Spliterwten wel of niet weken? Deze vraag wordt vaak aan mij gesteld. Ik heb het al eerder uitgelegd in mijn recept voor erwtensoep, maar ik vond het toch handig om er een apart artikel over te schrijven. Regelmatig hoor ik dat spliterwten hard blijven, zelfs na 10 uur slowcooken. En ik krijg ook vaak de vraag of erwten niet geweekt moeten worden in verband met een ‘giftig stofje’. Is alleen afspoelen wel voldoende? Ik zette alle info voor je op een rijtje.
Erwtensoep, een gerecht dat vooral in de herfst en winter graag gegeten wordt. Traditioneel met roggebrood, spek en mosterd of zoals ik hem eet, ‘Indostyle‘ met rijst, sambal en gebakken uitjes. Zelf eet ik erwtensoep niet alleen in de winter, maar gewoon het hele jaar door. Of ik maak een zomerse variant van erwtensoep met gele spliterwten, zoals dit recept. Gedroogde spliterwten zijn namelijk (mits je ze goed droog bewaard) jaren houdbaar. Je kunt in principe het hele jaar door erwtensoep maken. En je hoeft je niet perse aan de standaard ingrediënten te houden. Ik switch regelmatig met ingrediënten. Zo vervang ik knolselderij door bleekselderij en gebruik ik bosui in plaats van prei (zoals in dit recept).
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden. Lees verder onder de afbeelding.
Spliterwten wel of niet weken?
De grote vraag, wel of niet weken? Het antwoord is: dat is een persoonlijke keuze! Spliterwten hoeven niet geweekt te worden voor het koken, het is niet noodzakelijk. Maar weken heeft wel een paar voordelen.
Het voordeel van spliterwten weken:
Door de spliterwten te weken, verkort je de kooktijd.
De erwten worden zachter en volledig tot pulp gekookt.
Ze zijn makkelijker te verteren omdat door het weken het fytinezuur deels wordt verwijderd, het breekt stoffen af die ‘gas’ kunnen veroorzaken en het zorgt ervoor dat de vezels van de erwten zachter worden zodat het fijner is voor je spijsvertering.
Weken heeft dus zin als:
je wilt dat je gerecht ‘snel’ klaar is;
een romige textuur je voorkeur heeft;
je last hebt van je buik (van ‘gas’) na het eten van peulvruchten;
de spliterwten al wat ouder zijn (al een tijdje in je voorraadkast liggen).
worden de erwten zacht gekookt en houden een subtiele bite;
spoel je ze af onder de koude kraan tot het schuim weg is. Dat is voldoende.
Tips voor het koken van spliterwten
Spliterwten behoren tot de peulvruchten. Anders dan bijvoorbeeld bruine bonen, kidneybonen of zwarte bonen bevatten spliterwten minder fytinezuur. Ze koken daardoor sneller kapot dan andere stevigere bonensoorten en daarom is het niet noodzakelijk om spliterwten te weken. Gedroogde bonen koken werkt weer iets anders. Bij bonen is het juist wel aan te raden deze eerst te weken. In het artikel ‘hoe kook je gedroogde bonen‘ leg ik het uit.
Wel of niet weken is dus een persoonlijke keuze. Het kan altijd gebeuren dat de erwten zelfs na een nacht weken en een paar uur koken nog steeds hard kunnen zijn. Dit kan komen omdat de erwten misschien niet meer zo vers zijn. Een optie is om ze langer te koken, zodat je toch het gewenste resultaat krijgt. Kooktijden in recepten zijn daarom ook een richtlijn. Het kan voorkomen dat de kooktijd voor de spliterwten die je gebruikt iets langer is dan aangegeven in het recept.
Ook is het handig om zout pas achteraf toe te voegen. Zout zou ervoor kunnen zorgen dat de buitenkant (het schilletje) hard blijft. Als je zout later toevoegt , geef je de spliterwten de kans gelijkmatig te koken en krijgen ze die romige textuur. Erwtensoep kun je prima na de kooktijd op smaak brengen. Als erwtensoep warm is, is het dun en erg vloeibaar. Pas als het afkoelt komt het zetmeel vrij uit de spliterwten waardoor er een soort ‘gel’ ontstaat. Hierdoor blijft je lepel er de volgende dag in rechtop staan.
Dit was een korte uitleg over het wel of niet weken van spliterwten. Met deze tips kun je voortaan de lekkerste erwtensoep maken!
Hoi, ik ben Simone en op mijn blog Eetspiratie deel ik mijn allerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische gerechten tot slowcooker recepten en praktische kooktips. Eetspiratie, voor jouw dagelijkse culinaire inspiratie. Wil je meer over mij en mijn blog weten, klik dan hier en/of volg mij op social media! Liefs Simone
Als je via deze advertentie of een van de andere affiliate links op mijn website iets bestelt, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra's, maar het helpt mij om mijn site te onderhouden en nieuwe content te blijven maken. Dus als je iets nodig hebt van Bol.com, overweeg dan om via mijn link te shoppen en steun daarmee mijn blog. Bedankt!
Pinterest
Hallo!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing cookies
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.