Eetspiratie » Spekkoek tiramisu
Spekkoek tiramisu

Spekkoek tiramisu

Spekkoek tiramisu, begon als een grapje. Het is natuurlijk geen authentieke tiramisu met lange vingers, maar eentje in Eetspiratie stijl. Tiramisu betekend: ‘maak me blij’ en van deze spekkoek tiramisu word je zeker blij. Het is een feestelijk gerechtje wat er ook nog eens leuk uitziet. Dus als je houdt van een beetje creativiteit in de keuken is dit zeker een recept om te proberen.

Deze tiramisu is gemaakt zonder rauwe eieren en alcohol, dus hij is ook geschikt voor kinderen. Je kunt er natuurlijk altijd naar eigen smaak een beetje amaretto of (spekkoek)likeur aan toevoegen. Ook is deze tiramisu makkelijk voor te bereiden. Je kunt hem prima een dag in de koelkast bewaren. Net voor dat je gaat serveren bestrooi je de tiramisu met cacao en koekkruimels. Heel handig voor een etentje.

Spekkoek tiramisu

Voor dit recept heb je spekkoek nodig. Deze kun je natuurlijk zelf bakken maar om het je zelf makkelijk te maken kun je deze ook kopen. Bij de toko en zelfs bij de supermarkt is spekkoek te koop. De bruine variant met cacao is voor dit recept het meest geschikt. Heb je teveel spekkoek over na het bereiden van dit recept? Vries het dan gewoon in.

Keukenbenodigdheden:

  • een ovenschaal
  • bakpapier
  • spatel
  • paletmes
  • zeefje
  • diep bord
  • huishoudfolie

Spekkoek tiramisu

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

8

personen
Tijd totaal

40

minuten

Een tiramisu van spekkoek? Ja een spekkoek tiramisu! Een tiramisu zonder rauwe eieren en alcohol met een Eetspiratie twist.

Ingrediënten

  • 600 gram 600 spekkoek (ongeveer)

  • 500 gram 500 mascarpone

  • 200 milliliter 200 vers opgeklopte slagroom

  • 1 kop 1 koffie

  • 1 theelepel 1 vanille extract

  • 4 4 speculaasjes (koekjes)

  • 1 mespunt 1 speculaaskruiden

  • halve theelepel halve cacao

Hoe maak je het?

  • Bekleed een ovenschaal met bakpapier (stevige huishoudfolie kan ook). Als je het bakpapier eerst verfrommeld en weer uitvouwt, vorm je het heel makkelijk in de ovenschaal. Het bakpapier helpt je straks om de tiramisu uit de ovenschaal te tillen. Ik gebruikte een ovenschaal van 26 x 17 centimeter.
  • Zet een kop koffie en snijd de spekkoek in dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Dit recept gaat uit van 3 lagen spekkoek. Dit kunnen er ook 2 zijn, het hangt natuurlijk ook af van de grootte van de schaal. Het handige van spekkoek is dat je het altijd passend kunt maken. Je kunt er een beetje mee puzzelen. Pas en meet van tevoren, zodat je weet hoe je uitkomt met de laagjes.
  • Roer de mascarpone los in een beslagkom en voeg hier de opgeklopte slagroom aan toe. Vouw dit door elkaar met een spatel. Niet roeren! Voeg aan dit mengsel het vanille extract en 2 fijngehakte/verkruimelde speculaasjes toe. Zet het mengsel apart tot gebruik.
  • Bedek de bodem van de ovenschaal met het eerste laagje spekkoek. Schep hier met een lepel vervolgens een aantal schepjes van de koffie overheen. De spekkoek zuigt de koffie op.
  • Schep nu vervolgens een royale laag van het mascarpone mengsel op de spekkoek en strijk het glad met een paletmes.
  • Haal nu voor de volgende laag de plakjes spekkoek door de koffie (bijvoorbeeld in een diep bord) en maak de volgende laag van de tiramisu. Hierboven op komt weer een laag van het mascarpone mengsel. Herhaal dit nogmaals en eindig met een laag mascarpone. Het beste kun je de spekkoek om-en-om leggen voor de meeste stevigheid.
  • Dek de ovenschaal af met huishoudfolie en zet dit minimaal 2 uur in de koelkast zodat het kan opstijven.
  • Als de tiramisu stevig geworden is til je hem aan het bakpapier voorzichtig uit de schaal. Doe een halve theelepel cacao en een mespunt speculaaskruiden in een zeefje. Bedek nu de tiramisu met een dun laagje van het cacao mengsel. Tot slot hak je 2 speculaasjes fijn en bestrooi je de tiramisu met de de kruimels. Snijd de tiramisu in kleine vierkantjes en serveer op mooie bordjes.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE