Eetspiratie » Budget recept: stevige spliterwtensoep
Budget recept stevige spliterwtensoep

Budget recept: stevige spliterwtensoep

Budget recept: stevige spliterwtensoep, vullend en verwarmend. Serveer het met rijst of brood, zo wordt een kom soep een lekkere warme lunch of avondmaaltijd. Met een zak spliterwten van 900 gram kun je 3 x een pan soep maken. Daarnaast zijn deze gedroogde erwten ook nog eens goedkoop en lang houdbaar.

Vaak denk je alleen in de winter aan erwtensoep of snert. Maar deze soep kun je prima het hele jaar door eten. Je hoeft dit recept ook niet perse ‘traditioneel’ te bereiden. Er zijn verschillende manieren waarop je erwtensoep kunt maken. Met simpele ingrediënten aangevuld met ingrediënten uit je basisvoorraad kom je al een heel eind.

Lees hier mijn artikel over de budget recepten die ik wil gaan delen op Eetspiratie.nl. Ook vind je een aantal tips om te besparen op boodschappen en tips om creatief te koken met een klein budget.

Budget recept: stevige spliterwtensoep

Soms moet je een beetje creatief zijn met koken en dat kan prima bij deze soep. Je hebt er geen dure groenten voor nodig en de soep kan binnen een uur klaar zijn. Als je de erwten de avond van tevoren weekt, ben je nog sneller klaar. Dit mag, maar hoeft niet perse. Als je snel last krijgt van je buik na het eten van peulvruchten dan is weken wel aan te raden. Anders volstaat het goed afspoelen en wassen van de spliterwten prima.

De ingrediënten die ik heb gebruikt in dit recept:

  • ingrediënten uit de voorraadkast, ui, knoflook, laurierblaadjes, bouillonblokjes en aardappels
  • 1 zak spliterwten á 900 gram (€ 1,75) voldoende voor 3 pannen soep
  • 1 winterpeen los (€ 0,35)
  • 1 bosje bosui (€ 0,65)

De genoemde prijzen zijn de actuele prijzen uit mijn eigen supermarkt (AH).

Budget recept: stevige spliterwtensoep

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

1

uur 
Total time

1

uur 

10

minuten

Met spliterwten kun je een lekkere vullende soep maken voor het hele gezin.

Ingrediënten

  • 300 gram 300 spliterwten

  • 2 2 uien

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 1 1 winterpeen

  • 1 bosje 1 bosui

  • 2 2 grote aardappels

  • 3 3 laurierblaadjes

  • 2 2 groentebouillonblokjes

  • zout en peper

  • 1200 milliliter 1200 water

Hoe maak je het?

  • Spoel de spliterwten af onder de kraan. Ga er goed met je handen doorheen zodat ze schoon worden en dat het water dat eraf komt helder ziet. Doe ze in een schaal of kom met water en ga ondertussen de groenten snijden.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de wortel in kleine blokjes en de bosui in ringetjes. Schil de aardappels en was ze onder de kraan. Snijd ze in even grote blokjes.
  • Doe de ui, knoflook en wortel in de pan en voeg een scheutje water toe. Bak dit nu samen aan. Als de pan te droog wordt, voeg je extra water toe. Doe vervolgens de bosui en de spliterwten erbij. Schep dit goed om.
  • Schenk het water erbij en laat dit zachtjes koken. Na 15 minuten schep je het schuim van de soep af.
  • Voeg nu de bouillonblokjes en de aardappels toe. Doe een deksel op de pan en laat dit zachtjes koken tot de spliterwten en de aardappels helemaal zacht zijn. De totale kooktijd van de soep is ongeveer één uur.
  • Ga er op het laatst met een pureestamper er een paar keer doorheen. Zo wordt de soep dik. Proef en breng op smaak met peper en zout en verkruimel er indien nodig nog een extra bouillonblokje bij als je dat nodig vindt.
  • Serveer de soep met gekookte rijst of brood. Voor extra pit kun je een beetje sambal oelek toevoegen.

Aantekeningen

  • Deze soep heeft een uur kooktijd. Kook je nog op gas? Deze soep zou je eventueel ook kunnen bereiden in een slowcooker of op een apart elektrisch kookplaatje. Wil je besparen op gas, lees dan dit artikel eens met tips om gas te besparen in de keuken.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE