Eetspiratie » Spekkoek
Spekkoek

Spekkoek

Spekkoek bakken doe je niet ‘even’. Het is een hele klus waar je bijna een halve dag mee bezig bent. Dit is dus erg leuk als je een keer in de bakmodus staat en je ergens een vrije dag of een vrij weekend hebt. En je kunt geen spekkoek maken zonder roomboter en suiker. Trust me, ik heb het geprobeerd. Zonde van de tijd en de ingrediënten. Zonder die ingrediënten mag je het geen spekkoek noemen en zou ik een elleboogje hebben gekregen van mijn oma.

Een spekkoek bak je laagje voor laagje. Ja, je leest het goed, elk laagje wordt apart gebakken. Ook blijf je hier continue bij. Je maakt het beslag en verdeeld dat over twee kommen, een met wit beslag en een met donker beslag. Je doet een dun laagje wit in de bakvorm en bakt deze een paar minuten tot hij gaar is. Vervolgens haal je de bakvorm uit de oven, doet een laagje donker beslag in de bakvorm en bakt ook dit laagje gaar. Dit doe je net zolang totdat het beslag op is. Dus nu weet je waarom het zoveel tijd kost om zo’n heerlijke spekkoek te maken.

Spekkoek

Spekkoek eet je niet als een dikke plak cake. Je snijd een heel dun plakje af, zo heb ik het geleerd. Wij pelden vroeger de laagjes eraf of aten het op een boterham. Een spekkoek kun je prima invriezen. Je bakt deze in een springvorm en snijd deze in punten. Verpak de punten met een stukje huishoudfolie. Je kunt steeds een punt uit de vriezer halen en deze laten ontdooien. Hij smaakt uit de vriezer nog steeds erg lekker.

    Keukenbenodigdheden:

    • 3 beslagkommen
    • 2 eetlepels
    • kleine ronde springvorm (20 cm)
    • handmixer of keukenmachine
    • maatbeker
    • spatel
    • bakpapier

    Spekkoek

    Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: gemiddeld
    Porties

    4

    porties
    Total time

    0

    minuten

    Spekkoek een kruidige ‘cake’ die je laagje voor laagje bakt.

    Kook modus

    Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

    Ingrediënten

    • 265 gram 265 boter + extra voor in te vetten

    • 12 12 eidooiers (het eigeel)

    • 10 10 eiwitten

    • 2 theelepels 2 kaneel

    • 1 theelepel 1 gemalen kruidnagel

    • 1/2 theelepel 1/2 gemalen kardemom

    • 1 theelepel 1 gemalen nootmuskaat

    • mespunt gemalen foelie

    • 1 eetlepel 1 cacaopoeder

    • mespunt vanillepoeder

    • 150 gram 150 gezeefde bloem

    • 265 gram 265 poedersuiker

    • halve theelepel halve zout

    Hoe maak je het?

    • Snijd de boter in kleine blokjes en laat deze op kamertemperatuur komen. Splits de eieren. De twee eiwitten die je overhoud kun je eventueel invriezen.
    • Doe de kaneel, kruidnagel, kardemom, nootmuskaat, foelie, cacaopoeder, vanillepoeder en zout in een in een kommetje. Meng dit door elkaar en zet apart.
    • Klop in een schone kom de eiwitten stijf. Zet even apart.
    • Klop in een andere kom vervolgens met een mixer of keukenmachine de boter en de suiker luchtig en voeg er langzaam de eidooiers aan toe. Zeef hierboven de bloem en meng dit door elkaar.
    • Spatel nu het opgeklopt eiwit door het beslag. Niet roeren anders gaat de luchtigheid eruit.
    • Als je dit gedaan hebt verdeel je het beslag over twee kommen. Je hebt ongeveer 600 milliliter beslag per kom.
    • Zet een kom met beslag apart en aan de andere kom voeg je het specerijenmengsel toe. Meng dit even door elkaar. Je hebt nu een kom met wit beslag en een met donker beslag.
    • Bekleed een kleine springvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden. Eventueel kun je ook alleen de boven grill gebruiken van de oven. Elke oven is weer anders.
    • Gebruik ongeveer 2 tot 3 eetlepels beslag per laagje. Begin met een laagje donker beslag. Smeer dit met een spatel of eetlepel uit over de bodem van de springvorm. Plaats deze voor ongeveer 3 tot 4 minuten in de oven tot het laagje gaat en bruin is (niet verbrand). Is het beslag nog vloeibaar dan zet je de springvorm nog even terug in de oven.
    • Is je laagje gaar? Tijd voor het volgende laagje (wit). Bak net zolang tot je beslag op is. Bak een beetje op gevoel.
    • Als het laatste laagje gebakken (een bruin laagje) is dan zet je de temperatuur van de oven op 150 graden. Zet de spekkoek in het midden van de oven en laat deze nog een minuut of 15 bakken. Haal hem uit de oven en laat de spekkoek buiten de oven volledig afkoelen. Haal hem daarna uit de springvorm en snijd de spekkoek in punten. Vries punten die je overhebt in.

    Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

    REAGEREN?

    Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

    info@eetspiratie.nl

    WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

    Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

    LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE