeg in de andere kom het specerijenmengsel aan het beslag toe. Je hebt nu een kom wit en een kom bruin beslag.

Nu kun je gaan beginnen met bakken.

Dit werkt bij iedere oven anders. Ik heb alleen de bovengrill gebruikt en elk laagje ongeveer 4 minuten gebakken op 175 graden. De laagjes zijn best snel gaar omdat je maar een dun laagje beslag hebt. Je kunt met je vinger voelen of het beslag gaar is. Als het beslag nog te vloeibaar is dan zet je hem nog even terug in de oven.

Bekleed een kleine bakvorm met bakpapier en vet de randen in met boter.

Begin met een laagje bruin beslag (ongeveer 2-3 eetlepels) verdeel deze over de bodem en bak het in 4 minuten gaar. Vervolgens haal je de spekkoek uit de oven en voeg je 2 tot 3 eetlepels wit beslag toe, verdeel deze over de bruine laag en bak het in 4 minuten gaar.

Het aantal eetlepels beslag is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je bakvorm. Smeer het uit met de achterkant van de lepel. Zo ga je verder tot je beslag op is! Doe het een beetje op gevoel, zo gaat dat meestal in de Indonesische keuken.

Na 2,5 uur bakken, eindelijk klaar!

En na ongeveer 2,5 uur heb je een heerlijke spekkoek! Laat hem even buiten de oven afkoelen en snijd dan voorzichtig langs de rand van de bakvorm met een mes, zo weet je zeker dat hij goed loslaat uit de vorm. Spekkoek kun je heel makkelijk invriezen. Snijd de spekkoek in 4 punten en vries deze in. Altijd makkelijk om in huis te hebben als je onverwachts visite krijgt!

En durf jij nu ook een spekkoek te bakken?

Homemade spekkoek
Altijd een dun plakje!
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

14 Reacties

  1. Hoi Simone, mag je een heteluchtoven gebruiken of beter van niet als je schrijft dat het niet te hard mag gaan? (zie vraag van dieperik hierboven) Of bedoel je daar de temperatuur mee?

    • Hoi Giselle, ja hoor dat mag zeker. Jij kent je oven het beste. Het is bij spekkoek altijd beter als je in de buurt blijft als hij gebakken wordt. Als de laag die je aan het bakken bent niet meer vloeibaar is dan kun je de volgende laag gaan bakken. Maar elke oven is anders, dus bij de een duurt het 5 minuten en bij de andere maar 3. Als je erbij blijft kun je precies zien wat er gebeurd. De eerste laagjes is het even oefenen maar daarna gaat het steeds beter. Succes! Groetjes, Simone

  2. Berjetta Merckens

    Ik heb het geprobeerd, maar bij mij ging de vanillelaag kapot, omdat het donkere beslagtoch dikker is geworden door de kruiden. Hoe kan ik dat voorkomen?

    • Hoi Berjetta, ik heb even nagedacht hoe dat zou kunnen maar in principe zou het niet kapot ‘mogen’ gaan. Heeft u het laagje voor laagje gebakken? En bij elk laagje evenveel beslag gebruikt?

  3. Ellen van Schaik

    Welke maat springvorm is er voor dit recept gebruikt?

    • Hoi!
      Ik gebruik verschillende maten spingvormen voor mijn spekkoek. De Grootte maakt niet zoveel uit. Hoe kleiner de vorm, hoe hoger de spekkoek.
      De spekkoek die op de foto staat is gemaakt met een vorm van 22 cm.
      Groetjes Simone

  4. Hoi Simone, heb je al eens geprobeerd om de suiker te vervangen door gula djawa?
    Dat is een langzame suiker waardoor het minder schommeling in bloedsuikers geeft. Als jij die optie al hebt geprobeerd hou ik het bij reguliere suiker, anders ga ik het proberen en geef je verslag

    • Hoi Ria, ja die optie heb ik overwogen maar omdat gula djawa donkerbruin is heb ik gekozen voor rietsuiker omdat je anders de verschillende kleuren van de laagjes niet ziet. Er is ook een lichte variant van gula djawa alleen niet verkrijgbaar bij ons in de buurt. Ik heb diverse manieren geprobeerd met alternatieven voor suiker alleen was de smaak steeds net niet! En het is een grote teleurstelling als je een spekkkoek bakt en dat hij daarna niet goed smaakt. Deze verhoudingen en ingrediënten werken voor mij het beste :-) Succes met bakken! Groet, Simone

  5. Hoe hoog heb je de oven??
    Staat namelijk niet in het recept vermeld

    • Hoi, je hebt gelijk! Dat is wel heel handig om te weten inderdaad! Ik ga het meteen aanpassen. Ik heb 175 graden aangehouden. Dat was met mijn oven de beste temperatuur. Het mag niet te hard gaan. Bedankt voor je oplettendheid! Groetjes, Simone

  6. lijkt me heerlijk om te maken maar waar haal ik vanillepoeder?

    groetjes gea

    • Hoi Gea, vanillepoeder kun je gewoon kopen in de supermarkt. Het ligt of hangt meestal bij de gedroogde kruiden en specerijen. Het is ook te koop in natuurwinkels of reformzaken. Ook vind je het bij de Tuinen of webshops als http://www.puurmieke.nl. Vanillepeulen kun je natuurlijk ook gebruiken, althans het binnenste ervan. Groetjes, Simone

  7. corrie stahlecker

    Hoi Simone, ooooiiittt ga ik het proberen hoor!!!!!!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*