Zomerse erwtensoep met verse kruiden. Soep in de zomer? Waarom niet? Soep kan ik altijd eten, zelfs op warme dagen. Je maakt de soep in de slowcooker. Dus minimale inspanning en de pan doet de rest. Natuurlijk kun je deze soep ook maken in een gewone pan. En wat maakt deze soep nu zomers? Je gebruikt hiervoor gele spliterwten, hierdoor krijgt de soep een mooie gele kleur en lekkere zoete smaak.
Groene spliterwten kent iedereen wel. In de winter verheugen veel mensen zich op erwtensoep (ik eet dat gewoon het hele jaar door). Maar in de zomer kun je ook prima erwtensoep maken. Door gele spliterwten te gebruiken in plaats van groene krijg je een hele zoete zomerse soep. Door verse kruiden en citroensap toe te voegen, geef je de soep een fris accent.
Zomerse erwtensoep met verse kruiden
Je hebt gele spliterwten en gele splitlinzen, dit zijn twee verschillende dingen. Je kunt van allebei heerlijke soep of een curry maken. Eerder maakte ik al een soep met gele linzen (bekijk hier het recept). Erwten en linzen zijn niet hetzelfde. De erwt is veel harder en steviger en heeft een zoete smaak. De linzen zijn kleiner en zachter en hebben een meer nootachtige smaak. Voor deze soep heb je dus gele spliterwten nodig. Deze kun je vinden in de grotere supermarkten in het schap met gedroogde peulvruchten. In de toko kun je ze vinden als ‘yellow split peas’. Voor 900 gram betaal je ongeveer 1,50 en hier kun je veel lekkere gerechten van maken. Deze erwten zijn – naast gezond – ook vriendelijk voor je portemonnee.
Peulvruchten weken
Het is bij gedroogde peulvruchten gebruikelijk om ze van tevoren een uurtje of 8 of een nachtje te weken. Dit doe je om bepaalde stofjes kwijt te raken, de peulvruchten nemen vocht op en ze zijn makkelijker te verteren. In dit geval heb ik de erwten goed afgespoeld/gewassen en een uurtje in een kom met water gezet. Heb je de tijd om ze te weken dan zou ik dat altijd doen. Maar ben je het vergeten of heb je geen tijd dan is dat bij bereiding in de slowcooker geen probleem. Normaal kook je ze na het weken ongeveer 90 minuten in een pan. Maar in de slowcooker hanteer ik een kooktijd van 6 tot 8 uur op low. De erwten zijn na de kooktijd helemaal zacht.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)