Gekookte rijst bewaren en opwarmen – zo doe ik het. Ik lees het regelmatig, verschillende verhalen over het bewaren van gekookte rijst. In dit artikel vertel ik hoe ik dit precies doe. Mijn moeder heeft me dit al op jonge leeftijd geleerd. Door een paar simpele stappen te volgen, kun je een restje rijst of een portie rijst – voor bijvoorbeeld nasi goreng – op een veilige manier afkoelen en geef ik je tips om gekookte rijst te bewaren en op te warmen.
In mijn koelkast of vriezer is altijd wel een restje rijst te vinden. Het is eigenlijk niet eens een restje, maar meer een extra portie die ik bewust kook zodat ik dit gedurende de week aan gerechten kan toevoegen of er nasi goreng van kan maken. Gekookte rijst is ideaal om toe te voegen aan soepen, salades, of je serveert het als bijgerecht. Je kunt er zelfs een heerlijk ontbijtje of dessert van maken.
Gekookte rijst bewaren en opwarmen – zo doe ik het
Over rijst opnieuw opwarmen gaan er een hoop verschillende verhalen rond. Zo zou je rijst niet opnieuw mogen opwarmen, omdat dit slecht zou zijn. Of een restje gekookte rijst zou je niet mogen bewaren, maar maar meteen weg moeten gooien. Aan de andere kant hoor je ook dat mensen zeggen dat dit soort verhalen onzin zijn, want hun oma of moeder warmen al jaren restjes rijst op en zijn er nooit ziek van geworden na het eten ervan. Gerechten zoals nasi goreng of fried rice worden juist traditioneel gemaakt met een restje rijst. Ook is het tegenwoordig helemaal normaal om rijst in grotere hoeveelheden te koken als onderdeel van mealprepping. Je kookt bijvoorbeeld op zondag een flinke portie rijst en bewaart dit in de koelkast om de rest van de week te gebruiken in verschillende maaltijden.
Het leek mij handig omdat er zoveel verhalen over dit onderwerp rondgaan uit te leggen hoe ik dit aanpak. Met een Indonesische oma en Indische moeder heb ik redelijk wat ‘rijst’ ervaring. Iedereen kookt en bewaart rijst op zijn eigen manier, maar ik ga het uitleggen zoals ik het heb geleerd en hoe ik het nu doe.
Hoe ik rijst laat afkoelen en bewaar – stap voor stap
Bij mij thuis is rijst koken een klein ritueel. Ik heb het zo geleerd van mijn moeder en het is inmiddels een vaste gewoonte geworden. Dit is hoe ik het doe:
1. Rijst wassen
Ik spoel de rijst goed af (ongeveer in 3 rondes), tot het water wat eraf komt helder ziet.
2. Koken
De rijst bereid ik vervolgens in mijn multicooker, wat mij betreft de beste rijstkoker die er is.
3. Laten afkoelen
Na het koken en nastomen schep ik de rijst uit de pan en spreid ik deze uit in een dunne laag op een dienblad of een groot bord, zodat het snel kan afkoelen.
4. Timer zetten
Omdat de gekookte rijst maximaal een uur op kamertemperatuur mag staan, stel ik een timer in. Na een uur moet de rijst direct de koelkast in.
5. Bewaren
Ik schep de rijst over in bakjes voor de koelkast of ik verdeel het in porties en vries het in. In de koelkast is het 2 tot 3 dagen houdbaar en in de vriezer tot wel 3 maanden.
Mijn moeder hamerde er altijd op om eten goed af te laten koelen en het vervolgens zo snel mogelijk in de koelkast te zetten. Op die manier verklein je de kans dat bacteriën zich vermenigvuldigen.
Rijst opwarmen – dit zijn mijn tips
Nu je weet hoe je rijst het beste kunt laten afkoelen en bewaren, is het ook handig om te weten hoe je het op de juiste manier weer opwarmt. Gekookte rijst kun je eenvoudig opwarmen:
- In de magnetron ongeveer 2 tot 4 minuten op 700-900 Watt, afgedekt met een klein scheutje water.
- Door het te stomen boven een pan kokend water.
- Direct toevoegen aan een pan of wok en opbakken.
- Door het te overgieten met kokend water rechtstreeks uit de waterkoker.
- Of voeg het toe aan een hete pan soep en laat het een paar minuten mee verwarmen.
Je kunt bevroren rijst direct stomen, meebakken of opwarmen in de magnetron. Het hoeft niet eerst ontdooid te worden.
Zorg ervoor dat de gekookte rijst die je opwarmt, door en door heet is. De veilige temperatuur ligt boven de 75°C. Het is belangrijk om gekookte rijst niet meer dan één keer opnieuw op te warmen. Als je een restje rijst uit de koelkast of vriezer hebt opgewarmd en er blijft nog wat over, gooi dit dan weg. Het meerdere keren opwarmen van rijst kan leiden tot bacteriegroei, wat de kans op voedselvergiftiging vergroot.
De conclusie is dat je gekookte rijst prima kunt bewaren en daarna nog een keer kunt opwarmen. Het belangrijkste is dat je gekookte rijst op de juiste manier laat afkoelen. Bewaar het vervolgens in de koelkast of vriezer. Op deze manier heb je altijd kant-en-klare rijst bij de hand en kun je het toevoegen aan allerlei gerechten.

