Eetspiratie » Yachaejeon Koreaanse groentepannenkoek
Yachaejeon Koreaanse groentepannenkoek

Yachaejeon Koreaanse groentepannenkoek

Yachaejeon Koreaanse groentepannenkoek, één van mijn favoriete gerechten. Geen Eetspiratie? Duik je koelkast in, verzamel een paar lekkere groentes en bak er groentepannenkoeken van. Je eet deze crispy pannenkoeken met een lekkere sojadipsaus. Makkelijk, budgetvriendelijk, no waste en snel klaar.

Eerder maakte ik al een variant met courgette, hobak jeon (bekijk hier het recept). Deze groentepannenkoekjes zijn een beetje hetzelfde maar dan veel uitgebreider. De bedoeling is dat de pannenkoekjes crispy zijn aan de buitenkant en lekker zacht aan de binnenkant. De combinatie van stukjes pannenkoek met de zoutige sojasaus is verrassend lekker. De pannenkoekjes bestaan uit bloem, water en groente en zijn dus volledig vegan (veganistisch).

Yachaejeon Koreaanse groentepannenkoek

Yachaejeon (spreek uit: ja-tsjee-jun) is een grote groentepannenkoek. Je kunt natuurlijk ook kleine pannenkoekjes bakken in plaats van één grote. Dit heb ik gedaan bij dit recept. Zelf vind ik het lekker om de pannenkoeken in stukjes te snijden of te knippen (net zoals bij deze Chinese bosuipannenkoekjes). Zo kun je ze makkelijk oppakken met chopsticks (eetstokjes) en dippen in de saus. Om de pannenkoek krokant te bakken, gebruik je iets meer olie dan bij een ‘gewone’ pannenkoek. Wil je liever niet zoveel olie gebruiken, neem dan een oliespray. Het bakken duurt dan iets langer maar de pannenkoek is dan iets minder vet.

Wat ik zelf erg handig vind, is om voor dit recept gebruik te maken van een juliennesnijder. Hiermee kun je snel reepjes courgette en wortel snijden. Ze worden dan flinterdun en dat is juist lekker in deze pannenkoek. Heb je geen juliennesnijder, snijd dan de groenten in zo dun mogelijke reepjes. In totaal gebruik je ongeveer 250 tot 300 gram fijngesneden groente. Gebruik eerst 500 milliliter water voor het beslag en voeg dan de groente toe. Is het beslag iets te dik? Voeg dan de rest van het water toe.

De dipsaus die bij deze pannenkoekjes geserveerd wordt, maak je met sojasaus en azijn. Ik heb de dipsaus iets aangepast naar mijn eigen smaak. Ik vind de combinatie van sojasaus, met chilisaus en sriracha erg lekker. Maak de dip die jij lekker vindt.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Yachaejeon Koreaanse groentepannenkoek

Yachaejeon Koreaanse groentepannenkoek

Recept van Simone | Eetspiratie
4.6 van 19 stemmen
Niveau: makkelijk
Porties

10

stuks
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

30

minuten
Total time

50

minuten

Met een paar lekkere groenten en een beetje bloem en water bak je de lekkerste Koreaanse groentepannenkoek.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 400 gram bloem

  • 500 – 550 milliliter water

  • 3 wortels

  • kleine courgette

  • 2 bosuien

  • 6 champignons

  • 1 middelgrote aardappel

  • halve theelepel zout

  • halve theelepel knoflookpoeder en uienpoeder (optioneel)

  • 2 – 3 eetlepels plantaardige olie

  • 3 eetlepels sojasaus

  • halve eetlepel sriracha

  • 2 eetlepels azijn of chilisaus

  • 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes

BEREIDING

  • Begin met het maken van de dipsaus. Doe de sojasaus met chilisaus, sriracha en sesamzaadjes in een kommetje en roer dit door elkaar. Zet apart tot gebruik.
  • Was de courgette en haal de schil van de wortel. Maak hiervan dunne sliertjes met de juliennesnijder. Schil en was de aardappel, snijd deze in dunne plakjes en de plakjes in reepjes.
  • Haal de kontjes en de topjes van de bosui, haal het buitenste blad eraf en spoel ze af. Snijd ze in stukjes van 2 centimeter. De champignons snijd je in dunne plakjes.
  • Doe alle groenten (behalve de champignons) samen in een kom en voeg de bloem, eventueel knoflookpoeder en uienpoeder, zout en water toe. Meng dit goed door elkaar zodat alle groenten bedekt zijn met het beslag.
  • Verhit een halve eetlepel olie in een koekenpan en voeg het groentemengsel toe. Dit kun je het beste doen met twee eetlepels. Duw het beslag aan met de achterkant van de lepel en vorm het tot een ronde pannenkoek.
  • Verdeel de plakjes champignon over de pannenkoek, duw ze er een beetje in. Bak de pannenkoek een minuut of drie op een middelhoog vuur en check of de onderkant bruin is. Draai de pannenkoek om met behulp van een brede spatel. Bak nogmaals 3 minuten aan de andere kant of tot hij bruin is en voeg indien nodig nog extra olie toe. Als de pannenkoek bruin en krokant is, is hij klaar.
  • Snijd of knip de pannenkoek in stukjes en serveer met de dipsaus. Het lekkerste is om dit gerecht met chopsticks te eten.

AANTEKENINGEN

  • Voor meer pannenkoeken kun je de ingrediënten verdubbelen. Restjes kun je bewaren in een bakje in de koelkast. Warm ze even op in de koekenpan. Ze zijn ook handig om te ‘mealpreppen’.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.