Kipstoof met kerrie en ketjap uit de slowcooker, een stoofgerecht met een Oosterse twist. Een lekker en verwarmend recept dat perfect past bij de koude herfst en wintermaanden. Je kunt het maken met kip (vlees), maar dit gerecht is ook heel makkelijk om te toveren in een vegan variant. Je hoeft hiervoor alleen de kip te vervangen door kipstukjes op basis van soja-eiwit. Beiden kun je prima bereiden in de slowcooker. Serveer de kipstoofpot met rijst, brood, aardappelpuree of aardappelkroketjes. Maar nog lekkerder, in pasteibakjes!
Iets wat in de herfst of winter zeker op tafel komt is ragout in pasteibakjes. Dat is een gerecht dat gewoon bij het winterseizoen hoort. De standaard ragout hebben we inmiddels zo vaak gegeten dat het een keer tijd werd voor iets anders. Terwijl ik mijn eigen recept voor kipstoofvlees aan het maken was, kreeg ik een idee. Dit gerecht zou met een paar aanpassingen ook heerlijk zijn in pasteitjes. Een soort ‘pot pie’ maar dan zonder bladerdeegdakje.
Kipstoof met kerrie en ketjap uit de slowcooker
Het gerecht stoofvlees van kip is hier favoriet. Zelf maak ik deze graag met vegan kipstukjes. Makkelijk, lekker en het staat zo op tafel. Je kunt dit gerecht maken in een gewone pan of heel handig in de slowcooker, zo heb je er geen omkijken naar. Het kan een klein voorgerechtje zijn, een brunch of een lunchgerecht. Of een ideaal gerecht voor een luie zondag. Het is goed gevuld dus je hoeft er niet perse nog iets naast te serveren. Maar een lekkere frisse salade kan natuurlijk altijd. Wil je het gerecht helemaal plantaardig maken en serveren in pasteibakjes, kijk dan even op het etiket of de pasteitjes ‘vegan’ zijn.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Kipstoof met kerrie en ketjap uit de slowcooker
4
personen15
minuten3
uren30
minuten3
uren45
minutenKipstoof met kerrie en ketjap uit de slowcooker, een stoofgerecht met een Aziatische twist.
Dit recept bereid je in 3,5 uur op stand low in de slowcooker. Serveer de stoof in pasteibakjes, met rijst of aardappelpuree.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
350 gram kipfilet of plantaardige kipstukjes
250 gram kastanjechampignons in stukjes gesneden
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel tomatenpuree
halve eetlepel sambal oelek (meer of minder naar smaak)
25 milliliter ketjap manis
1 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje
400 milliliter kokosmelk
2 laurierblaadjes
100 gram diepvriesdoperwten
snufje (vers geraspte) nootmuskaat
1,5 eetlepel olie
zout en peper naar smaak
2 eetlepels bloem
4 eetlepels water
BEREIDING
- Snijd 350 gram kipfilet of plantaardige kip(stukjes) in kleine stukjes. Doe de kip(stukjes) in een ziplockzakje en bestrooi deze met een eetlepel bloem, peper en zout. Zet dit even apart tot gebruik.
- Snipper 1 ui, hak 3 tenen knoflook fijn en snijd 250 gram kastanjechampignons in stukjes.
- Verhit een eetlepel olie in een pan en fruit hierin de ui knoflook met een snufje zout aan. Voeg een halve eetlepel sambal oelek toe en 1 eetlepel tomatenpuree. Bak dit mee aan. Vervolgens voeg je 1 eetlepel kerriepoeder toe en schep je alles goed om tot het begint te geuren. Als het mengsel iets te droog is, voeg dan een scheutje water toe.
- Omdat er ketjap in dit gerecht zit kan het zijn dat het tijdens het kookproces aan de randen een klein beetje ‘aankoekt’. Je kunt de zijkanten van de pan met een heel klein beetje olie invetten om dit tegen te gaan. Doe hiervoor een beetje olie op een stukje keukenpapier en wrijf de zijkant hier mee in.
- Doe dit ui/knoflookmengsel over in de slowcooker, (deze staat nog uit). Bak vervolgens in dezelfde pan de kip. Schud de overtollige bloem eraf en bak de kip aan in een klein beetje olie tot deze een beetje bruin ziet. Doe de kip bij het ui mengsel in de slowcooker.
- Bak vervolgens de champignons kort aan in de hete pan en doe deze ook in de slowcooker.
- Schenk er 400 milliliter kokosmelk bij en 25 milliliter ketjap manis. Voeg een eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje toe. Leg de laurierbladen erbij en schep alles goed om. Rasp er een beetje nootmuskaat overheen en meng nog een keer door elkaar.
- Sluit de deksel en zet op stand low voor 3 tot 4 uur. Je mag het tijdens het koken een keer doorroeren.
- Als de kooktijd verstreken is, proef je de stoof en breng je deze op smaak met peper en zout. Voeg 100 gram bevroren doperwten toe en meng deze er doorheen. Zet de slowcooker nog niet uit.
- De stoofpot is nu nog redelijk vloeibaar. Maak een papje van 1 eetlepel bloem en 4 eetlepels water. Roer dit tot er geen klontjes meer zijn, het ziet eruit als melk. Voeg dit mengsel nu beetje bij beetje toe aan de stoof. Je hoeft niet het hele papje te gebruiken, na een paar minuten dikt de stoof in. Zorg dat de slowcooker nog aanstaat, want het papje moet wel verwarmd worden zodat het kan indikken.
- Serveer in pasteibakjes, met rijst, brood of aardappels. Een groente als sperzieboontjes, broccoli of bimi past er ook goed bij.
Gerelateerde recepten en artikelen
- 5 x Indische gerechten met ei
- Kip ketjap
- Salade met ketjap kip
- Babi ketjap uit de slowcooker
- Snelle wok met gehakt en bosui
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.