Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker

Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker

Ik heb het al eerder geschreven, gehaktbrood is een gerecht wat eigenlijk niet kan mislukken. Er staan al een aantal varianten op mijn website, namelijk een Grieks en Indisch gehaktbrood en een variant met barbecuesaus. Dit kruidig gehaktbrood uit de slowcooker is door mijn gezin uitgeroepen tot de lekkerste van allemaal.

Dit recept bestaat uit twee onderdelen, het gehaktbrood en de saus. Het gehaktbrood maken is niet meer dan een aantal ingrediënten samenvoegen. Voor de saus geld hetzelfde. Het gehaktbrood bestrijk je tijdens het ‘slowcooken’ een aantal keer met een beetje van de saus. Dit gaat het makkelijkst met een kwastje. De saus die overblijft serveer je erbij als het gehaktbrood klaar is.

Wat het je nodig Voor Het gehaktbrood?

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 350 gram kipgehakt
  • 6 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • kleine rode puntpaprika
  • 1 eetlepel tijm
  • 4 eetlepels havermoutvlokken
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 ei
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 theelepel gedroogde chiliflakes
  • scheutje melk
  • zout en peper
  • 2 grote uien voor op de bodem

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Wat heb je nodig voor de saus?

  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • honing naar smaak
  • 1 eetlepel ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • flinke eetlepel mosterd
  • 1 theelepel chiliflakes
  • halve theelepel Chinese 5 spice (vijfkruiden poeder)

Hoe maak je het?

  • Snijd de twee grote uien in grove stukken en leg deze alvast op de bodem van de slowcooker. Hier komt straks het gehaktbrood op te liggen.
  • Rasp de knoflook en snijd de rode ui en rode puntpaprika zo fijn mogelijk.
  • Doe de havermout in een schaaltje en schenk hier een scheut melk bij tot het onderstaat.
  • Doe alle ingrediënten met de havermout in een grote kom en meng samen met het gehakt goed door elkaar. Dit kun je het beste doen met je handen.
  • Maak van het gehaktmengsel een groot, langwerpig brood.
  • Leg het gehaktbrood op de uien in de slowcooker en voeg twee eetlepels water toe zodat de bodem van de slowcooker een beetje vochtig is.
  • Zet de slowcooker aan. Zet deze de eerste twee uur op stand high en daarna 3 uur op stand low. 5 uur op stand low kan ook prima.
  • Meng nu in een schaaltje alle ingrediënten voor de saus door elkaar. Haal er twee eetlepels saus uit om straks het gehaktbrood mee te bestrijken. De rest bewaar je voor later.
  • Tijdens het ‘slowcooken’ bestrijk je het gehaktbrood met de saus die je apart gezet hebt (2 eetlepels). Bestrijk het gehaktbrood een aantal keer tot de saus op is. En nee, het is niet erg om tussendoor een keer de slowcooker te openen. Er komt ook veel vocht vrij tijdens het cooken en dat is niet erg. Het gehaktbrood ligt op een laagje uien en door het vocht droogt het gehaktbrood ook niet uit.
  • Als de kooktijd is verstreken haal je het gehaktbrood met twee spatels uit de slowcooker en bestrijk het royaal met de rest van de saus.
  • Snijd het gehaktbrood in plakken en eet het op een broodje of serveer het met (zoete aardappel) frietjes, groenten of een salade. Het gehaktbrood is zowel warm als koud lekker.
Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

19 Reacties

  1. Hoi Simone, nog even een vraag. Is pipripiri pepers of pilipili hetzelfde als chiliflakes.

    • Hoi Lida, chiliflakes zijn meestal gewone gedroogde rode pepers die gemalen zijn. Piri piri is gewoon een ander soort peper met dus een andere smaak of pittigheid. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*