Eetspiratie » Zomerse erwtensoep met verse kruiden
Zomerse erwtensoep met verse kruiden

Zomerse erwtensoep met verse kruiden

Zomerse erwtensoep met verse kruiden. Soep in de zomer? Waarom niet? Soep kan ik altijd eten, zelfs op warme dagen. Je maakt de soep in de slowcooker. Dus minimale inspanning en de pan doet de rest. Natuurlijk kun je deze soep ook maken in een gewone pan. En wat maakt deze soep nu zomers? Je gebruikt hiervoor gele spliterwten, hierdoor krijgt de soep een mooie gele kleur en lekkere zoete smaak.

Groene spliterwten kent iedereen wel. In de winter verheugen veel mensen zich op erwtensoep (ik eet dat gewoon het hele jaar door). Maar in de zomer kun je ook prima erwtensoep maken. Door gele spliterwten te gebruiken in plaats van groene krijg je een hele zoete zomerse soep. Door verse kruiden en citroensap toe te voegen, geef je de soep een fris accent.

Zomerse erwtensoep met verse kruiden

Je hebt gele spliterwten en gele splitlinzen, dit zijn twee verschillende dingen. Je kunt van allebei heerlijke soep of een curry maken. Eerder maakte ik al een soep met gele linzen (bekijk hier het recept). Erwten en linzen zijn niet hetzelfde. De erwt is veel harder en steviger en heeft een zoete smaak. De linzen zijn kleiner en zachter en hebben een meer nootachtige smaak. Voor deze soep heb je dus gele spliterwten nodig. Deze kun je vinden in de grotere supermarkten in het schap met gedroogde peulvruchten. In de toko kun je ze vinden als ‘yellow split peas’. Voor 900 gram betaal je ongeveer 1,50 en hier kun je veel lekkere gerechten van maken. Deze erwten zijn – naast gezond – ook vriendelijk voor je portemonnee.

Peulvruchten weken

Het is bij gedroogde peulvruchten gebruikelijk om ze van tevoren een uurtje of 8 of een nachtje te weken. Dit doe je om bepaalde stofjes kwijt te raken, de peulvruchten nemen vocht op en ze zijn makkelijker te verteren. In dit geval heb ik de erwten goed afgespoeld/gewassen en een uurtje in een kom met water gezet. Heb je de tijd om ze te weken dan zou ik dat altijd doen. Maar ben je het vergeten of heb je geen tijd dan is dat bij bereiding in de slowcooker geen probleem. Normaal kook je ze na het weken ongeveer 90 minuten in een pan. Maar in de slowcooker hanteer ik een kooktijd van 6 tot 8 uur op low. De erwten zijn na de kooktijd helemaal zacht.

Zomerse erwtensoep met verse kruiden

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

1

uur 
Kooktijd

6

uren 
Total time

7

uren 

Met gele spliterwten, citroen en verse kruiden maak je een zomerse erwtensoep.

Ingrediënten

  • 250 gram gele spliterwten

  • 2 wortels

  • 2 stengels bleekselderij

  • 1 ui

  • 1 grote aardappel

  • 2 tenen knoflook

  • 1,5 eetlepel groentebouillonpoeder (of bouillonblokjes)

  • 2 laurierblaadjes

  • 2 eetlepels dille

  • 2 eetlepels peterselie

  • 2 eetlepels citroensap

  • peper en zout

  • 1 liter water

Hoe maak je het?

  • Weeg de spliterwten af en was ze goed onder de kraan. Haal kapotte en verkleurde erwten eruit en spoel het water een paar keer totdat het helder ziet. Laat het nu een uurtje staan in een kom vers water en bereid ondertussen de andere ingrediënten voor de soep voor.
  • Snipper de ui, snijd de wortel en de aardappel in blokjes en de bleekselderij in stukjes. Pers de knoflook in een knoflookpers of rasp deze fijn.
  • Doe de groenten met de knoflook en een snufje zout en peper in de slowcooker. Giet het water van de erwten weg en doe de erwten bij de groenten in de slowcooker. Voeg 1 liter water en het groentebouillonpoeder (of bouillonblokjes) toe. Leg ook de laurierblaadjes erbij.
  • Stel de slowcooker in op 6 tot 8 uur low of gebruik het slowcookprogramma van je multicooker. Bij een kooktijd van 6 uur zul je nog ergens een erwt tegenkomen. Bij een kooktijd van 8 uur zijn ze helemaal fijn gekookt.
  • Als de kooktijd verstreken is, ga je er even met een pureestamper doorheen. Hierdoor wordt de soep iets dikker.
  • Vervolgens hak je de dille en peterselie fijn. Voeg de kruiden toe aan de soep en breng deze op smaak met citroensap. Voeg indien nodig nog extra peper en zout toe.
  • De volgende dag zal de soep nog meer ingedikt zijn. Bewaar restjes in de koelkast of vries het in.

Aantekeningen

  • Bij bereiding in de pan week je de gele spliterwten minimaal 8 uur tot een nacht. Gooi het weekwater weg en volg de stappen 2 en 3. De kooktijd is ongeveer 90 minuten of tot de erwten helemaal zacht zijn. Daarna volg je stap 5 en 6.
  • Deze soep is lekker met brood of rijst. Sambal of sriracha geeft de soep een extra kick.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE