Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker

Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker

Ik heb het al eerder geschreven, gehaktbrood is een gerecht wat eigenlijk niet kan mislukken. Er staan al een aantal varianten op mijn website, namelijk een Grieks en Indisch gehaktbrood en een variant met barbecuesaus. Dit kruidig gehaktbrood uit de slowcooker is door mijn gezin uitgeroepen tot de lekkerste van allemaal.

Dit recept bestaat uit twee onderdelen, het gehaktbrood en de saus. Het gehaktbrood maken is niet meer dan een aantal ingrediënten samenvoegen.

Heb je geen slowcooker? Onderaan dit recept beschrijf ik de bereidingswijze voor de oven.

Voor de saus geld hetzelfde, je mengt de ingrediënten in een kom en je saus is klaar voor gebruik. Het gehaktbrood bestrijk je tijdens het ‘slowcooken’ een aantal keer met een beetje van de saus. Dit gaat het makkelijkst met een kwastje. De saus die overblijft serveer je erbij als het gehaktbrood klaar is.

Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: SlowcookerKeuken: WereldkeukenMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Slowcooker (low)

5

uren 
Tijd totaal

5

uren 

30

minuten

Gehaktbrood is een gerecht wat eigenlijk niet kan mislukken. Dit kruidig gehaktbrood uit de slowcooker is hier thuis favoriet.

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor het gehaktbrood
  • 500 gram half-om-half gehakt

  • 350 gram kipgehakt

  • 6 tenen knoflook

  • 1 rode ui

  • 1 rode puntpaprika

  • 1 eetlepel tijm

  • 4 eetlepels havermoutvlokken

  • 1 eetlepel rozemarijn

  • 2 eetlepels tomatenketchup

  • 1 ei

  • 2 eetlepels mosterd

  • 1 theelepel gedroogde chiliflakes

  • 1 scheutje melk

  • zout

  • peper

  • 2 uien voor op de bodem van de slowcooker

  • Ingrediënten voor de saus
  • 4 eetlepels tomatenketchup

  • honing naar smaak

  • 1 eetlepel ketjap manis (zoete ketjap)

  • 1 eetlepel mosterd

  • 1 theelepel chiliflakes

  • halve theelepel Chinese 5 spice (vijfkruiden poeder)

Hoe maak je het?

  • Snijd de twee grote uien in grove stukken en leg deze alvast op de bodem van de slowcooker. Hier komt straks het gehaktbrood op te liggen.
  • Rasp de knoflook en snijd de rode ui en rode puntpaprika zo fijn mogelijk.
  • Doe de havermout in een schaaltje en schenk hier een scheut melk bij tot het onderstaat.
  • Doe alle ingrediënten met de havermout in een grote kom en meng samen met het gehakt goed door elkaar. Dit kun je het beste doen met je handen.
  • Maak van het gehaktmengsel een groot, langwerpig brood.
  • Leg het gehaktbrood op de uien in de slowcooker en voeg twee eetlepels water toe zodat de bodem van de slowcooker een beetje vochtig is.
  • Zet de slowcooker aan. Zet deze de eerste twee uur op stand high en daarna 3 uur op stand low. 5 uur op stand low kan ook prima.
  • Meng nu in een schaaltje alle ingrediënten voor de saus. Haal er twee eetlepels saus uit en doe dit in een kommetje, zet het naast de slowcooker. Dit gebruik je om straks het gehaktbrood mee te bestrijken. De rest bewaar je in de koelkast voor later.
  • Tijdens het ‘slowcooken’ bestrijk je het gehaktbrood lichtjes met de saus. Bestrijk het gehaktbrood een aantal keer tijdens het kookproces tot het kommetje leeg is. En nee, het is niet erg om tussendoor een keer de slowcooker te openen.
  • Als de kooktijd is verstreken haal je het gehaktbrood met twee spatels uit de slowcooker en bestrijk het royaal met de rest van de saus die je eerder apart hebt gezet.
  • Snijd het gehaktbrood in plakken en eet het op een broodje of serveer het met (zoete aardappel) frietjes, groenten of een salade. Het gehaktbrood is zowel warm als koud lekker.

Aantekeningen

  • Voor bereiding in de oven: maak het gehaktbrood en de saus zoals beschreven in het recept. Neem een ovenschaal waar het gehaktbrood ‘los’ in kan liggen (dus geen cakevorm oid). Eventueel kun je het brood op een laagje uien leggen als je dat wilt. Bak het gehaktbrood op 180 graden in ongeveer 40 tot 50 minuten gaar. Bestrijk het gehaktbrood tijdens het bakken een aantal keer met de saus. Check na het bakken altijd even de gaarheid. Net voor het serveren bestrijk je het gehaktbrood met het restje saus wat je apart gehouden hebt.
  • Klik hier voor nog meer gehaktbrood inspiratie!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

35 Reacties

  1. Hallo Simone,

    Ik dit gehaktbrood graag maken binnenkort want het lijkt mij heerlijk! Ik vroeg me af of het ook een dag vantevoren gemaakt kan worden en hoe je het dan het beste weer kan opwarmen later?

    Groetjes Anna

    • Hoi Anna, dat kan wel. Ik zou dan wat extra saus maken en het gehaktbrood opwarmen op een lage temperatuur in de oven. Misschien een bodempje water in de ovenschaal doen zodat er wat stoom in de oven ontstaat. Tussendoor een aantal keer besmeren met de saus zodat het niet uitdroogt. Ik zou het zelf op deze manier doen. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*